ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Απρίλη 1997
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΡΕΙΑ ΕΙΡΗΝΗΣ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ - ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ
"Εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ - Γερμανία"

"Κανένας φαντάρος στην Αλβανία, εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ - Γερμανία", ήταν το κεντρικό σύνθημα εκατοντάδων οδοιπόρων της ειρήνης, στην πορεία που διοργάνωσαν οι Επιτροπές Ειρήνης Ανω Λιοσίων, Ζεφυρίου, Καματερού, Νέων Λιοσίων και Αγίων Αναργύρων την Κυριακή το πρωί. Οι εκατοντάδες οδοιπόροι της ειρήνης ξεκίνησαν στις 11 το πρωί από την περιοχή "Ζοφριά" των Ανω Λιοσίων και πορεύτηκαν μέχρι την κεντρική πλατεία Αγίων Αναργύρων, με συνθήματα "Αφού το απαιτούν οι Αλβανοί, να φύγει ο Μπερίσα και οι Αμερικανοί", "Οχι δαπάνες ΝΑΤΟικές, δουλιά και κατοικίες εργατικές", "Δώστε λεφτά για την παιδεία και όχι για στρατεύματα στην Αλβανία", "Ειρήνη και φιλία στα Βαλκάνια", "Αλληλεγγύη στην πάλη του Αλβανικού λαού".

Μπροστάρηδες στην πορεία ήταν μικρά παιδιά, που κρατούσαν στο χέρι περιστέρια από χαρτόνι, τα οποία έγραφαν "Ναι στην ειρήνη". Οταν η πορεία έφτασε στα Νέα Λιόσια, εκεί τους περίμεναν και άλλοι φίλοι της ειρήνης από την περιοχή οι οποίοι ενώθηκαν μαζί τους.

Οταν η πορεία έφτασε στην κεντρική πλατεία Αγίων Αναργύρων, οι εκεί συγκεντρωμένοι καλωσόρισαν τους βαδιστές της ειρήνης, ενώ η χορωδία του Δήμου Αγίων Αναργύρων τούς υποδέχτηκε με το "Τραγούδι της ειρήνης". Στην εκδήλωση που ακολούθησε, μίλησε ο αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ Νίκος Φωτιάδης, ο οποίος τόνισε ότι ο αλβανικός λαός έχει συγκεκριμένα αιτήματα και γι' αυτά εξεγέρθηκε. Να φύγει ο Μπερίσα, να σχηματιστεί κυβέρνηση με όλα τα κόμματα, να γίνουν ελεύθερες εκλογές και να μη γίνει καμιά στρατιωτική επέμβαση στη χώρα.

"Το πιο μεγάλο πατριωτικό - δημοκρατικό δικαίωμα κάθε λαού είναι το δικαίωμα να εξεγείρεται και να αναλαμβάνει την τύχη της χώρας του στα χέρια του", τόνισε ο Ν. Φωτιάδης. "Εχει γίνει σαφές, συνέχισε, ότι τα νήματα τα κινούν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, οι οποίοι έδωσαν την εντολή για τη στρατιωτική επέμβαση στην Αλβανία". Μιλώντας για την κρίση που υπάρχει στο χώρο του Αιγαίου, ο αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ επισήμανε ότι η διαμάχη που γίνεται είναι από τις εφτά αδελφές χώρες που ενδιαφέρονται για την εκμετάλλευση των αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στον Εύξεινο Πόντο και του Ουρανίου στην περιοχή μας. "Θέλουν να φτιάξουν νέους δρόμους για να μεταφέρουν στη Δύση αυτά τα αποθέματα", τόνισε.

Η εκδήλωση έκλεισε με τη χορωδία του Δήμου Αγίων Αναργύρων και τραγούδια από το "Αξιον Εστι" του Οδυσσέα Ελύτη και παραδοσιακούς χορούς, ενώ η Σταματούλα Σφέτκου απήγγειλε ποίημα ενός άγνωστου αντάρτη που μίλαγε για τον πόλεμο. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο δήμαρχος Ζεφυρίου Κώστας Λιάρος,δημοτικοί σύμβουλοι των περιοχών, αντιπροσωπεία του Συνδικάτου Οικοδόμων της περιοχής, παραρτήματα της Εθνικής Αντίστασης, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, ο βουλευτής του ΔΗΚΚΙ Γ. Καρατάσος και πολλοί μαζικοί φορείς.

ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΝΙΚΗΦΟΡΙΔΗ
Η "νέα τάξη" δεν είναι ανίκητη

Με το βλέμμα τους στραμμένο στο παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον εκατοντάδες πολίτες του Δήμου Βύρωνα περπάτησαν προχτές στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, ακολουθώντας τα βήματα του Νίκου Νικηφορίδη και απαιτώντας ειρήνη, φιλία και συνεργασία για τους λαούς των Βαλκανίων.

"Αγωνιζόμαστε 46 χρόνια για ειρήνη στην Κύπρο, στο Αιγαίο, στα Βαλκάνια και σ' όλο τον κόσμο", έγραφε το κεντρικό πανό της εκδήλωσης, που είχε στηθεί νωρίς το πρωί της Κυριακής στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. "Κανένας φαντάρος στην Αλβανία, εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ, Ιταλία", "Το ΝΑΤΟ τώρα να διαλυθεί, όχι άλλη επέμβαση στη Βαλκανική", φώναξαν λίγο αργότερα εκατοντάδες δημότες του Βύρωνα αλλά και μικρά παιδιά, που πορεύτηκαν για δεύτερη χρονιά, στους δρόμους της πόλης τιμώντας τον Βυρωνιώτη πρωτομάρτυρα της ειρήνης. Τη δεύτερη Νικηφορίδεια Ειρηνοδρομία διοργάνωσαν ο δήμος Βύρωνα, η τοπική Επιτροπή Ειρήνης και η "Νεανική δράση για την ειρήνη".

Ο Νίκος Νικηφορίδης γεννήθηκε στα προσφυγικά του Βύρωνα το 1928 και είχε διατελέσει γραμματέας της ΕΠΟΝ Παγκρατίου. Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 1951 συλλαμβάνεται στη Θεσσαλονίκη γιατί μάζευε υπογραφές για την ειρήνη. Γι' αυτό το "αδίκημα" καταδικάστηκε σε θάνατο κι εκτελέστηκε στις 5 Μάρτη του ίδιου χρόνου σε ηλικία μόλις 23 χρόνων.

"Είναι υπόθεση τιμής και καθήκοντος για τον βυρωνιώτικο λαό να τιμά τέτοιους ήρωες", τόνισε αμέσως μετά την πορεία ο δήμαρχος Βύρωνα, Νίκος Ρογκάκος.Στη σύντομη ομιλία του ο δήμαρχος επισήμανε πως "το ν' αγωνίζεται κάποιος για την ειρήνη είναι στάση ζωής" και προέτρεψε τους δημότες να δυναμώσουν τη φιλειρηνική φωνή τους, γιατί "όταν καίγεται η γειτονιά σου, το βέβαιο είναι πως η φωτιά θα 'ρθει και σε σένα".

Κεντρικός ομιλητής της προχτεσινής εκδήλωσης ήταν ο Θωμάς Φούκας,πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης του Βύρωνα. "Το παράδειγμα του Ν. Νικηφορίδη είναι σήμερα επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε. Γιατί καλούμαστε να αποτρέψουμε την αποστολή εκστρατευτικού σώματος στην Αλβανία, ν' αντισταθούμε σ' ό,τι μας "πλασάρουν" τα ΜΜΕ. Πρέπει να δυναμώσουμε το κίνημα ειρήνης, γιατί έτσι δυναμώνουμε τη ζωή, γιατί έτσι δυναμώνουμε την ελπίδα", είπε χαρακτηριστικά ο Θ. Φούκας.

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και η ομιλία του Γρ. Πετρόπουλου,οργανωτικού γραμματέα της ΕΕΔΥΕ, ο οποίος τόνισε πως 46 χρόνια μετά τα οράματα του Νικηφορίδη παραμένουν ανεκπλήρωτα. "Η ανθρωπότητα διανύει την πιο δύσκολη περίοδο, αφού βρίσκεται αντιμέτωπη με τη σκληρότητα της "νέας τάξης πραγμάτων". Χτες ήταν η Γιουγκοσλαβία, πριν ο πόλεμος του Κόλπου, σήμερα η Αλβανία. Το φιλειρηνικό κίνημα γνωρίζει πως η "νέα τάξη" δεν είναι ανίκητη, γι' αυτό και μεις υποσχόμαστε πως θα δυναμώσουμε τη φωνή μας",υπογράμμισε ο Γρ. Πετρόπουλος.

Στην προχτεσινή 2η Νικηφορίδεια Ειρηνοδρομία παραβρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μ. Κωστόπουλος,ο γραμματέας της ΕΕΔΥΕ, Θ. Παφίλης,αντιπροσωπείες απ' τις Επιτροπές Ειρήνης Υμηττού, Γκύζη και Ζωγράφου, αντιπροσωπεία του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών Βύρωνα, οι αδελφές του Ν. Νικηφορίδη - Ζωή και Ολια - καθώς και ο ηθοποιός, Β. Κολοβός,ο οποίος απήγγειλε το ποίημα που έγραψε ο Θεοδόσης Πιερίδης για τον Ν. Νικηφορίδη.

Ο Πειραιάς πορεύεται για την ειρήνη

Την Κυριακή, από το Πέραμα στην Κοκκινιά

Το κίνημα ειρήνης του Πειραιά διοργανώνει την Κυριακή 13 Απρίλη πορεία ειρήνης από το Πέραμα μέχρι το μπλόκο της Κοκκινιάς, μέσω των εργατογειτονιών του Πειραιά. Την πορεία διοργανώνουν οι Επιτροπές Ειρήνης Περάματος, Κερατσινίου, Δραπετσώνας, Κοκκινιάς, Κορυδαλλού.Η εκκίνηση θα γίνει την επόμενη Κυριακή στις 10.30 το πρωί από τα καραβάκια Περάματος,στις 12.30 το μεσημέρι θα γίνει στάση στην πλατεία Λαού στο Κερατσίνι και στις 1.30 θα τερματίσει στην πλατεία Οσίας Ξένης στην Κοκκινιά.

Η πορεία, όπως τόνισαν χτες οι διοργανωτές σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν, γίνεται ενάντια στην πολιτική του "διαίρει και βασίλευε", ενάντια στην επιβολή της "νέας τάξης" και κατά των απροκάλυπτων επεμβάσεων των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

"Περπατάμε, τόνισαν, έχοντας στη μνήμη τον εξεγερμένο λαό της Αλβανίας, που ζητάει δημοκρατία και εθνική ανεξαρτησία. Εχοντας με σεβασμό στη μνήμη τα δεκάδες θύματα που έπνιξε στην Αδριατική μια εκ των προστάτιδων δυνάμεων, η Ιταλία.

Απαιτούμε από την ελληνική κυβέρνηση να διαφωνήσει με την απόφαση των εταίρων μας και του ΟΑΣΕ, για στρατιωτική επέμβαση στη γείτονα χώρα και να αρνηθεί να στείλει Ελληνες στρατιώτες στην Αλβανία.

Αντιστεκόμαστε στην επιβολή της νέας τάξης πραγμάτων που σκοπός της είναι η καθυπόταξη των λαών των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου για την εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών τους πηγών.

Περπατάμε έχοντας στη σκέψη τους χιλιάδες ανέργους των δήμων του Πειραιά που στον αγώνα τους για δουλιά βρίσκουν μπροστά τους την κυβερνητική αδιαλλαξία.

Πορευόμαστε για να αναδείξουμε το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας, της υποβάθμισης της ποιότητας ζωής και της φτώχειας που μαστίζουν τις συνοικίες του Πειραιά, σαν συνέπεια των μέχρι τώρα ελληνικών κυβερνήσεων που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των ισχυρών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ".

Δραστηριότητες των Επιτροπών Ειρήνης
  • Οι Επιτροπές Ειρήνης Καλλιθέας - Νέας Σμύρνης - Ταύρου διοργανώνουν αύριο Τετάρτη στις 7 μ.μ. στο αμφιθέατρο του Δήμου Καλλιθέας (Ματζαγριωτάκη 76) εκδήλωση αλληλεγγύης στον αλβανικό λαό, με πολιτιστικό πρόγραμμα και ομιλία εκπροσώπου της ΕΕΔΥΕ.
  • Το Ζωγραφιώτικο Κίνημα Ειρήνης και η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη" διοργανώνουν αύριο Τετάρτη στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του δήμου (Ανακρέοντος 60) συγκέντρωση - συζήτηση με θέμα: "Αλβανία - Βαλκάνια - Κύπρος".
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Λέσβου πραγματοποιεί παλλεσβιακή συνέλευση αύριο Τετάρτη στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, προκειμένου να συζητήσει και να καθορίσει τη στάση της για τις εξελίξεις στην περιοχή και να γίνει διεύρυνση της γραμματείας.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Κερατσινίου πραγματοποιεί αύριο Τετάρτη στις 6 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Αμφιάλης (Εμ. Μπενάκη 70), γενική συνέλευση για την εκλογή του κερατσινιώτικου συμβουλίου ειρήνης. Παράλληλα θα γίνει ομιλία από τον αντιπρόεδρο της ΕΕΔΥΕ Ν. Φωτιάδη, ο οποίος θα μιλήσει για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Ηρακλείου πραγματοποιεί γενική συνέλευση αύριο Τετάρτη στις 6 μ.μ. στην οδό Ρούσου Χούρδου 1 (2ος όροφος, δίπλα στην Κτηματική Τράπεζα). Στη συνέλευση θα γίνει απολογισμός και προγραμματισμός δράσης, εκλογή νέας επιτροπής και θα συζητηθεί το θέμα της οργάνωσης της βοήθειας προς τον αλβανικό λαό.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Καβάλας πραγματοποιεί γενική συνέλευση αύριο Τετάρτη στις 7 μ.μ. στην αίθουσα της Στέγης Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας (δίπλα στην εφημερίδα "Πρωινή"), με θέματα τον απολογισμό δράσης της διετίας, προτάσεις για τη νέα διετία και εκλογή νέας γραμματείας και αντιπροσώπου για το Εθνικό Συμβούλιο της ΕΕΔΥΕ. Πριν από την έναρξη των εργασιών της συνέλευσης, θα γίνει ομιλία με θέμα "Η υπόθεση της ειρήνης σε Βαλκάνια - Μεσόγειο - Μέση Ανατολή".


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ