ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Απρίλη 1997
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναζητούν τη φοροδιαφυγή σε λάθος κατεύθυνση

Με εντολή της κυβέρνησης, αρχίζει σήμερα νέος κύκλος φορολογικών ελέγχων σε μικρομάγαζα, αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η... φοροδιαφυγή

Με ένταση του φοροκυνηγητού, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες, θα επιχειρήσει να καλύψει η κυβέρνηση τα περίπου 90 δισ. δραχμές λιγότερα φορολογικά έσοδα, που εισέπραξε στο πρώτο τρίμηνο του 1997, σε σχέση με το στόχο που είχε τεθεί. Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και η εξόρμηση που αρχίζουν σήμερα, σε ολόκληρη τη χώρα, τα περίπου 200 συνεργεία που απαρτίζονται συνολικά από 700 περίπου υπαλλήλους του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), τους αποκαλούμενος σαν "αδιάφθορους". Σύμφωνα με πληροφορίες, οι έλεγχοι κατ' αρχήν θα επικεντρωθούν στη διακίνηση αγαθών, ενόψει των γιορτών του Πάσχα. Σ' αυτά τα πλαίσια, τουλάχιστον για το πρώτο διάστημα, η παρουσία των συνεργείων θα είναι συνεχής σε όλα τα κομβικά σημεία μεταφορών, ενώ από την ερχόμενη Κυριακή θα ξεκινήσουν έλεγχοι σε αγροτικές και κτηνοτροφικές επιχειρήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως η εξόρμηση των φορολογικών ελέγχων αρχίζει παράλληλα με τη σύσκεψη που θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός με τους οικονομικούς υπουργούς, προκειμένου να εξετάσουν τόσο την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού (που παρουσιάζει υπερβάσεις στα ελλείμματα) όσο και την εκτέλεση του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, ενώ παρόμοιου περιεχομένου θα είναι και η αυριανή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Ενόψει της σημερινής σύσκεψης με τον πρωθυπουργό, χτες - σε σύσκεψη του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου με τους υφυπουργούς και διευθυντικά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών - συζητήθηκε εκτός από την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και η προώθηση των διαδικασιών συγχώνευσης ή και κατάργησης μιας σειράς Δημοσίων Οικονομικών Υπηρεσιών (ΔΟΥ), στα πλαίσια των κυβερνητικών επιδιώξεων συρρίκνωσης των κρατικών δαπανών.

Η υστέρηση στην είσπραξη φορολογικών εσόδων ύψους 90 δισ. δραχμών, που σημειώθηκε το πρώτο τρίμηνο του 1997, δε φαίνεται να ανησυχεί - τουλάχιστον επίσημα - το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Μόλις προχτές, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας δήλωσε αισιόδοξος και στήριξε την όποια αισιοδοξία του για αναθέρμανση των εσόδων στα αποτελέσματα των διατάξεων του νέου φορολογικού νόμου που προσδοκάται να φανούν από το Μάη και μετά, καθώς και στην έναρξη λειτουργίας του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) από σήμερα.

Σχετικά με το τελευταίο, αξίζει να υπενθυμίσουμε την έντονη "κόντρα" που έχει δημιουργηθεί μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών και της ηγεσίας της Ομοσπονδίας των Εφοριακών. Οπως διέρρεε από το περιβάλλον του Γ. Παπαντωνίου, ο υπουργός χαρακτηρίζει "νοσηρό" το κλίμα που υπάρχει στις σχέσεις μεταξύ ηγεσίας και εργαζόμενων στο υπουργείο, υποστηρίζοντας ότι οι τελευταίοι παρεμβαίνουν στη λειτουργία του υπουργείου με τρόπο που ξεφεύγει από τις αρμοδιότητές τους. Από την πλευρά τους οι εφοριακοί έχουν κατά καιρούς κάνει λόγο για "δράση εξωυπηρεσιακών παραγόντων" σε ό,τι αφορά τη στελέχωση του ΣΔΟΕ. Διάσταση υπάρχει επίσης και σε ό,τι αφορά το επίπεδο στο οποίο βρίσκεται το ΣΔΟΕ, δεδομένου ότι από σήμερα - μετά από πολύ μεγάλη καθυστέρηση - ξεκινά η λειτουργία του. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ισχυρίζεται ότι το Σώμα ξεκινά με καλές προϋποθέσεις, ενώ υπηρεσιακοί παράγοντες του χώρου κάνουν λόγο για ουσιαστικές ελλείψεις και κενά.

Απαντώντας χτες σε σχετική ερώτηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας,αφού παραδέχτηκε ότι ένα τέτοιο φαινόμενο είναι "νοσηρό", υποστήριξε ότι η αποτελεσματικότερη λειτουργία, η εύρυθμη λειτουργία ενός δημόσιου οργανισμού, μιας δημόσιας υπηρεσίας, δεν μπορεί παρά να είναι αποτέλεσμα καλών σχέσεων συνεργασίας και συνεννόησης της ηγεσίας με τους εργαζόμενους ή με τους εκπροσώπους των εργαζομένων.

Εξάμηνος απολογισμός λιτότητας

Ολες τις πλευρές της πολιτικής λιτότητας (εισοδηματικά, δημοσιονομικά, νομισματικά, ιδιωτικοποιήσεις) θα συζητήσει σήμερα ο πρωθυπουργός με τους οικονομικούς του υπουργούς

Απολογισμός όλων των πλευρών της πολιτικής λιτότητας (δημοσιονομική, νομισματική, εισοδηματική πολιτική, ιδιωτικοποιήσεις) θα γίνει στη σημερινή πρωινή σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου υπό τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη,με αφορμή τη συμπλήρωση εξάμηνου από τις εκλογές του προηγούμενου Σεπτέμβρη.

Στη σύσκεψη, που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, εκτός από τον πρωθυπουργό θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Γ. Παπαντωνίου και Β. Παπανδρέου,οι τέσσερις υφυπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών (Χρ. Πάχτας, Αλ. Μπαλτάς, Γ. Δρυς και Ν. Χριστοδουλάκης), οι ομόλογοί τους υφυπουργοί Ανάπτυξης, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Λ. Παπαδήμος και ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Τ. Γιαννίτσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η προβληματική θα περιστραφεί ιδιαίτερα στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής κατά το α τρίμηνο του 1997 (Γενάρης - Μάρτης). Για το θέμα αυτό υπήρξε χτες συνάντηση του Γ. Παπαντωνίου με τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Δρυ, όπου και συζήτησαν τα απολογιστικά στοιχεία για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού του 1997 κατά το α τρίμηνο του έτους.

Η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού - τόσο στο σκέλος των εσόδων όσο και στο σκέλος των δαπανών - θεωρείται σήμερα το μεγαλύτερο αγκάθι της οικονομικής πολιτικής, καθώς τα κρατικά έσοδα την περίοδο Γενάρη - Μάρτη παρουσίασαν σημαντική υστέρηση. Ο υπουργός Οικονομικών αναγνώρισε την προηγούμενη Τρίτη ότι τα έσοδα αυξήθηκαν με ρυθμό γύρω στο 10% έναντι στόχου 14,6%, ενώ αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες υποστηρίζουν ότι η αύξηση των εσόδων ήταν ακόμα μικρότερη.

Και ενώ η πορεία των δημοσιονομικών απεικονίζει ανάγλυφα τα αδιέξοδα και την αποτυχία της πολιτικής λιτότητας, επίσημα τουλάχιστον το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ότι η αρνητική πορεία των εσόδων δεν είναι ανησυχητική και ότι η εικόνα θα αρχίσει να αντιστρέφεται από τον ερχόμενο Μάη. Παρά τις επίσημες δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ότι "δε θα ληφθούν νέα μέτρα", σε ανεπίσημο επίπεδο η προβληματική για προσφυγή σε νέα μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα βρίσκεται στο κυβερνητικό επίκεντρο. Και αποτελεί κοινό μυστικό ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει εδώ και καιρό έτοιμα εναλλακτικά σενάρια μέτρων, τα οποία προτίθεται να ενεργοποιήσει σε περίπτωση που εκτιμηθεί ότι η αρνητική πορεία των στόχων του προϋπολογισμού είναι μη αντιστρέψιμη,ώστε να περιορίσει τις αποκλίσεις από τους στόχους που έχουν τεθεί και έχει δεσμευτεί να εκπληρώσει η κυβέρνηση απέναντι στο Διευθυντήριο των Βρυξελλών.

ΕΜΠΟΡΟΙ: Τη ρύθμιση των εκκρεμοτήτων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων απέναντι στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία, που δεν έχουν καταφέρει να αντεπεξέλθουν λόγω της ισχνής οικονομικής τους κατάστασης, ζητά από τους συναρμόδιους υπουργούς ο Εμπορικός Σύλλογος του Πειραιά. Συγκεκριμένα, ο Σύλλογος αναφέρει ότι αυτό είναι απαραίτητο για να απεμπλακούν πολλές χιλιάδες μικρέμποροι και από την άλλη θα διευκολύνει τις εισπράξεις του υπουργείου Οικονομικών και των Ασφαλιστικών Ταμείων.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Την ανάγκη στροφής στον εσωτερικό τουρισμό επισήμανε σε συνέντευξη Τύπου ο γγ του ΕΟΤ Ν. Σκουλάς, με αφορμή τη διοργάνωση της φετινής έκθεσης "Τουριστικό Πανόραμα", που ο ίδιος χαρακτήρισε "κορωνίδα" στον τομέα των οργανώσεων του είδους. Ο νέος γγ του ΕΟΤ δήλωσε ότι δεν μπορεί ο τουριστικός κόσμος να στρέφεται στον Ελληνα τουρίστα μόνο όταν περνάει δύσκολες στιγμές και αναζητά τρόπους να καλύψει τα κενά. Οπως άλλωστε ανέφερε, είναι εφικτό να αυξηθεί η σχέση των διανυκτερεύσεων Ελλήνων προς ξένων τουριστών, που τώρα είναι 1 προς 4.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Νέο κατάστημα στη Θεσσαλονίκη ίδρυσε η XIOSBANK. Βρίσκεται στην περιοχή Επταλόφου (Αμπελόκηποι) και είναι το τέταρτο της τράπεζας στη συμπρωτεύουσα. Το "άνοιγμα" της XIOSBANK στη Β. Ελλάδα και τα Βαλκάνια (λειτουργεί ήδη κατάστημα στη Σόφια της Βουλγαρίας) εντάσσεται στα ευρύτερα σχέδια επέκτασης των δραστηριοτήτων της μέσω προγραμματισμένων επενδύσεων. ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ: Με αφορμή τη συμμετοχή του στη Διεθνή Κρατική Εκθεση Λευκωσίας, που θα διοργανωθεί από τις 22 Μάη μέχρι την 1η Ιούνη 1997, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά καλεί τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να αποστείλουν διαφημιστικά έντυπα των παραγόμενων προϊόντων τους να έρθουν σε επαφή με το τμήμα βιοτεχνικών θεμάτων του Επιμελητηρίου μέχρι τις 22/4/1997. Στόχος της ενέργειας είναι η ανάπτυξη των σχέσεων και των εμπορικών συναλλαγών των μελών του ΒΕΠ με κυπριακές επιχειρήσεις.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ: Με θεαματική αύξηση του κύκλου εργασιών και των εξαγωγών της έκλεισε το πρώτο τρίμηνο του 1997 η βιομηχανία ξηρών καρπών Κ. Καρδασιλάρης "Cardico", σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρσι. Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρίας, ο τζίρος στο εν λόγω χρονικό διάστημα ανήλθε σε 1,6 δισ. δρχ. έναντι 900 εκατ. δρχ. το αντίστοιχο τρίμηνο πέρσι και έναντι 1,8 δισ. δρχ. το πρώτο τρίμηνο του 1996, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 80%, με ανάλογη αύξηση της κερδοφορίας. Εντυπωσιακή (340%) ήταν επίσης και η άνοδος των εξαγωγών, που έφτασαν τα 460 εκατ. δρχ. έναντι 105 εκατ. δρχ. το πρώτο τρίμηνο του 1996.

ΥΓΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
Μειώνονται οι τιμές μέχρι την επόμενη Τετάρτη

Μειώνονται από σήμερα και μέχρι την επόμενη Τετάρτη οι τιμές των υγρών καυσίμων. Σύμφωνα με τη Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου (ΔΕΠ) οι τιμές των βενζινών μειώνονται κατά 1,90 δρχ. το λίτρο, ενώ του πετρελαίου κατά 0,90 δρχ. το λίτρο.

Οι νέες ενδεικτικές τιμές λιανικής πώλησης στις βενζίνες σούπερ και αμόλυβδη, που ισχύουν από σήμερα και μέχρι την ερχόμενη Τετάρτηδιαμορφώνονται ως εξής:

  • Για το Λεκανοπέδιο της Αττικής και το νομό Θεσσαλονίκης η σούπερ στις 220,10 δρχ. το λίτρο και η αμόλυβδη στις 204,10 δρχ.
  • Για τις περιοχές της Α ζώνης η τιμή της σούπερ διαμορφώνεται στις 225,10 και της αμόλυβδης στις 209,10 δρχ. το λίτρο.
  • Για τη Β ζώνη η σούπερ στις 228,10 και η αμόλυβδη στις 212,10 δρχ. το λίτρο.
  • Για τις περιοχές της Γ ζώνης με ΦΠΑ 18% η σούπερ στις 230,10 και η αμόλυβδη στις 214,10 δρχ., ενώ για τις περιοχές της ίδιας ζώνης με ΦΠΑ 13% οι αντίστοιχες ενδεικτικές τιμές διαμορφώνεται στις 220,10 και 205,10 δρχ. το λίτρο.

Τέλος, η ενδεικτική τιμή λιανικής στο πετρέλαιο θέρμανσης, θα είναι γύρω 96 δρχ. το λίτρο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ