ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Απρίλη 1997
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
"Λάδι στη φωτιά" από την αδιέξοδη συνάντηση στην Ουάσιγκτον
  • Βίαιες συγκρούσεις και ένταση πυροδότησε στη Δυτική Οχθη η άκαρπη συνάντηση του Μπ. Κλίντον με τον Μπ. Νετανιάχου, ο οποίος επιμένει στην οικοδόμηση νέου οικισμού στην Ανατολική Ιερουσαλήμ
  • Τρεις νεκροί Παλαιστίνιοι και περισσότεροι από 100 τραυματίες στη Χεβρώνα

Καζάνι που βράζει θυμίζει η Δυτική Οχθη μετά από την, άνευ αποτελέσματος, συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Τρεις Παλαιστίνιοι έχασαν, χτες, τη ζωή τους από ισραηλινά πυρά, εκτεταμένα βίαια επεισόδια σημειώθηκαν στη Χεβρώνα και ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ μίλησε για "σαφή κήρυξη πολέμου" από το Ισραήλ, το οποίο επιμένει στην εποικιστική πολιτική του.

Πεδίο μάχης η Χεβρώνα

Περισσότερες από πέντε ώρες διήρκεσαν οι συγκρούσεις ανάμεσα σε εξαγριωμένους Παλαιστινίους διαδηλωτές και στον ισραηλινό στρατό στη Χεβρώνα, οι οποίες ήταν οι χειρότερες των τελευταίων βδομάδων. Ολα ξεκίνησαν όταν Εβραίος έποικος φοιτητής σκότωσε, νωρίς χτες το πρωί, νεαρό Παλαιστίνιο ανοίγοντας πυρ με το ούζι, που όλοι οι έποικοι έχουν πάντα μαζί τους. Οι πληροφορίες για τις αιτίες του συμβάντος είναι αντικρουόμενες καθώς η παλαιστινιακή Αστυνομία υποστηρίζει ότι η ενέργεια του Εβραίου εποίκου ήταν εντελώς αναίτια, ενώ ο Ισραηλινός υποστηρίζει ότι προηγήθηκε επίθεση Παλαιστινίων εναντίον του με δακρυγόνο.

Ακολούθησαν σφοδρές συγκρούσεις,κατά τις οποίες οι συγκεντρωμένοι Παλαιστίνιοι πέταξαν μολότοφ και πέτρες στον ισραηλινό στρατό, αλλά και στους Παλαιστινίους αστυνομικούς που προσπάθησαν να τους διαλύσουν. Ο ισραηλινός στρατός απάντησε με λαστιχένιες σφαίρες και δακρυγόνα, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί άλλος ένας 15χρονος Παλαιστίνιος, ενώ ένας τρίτος υπέκυψε μερικές ώρες αργότερα καθώς χτυπήθηκαν και οι δύο στο κεφάλι. Ο κατάλογος των τραυματιών είναι μεγαλύτερος των 100, ενώ τραυματίστηκαν πολλοί Ισραηλινοί στρατιώτες και Παλαιστίνιοι αστυνομικοί. Αργά χτες το απόγευμα, ο Ισραηλινός στρατηγός Ουζί Ντραγιάν, με ανακοίνωσή του, γνωστοποίησε ότι τα επεισόδια έληξαν, η κατάσταση προσωρινά είναι υπό έλεγχο και ότι επιβλήθηκε απαγόρευση της κυκλοφορίας στο κέντρο της Χεβρώνας.

"Νίπτει τας χείρας" η παλαιστινιακή Αστυνομία, απειλεί η "Χαμάς"

Σχολιάζοντας τα επεισόδια ο Τζιμπρίλ Ραγιούμπ, επικεφαλής της παλαιστινιακής Αστυνομίας στη Δυτική Οχθη, δήλωσε ότι οι άνδρες του έκαναν ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για να αποφευχθούν τα επεισόδια όλες αυτές τις μέρες, από τις 18 Μάρτη που άρχισε η οικοδόμηση του νέου οικισμού στον αραβικό τομέα της Ιερουσαλήμ. Η στάση, όμως, της ισραηλινής κυβέρνησης, συνέχισε ο Ραγιούμπ, δεν αφήνει πολλά περιθώρια πολιτικής λύσης στο πρόβλημα που έχει ανακύψει και δυσχεραίνει αφάνταστα το έργο της παλαιστινιακής Αστυνομίας.

Τον άμεσο τερματισμό των ισραηλινο-παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων και τη διακοπή της "ειρηνευτικής διαδικασίας" ζήτησε, χτες, με ανακοίνωσή της, η εξτρεμιστική ισλαμική οργάνωση "Χαμάς". Η οργάνωση κάλεσε την Παλαιστινιακή Αρχή να διακόψει κάθε επαφή με την ισραηλινή κυβέρνηση και απηύθυνε έκκληση στον παλαιστινιακό λαό να εκδικηθεί για τους νεκρούς του.

Συγκρατημένος ο Κλίντον, επιμένει ο Νετανιάχου

Ως αιτία των χτεσινών βίαιων επεισοδίων "φωτογραφήθηκε" από πολλούς Παλαιστινίους αξιωματούχους η άκαρπη συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Μετά τη δίωρη συνάντησή τους στο Λευκό Οίκο, οι δύο άνδρες απέφυγαν επισταμένα να εισέλθουν σε λεπτομέρειες σχετικά με τη συζήτησή τους. Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, όμως, δε δίστασε να επαναλάβει ότι η κυβέρνησή του "σέβεται πλήρως τη Συμφωνία του Οσλο" και ότι ο νέος εβραϊκός οικισμός θα κατασκευαστεί στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Υπογράμμισε, επίσης, ότι, σε καμία περίπτωση, "το Ισραήλ δεν πρόκειται να πληρώσει τίμημα για να εξασφαλίσει το προνόμιο να μη δολοφονούνται οι πολίτες του" και κατηγόρησε την Παλαιστινιακή Αρχή ότι δεν έκανε τίποτα απολύτως για να ελέγξει τη δράση των εξτρεμιστών ισλαμιστών.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός Πρόεδρος επαναδιατύπωσε την έκκλησή του προς τις δύο πλευρές να "επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στην ειρηνευτική διαδικασία και να μην την αφήσουν να οδηγηθεί σε αδιέξοδο", εκτίμησε, όμως, ότι, στην παρούσα φάση, η Ουάσιγκτον δεν είναι σε θέση, λόγω της κατάστασης, να προχωρήσει σε "δραματικές πρωτοβουλίες". Επιπλέον, απέκλεισε, προς το παρόν, το ενδεχόμενο μιας ισραηλινο-παλαιστινιακής συνάντησης κορυφής υπό αμερικανική αιγίδα, όπως, επίσης, και το ενδεχόμενο αποστολής αμερικανικής στρατιωτικής δύναμης στη Μέση Ανατολή προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση.

Αγανάκτηση από τους Παλαιστινίους

Την οργή και την απογοήτευσή τους για την άκαμπτη στάση του Ισραηλινού πρωθυπουργού παρά τη συνάντησή του με τον Μπιλ Κλίντον δεν έκρυψαν, χτες, πολλοί Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης, πριν σημειωθούν τα επεισόδια στη Χεβρώνα, δήλωνε ότι "είναι πλέον σαφές ότι ο Νετανιάχου δεν επιθυμεί την ειρήνη". Λίγες ώρες αργότερα, ο εκπρόσωπος του Μανουάρ Καναφανί επέρριπτε στη στάση του Ισραηλινού πρωθυπουργού την ευθύνη των βίαιων επεισοδίων και τον κατηγορούσε ότι "βάφει τα χέρια του με αίμα". Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο Αχμέντ Κουρέια, εκπρόσωπος του παλαιστινιακού νομοθετικού συμβουλίου, ο οποίος, σχολιάζοντας τα επεισόδια στη Χεβρώνα, είπε πως "ό,τι διαδραματίζεται στη Χεβρώνα είναι ξεκάθαρα πόλεμος" και κατηγόρησε τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου ότι με την πολιτική του δίνει το "πράσινο φως" στους Εβραίους εποίκους να πυροβολούν άοπλους Παλαιστινίους.

Απαισιόδοξη δήλωνε και η Χανάν Ασράουι, απεσταλμένη του Γιασέρ Αραφάτ στην Ουάσιγκτον, η οποία επρόκειτο να συναντηθεί αργά χτες το βράδυ με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ, και τον Αμερικανό διαμεσολαβητή Ντένις Ρος.

Πρωτοβουλία ΕΕ, καταδίκη Ισραήλ από Κίνημα Αδεσμεύτων

Ιδιαίτερα ανήσυχη για τις τελευταίες εξελίξεις εμφανίστηκε, χτες, η αιγυπτιακή ηγεσία, η οποία, διά στόματος υπουργού Εξωτερικών Αμρ Μούσα, εξέφρασε την επιθυμία της να διαμεσολαβήσει για την εκτόνωση της κρίσης θέτοντας, όμως, ως προϋπόθεση τον άμεσο τερματισμό των εργασιών οικοδόμησης του εβραϊκού οικισμού στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Τη δυσφορία της για την επιμονή του Ισραήλ στην εποικιστική πολιτική του εξέφρασε, χτες, και η Ρωσία, όπως και η Ευρωπαϊκή Ενωση. Μάλιστα, η ΕΕ, μετά την άκαρπη συνάντηση των Κλίντον - Νετανιάχου, γνωστοποίησε ότι θα προωθήσει στην Ουάσιγκτον πρόταση για κοινή πρωτοβουλία αποτελμάτωσης της "ειρηνευτικής διαδικασίας". Η απόφαση αυτή λήφθηκε κατά τη συνάντηση των υπευθύνων για τη Μέση Ανατολή των 15 χωρών - μελών στις Βρυξέλλες, παρουσία του ειδικού απεσταλμένου της ΕΕ στην περιοχή Μιγκέλ Ανχέλ Μορατίνος.

Την ίδια στιγμή, το Κίνημα των Αδεσμεύτων, κλείνοντας τις εργασίες του συνεδρίου του στο Νέο Δελχί, απηύθυνε έκκληση στα 113 μέλη του, μέσω ειδικής ανακοίνωσης, να "παγώσουν" άμεσα τις διπλωματικές τους σχέσεις με το Ισραήλ και να "χρησιμοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα μέσα για να ασκήσουν πίεση στους διεθνείς οργανισμούς αλλά και στην ισραηλινή κυβέρνηση προκειμένου να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και να απομακρύνει τα στρατεύματά της από τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη".

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
"Αναχρονιστικός" ο Σοσιαλισμός;

ΛΟΝΔΙΝΟ. -

Η μακρύτερη προεκλογική εκστρατεία στη σύγχρονη ιστορία της χώρας, τείνει να αποδειχτεί και η πιο δαπανηρή. Παρότι δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία, τα δύο κόμματα φαίνεται ότι δαπανούν εκατομμύρια λίρες σε διαφημιστικές καμπάνιες που δε λένε τίποτα, δε διαφέρουν σε τίποτα και το μόνο που κάνουν είναι να προκαλούν πλήξη στους ψηφοφόρους. Το Εργατικό Κόμμα που έχει εγκαταλείψει εδώ και καιρό όλες τις σοσιαλιστικές ιδέες ασχολείται μόνο με τη διαχείριση του υπάρχοντος συστήματος. Το μανιφέστο του 1983, που υποσχόταν "σοσιαλιστική αναδιάρθρωση" και ασχολούνταν με τους "ταπεινούς και καταφρονεμένους", ανήκει οριστικά στο παρελθόν. Τώρα το Νέο Εργατικό Κόμμα πιστεύει ότι "ο Σοσιαλισμός δε σήμαινε ποτέ εθνικοποίηση της κρατικής εξουσίας, αλλά ηθικός σκοπός της ζωής. Πίστη στην κοινωνία, τη συνεργασία, στην από κοινού επίτευξη των στόχων που δεν μπορεί να πετύχει ο καθένας μόνος του", όπως δήλωνε πριν ένα χρόνο ο Τόνι Μπλερ.

Το Συμβούλιο των Εκκλησιών της Βρετανίας και Ιρλανδίας, κατηγορεί και τα δύο κόμματα ότι γι' αυτά οι φόροι είναι πιο σημαντικοί από τη φτώχεια και την ανεργία. Οι κατηγορίες εμπεριέχονται στην έρευνα που διεξήχθη με πρωτοβουλία του Συμβουλίου και δημοσιοποιήθηκε χτες με την ονομασία "Ανεργία και το μέλλον της εργασίας". Το κύριο αντικείμενο της έρευνας ήταν η ανεργία που μαστίζει τα κατώτερα στρώματα και κυρίως τους νέους. Καταγγέλλει μάλιστα ότι τα πρόσφατα στοιχεία που δείχνουν μείωση της ανεργίας δεν είναι αληθή. Αναφέρει ότι ο πραγματικός αριθμός ανέργων είναι 4,5 εκατ. αντί 1,75 και 6,2 % που ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό μόλις τον προηγούμενο μήνα. Επίσης, κατηγορεί τα κόμματα ότι η οικονομία της αγοράς και η υπάρχουσα δημοκρατική διαδικασία, στην πραγματικότητα αδικούν τους Βρετανούς.

Κινεζικές αντιδράσεις στις αμερικανικές βάσεις της Ασίας

ΠΕΚΙΝΟ.-

Την αντίδραση της Κίνας προκάλεσαν οι χτεσινές δηλώσεις του - περιοδεύοντος στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας - Αμερικανού υπουργού Αμυνας, Γουίλιαμ Κόεν, ότι οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν τους 100.000 στρατιώτες τους στην περιοχή "για να προστατέψουν τη σταθερότητα στην περιοχή"!

"Η κινεζική κυβέρνηση αντιτίθεται στην παραμονή των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στο εξωτερικό. Ζητήματα όπως η ασφάλεια και η σταθερότητα του στάτους κβο στην περιοχή της Ασίας πρέπει να φρουρούνται από τις ίδιες τις χώρες αυτής της ηπείρου", σημείωσε ο Σεν Γκουφάνγκ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, προσθέτοντας ότι οι ασιατικές χώρες διαθέτουν "τη δύναμη και την ικανότητα να προστατεύσουν εαυτόν".

Ο Γουίλιαμ Κόεν είχε δηλώσει νωρίτερα πως θεωρεί αυτονόητη την παράταση της ισχυρής παρουσίας των αμερικανικών βάσεων στην Ιαπωνία, προτιμώντας να χαρακτηρίσει "διχασμένη" την ιαπωνική κοινή γνώμη, μεγάλη μερίδα της οποίας συχνά διαδηλώνει με έντονο τρόπο την αντίθεσή της στην παρουσία των αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στη χώρα του "Ανατέλλοντος Ηλίου".

Οι συμπλοκές μεταξύ διαδηλωτών και Ισραηλινών στρατιωτών έχουν γίνει καθημερινό φαινόμενο



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ