Σάββατο 5 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Λεύκωμα μνήμης

Με μια σημαντική και ενδιαφέρουσα έκθεση, ανοίγει τις "πύλες του" στην πολιτιστική δημιουργία το αναπαλαιωμένο νεοκλασικό κτίριο της ΓΣΕΕ (Πατησίων 69 και Αινιάνος). Την ερχόμενη Δευτέρα (7μμ), στις αίθουσές της, η ΓΣΕΕ παρουσιάζει, μαζί με το Αρχείο Ιστορίας Συνδικάτων (ΑΡ.ΙΣΤΟ.Σ.), τις ιστορικές φωτογραφίες, που η ζωγράφος Νέλλη Παραστατίδου επιζωγράφισε, μεγεθύνοντάς τες και προβάλλοντας έτσι τους λαϊκούς μας αγώνες.

Οι φωτογραφίες αυτές αποτελούν μια σειρά επιλεγμένων και αντιπροσωπευτικών ντοκουμέντων. Ντοκουμέντων του συνδικαλιστικού κινήματος της χώρας μας, με μορφές - μύθους και συνδικαλιστές, που έγραψαν ιστορία, φωτεινούς φάρους και παραδείγματα αγωνιστικού ήθους. Ντοκουμέντα για τους σκληρούς αγώνες και τις θυσίες των εργατών, επωνύμων και ανωνύμων, ενός ολόκληρου λαού.Η έκθεση αυτή είναι η ιστορία των αγώνων και των διεκδικήσεων της εργατικής τάξης, μέσα από τους πρωτεργάτες και τους ανθρώπους του μόχθου, όπως αποτυπώθηκαν κατά τα ηρωικά χρόνια των σημαντικών κατακτήσεων και τη δημιουργία θεμελιωδών θεσμικών δικαιωμάτων.

"Ενταγμένη στα πλαίσια του γιορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς,διευρύνει την έννοια της συνδικαλιστικής μας δράσης, εμπλουτίζει και ενδυναμώνει το περιεχόμενο των εργατικών διεκδικήσεων",αναφέρουν για την έκθεση οι Χρήστος Πολυζωγόπουλος, Γιώργος Μαυρίκος (πρόεδρος και γενικός γραμματέας, αντίστοιχα, της ΓΣΕΕ).

"Η επιλογή των έργων δε θα ήταν δυνατόν να καλύψει την πλήρη "ιστόρηση" των γεγονότων του ελληνικού συνδικαλιστικού κινήματος, αλλά πιστεύουμε ότι φωτίζει κάποιες στιγμές συνδικαλιστικής δράσης της πρώτης πεντηκονταετίας του αιώνα μας, λειτουργώντας σαν λεύκωμα μνήμης που οι σελίδες του αποκαλύπτουν σπάνια ντοκουμέντα".

"Σεβόμενοι το παρελθόν μας, μπορούμε να ατενίζουμε με ελπίδα το μέλλον. Και αυτό είναι που θα συγκρατήσει ο επισκέπτης, όταν ξεθωριάσουν στη μνήμη του οι μαυρόασπρες εικόνες, οι μορφές και τα χρώματα της παλέτας".

Η ζωγράφος Ν. Παραστατίδου, σεβόμενη και αξιοποιώντας τα τεκμήρια αυτά, τους έδωσε άλλη διάσταση με τους τόνους των χρωμάτων, τις αντιστίξεις και τις μεταισθήσεις των εικόνων. Μορφές, περιβάλλοντα και ιδιαιτερότητες της κάθε ατμόσφαιρας αποπνέουν έναν παλμό ζωντάνιας κι αγωνιστικότητας, για πρόσωπα - σύμβολα και αγώνες - ορόσημα. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Μάη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ