ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Απρίλη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Οταν η φύση εκδικείται

Τα "Πουλιά" του Αλφρεντ Χίτσκοκ, που θα παρουσιαστούν στο MEGA στις 00.45, είναι μια εξαιρετική, τρομακτική και, κατά κάποιον τρόπο, οικολογική, καλογυρισμένη ταινία. Μια ταινία, που είχε συναρπάσει το κοινό πριν από πολλά χρόνια, το 1963 συγκεκριμένα, που προβλήθηκε για πρώτη φορά. Είναι μια ιστορία που αφηγείται μια απίστευτη και τρομακτική περιπέτεια μιας γυναίκας που δέχεται την επίθεση της φύσης. Μιας φύσης, που αποφασίζει να εκδικηθεί. Η Μέλανι Ντάνιελ εντυπωσιάζεται από τη γνωριμία της με το νεαρό δικηγόρο Μιτς Μπρένερ και τον ακολουθεί στο Μποτένγκα Μπέι όπου ζει η μητέρα του και η αδελφή του. Την πρώτη μέρα παίρνει το μήνυμα, μια προειδοποίηση. Ενας γλάρος την τραυματίζει ελαφρά. Το θεωρεί ένα τυχαίο γεγονός. Ομως, τη δεύτερη μέρα ένα ολόκληρο σμήνος γλάρων την καταδιώκει και της επιτίθεται στο σπίτι των Μπέρνερ. Λίγο αργότερα, οι γλάροι επιτίθενται σε όσους κυκλοφορούν στο δρόμο αμέριμνοι, σπέρνοντας τον πανικό. Με τους Τίπι Χέντρεν και Ροντ Τείλορ.

Από την ΕΤ-1 στις 23.30 "Η ερωμένη",του Μπάρις Πρίμας.

Πρόκειται για μια δραματική κομεντί με πρωταγωνιστές τους Μάρτιν Λαντάου, Ρόμπερτ Ντε Νίρο και Ελάι Γουάλας. Η υπόθεση έχει κάπως έτσι: ο Λάντισμαν είναι ένας σκηνοθέτης που έχει απελπιστεί στο Χόλιγουντ και ετοιμάζεται να το εγκαταλείψει. Μια μέρα του τηλεφωνεί ένας άλλοτε επιτυχημένος παραγωγός που βρήκε χρηματοδότη. Ο χρηματοδότης είναι ένας πολύ πλούσιος κύριος που το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να χρηματοδοτήσει μια ταινία στην οποία η ερωμένη του θα έχει έναν καλό ρόλο. Τίποτε άλλο. Η νέα όμως, είναι μεν όμορφη, αλλά είναι ατάλαντη. Ο σκηνοθέτης στην απελπισία του θα αναγκαστεί να συμβιβαστεί. Από εκείνη τη στιγμή η κατάσταση θα γίνει περίπλοκη και τα γεγονότα θα ξαφνιάζουν συνεχώς το θεατή.

Από την ΕΤ-3 στη 01.00 "Ο χορός των αντιρρήσεων",του Μάικλ Γουίνερ.Ο Τζέρεμι Αϊρονς, πηγαίνει σε μια παραλιακή πόλη της Βόρειας Αγγλίας για να περάσει ήσυχες, γεμάτες μοναξιά, μέρες. Είναι ένας τύπος μοναχικός και απόκοσμος από τη μέρα που έμεινε χήρος. Ομως, δεν αντέχει άλλο τη μοναξιά του και για να γνωρίσει άλλους ανθρώπους συμμετέχει στο θεατρικό σύλλογο της περιοχής που διευθύνει ο Αντονι Χόπκινς. Η γυναίκα του διευθυντή γοητεύεται από το μοναχικό, ντροπαλό χήρο. Αυτός ο δειλός άνδρας σιγά σιγά θα μεταμορφωθεί σε επιτυχημένο επιχειρηματία και μεγάλο γυναικοκατακτητή.

Από το MEGA στις 10.30 - το πρωί - θα παρουσιαστεί η περίφημη δραματική βιογραφική ταινία "Γορίλες στην ομίχλη".Η ταινία είναι βασισμένη στην αληθινή ιστορία της φυσιοθεραπεύτριας Ντάιαν Φόσεϊ, που αφιέρωσε τη ζωή της στη μελέτη και την προστασία του γορίλα στα βουνά της Αφρικής, ενάντια αυτόχθονες ιθαγενείς και τη γραφειοκρατία, που θεωρούσε τους γορίλες ως τουριστική ατραξιόν.

06.00-08.00 ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΙΝΟΥ Επιμέλεια - παρουσίαση Δ.

06.00-08.00 ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΙΝΟΥ Επιμέλεια - παρουσίαση Δ. Κουτζανίδης.

08.00-10.00 ΕΝΟΨΕΙ ...των γεγονότων και των εξελίξεων μιας μέρας που ξεκινάει και πρέπει να ξέρετε τι σας περιμένει. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ και η ανασκόπηση του πρωινού Τύπου, με τη "σφραγίδα" του "902 Αριστερά στα FM". Επιμέλεια - παρουσίαση Γιάννης Χατζηγεωργίου.

10.00-12.00 ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ (Ε) Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι. Με τον δημοσιογράφο Δ. Χαλιβελάκη.

12.00-13.00 ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ Οι ειδήσεις και οι εξελίξεις γίνονται η αιτία για ρεπορτάζ, σχόλια και συζήτηση. Επιμέλεια - Παρουσίαση Δάνης Παπαβασιλείου.

13.00-15.00 ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΤΙΚΕΣ ΒΟΛΤΕΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ Επιμέλεια - παρουσίαση Στρατής Καλαφατούδης.

15.00-17.00 ΛΑΪΚΕΣ ΝΟΤΕΣ Με επιλογές από τον Δ. Κουτζανίδη.

17.00-18.00 ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΑΝ ΤΟΥΣ ΠΟΙΗΤΕΣ ΜΑΣ Επιλογή Δ. Κουτζανίδης.

18.00-20.00 ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΜΕΤΕΡΙΖΙ Μια αιχμηρή δημοσιογραφική εκπομπή με τον δημοσιογράφο Δ. Χαλιβελάκη.

20.00-21.00 ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΧΗ ΚΑΙ ΠΑΡΕ ΤΗΝ ΜΑΖΙ ΣΟΥ Περιπλάνηση στο χώρο του ελληνικού τραγουδιού. Επιμέλεια - παρουσίαση Βάσω Γιωργοπούλου.

21.00-22.00 ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ Μια εκπομπή του Κώστα Λάζαρη, με φόντο το ελληνικό τραγούδι.

22.00-24.00 ΜΟΥΣΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Μια στάση διαρκείας στο ελληνικό τραγούδι. Με τον Νίκο Γιαννούλη.

24.00-02.00 ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ

02.00-03.00 Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ Τα τραγούδια των μαύρων της Β. Αμερικής. Απ' τις βαμβακοφυτείες στις εκκλησίες. Απ' τη δουλεία, στο περιθώριο των απελεύθερων. Τα τραγούδια της καταπίεσης και των διακρίσεων, αλλά κι αυτά του συμβιβασμού και της ενσωμάτωσης. Επιμέλεια Δημήτρης Κουτζανίδης.

03.00-04.00 60's - 70's PL Δύο δεκαετίες ROCK. Επιλογές που χαρακτήρισαν την πορεία μιας μουσικής σκηνής, απ' την εμφάνισή της, μέχρι τις παρυφές της αναπόφευκτης παρακμής της. Επιμέλεια Δημήτρης Κουτζανίδης.

04.00-06.00 ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΜΕ ΤΟΝ "902"

"Παραστάσεις" με Κουρτ Βάιλ

Αφιερωμένη στον Κουρτ Βάιλ, είναι η εκπομπή "Μεγάλες παραστάσεις", που έχει τον τίτλο "Σεπτέμπερ σονγκς", από το ομώνυμο τραγούδι του μεγάλου Γερμανού συνθέτη. Τo όνομά του είναι άρρηκτα δεμένο με τον Μπέρτολντ Μπρεχτ, ο οποίος επηρέασε αποφασιστικά την πορεία του. Παρότι η συνεργασία τους δε διήρκεσε πολλά χρόνια, εντούτοις, διέγραψε μια κορυφαία δημιουργία, με μουσική θεατρικών έργων, όπως για παράδειγμα "Η όπερα της πεντάρας". Εβραϊκής καταγωγής ο Βάιλ, γεννήθηκε το 1900 στο Ντεσάου και το 1920 εγκαταστάθηκε στο Βερολίνο. Το 1923 αρχίζει τη συνεργασία του με έναν από τους πιο σημαντικούς συγγραφείς τον Γκέοργκ Κάιζερ, μια συνεργασία που κράτησε δέκα περίπου χρόνια. Ετσι η συνάντησή του με τον Μπρεχτ, τον βρήκε ήδη ευαισθητοποιημένο στο πολιτικοποιημένο θέατρο. Μετά την άνοδο του ναζισμού ο Βάιλ θα πάει στο Παρίσι, αργότερα στο Λονδίνο και τελικά θα εγκατασταθεί στην Αμερική το 1933.

Στην εκπομπή "Μεγάλες παραστάσεις", παρουσιάζονται μερικά από τα πιο γνωστά τραγούδια του Βάιλ, όπως: Alabama song, Mack the Knife, Youkali tango, ερμηνευμένα από μια πλειάδα καλλιτεχνών, όπως οι Τερέζα Στράτας, Ελβις Κοστέλο, Λου Ριντ, Νικ Κέιβ κ. ά. Από αρχειακό υλικό ακούγονται η Λότε Λένια, που υπήρξε σύζυγος του Κουρτ Βάιλ από το 1926 και ο Μπέρτολντ Μπρεχτ (Δευτέρα ΕΤ - 1 23.15).

"Χρυσή" εποχή στο θέατρο

Από την ΕΤ-1 στις 01.45 θα παρουσιαστεί το μουσικό πορτρέτο του Χρήστου Λεοντή.Ο Χρήστος Λεοντής έχει ζήσει τη χρυσή εποχή των μεγάλων συναυλιών. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος της δουλιάς του έχει σχέση με το θέατρο. Στην εκπομπή θα αναφερθεί στις θεατρικές και δισκογραφικές συνεργασίες του, στο ξεκίνημα της καριέρας του και στις δυσκολίες, που αντιμετωπίζει δουλεύοντας σ' ένα συγκεκριμένο είδος ρεπερτορίου. Εμφανίζονται οι: Νένα Βενετσάνου, Γιώργος Μπαγιώκης, Αλέξανδρος Χατζής και Μελίνα Κανά. Συμμετέχει η Λυδία Κονιόρδου.

Από την ταινία του Μπάρις Πρίμας "Η ερωμένη". (ΕΤ-1 23.30)

Από την ταινία του Μπάρις Πρίμας "Η ερωμένη" (ΕΤ-1 23.30)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ