ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Απρίλη 1997
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Αστυνομοκρατούμενος"... διάλογος!

Ως δυνάμεις εισβολής αντιμετωπίστηκαν χτες οι απεργοί οικοδόμοι. Το πάνοπλο "κράτος του αστυνόμου" παρατάχθηκε απέναντί τους, για να σταματήσει την πορεία τους στο υπουργείο Εργασίας, όπου πήγε ο πρωθυπουργός για να προετοιμάσει τον "κοινωνικό διάλογο"!

Τα τανκς μόνο έλειπαν χτες, για να συμπληρώσουν πλήρως το σκηνικό του "στρατοκρατούμενου" κέντρου της Αθήνας, μέσα στο οποίο έγινε η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο υπουργείο Εργασίας! Χιλιάδες αστυνομικοί και ΜΑΤ είχαν ακροβολιστεί μπροστά, πίσω και σε όλους τους δρόμους, σε μεγάλη ακτίνα γύρω απ' το υπουργείο Εργασίας, ενώ κλούβες είχαν παραταχθεί διαγώνια στην οδό Πειραιώς, αποκόπτοντας κάθε πρόσβαση προς αυτό! Ροπαλοφόροι, εξοπλισμένοι σαν "αστακοί" φορώντας αντιασφυξιογόνους μάσκες, ήταν από νωρίς έτοιμοι να "υποδεχτούν" τους χιλιάδες απεργούς οικοδόμους, που έφτασαν εκεί με μαζική δυναμική πορεία, προκειμένου να θέσουν τα αιτήματά τους σε καθορισμένη συνάντηση με τον υπουργό! Το έδαφος είχαν προετοιμάσει "κατάλληλα" διοχετευμένα - από κυβερνητικούς παράγοντες - προβοκατόρικα δημοσιεύματα, ενώ η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας είχε φροντίσει ακόμα και για "άλλοθι" για ένα μεγάλης έκτασης χτύπημα, που όμως αποφεύχθηκε χάρη στην πειθαρχία και την οργάνωση των οικοδόμων, οι οποίοι ωστόσο έστειλαν το μήνυμά τους. Μήνυμα ανυποχώρητου αγώνα, προκειμένου να μην περάσει η κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης και γενικά η σφοδρή προετοιμαζόμενη επίθεση σε βάρος συνολικά των κατακτήσεων των εργαζόμενων.

Με το που πλησίασε η πορεία στα 50 μέτρα από το υπουργείο, οι δυνάμεις καταστολής επιχείρησαν να τη σταματήσουν, ενώ ταυτόχρονα δεκάδες ασφυξιογόνα σε σπρέι άρχισαν να πέφτουν στα πρόσωπα των διαδηλωτών.Ωστόσο ούτε αυτά, ούτε τα ΜΑΤ στάθηκαν ικανά να συγκρατήσουν το ανθρώπινο ποτάμι που, συγκροτημένα και πειθαρχημένα, συνέχισε να προχωρά, παίρνοντας "σβάρνα" τους αστυνομικούς στο διάβα του.

"Είναι αδίστακτοι. Δε θα παίξουμε το παιχνίδι τους. Την ώρα της σύγκρουσης, εμείς θα τη διαλέξουμε, όχι γιατί την επιδιώκουμε, αλλά γιατί η κυβέρνηση την προκαλεί με την αντεργατική, αντιλαϊκή πολιτική της", τόνισε απευθυνόμενος στους διαδηλωτές ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Α. Ζαζόπουλος.Το κέντρο της Αθήνας δονήθηκε από τα συνθήματα: "η τρομοκρατία δε θα περάσει" και "κάτω τα χέρια απ' τους οικοδόμους", ενώ οι συγκεντρωμένοι σταμάτησαν μπροστά στις κλούβες, ελάχιστα μέτρα από την πύλη του υπουργείου.

Αντιπροσωπεία συνδικαλιστών προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας προς τον υπουργό. Αμέσως μετά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Α. Ζαζόπουλος,απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους, επισήμανε: "Δε συζητήσαμε επί τους ουσίας με τον υπουργό από τη στιγμή που υπάρχει αυτή η αστυνομοκρατία και η τρομοκρατία. Ο υπουργός σε ορισμένα κανάλια έκανε απαράδεκτες δηλώσεις. Ισχυρίστηκε ότι εμείς ήρθαμε να χαλάσουμε τη φιέστα της επίσκεψης του πρωθυπουργού. Η απεργία των οικοδόμων όμως είχε προγραμματιστεί από τις 15 Φλεβάρη, τότε η φιέστα δεν είχε ακόμα προγραμματιστεί. Εμείς ήρθαμε εδώ για να διεκδικήσουμε την ικανοποίηση των αιτημάτων μας και να κάνουμε καθαρό στην κυβέρνηση ότι το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, που βρίσκεται στα σπάργανα, δε θα περάσει".

Τα συνθήματα "νόμος είναι το δίκιο του εργάτη" και "είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι" για αρκετή ώρα δονούσαν την οδό Πειραιώς. Γύρω στις 12 το μεσημέρι ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κάλεσε τους οικοδόμους "να υποδεχτούν με τα συνθήματα και τα αιτήματά τους τον... εκσυγχρονιστή πρωθυπουργό που αυτή τη στιγμή μπαίνει στο υπουργείο "προστατευόμενος" από χιλιάδες αστυνομικούς". Η ανταπόκριση άμεση, με το σύνθημα: "Ο διάλογος αυτός που ξεκινάτε, είναι έργο αυτών που προσκυνάτε".

Στη συνέχεια ο Α. Ζαζόπουλος σημείωσε πως τις επόμενες μέρες θα συνεδριάσει η διοίκηση της Ομοσπονδίας για να αποφασίσει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και τόνισε πως "το πρώτο βήμα είναι η απεργία της 1ης Μάη. Τη μέρα αυτή της εργατικής τάξης, θα τη γιορτάσουμε ταξικά, αγωνιστικά. Σ' αυτό τον γιορτασμό πρέπει οι οικοδόμοι να βάλουν τη σφραγίδα τους, μαζί με τους άλλους εργαζόμενους, όλους αυτούς που δεν υποχωρούν. Να διατρανώσουμε την απόφασή μας να βάλουμε φραγμό στις κυβερνητικές αντεργατικές επιλογές".Οι απεργοί συγκροτημένα αποχώρησαν από το υπουργείο και με πορεία έφθασαν στην Ομόνοια, όπου και διαλύθηκαν.

ΠΑΣΟΚ, όπως Κακαουνάκης..!

"Αντισυγκέντρωση" (!) χαρακτηρίζεται η πανοικοδομική κινητοποίηση!

Σε μια κατάπτυστη χτεσινή ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του, το ΠΑΣΟΚ υιοθετεί, ως επίσημη γραμμή, τις αθλιότητες που μέρες τώρα διοχετεύονται από κυβερνητικά στελέχη, μέσω ματσουκοφόρων "Κακαουνάκηδων" και μέρος των ΜΜΕ. Ετσι, στην ανακοίνωση, η απεργιακή συγκέντρωση και πορεία χιλιάδων οικοδόμων προς το υπουργείο Εργασίας εμφανίζεται από το ΠΑΣΟΚ σαν "αντισυγκέντρωση" (!) στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στο υπουργείο και "ανέξοδη επίδειξη δύναμης κάποιων με την επιστράτευση "αγανακτισμένων οπαδών"! Επίσης, σαν συνέχεια των "αποτυχημένων συνταγών της Θεσσαλίας, των Λιοσίων και της Πάτρας".

Συνεχίζοντας στην ίδια προβοκατόρικη λογική και κατά το "φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης", αναφέρει: "Το ΠΑΣΟΚ καταγγέλλει αυτές τις μεθόδους, που φέρνουν στη μνήμη σκοτεινές μέρες της ελληνικής ιστορίας, τραυματίζουν το δημοκρατικό διάλογο και την ουσία της ανοιχτής κοινωνίας"!Τέλος, σηκώνοντας απειλητικά το χέρι, "προειδοποιεί ότι αυτές οι μεθοδεύσεις θα αποτύχουν οικτρά, για άλλη μια φορά, και θα καταδικαστούν από τους πολίτες και τον ίδιο το λαό"!

Αυτά, όταν γνωρίζουν πολύ καλά, αλλά το αποκρύπτουν σκόπιμα, ότι η χτεσινή πανοικοδομική κινητοποίηση είχε καθοριστεί από τις 15 Φλεβάρη, όταν δηλαδή ουδείς γνώριζε τίποτα για επίσκεψη του πρωθυπουργού. Χωρίς καμιά ντροπή, επιχειρούν να σπιλώσουν έναν ολόκληρο κλάδο με δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους, που παλεύουν για τα δικαιώματά τους και που αντιμετωπίστηκαν χτες σαν εχθρός.

  • Στο αυταρχικό παραλήρημα της κυβέρνησης έδωσε συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Ρέππας,στη συνέντευξη, όταν, ερωτώμενος από δημοσιογράφο, ισχυρίστηκε ότι οι οικοδόμοι επιτέθηκαν στους αστυνομικούς και για να το "τεκμηριώσει" είπε ότι "κάποιοι απ' τους συγκεντρωμένους φορούσαν προστατευτικά κράνη"! Εννοούσε τους οικοδόμους του μετρό, που - όπως και τις προηγούμενες φορές - πήραν μέρος της κινητοποίηση, φορώντας τα κράνη που χρησιμοποιούν στη δουλιά τους!
"Οχι" στο αντιασφαλιστικό τέρας

"Σύνταξη ΤΩΡΑ στα 55" απαίτησαν οι οικοδόμοι, με 24ωρη απεργία και συγκεντρώσεις

Κλειστά παράμειναν χτες τα γιαπιά όλης της χώρας, λόγω της 24ωρης πανοικοδομικής απεργίας που είχε κηρύξει η Ομοσπονδία Οικοδόμων,με κύριο αίτημα: "Σύνταξη τώρα στα 55".Σε όλες τις μεγάλες πόλεις πραγματοποιήθηκαν απεργιακές συγκεντρώσεις.

Από νωρίς το πρωί χιλιάδες απεργοί οικοδόμοι της Αθήνας και του Πειραιά άρχισαν να συρρέουν στην πλατεία Κάνιγγος, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας.

Τη συγκέντρωση "άνοιξε" ο Γ. Φιλιούσης,γραμματέας του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, ο οποίος - μεταξύ άλλων - τόνισε: "δηλώνουμε ότι θα υπερασπιστούμε τις κατακτήσεις μας, ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα, ότι θα σταθούμε αντάξιοι της ιστορίας του κλάδου. Ας πάρει χαμπάρι η κυβέρνηση ότι τα αντεργατικά σχέδιά της δε θα περάσουν".

Το λόγο, στη συνέχεια, πήρε ο Α. Ζαζόπουλος,πρόεδρος της Ομοσπονδίας, ο οποίος κατάγγειλε: "Σήμερα στο υπουργείο Εργασίας, βρίσκονται "ατσαλάκωτοι εκσυγχρονιστές" που σχεδιάζουν να βάλουν μπρος έναν οδοστρωτήρα για τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Επειδή γνωρίζουν το μέγεθος του εγκλήματος που επιχειρούν, φοβούμενοι τη λαϊκή οργή, έχουν θέσει σε λειτουργία τους κατασταλτικούς μηχανισμούς. Το υπουργείο είναι ζωσμένο από τόσες αστυνομικές δυνάμεις που η Αθήνα έχει να δει δεκαετίες. Με αστυνομοκρατία ξεκινά ο διαβόητος "κοινωνικός διάλογος"". Επισήμανε ότι ο"κοινωνικός διάλογος" που προπαγανδίζει η κυβέρνηση, "είναι διάλογος των πλουτοκρατών, που μέσα απ' αυτόν θα ξεπηδήσει το αντιασφαλιστικό τέρας" και συνέχισε: "Στο διάλογο αυτό παίρνει μέρος η υποταγμένη πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ".

Αναφερόμενος στα αιτήματα του κλάδου, υπογράμμισε: "Απαιτούμε σύνταξη στα 55. Ξέρουμε ότι ο αγώνας μας είναι δύσκολος, αλλά είμαστε σίγουροι ότι θα το επιβάλλουμε, όπως επιβάλλαμε μετά από 33 απεργίες να μειωθεί το όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση των οικοδόμων στα 58. Θα τους υποχρεώσουμε να προχωρήσουν στην αναγνώριση και διανομή των υπέρ αγνώστων ενσήμων, γιατί είναι δικά μας λεφτά που μας τα κλέβουν. Να πάρουν μέτρα για την κατοικία και για την επιβίωση των ανέργων".

Στη συγκέντρωση είχαν παρεισφρήσει ασφαλίτες ντυμένοι πολιτικά. Το γεγονός καταγγέλθηκε απ' τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, ο οποίος τους κάλεσε να απομακρυνθούν γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα υποστούν τις συνέπειες. Με συνθήματα όπως "σύνταξη τώρα στα 55", "ο εκσυγχρονισμός είναι μια απάτη, νόμος είναι το δίκιο του εργάτη" και "μ' αγώνες έχει γίνει η ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση" οι διαδηλωτές με πορεία κατευθύνθηκαν προς το υπουργείο Εργασίας.

Διαμαρτυρίες για δημοσιογράφους...

Και οι δημοσιογράφοι βρέθηκαν χτες στο στόχαστρο των δυνάμεων καταστολής. Οσοι από αυτούς κατάφεραν με κόπο και μέσω "παρακαμπτηρίων" να περάσουν τα μπλόκα των ειδικών δυνάμεων και να φτάσουν στο υπουργείο, εμποδίστηκαν τελικά να παρευρεθούν στη συνάντηση της αντιπροσωπείας των οικοδόμων με τον υπουργό και παρέμειναν αποκλεισμένοι στο ισόγειο του κτιρίου. Στη συνέχεια, όταν ο πρωθυπουργός είχε ήδη φτάσει έξω από το υπουργείο και προκειμένου να πραγματοποιηθεί ανεμπόδιστα η είσοδός του σ' αυτό, οι δημοσιογράφοι που παρέμεναν στο ισόγειο δέχτηκαν έντονες παρατηρήσεις από τους αρμοδίους, του στιλ "αδειάστε μας τη γωνιά"! Φανερά ενοχλημένοι από την παρουσία τους έδειξαν επίσης, τόσο ο υπουργός, όσο και ο υφυπουργός Εργασίας που κατέβηκαν να υποδεχτούν τον κ. Σημίτη, ο οποίος τελικά μπήκε στο υπουργείο, όταν οι αρμόδιοι βεβαιώθηκαν ότι μεταξύ αυτού και των δημοσιογράφων υπήρχε μια ...απόσταση ασφαλείας!

Μέσα στη γενική ένταση, προκλήθηκαν και κάποια φραστικά επεισόδια μεταξύ ελάχιστων δημοσιογράφων και συνδικαλιστών. Αυτό, καθώς και η παρεξήγηση - προφανώς - δηλώσεων συνδικαλιστών κατά του ρόλου ορισμένων ΜΜΕ και του τρόπου που αυτά αντιμετώπισαν τη σημερινή κινητοποίηση, προκάλεσε την αντίδραση συντακτών του εργατικού ρεπορτάζ. Με κείμενο που υπέβαλαν στην ΕΣΗΕΑ και στη ΓΣΕΕ, καταγγέλλουν για "τραμπουκισμούς" μέλη της ηγεσίας της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, βάλλουν κατά μέλους της διοίκησης της ΓΣΕΕ - στελέχους της ΕΣΑΚ και επίσης κατά της ΕΣΑΚ, που "δεν τους αποδοκίμασε". Μετά από αυτό, ανακοινώσεις"καταδίκης" και μάλιστα σε υψηλούς τόνους εξέδωσαν η ΕΣΗΕΑ και η ΓΣΕΕ, παραγνωρίζοντας την αστυνομοκρατία και τον προκλητικό, συκοφαντικό και αυταρχικό τρόπο που αντιμετωπίστηκε η κινητοποίηση ενός ολόκληρου κλάδου εργαζομένων!

Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Α. Ζαζόπουλος, σε δήλωσή του σε ραδιοφωνικό σταθμό, δήλωσε: "Εμείς δε στρεφόμαστε κατά των δημοσιογράφων. Στρεφόμαστε κατά ορισμένων βαρόνων των ΜΜΕ, που είδατε με τι τρόπο αντιμετώπισαν την κινητοποίησή μας. Τους δημοσιογράφους τούς θέλουμε στο πλευρό μας, γιατί και αυτοί σαν εργαζόμενοι είναι αποδέκτες της αντεργατικής πολιτικής".

Η ΕΣΑΚ καταγγέλλει

"Αρχισε ο κοινωνικός διάλογος της κυβέρνησης με τους αγωνιζόμενους εργάτες, οικοδόμους, έξω από το υπουργείο Εργασίας. Ενας κοινωνικός διάλογος που έχει να κάνει με εκατοντάδες αστυνομικά ρόπαλα, ΜΑΤ και δακρυγόνα". Τα παραπάνω καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η ΕΕ της ΕΣΑΚ, αναφορικά με την "υποδοχή" που επιφύλαξε χτες η κυβέρνηση στους χιλιάδες οικοδόμους.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ακόμα: "Ετσι καταλαβαίνει η κυβέρνηση το διάλογο με τους πραγματικούς εκπροσώπους της εργατικής τάξης. Ο σικέ διάλογος θα γίνει με τους υποταγμένους και συμβιβασμένους συνδικαλιστές, σε μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού και υποταγής της εργατικής τάξης στα αδηφάγα σχέδια του πολυεθνικού και ντόπιου κεφαλαίου".

Η ανακοίνωση της ΕΣΑΚ καταλήγει τονίζοντας ότι "οι ταξικές δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα, ο μαζικός και ενωτικός αγώνας των εργαζομένων, θα τους χαλάσουν τα σχέδια".

Παμμακεδονική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Οικοδόμοι από όλη σχεδόν τη Μακεδονία συγκεντρώθηκαν χτες στη Θεσσαλονίκη και διαμαρτυρήθηκαν για την πιο άγρια - σε ένταση και διάρκεια - επίθεση που έχουν εξαπολύσει ενάντια στα δικαιώματά τους, από κοινού, εργοδοσία και κυβέρνηση. Στη συγκέντρωση, που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο άγαλμα του Βενιζέλου, κύριος ομιλητής ήταν ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης Βασίλης Αχτσής,ο οποίος τόνισε ότι η "εκσυγχρονιστική" πολιτική της κυβέρνησης κτυπά αμείλικτα, μαζί με τους άλλους εργαζόμενους, και τους οικοδόμους. Ο ομιλητής κατήγγειλε, επίσης, το παράνομο "λοκ άουτ" των κατασκευαστών, που στόχο έχει την κατάργηση του νέου τρόπου ασφάλισης των οικοδόμων.

Μετά τη συγκέντρωση, οι διαδηλωτές έκαναν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, καταγγέλλοντας με τα συνθήματά τους την κυβερνητική πολιτική. Η πορεία κατέληξε στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, το οποίο οι συγκεντρωμένοι απέκλεισαν συμβολικά για μία ώρα. Στη διάρκεια του αποκλεισμού, αντιπροσωπεία που αποτελούνταν από τους προέδρους των σωματείων οικοδόμων των νομών της Μακεδονίας επέδωσαν ψήφισμα στον υπουργό. Προηγούμενα, την ώρα που η πορεία περνούσε μπροστά από το Παράρτημα του ΙΚΑ Θεσσαλονίκης, επιτροπή των απεργών επέδωσε το ψήφισμα της συγκέντρωσης στη διοίκηση του Ιδρύματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ