ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Απρίλη 1997
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΖΑΪΡ
Παύση των συνομιλιών, επέλαση των ανταρτών

ΚΙΝΣΑΣΑ.-

"Πάγωσαν" χτες προσωρινά οι χωρίς σημαντικό αποτέλεσμα συνομιλίες που πραγματοποιούνται τις τελευταίες τέσσερις μέρες στην Πρετόρια της Νότιας Αφρικής ανάμεσα στους εκπροσώπους του Ζαϊρινού δικτάτορα, Μομπούτου Σεσεσέκο και τους αντάρτες της "Εθνικής Συμμαχίας Δημοκρατικών Δυνάμεων". Αυτό το, μάλλον, αναμενόμενο αποτέλεσμα δίνει ουσιαστικά τη δυνατότητα στους αντάρτες για την εντατική συνέχιση των επελάσεών τους στα βάθη του Ζαϊρ, σε μία χρονική στιγμή που η κατάληψη της πόλης Λουμπούμπασι από τους αντάρτες θεωρείται ζήτημα ελάχιστου χρόνου...

Σύμφωνα με αξιωματούχους του νοτιοαφρικανικού υπουργείου Εξωτερικών, οι εκπρόσωποι των δύο πλευρών ολοκλήρωσαν τις πρώτες άμεσες συνομιλίες τους, καταλήγοντας σε ένα εύλογο συμπέρασμα: "Χρειάζεται ακόμη περισσότερος διάλογος μεταξύ κυβέρνησης Μομπούτου και ανταρτών". Ο τερματισμός των συνομιλιών θεωρείται προσωρινός, αφού - σύμφωνα με πηγές του νοτιοαφρικανικού υπουργείου Εξωτερικών - θα επαναληφθούν σύντομα σε χρόνο και τόπο που δε θα δημοσιοποιηθεί.

Η ανακοίνωση που εξέδωσαν οι δύο πλευρές ανέφερε ότι και τα δύο μέρη αντιλαμβάνονται την ανάγκη εξεύρεσης ειρηνικής πολιτικής λύσης στη σύρραξη και ως εκ τούτου "θα πρέπει να γίνει παύση πυρός στην περιοχή"... Πέραν, όμως, από την "αλληλοκατανόηση" δεν επιτεύχθηκε τίποτε άλλο παρά η δέσμευση αμφοτέρων ότι οι συνομιλίες πρέπει να συνεχιστούν και στο μέλλον. Ο χρόνος έναρξης του διαλόγου και η τοποθεσία πραγματοποίησής του παραμένουν σε εκκρεμότητα. Αρκετοί Νοτιοαφρικανοί παρατηρητές εκτιμούν ότι η καθυστέρηση στην επίτευξη αποτελεσματικών συνομιλιών ανάμεσα στους εκπροσώπους ανταρτών και προέδρου είναι "εύλογη", καθώς οι αξιωματούχοι συχνά - πυκνά αναγκάζονται να συμβουλεύονται τους ανώτερούς τους, προτού συμφωνήσουν οτιδήποτε.

Μάλιστα, ο ηγέτης των ανταρτών, Λόρεντ Καμπιλά, μιλώντας σε βελγικό ραδιοσταθμό, τόνισε ότι οι συνομιλίες δυσχεραίνονται εκτός των άλλων και από το γεγονός ότι "οι εκπρόσωποι του Μομπούτου Σεσεσέκο δεν έχουν κοινές θέσεις!". Διαβεβαίωσε, μάλιστα, ότι σκοπός του αγώνα της "Εθνικής Συμμαχίας Δημοκρατικών Δυνάμεων" είναι να διώξουν το δικτάτορα από τη χώρα, ενώ απαντώντας αργότερα σε αγγελιοφόρο του Μομπούτου, που τον καλούσε να συναντηθεί απευθείας μαζί του, απέρριψε ένα τέτοιο ενδεχόμενο με τη φράση: "Η μέρα με τη νύχτα δε συναντώνται ποτέ"... Αργότερα, όμως, υποστήριξε ότι μια πρόσωπο με πρόσωπο συνάντησή του με τον Ζαϊρινό δικτάτορα θα επέσπευδε το αποτέλεσμα των ειρηνευτικών συνομιλιών της Νότιας Αφρικής.

Θέμα χρόνου η κατάκτηση του Λουμπούμπασι

Οι αντάρτες πλησιάζουν μέρα με τη μέρα στην κατάληψη της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ζαϊρ, Λουμπούμπασι, πρωτεύουσα της περιοχής Σάμπα. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο "Ασοσιέιτεντ Πρες", οι δυνάμεις της "Εθνικής Συμμαχίας Δημοκρατικών Δυνάμεων" απέχουν μόνο λίγα χιλιόμετρα. Η κατάσταση μάλιστα είναι τόσο δραματική για τους στρατιώτες του καθεστώτος Μομπούτου, που ακόμη και ο ελεγχόμενος από την κυβέρνηση ραδιοσταθμός της Κινσάσα μετέδωσε ότι η πτώση της πόλης "είναι θέμα ωρών".

Την ίδια στιγμή, η εφημερίδα "Τάιμς της Νέας Υόρκης" υπογράμμιζε ότι αρκετοί, πλέον, κυβερνητικοί στρατιώτες και αξιωματούχοι έχουν συστρατευτεί με το πλευρό των ανταρτών και ότι τα διασταυρούμενα πυρά των δύο αντίπαλων πλευρών ακούγονταν χτες το πρωί μέχρι το αεροδρόμιο του Λουμπούμπασι.

Στο μεταξύ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διαβεβαίωσε χτες πως η Ουάσιγκτον δε σκέφτεται μία στρατιωτική επέμβαση στο Ζαϊρ.

Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νίκολας Μπερν: "Οι ΗΠΑ δεν προτίθενται να επέμβουν στρατιωτικά στο Ζαϊρ και να επηρεάσουν την έκβαση των μαχών. Υποστηρίζουμε την εδαφική ακεραιότητα του Ζαϊρ". Επανέλαβε την αμερικανική θέση, σύμφωνα με την οποία, όλες οι ξένες δυνάμεις - όπως η Ουγκάντα, η Αγκόλα και το Μπουρούντι που έχουν συνδράμει με δυνάμεις τους και τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές - θα πρέπει να κρατηθούν έξω από το Ζαϊρ.

Οι ΗΠΑ έχουν αποστείλει στρατιωτικές μονάδες στην περιοχή, ώστε να προετοιμάσουν ενδεχόμενη επιχείρηση απομάκρυνσης των υπηκόων τους στο Ζαϊρ, καθώς οι ανταρτικές μονάδες προελαύνουν, καταλαμβάνοντας όλο και μεγαλύτερο τμήμα της χώρας.

ΟΣΝΙΕ
Αλληλεγγύη στον αγώνα των Γάλλων γιατρών

ΠΑΡΙΣΙ.-

Την πέμπτη βδομάδα της διανύει η απεργία των νοσοκομειακών γιατρών στη Γαλλία, η οποία έχει ως αποτέλεσμα να παραλύσουν ολοκληρωτικά τα 23 από τα 26 πανεπιστημιακά νοσοκομεία της χώρας, ενώ τα δημόσια νοσοκομεία λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας και εξυπηρετούν, μόνο, επείγοντα περιστατικά.

Ταυτόχρονα, συνεχίζονται και οι συναντήσεις των εκπροσώπων των απεργών με τους υπουργούς Υγείας και Εργασίας, οι οποίες, όμως, προς το παρόν, δεν έχουν αποφέρει αποτελέσματα. Ετσι, τα αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών παραμένουν και η απεργία συνεχίζεται. Συγκεκριμένα, οι απεργοί ζητούν από την κυβέρνηση Ζιπέ να μην προχωρήσει στην περικοπή των κρατικών εξόδων για τη δημόσια υγεία, ενώ αρνούνται την εφαρμογή ενός νέου μέτρου, σύμφωνα με το οποίο καθίστανται υπεύθυνοι για τη συνολική κατανάλωση φαρμάκων στην περιοχή, στην οποία εργάζονται.

Την υποστήριξη και την αλληλεγγύη της στον αγώνα των Γάλλων νοσοκομειακών γιατρών διατύπωσε χτες η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας. Στην ανακοίνωσή της, η ΟΣΝΙΕ παραλληλίζει τα μέτρα της κυβέρνησης Ζιπέ με το νέο νόμο για την υγεία, που προτίθεται να καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με τον οποίο, μεταξύ των άλλων "προβλέπεται και η λειτουργία των δημοσίων νοσοκομείων με ιδιωτικο - οικονομικά κριτήρια, με νέες περικοπές δαπανών, με ουσιαστική κατάργηση της μονιμότητας των γιατρών". Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι, είτε πρόκειται για τον "συντηρητικό" Ζιπέ, είτε για τον "σοσιαλιστή" Σημίτη, η πολιτική παραμένει η ίδια και είναι η εκπλήρωση των όρων που τίθενται από τη συνθήκη του Μάαστριχτ.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Σταθερή η δράση των νεοναζί

ΒΟΝΝΗ.-

Ο αριθμός των νεοναζιστικών επιθέσεων παρέμεινε σε σταθερά επίπεδα στη διάρκεια του 1996 στη Γερμανία, βεβαιώνει έκθεση του Γραφείου για την Προστασία του Συντάγματος, που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα.

Στην έκθεση τονίζεται ότι η περιοχή που επλήγη περισσότερο από τις επιθέσεις των ακροδεξιών στοιχείων είναι η Ανατολική Γερμανία.

"Ολοένα και περισσότεροι νέοι συσχετίζονται με τους κύκλους των σκινχέντς... οι οποίοι εμφανίζουν δυσανάλογα μεγάλη δύναμη στην Ανατολική Γερμανία", αναφέρει η έκθεση, διευκρινίζοντας ότι ο αριθμός των ακροδεξιών εξτρεμιστών που αναπτύσσουν ενεργό δράση στη Γερμανία σημείωσε ελαφρά μείωση από 46.100 το 1995, σε 45.300 πέρσι.

Οι επιθέσεις των ακροδεξιών, που είχαν ως αποτέλεσμα τραυματισμούς, έφτασαν τις 507 στη διάρκεια του 1996, έναντι 509 το 1995, ενώ ο αριθμός των εμπρησμών μειώθηκε από 45 το 1995 σε 33.

ΡΩΣΙΑ - ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Ενάντια στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Γ. Πριμακόφ

ΜΙΝΣΚ.-

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Γεβγκένι Πριμακόφ, δήλωσε χτες στο Μινσκ, όπου πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη, ότι η Ρωσία και η Λευκορωσία έχουν πολλά κοινά συμφέροντα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το ΝΑΤΟ. Ο Γ. Πριμακόφ επανέλαβε ότι η Ρωσία και η Λευκορωσία είναι και θα παραμείνουν αντίθετες στη διεύρυνσή του. "Η Ρωσία συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με το ΝΑΤΟ, όχι για να πετύχει κάποιο κέρδος ή να υιοθετήσει μια ηπιότερη στάση. Παραμένουμε αντίθετοι στη διεύρυνση, γιατί απειλεί την εθνική μας ασφάλεια", υπογράμμισε ο Ρώσος υπουργός στη διάρκεια της συνάντησης με τον Λευκορώσο ομόλογό του Ιβάν Αντόνοβιτς. Αναφερόμενος στην υπογραφή της Συμφωνίας Ενωσης Ρωσίας - Λευκορωσίας επισήμανε ότι αποτελεί "στο στάδιο αυτό μόνο μια διερεύνηση της διαδικασίας ενωσης των δύο χωρών".

Στο μεταξύ, μετά τις συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο, ο Πριμακόφ, λίγο πριν αναχωρήσει από το Μινσκ για το Παρίσι, όπου θα έχει συνομιλίες για τις μελλοντικές σχέσεις της χώρας του με το ΝΑΤΟ, ζήτησε τη δημιουργία ευρείας αποπυρηνικοποιημένης ζώνης στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, η οποία "πρέπει να γίνει ένα στοιχείο της νέας ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφαλείας". Από τη μεριά του, ο Λουκασένκο διερωτήθηκε: "Πρέπει άραγε να διατηρηθεί το πυρηνικό οπλοστάσιο στην Ευρώπη, όταν δεν υπάρχει κανείς για να αποτρέψουμε;", και πρόσθεσε ότι, ενώ "από τη μια μεριά, οι δυτικοί χαιρετίζουν τον επαναπατρισμό των πυρηνικών όπλων της Λευκορωσίας στη Ρωσία, από την άλλη, αρνούνται να δεσμευτούν να μην αναπτύξουν πυρηνικά όπλα" στο έδαφος των χωρών - νέων μελών του ΝΑΤΟ.

Διαδηλωτές έξω απο το κοινοβούλιο της Κινσάσα

Διαδηλωτές έξω από το Κοινοβούλιο της Κινσάσα

ΡΟΥΜΑΝΙΑ
"Μπλόκα" στις μαζικές απολύσεις

ΜΠΡΑΣΟΒ.-

Περισσότεροι από 5.000 εργαζόμενοι σε εργοστάσιο κατασκευής φορτηγών προχώρησαν στον αποκλεισμό κεντρικών δρόμων χτες, διαμαρτυρόμενοι για τα σχέδια της διοίκησης που πιθανώς να φέρουν μαζικές απολύσεις και καθυστερήσεις στις πληρωμές των μισθών τους.

Για δεύτερη μέρα χτες, οι εργαζόμενοι στο κρατικό εργοστάσιο "Ρομάν SA" πραγματοποίησαν απεργία, ύστερα από τα σχέδια που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση πως το εργοστάσιο θα ιδιωτικοποιηθεί.

Τη Δευτέρα, η κρατική εταιρία ηλεκτροδότησης "Ρενέλ" "έκοψε" το ρεύμα στο εργοστάσιο, επειδή η επιχείρηση δεν είχε πληρώσει το λογαριασμό του Μάρτη. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα περίπου 3.000 εργαζόμενοι να συγκεντρωθούν μπροστά στο εργοστάσιο.

Πάντως, προσπαθώντας να "τραβήξουν την προσοχή" της κυβέρνησης, οι χιλιάδες εργαζόμενοι συνέχισαν και χτες τις απεργιακές κινητοποιήσεις. Ετσι, έστησαν μπλόκα στην εθνικό οδό που βγάζει στην πρωτεύουσα και ζήτησαν την παραίτηση της διοίκησης, που θεωρούν υπεύθυνη για την καθυστέρηση των πληρωμών.

"Θα συνεχίσουμε αυτή τη διαμαρτυρία μας και θα ελέγξουμε τι ενέργειες έχει κάνει η διοίκηση για την επιβίωση της επιχείρησης", δήλωσε συνδικαλιστικός ηγέτης του εργοστασίου.

Πάντως, στα μέσα του Φλεβάρη, ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Βίκτορ Τσιόρμπεα, προειδοποίησε πως οι μεταρρυθμίσεις του θα έχουν ως αποτέλεσμα να χάσουν 100.000 εργαζόμενοι τις θέσεις εργασίας τους, αν προχωρήσει η αναδιάρθρωση της βιομηχανίας. Ο ίδιος υποστήριξε πως η κυβέρνηση δεν μπορεί πλέον να χρηματοδοτεί τις κρατικές επιχειρήσεις που είναι προβληματικές και πρόσφατα διέταξε την κρατική εταιρία ηλεκτρισμού να διακόπτει την παροχή ηλεκτρισμού σε αυτές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ