ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Απρίλη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Λεύκωμα μνήμης

Με μια σημαντική και ενδιαφέρουσα έκθεση, ανοίγει τις "πύλες του" στην πολιτιστική δημιουργία το αναπαλαιωμένο νεοκλασικό κτίριο της ΓΣΕΕ (Πατησίων 69 και Αινιάνος). Την ερχόμενη Δευτέρα (7μμ), στις αίθουσές της, η ΓΣΕΕ παρουσιάζει, μαζί με το Αρχείο Ιστορίας Συνδικάτων (ΑΡ.ΙΣΤΟ.Σ.), τις ιστορικές φωτογραφίες, που η ζωγράφος Νέλλη Παραστατίδου επιζωγράφισε, μεγεθύνοντάς τες και προβάλλοντας έτσι τους λαϊκούς μας αγώνες.

Οι φωτογραφίες αυτές αποτελούν μια σειρά επιλεγμένων και αντιπροσωπευτικών ντοκουμέντων. Ντοκουμέντων του συνδικαλιστικού κινήματος της χώρας μας, με μορφές - μύθους και συνδικαλιστές, που έγραψαν ιστορία, φωτεινούς φάρους και παραδείγματα αγωνιστικού ήθους. Ντοκουμέντα για τους σκληρούς αγώνες και τις θυσίες των εργατών, επωνύμων και ανωνύμων, ενός ολόκληρου λαού.Η έκθεση αυτή είναι η ιστορία των αγώνων και των διεκδικήσεων της εργατικής τάξης, μέσα από τους πρωτεργάτες και τους ανθρώπους του μόχθου, όπως αποτυπώθηκαν κατά τα ηρωικά χρόνια των σημαντικών κατακτήσεων και τη δημιουργία θεμελιωδών θεσμικών δικαιωμάτων.

"Ενταγμένη στα πλαίσια του γιορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς,διευρύνει την έννοια της συνδικαλιστικής μας δράσης, εμπλουτίζει και ενδυναμώνει το περιεχόμενο των εργατικών διεκδικήσεων",αναφέρουν για την έκθεση οι Χρήστος Πολυζωγόπουλος, Γιώργος Μαυρίκος (πρόεδρος και γενικός γραμματέας, αντίστοιχα, της ΓΣΕΕ).

"Η επιλογή των έργων δε θα ήταν δυνατόν να καλύψει την πλήρη "ιστόρηση" των γεγονότων του ελληνικού συνδικαλιστικού κινήματος, αλλά πιστεύουμε ότι φωτίζει κάποιες στιγμές συνδικαλιστικής δράσης της πρώτης πεντηκονταετίας του αιώνα μας, λειτουργώντας σαν λεύκωμα μνήμης που οι σελίδες του αποκαλύπτουν σπάνια ντοκουμέντα".

"Σεβόμενοι το παρελθόν μας, μπορούμε να ατενίζουμε με ελπίδα το μέλλον. Και αυτό είναι που θα συγκρατήσει ο επισκέπτης, όταν ξεθωριάσουν στη μνήμη του οι μαυρόασπρες εικόνες, οι μορφές και τα χρώματα της παλέτας".

Η ζωγράφος Ν. Παραστατίδου, σεβόμενη και αξιοποιώντας τα τεκμήρια αυτά, τους έδωσε άλλη διάσταση με τους τόνους των χρωμάτων, τις αντιστίξεις και τις μεταισθήσεις των εικόνων. Μορφές, περιβάλλοντα και ιδιαιτερότητες της κάθε ατμόσφαιρας αποπνέουν έναν παλμό ζωντάνιας κι αγωνιστικότητας, για πρόσωπα - σύμβολα και αγώνες - ορόσημα. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Μάη.

Χρωστήρες γυναικών

Την πρόσφατη εικαστική της δημιουργία (της τελευταίας διετίας) παρουσιάζει η ζωγράφος Μαριλένα Ζαμπούρα από τη Δευτέρα (8μμ) στην γκαλερί "24" (Κλεομένους 24). Πρόκειται για 15 λάδια μικρών διαστάσεων, πάνω σε χαραγμένο ξύλο, με θέμα το επώδυνο παιχνίδι του θύτη και του θύματος και την αναζήτηση του κρυμμένου νοήματος. Η ζωγράφος αντιμετωπίζει μέσα από τις εναλλαγές προσωπείων και θέσεων την αρχετυπική θεματική αρχή, ενώ ο θεατής παρακολουθεί τις γοητευτικές μεταμορφώσεις σωμάτων, έργων ζωγραφικής, προσωπικών μυστικών. Αισθησιασμός, νοσταλγία, ενδοσκόπηση, παιχνίδι, είναι οι "οδοί" της Μ. Ζαμπούρα, σε μια "φαντασμαγορία" εικαστικών χειρονομιών, χρωμάτων και ιδεών. Η έκθεση θα λειτουργεί μέχρι 6/5.

Εγκαινιάζεται την Τρίτη, στην αίθουσα "Τερρακόττα" (Χρυσ. Σμύρνης 13, Θεσσαλονίκη), έκθεση ζωγραφικής της Μαρίας Γιαννακάκη.Οπως χαρακτηριστικά σημειώνει για τη δουλιά της η ιστορικός τέχνης Φ. Νέσσι, "συγχωνεύοντας τη δυτική και την ανατολική παράδοση, η καλλιτέχνης επιζητεί μια παγκόσμια έκφραση, που εκδηλώνεται στα πλαίσια μιας τέχνης που συνδυάζει το χαρτί από ρύζι ή από μετάξι με τον καμβά, το υδρόχρωμα με το ακρυλικό και το γκουάς με το κάρβουνο. Η Μ. Γιαννακάκη ζωγραφίζει με κινέζικα πινέλα, αλλά με τεχνοτροπία που παραμένει δυτική, ενώ από τη βυζαντινή παράδοση αντλεί την τεχνική του χρυσώματος".

Πολύπλευρη δραστηριότητα

Εκθεση έργων των Χανς Αρπ και Σοφί Τόιμπερ - Αρπ φιλοξενείται στο Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο (Γενί Τζαμί), στα πλαίσια της "Πολιτιστικής Πρωτεύουσας". Η έκθεση περιλαμβάνει 70 περίπου έργα. Η συλλογή ανήκει στο "Ιδρυμα Χανς Αρπ και Σοφί Τόιμπερ Αρπ" της Βόννης και περιοδεύει ανά τον κόσμο.

Οπως σημειώνει ο καθηγητής Μ. Παπανικολάου,"χωρίς αμφιβολία το καλλιτεχνικό αυτό ζευγάρι καταλαμβάνει μια πολύ σημαντική θέση στην τέχνη του 20ού αιώνα. Ο Χανς με την πληθωρική του προσωπικότητα και τη μόνιμη ανησυχία του για το εικαστικό γίγνεσθαι, συνεργάστηκε με τον "Γαλάζιο Καβαλάρη", τον σουρεαλισμό και τους διαπρεπέστερους καλλιτέχνες της εποχής, αναδείχτηκε όμως μέσα από τον ντανταϊσμό και την αφαίρεση. Η Σοφί υπήρξε από την πρώτη στιγμή θερμή θιασώτης της αφαίρεσης και η συνεργασία της, με τους πρώτους εκφραστές της, υπήρξε εντυπωσιακή". Διάρκεια έκθεσης μέχρι 4/5.

Ενας Κούρδος ζωγράφος

Με επιτυχία συνεχίζεται (μέχρι 12/4) η έκθεση χαρακτικής του Κούρδου ζωγράφου - χαράκτη Σερχάτ, στο Πολιτιστικό Κέντρο Σταυρούπολης. Είναι η πρώτη φορά που ένας Κούρδος καλλιτέχνης παρουσιάζει ατομική δουλιά του στη Θεσσαλονίκη. Η έκθεση περιλαμβάνει 43 έγχρωμες και ασπρόμαυρες ξυλογραφίες και οξυγραφίες. Στα έργα κυριαρχούν μορφές του αγωνιζόμενου κουρδικού λαού. Ανδρες, γυναίκες, παιδιά, με την ίδια ελπίδα, τη λεύτερη ζωή. Ο Σερχάτ γεννήθηκε το 1964 στο Κουρδιστάν. Για τη συμμετοχή του στον κουρδικό απελευθερωτικό αγώνα διώχτηκε από την τουρκική χούντα το 1983. Το 1984 ζήτησε πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα. Από το 1987 - 1992 σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ.

  • ΣΕΙΡΑ έργων του Βασίλη Κυπραίου, με τίτλο "Αποδημία",φιλοξενείται από τη Δευτέρα στις "Νέες Μορφές" (Βαλαωρίτου 9). Πρόκειται για καινούρια δουλιά του ζωγράφου (θεματικά και τεχνικά). Η έμφαση που δινόταν στην αμέσως προηγούμενη φάση της ζωγραφικής του (ρευστά, ανοιχτά, έντονα χρώματα, μέσα από τα οποία αναδύονταν κυρίως "διαφανείς γυναικείες φιγούρες"), τώρα δίνει τη θέση της στη θέαση ενός κόσμου με λιτά χρώματα και χαμηλούς τόνους. Διάρκεια έκθεσης μέχρι 4/5.
  • ΜΕΧΡΙ αύριο στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ζωγράφου (Γ. Ζωγράφου 17) φιλοξενείται έκθεση ζωγραφικής της Περουβιανής ζωγράφου Νέλλης Λόλη.Διοργανώνεται σε συνεργασία με την περουβιανή πρεσβεία και λειτουργεί καθημερινά (5-9μμ).
"Οπως στο εργαστήριο"

Εκθεση ζωγραφικής - γλυπτικής με τίτλο "Οπως στο εργαστήριο" εγκαινιάστηκε χτες στην οδό Ι. Δροσοπούλου 133 (Κυψέλη). Εφτά καλλιτέχνες "εκθέτουν" τον τρόπο που σκέπτονται και δημιουργούν. Οι Νικολέτα Αντωνοπούλου, Χαράλαμπος Δαραδήμος, Βασίλης Διονυσόπουλος, Ταγιάρ Ερέν, Γιολάντα Ζαχαράκη, Αννα Παλιεράκη, Μιχάλης Παπαδάκης παρουσιάζουν σχέδια σε μολύβι, παστέλ και άλλα υλικά, δοκίμια, χαρακτικά, προπλάσματα κ. ά. Τα εκθέματα αποκαλύπτουν την πολυμορφία της εικαστικής έκφρασης.

Η έκθεση αποσκοπεί στο να εξοικειώσει τον επισκέπτη με τη διαδικασία της καλλιτεχνικής δημιουργίας και να βάλει το αυθεντικό έργο στην καθημερινή ζωή. Επιδίωξη της έκθεσης δεν είναι η πώληση έργων σε χαμηλότερες τιμές, αλλά η καταξίωση της καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Στον ίδιο χώρο κάθε Πέμπτη θα γίνονται συγκεντρώσεις - συζητήσεις για ζητήματα θεωρίας της τέχνης. Στις 10/4 (8μμ) ο Ιστορικός Τέχνης, ζωγράφος Τζένιος Ματθιόπουλος θα μιλήσει με θέμα: "Μεθοδολογικά προβλήματα της Ιστορίας της Τέχνης".

Η έκθεση λειτουργεί μόνο Σαββατοκύριακα (11πμ-10μμ).

Νέα αποκτήματα

Αποκτήματα των τελευταίων δέκα χρόνων (τα περισσότερα δεν είχαν παρουσιαστεί μέχρι σήμερα), περιλαμβάνει η έκθεση που φιλοξενείται (μέχρι 26/5) στο Βυζαντινό Μουσείο (Βασιλίσσης Σοφίας 22). Τίτλος της, "Νέα αποκτήματα" και περιλαμβάνει 52 εικόνες, 13 μαρμάρινα βυζαντινά ανάγλυφα, αρχιερατική στολή των όψιμων μεταβυζαντινών χρόνων, μικρό αριθμό βυζαντινών και μεταβυζαντινών έργων μικροτεχνίας, τα χρυσά νομίσματα της συλλογής Αυγέρη και τα κτερίσματα δύο βυζαντινών τάφων που ανασκάφτηκαν σε περιοχή της Σταμάτας Αττικής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ