ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Απρίλη 1997
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ"
Η Πρωτομαγιά είναι μέρα αγώνα και όχι καπηλείας

Τους αντεργατικούς κυβερνητικούς σχεδιασμούς και τη στάση της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ, καταγγέλλει η "ΔΕ" σε ανακοίνωσή της, με την οποία καλεί σε ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς

Στη διοργάνωση ενός ταξικού γιορτασμού της Πρωτομαγιάς καλεί και η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα",με ανακοίνωσή της, στην οποία καταγγέλλει τον εργασιακό μεσαίωνα που εξάγγειλε ο πρωθυπουργός και τη στάση των ηγεσιών των άλλων παρατάξεων της πλειοψηφίας της ΑΔΕΔΥ. Η παράταξη καλεί τα σωματεία της ΑΔΕΔΥ στη σύσκεψη που θα γίνει την Τετάρτη στην Ενωση Λογιστών.

Προχτές προηγήθηκε η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, στην οποία κυριάρχησε η συντονισμένη απόρριψη και επίθεση στις θέσεις της ΔΑΣ,για έναν "ταξικό - αγωνιστικό - αντικυβερνητικό" γιορτασμό της Πρωτομαγιάς, από τους εκπροσώπους των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, "Αυτόνομη Παρέμβαση". Δόθηκε έτσι σαφές μήνυμα για το τι θα ακολουθήσει την Τρίτη, οπότε θα παρθεί και η τελική απόφαση για τον καθορισμό του διεκδικητικού πλαισίου της Πρωτομαγιάς, στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της διοίκησης της ΓΣΕΕ.

Στη συνεδρίαση κυριάρχησαν, εκτός από την επίθεση στη ΔΑΣ, οι θέσεις της ΠΑΣΚΕ για το γιορτασμό στα μέτρα του "κοινωνικού διαλόγου", της αναγκαιότητας του "οράματος" της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των μέτρων για την "απασχόληση" που δίνουν στους εργοδότες τα χρήματα των εργαζομένων. Η ΔΑΚΕ επιφυλάχτηκε να καθορίσει τη στάση της στην Πρωτομαγιά από τον τρόπο που η ΓΣΕΕ θα αντιμετωπίσει τον "κοινωνικό διάλογο" και ο ΣΥΝ αναφέρθηκε στα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων και παρέπεμψε στην Ολομέλεια της διοίκησης.

Η ανακοίνωση της ΔΕΕ

Ολόκληρη η ανακοίνωση της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας" έχει ως εξής:

"Το τελευταίο διάστημα ξεδιπλώνεται μια πρωτοφανής κυβερνητική επίθεση ενάντια στο βιοτικό μας επίπεδο και στα εργασιακά μας δικαιώματα.

Πριν ενάμιση μήνα η κυβέρνηση ψήφισε το νόμο για το νέο μισθολόγιο - φτωχολόγιο που θεσμοθετεί τη μόνιμη λιτότητα και τη σύνδεση μισθού με την αυταρχική αξιολόγηση, που περικόπτει τα οικογενειακά επιδόματα από τον ένα σύζυγο και τα παγώνει σε δραχμικά ποσά, ενώ οι όποιες μελλοντικές αυξήσεις αυτού του μισθολογίου θα υπολογίζονται μόνο στο βασικό μισθό και δε θα ενσωματώνονται σ' αυτόν, με δραματικές συνέπειες και για τις αποδοχές μας, αλλά κύρια για τις συντάξεις.

Πριν λίγες μέρες ο υφυπουργός Οικονομικών σε συνάντηση με την ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, δήλωσε ότι θα περικοπούν δραστικά οι κρατικές δαπάνες για την περίθαλψη των δημοσίων υπαλλήλων και προανάγγειλε τη δημιουργία ταμείου περίθαλψης που θα συγχωνεύσει και τα ταμεία αρωγής. Ενα ταμείο δηλαδή, που για να μπορεί να καλύπτει τις δαπάνες μια αμφίβολης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, θα καταβροχθίζει τα αποθεματικά των ταμείων αρωγής και θα επιβάλλει συχνά πυκνά και νέες εισφορές - χαράτσια. Την ίδια μέρα ο υπουργός Εργασίας δήλωνε ότι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι που ψήφισε η ΝΔ θα παραμείνουν και θα χειροτερέψουν, έτσι ώστε να δίνουν μια εθνική σύνταξη - βοήθημα επαιτείας και από εκεί και πέρα ο κάθε εργαζόμενος να πληρώνει ιδιωτική ασφάλιση. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει από τις 10 Απρίλη το διαβόητο κοινωνικό διάλογο - απάτη, για το ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό σύστημα, όπου θα μας καλέσει να συμφωνήσουμε στις νέες περικοπές των κοινωνικοασφαλιστικών μας δικαιωμάτων που η ίδια έχει προαποφασίσει.

Αυτόν τον εργασιακό μεσαίωνα που επιτάσσει η Ευρωπαϊκή Ενωση μέσα από τα αντεργατικά και αντιλαϊκά κείμενα της Συνθήκης του Μάαστριχτ και της "Λευκής Βίβλου", κάλεσε ο πρωθυπουργός τους φιλοκυβερνητικούς συνδικαλιστές να τον στηρίξουν μέσα στα συνδικάτα και μέσα από το διαβόητο κοινωνικό διάλογο.

Για όλα αυτά τα σκληρά αντεργατικά κυβερνητικά μέτρα που προωθούνται λίγες μέρες πριν το γιορτασμό της Πρωτομαγιάς, η φιλοκυβερνητική πλειοψηφία στην ΑΔΕΔΥ συνεπικουρούμενη και από τις ηγεσίες της ΔΑΚΕ και τον ΣΥΝ, δε λέει κουβέντα. Κάθε πρόταση της παράταξής μας, της ΔΕ, για ανάπτυξη αγώνων στη βάση των γνήσιων διεκδικήσεων των εργαζομένων στο δημόσιο, καταψηφίζονται πάντα από τις συμβιβασμένες αυτές ηγεσίες των παρατάξεων ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ - ΣΥΝ. Το ίδιο συνέβη και για κάθε πρόταση της ΔΕ για έγκαιρη και έμπρακτη καταδίκη των αντεργατικών κυβερνητικών σχεδιασμών. Ετσι, η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ έγινε στην ουσία συνένοχη αυτών των αντεργατικών κυβερνητικών επιλογών.

Μετά από όλα αυτά, δεν μπορεί αυτή η πλειοψηφία να καπηλεύεται την εργατική Πρωτομαγιά, μέρα αγώνων και θυσιών για την κατάκτηση των εργασιακών μας δικαιωμάτων. Η Πρωτομαγιά δεν τιμάται με πανηγυρικούς υποκριτικούς "δεκάρικους", αλλά με την καθημερινή, συνεπή αγωνιστική στάση υπέρ των εργαζομένων. Γι' αυτό καλούμε την κάθε συνδικαλιστική οργάνωση που θέλει να τιμήσει ταξικά την 1η Μάη, στη σύσκεψη σωματείων την Τετάρτη 9 του Απρίλη στην Ενωση Λογιστών, για να συζητήσουμε την οργάνωση ενός ταξικού γιορτασμού της Πρωτομαγιάς".

"Κίνηση" απέναντι στο "ανάλγητο ΠΑΣΟΚ"

Επιστολή καταγγελίας για το "ανάλγητο ΠΑΣΟΚ" 29 συνδικαλιστικών στελεχών της ΠΑΣΚΕ από την τσιμεντοβιομηχανία, προς το ΕΓ του κόμματος

"Μας απέμεινε ένα ανάλγητο ΠΑΣΟΚ".Αυτό επισημαίνουν σε επιστολή τους προς το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ, 29 στελέχη της ΠΑΣΚΕ από τον χώρο της τσιμεντοβιομηχανίας, τα οποία - όπως σημειώνουν - θεωρούν ότι δεν αντιπροσωπεύονται πλέον από την κυβέρνηση Σημίτη. Πρόκειται για άλλο ένα δείγμα γραφής των κραδασμών και αντιδράσεων, που στον ένα ή άλλο βαθμό, προκαλούν η μέχρι τώρα ακολουθούμενη πολιτική και κυρίως οι νέες αντεργατικές εξαγγελίες Σημίτη, στο χώρο του κόμματος και κύρια το συνδικαλιστικό.

Οι συνδικαλιστές σημειώνουν ότι σε ουσιαστικά ζητήματα δεν τηρήθηκαν οι δεσμεύσεις της προηγούμενης και της σημερινής κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, επικεντρώνοντας στο ασφαλιστικό, "κυρίαρχο ζήτημα για μας, όχι μόνο γιατί δεν ανατρέπεται στο σύνολό του ο νόμος - παρά το ότι στις κινητοποιήσεις που γίνονταν από όλους τους εργαζόμενους εκείνη την εποχή η θέση σας ήταν η ανατροπή του νόμου - αλλά ούτε καν κάποια τροποποίηση προς το καλύτερο και δικαιότερο δεν έγινε και κυβερνάμε μόλις 5 χρόνια".

Επισημαίνουν ότι πάλεψαν για να βγει το ΠΑΣΟΚ, "γιατί έλεγε ότι θα αλλάξει προς το δικαιότερο τον ασφαλιστικό νόμο, τη φορολόγηση του εφάπαξ, να μην κάνουμε και μεις το 0 + 0 = 14%, την τροποποίηση του νόμου φορολόγησης και τιμαριθμοποίηση των φορολογικών κλιμακίων και πολλά άλλα θα μπορούσε κανείς να αναφέρει, αλλά και από αυτά τα λίγα καταλαβαίνει ο καθένας την αναξιοπιστία της κυβέρνησης. Μέχρι στα αποθεματικά των Ταμείων μας θυμηθήκατε να βάλετε χέρι".

Υπογραμμίζουν ότι "δε θέλουμε να ανήκουμε σε αυτό το ΠΑΣΟΚ, που διά στόματός του κοροϊδέψαμε τον κόσμο, διαμαρτυρόμαστε προς το οργανωμένο ΠΑΣΟΚ και εκφράζουμε τη δυσφορία μας προς την κυβέρνηση Σημίτη, για τον δρόμο που έχει πάρει". Σημειώνοντας πως τα μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα κινητοποιούν τους εργαζόμενους, τονίζουν ότι "αν λυθούν τα παραπάνω θέματα απ' τη σημερινή κυβέρνηση θα της το αναγνωρίσουμε, διαφορετικά θα παλεύουμε όπως και τη δεξιά για την ανατροπή της".

Τέλος, αν και σημειώνουν πως προς το παρόν δεν εντάσσονται σε άλλο πολιτικό χώρο, ωστόσο θα επιδιώξουν η κίνησή τους να απλωθεί και σε άλλους εργασιακούς χώρους.

  • Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων ΑΕ και Γραφείων" καταγγέλλει "τόσο τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, όσο και γενικότερα την προωθούμενη πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ", σημειώνεται σε ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του σωματείου που έγινε την περασμένη Τετάρτη. Τονίζεται επίσης ότι "με δυναμικούς και μαζικούς αγώνες, δε θα επιτρέψουμε να περάσουν αυτά τα αντεργατικά μέτρα".
Απορίες

Του Μ. ΜΕΡΑΚΛΗ

Ελεγα στο προηγούμενο σημείωμα πως, όπως έδειχναν οι αριθμοί, - σε κείμενα μάλιστα που φιλοξενούσαν σοβαρές αντιρρήσεις για το "ρωσικό πείραμα", - επί μία τουλάχιστον τριακονταετία (από το 1928 έως το 1955) η βιομηχανική παραγωγή της αμερικανικής οικονομίας ήταν πολύ μικρότερη από την αντίστοιχη της σοβιετικής οικονομίας. Και αυτό αποτέλεσε, όπως έλεγα, γεγονός κοσμοϊστορικής σημασίας, αφού έδειχνε ότι η κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής δε φέρνει διόλου - εφόσον λειτουργεί σωστά - το μαρασμό της παραγωγής και της οικονομίας.

Το γεγονός πάντως αυτό δεν ακυρώνει μιαν άλλη παρατήρηση που έκανα, ότι ο άνθρωπος είναι πλάσμα εγωκεντρικό, σκέπτεται πρώτα (όχι σπάνια και αποκλειστικά) τον εαυτό του, το έτσι ή αλλιώς εννοούμενο προσωπικό του συμφέρον. Και μπορούμε να πούμε, ότι το σοβιετικό εκείνο επίτευγμα ήταν αξιοθαύμαστο, ή και άξιο να λογαριαστεί σαν ένα θαύμα, ακριβώς γιατί είχε γίνει στο πείσμα της εγωκεντρικής διάθεσης και τάσης του ανθρώπου, η οποία παραμένει ισχυρή (ίσως στις μέρες μας έχει γίνει και πανίσχυρη). Και το σφάλμα που διαπράχθηκε εκεί και αποδείχθηκε μοιραίο ήταν, ότι αγνοήθηκε αυτή η μεγάλη (δυστυχώς) ψυχολογική - κοινωνική αλήθεια, δεν λογαριάστηκε αυτή η ενδιάθετη τάση του ανθρώπου, δεν έγινε προσπάθεια να πολεμηθεί με σωστό τρόπο. Αυτό θα συνέβαινε, αν δίνονταν κίνητρα συνεχή, ώστε ο λαός να ενισχύεται ηθικά στη σκληρή προσπάθεια που είχε ξεκινήσει, να πάει ενάντια στις ίδιες τις φυσικές ατέλειες του ανθρώπου, να ενθαρρυνθεί στην ολοκλήρωση ενός κοσμοσωτήριου οράματος, που ήταν και ένα τρομακτικά δύσκολο έργο: να ηθικοποιηθεί πάνω σε άλλη βάση ο άνθρωπος, με την οικοδόμηση ενός νέου συστήματος σοσιαλιστικής ηθικής, που θα επαληθευόταν καθημερινά στην πράξη, προπάντων από τα ηγετικά στελέχη, από τους υπεύθυνους του Κόμματος. Τέτοια κίνητρα δεν δόθηκαν. Η, για να το πω όπως το αισθάνομαι, δεν δόθηκαν σε όλους. Το αληθινό σοσιαλιστικό σύστημα, - τέτοιο που το οραματίστηκε και το πόθησε ο Λένιν, - προορισμένο να αγκαλιάζει όλους, άρχισε να δείχνει προτιμήσεις, κάνοντας διακρίσεις σε καλούς και κακούς, σε εχθρούς και φίλους. Κακοί και εχθροί ασφαλώς υπήρχαν. Αλλά, φαίνεται, τα κριτήρια που τους όριζαν γίνονταν ολοένα λιγότερο ψύχραιμα και αντικειμενικά. Αυτό ήταν το ένα. Και υπήρξαν ακόμα, όπως νομίζω τουλάχιστον, κάποια λάθη τακτικής. Αυτά έκαμψαν το αλτρουιστικό φρόνημα μεγάλων μαζών, έφεραν την ολέθρια αδιαφορία ή και τη δυσπιστία ως προς την επίτευξη του στόχου της κοινωνικής ισότητας, αφήνοντας έτσι να σηκώνει ολοένα πιο πολύ κεφάλι ο "παλαιός", ο εγωκεντρικός και φίλαυτος άνθρωπος που, μόλις πάψουμε να επαγρυπνούμε, αναδύεται θηριώδης από τα βάθη. Αλλά πώς πρέπει να εννοήσουμε αυτή την επαγρύπνηση; Προσπάθησα πιο πάνω να δείξω, πώς την εννοώ. Καταλαβαίνω όμως ότι πρέπει να δώσω περισσότερες διευκρινίσεις. Την άλλη Κυριακή.

Σύσκεψη σωματείων

Με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων και την κατάρτιση "ενιαίου προγράμματος πρωτομαγιάτικων εκδηλώσεων", τα σωματεία Μετάλλου ο "ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ" και του ΜΙΝΙΟΝ, καλούν σε πλατιά σύσκεψη τις διοικήσεις των Ομοσπονδιών και των σωματείων Αθήνας, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, την Τετάρτη 9 Απρίλη, στις 5 το απόγευμα, στην αίθουσα της Ενωσης Λογιστών, Κάνιγγος 27.

ΚΝΕ
Υπερκάλυψαν και συνεχίζουν

Στο 101% είχε φτάσει ήδη το βράδυ της Παρασκευής η υπερκάλυψη του πλάνου της Οικονομικής Εξόρμησης της ΚΝΕ ενόψει του 7ου Συνεδρίου της Οργάνωσης. Στην κεφαλή της άμιλλας μεταξύ των οργανώσεων, βρίσκονται: Ανατολική Πελοπόννησος με ποσοστό 140%, Αθήνα με 121%, Κρήτη με 105%, Θεσσαλονίκη με 95% και Θεσσαλία με 86%



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ