ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Απρίλη 1997
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΤΟΚΙΑ
Νέες μειώσεις από τέσσερις τράπεζες

Ωστόσο, τα επιτόκια των δανείων παραμένουν υπερδιπλάσια και υποτριπλάσια του πληθωρισμού

Συνεχίζεται ο χορός μείωσης των επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων, που εγκαινίασε η Εθνική Τράπεζα, την επομένη δημοσιοποίησης των επίσημων στοιχείων για τον πληθωρισμό, που έδειξε - στα χαρτιά - και νέα μείωση το Μάρτη του 1997. Παράλληλα με τη συνεχιζόμενη μείωση των επιτοκίων, συνεχίζεται και η λεηλασία των μικροαποταμιευτών αλλά και πλατιών λαϊκών στρωμάτων, που αναγκάζονται να καλύψουν τις οικονομικές τους ανάγκες με προσφυγή στον τραπεζικό δανεισμό.

Συγκεκριμένα, χτες, οι διοικήσεις των Τραπεζών Εμπορική και Αττικής, ανακοίνωσαν μειώσεις στα επιτόκια χορηγήσεων και καταθέσεων, ενώ αντίστοιχες αναπροσαρμογές ανακοίνωσαν και οι Τράπεζες Ευρωεπενδυτική και Interbank, που ανήκουν στον όμιλο Λάτση.

Συγκεκριμένα:

  • Η Εμπορική Τράπεζα,ευθυγραμμίζει με την Εθνική Τράπεζα το επιτόκιο ταμιευτηρίου στο 9% (μετά φόρων 7,65%) και μειώνει από 0,25 της μονάδας μέχρι και 1,5 μονάδα τα επιτόκια χρηματοδοτήσεων. Ετσι τα νέα επιτόκια για καταναλωτικά δάνεια είναι 21%,για πιστωτικές κάρτες 23,5% και 24,5%,για δάνεια αυτοκινήτου μέσω αντιπροσώπου 18% και χωρίς 19% και για στεγαστικά δάνεια 13,5%.Μειώνεται επίσης στο 14,5% το επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων.
  • Η Τράπεζα Αττικής μειώνει τις αποδόσεις ταμιευτηρίου στο 9,25% (καθαρό 7,86%). Επίσης, μειώνει το βασικό επιτόκιο καταναλωτικής πίστης κατά δυο μονάδες (από 23% στο 21%) της πιστωτικής κάρτας κατά μια μονάδα (από 26,75% στο 25,75%) και το ελάχιστο επιτόκιο χορηγήσεων για κεφάλαια κίνησης κατά μισή μονάδα (από 16% στο 15,5%).
  • Για τις δυο τράπεζες του ομίλου Λάτση, τα επιτόκια των διαφόρων μορφών καταθέσεων μειώνονται κατά μέσο όρο κατά μισή μονάδα και διαμορφώνονται από 9,5% μέχρι 11,4%.Παράλληλα, το βασικό επιτόκιο επιχειρηματικών χορηγήσεων των δυο υπό συγχώνευση τραπεζών διαμορφώνεται σε 15,75%, ενώ τα επιτόκια των καταναλωτικών δανείων μειώνονται ανάλογα με την κατηγορία κατά 2 μονάδες αρχίζοντας τώρα από 17%.

Από μια πρώτη σύγκριση στα νέα - μειωμένα - επιτόκια, είναι φανερό ότι η διαφορά ανάμεσα στα επιτόκια καταθέσεων ταμιευτηρίου και τα επιτόκια των καταναλωτικών δανείων είναι υπερδιπλάσια. Επίσης, τα επιτόκια των καταναλωτικών δανείων, είναι υπερτριπλάσια του πληθωρισμού, που τον περασμένο μήνα Μάρτη έτρεχε σε δωδεκάμηνη βάση με ρυθμό 6%.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Θα σας φτιάξουμε και καντίνες 5 αστέρων!

Μετά τα "χαμόγελα που κάνουν καλό στην οικονομία" και τα επιμορφωτικά σεμινάρια για ταξιτζήδες, το υπουργείο Ανάπτυξης εφηύρε νέες γενικόλογες, όσο και πλήρως αναποτελεσματικές πρακτικές, με στόχο τη δήθεν βελτίωση των τουριστικών υπηρεσιών και της ποιότητας των προϊόντων μαζικής κατανάλωσης. Οπως ανακοίνωσαν χτες η υπουργός, Β. Παπανδρέου και ο υφυπουργός Εμπορίου, Μ. Χρυσοχοϊδης, καθιερώνεται στις συσκευασίες εμφιαλωμένων νερών, αναψυκτικών και χυμών, η αναγραφή ενδεικτικής τιμής λιανικής πώλησης από τις βιομηχανίες παραγωγής τους, σε μια προσπάθεια περιορισμού της αισχροκέρδειας που παρατηρείται στα προϊόντα αυτά τους καλοκαιρινούς, ιδιαίτερα, μήνες.

Επίσης, εισάγεται ένα έντυπο που θα λέγεται "φύλλο διαμαρτυρίας". Το φύλλο αυτό θα μπορούν να συμπληρώνουν και να αποστέλλουν στις κατά τόπους Νομαρχίες οι καταναλωτές που αντιμετωπίζουν προβλήματα κακών υπηρεσιών ή υπερτιμολόγησης προϊόντων και υποτίθεται ότι έτσι θα βρίσκουν το δίκιο τους. Η πιο εντυπωσιακή ίσως "καινοτομία", είναι όμως ότι μελετάται η καθιέρωση ενός συστήματος κατάταξης των κέντρων εστίασης και αναψυχής στα πρότυπα των ξενοδοχείων. Δηλαδή, θα λέμε καντίνα πέντε αστέρων, περίπτερο τριών κλπ.! Φυσικά, οι επιτελείς του υπουργείου Ανάπτυξης δεν έκαναν ούτε κουβέντα για εισαγωγή κάποιων, ελάχιστων έστω, φραγμών στο καθεστώς της ελεύθερης αγοράς, της πραγματικής, δηλαδή, πηγής της αισχροκέρδειας και της ασυδοσίας.

Κέρδισε τη "μίζα" για τα "Τσιμέντα Χαλκίδας"

Στην Ελλάδα, όπου εκτός των άλλων ανθεί και η "μίζα", οι επαγγελματίες του είδους λογικό είναι να θέλουν να ζήσουν από αυτήν. Σε περίπτωση δε που, ενώ έχουν μεσολαβήσει για το ξεπούλημα μεγάλων επιχειρήσεων σε ξένα μονοπώλια, δεν την εισέπραξαν, προσφεύγουν στα δικαστήρια και δικαιώνονται.Αυτό συνέβη και με τον πρώην αντιπρόεδρο της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ, Ν. Γεωργιάδη,ο οποίος, ως γνωστόν, αν και κατηγορήθηκε το 1994 για υπέρογκη μίζα, όσον αφορά την πώληση της συγκεκριμένης εταιρίας στην ιταλική "Καλτσεστρούτσι", ουδέποτε δικάστηκε, όπως δε δικάστηκαν και οι πολιτικοί που την είχαν συναποφασίσει. Ο Ν. Γεωργιάδης, λοιπόν, εκπροσωπώντας την παναμέζικη εταιρία "Τράνσμπουλκ Κομόντιτιζ" κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών κατά των εταιριών "Καλτσεστρούτσι" και "Κονκρέτουμ", ζητώντας να οριστεί μεσεγγυούχος 3.908.571 μετοχών της εταιρίας "Τσιμέντα Χαλκίδας", που αντιστοιχούν στο 5% του συνολικού πακέτου των μετοχών που αγόρασαν ο εταιρίες αυτές. Η παραπάνω εταιρία του Ν. Γεωργιάδη είχε συμφωνήσει στις 9-2-91 με την "Καλτσεστρούτσι" να αποκτήσει για λογαριασμό της τους τίτλους του 56% των μετοχών των "Τσιμέντων Χαλκίδας" με αμοιβή 5% των αγορασμένων μετοχών.Τελικά, πέτυχε την αγορά του 72% (!) των μετοχών, αλλά μέχρι σήμερα δεν εισέπραξε την αμοιβή...

Το δικαστήριο έκανε δεκτή την αίτηση Γεωργιάδη, με την προειδοποίηση μάλιστα ότι, αν δεν εκτελεστεί η απόφαση για την απόδοση του 5%, θα γίνει συντηρητική κατάσχεση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των δύο εταιριών μέχρι του ποσού των 7 δισ. δρχ.

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ (ΙΝΚΑ)
Προσοχή στην ποιότητα των προϊόντων του Πάσχα

Κατά 426% έχει αυξηθεί η τιμή του αρνιού από το 1980 μέχρι το 1986. Αυτό αναφέρει το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ), το οποίο ζητά παρεμβάσεις στην αγορά του Πάσχα για την προστασία των καταναλωτών από προβλήματα επάρκειας, κερδοσκοπικές ενέργειες και προσπάθειες διοχέτευσης στην αγορά κατάλληλων κρεάτων. Το ΙΝΚΑ επισημαίνει ότι στο όνομα της συγκράτησης των τιμών ακολουθούνται πρακτικές, που έχουν αποτέλεσμα τη νοθεία στα τρόφιμα, που αποτελεί και το πρώτο στη λίστα των παραπόνων και καταγγελιών των καταναλωτών.

Το περσινό Πάσχα, οι τιμές στο αρνάκι και στο κατσίκι κυμάνθηκαν από 1.600 μέχρι 2.100 δρχ. το κιλό, στο χοιρινό γάλακτος 1.300 - 1.500, ενώ στις πατάτες 90 - 150 δρχ. το κιλό, στις ντομάτες 270 - 380, στα λεμόνια 180 - 220 δρχ. το κιλό.

ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Αλμα 80% στα κέρδη

Τους εκρηκτικούς ρυθμούς ανόδου της κερδοφορίας της συνέχισε για τρίτη συνεχή χρονιά η Εθνική Κτηματική Τράπεζα Ελλάδας (ΕΚΤΕ), καθώς το 1996 τα καθαρά προ φόρων κέρδη της διαμορφώθηκαν σε 36,1 δισ. δρχ. έναντι 20,1 δισ. δρχ. το 1995 (αύξηση 80%) και 6 δισ. δρχ. το 1994. Η έκρηξη κερδών που εμφανίζει για το 1996 η ΕΚΤΕ, δεν είναι καθόλου άσχετη με τους τοκογλυφικούς όρους των επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων, που εφαρμόζει - όπως όλες οι κρατικές και ιδιωτικές τράπεζες - και η ΕΚΤΕ.

Ο διοικητής της ΕΚΤΕ, Β. Ράπανος, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της Τράπεζας στην τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων, σημείωσε παράλληλα ότι οι χορηγήσεις νέων δανείων αυξήθηκαν το 1996 κατά 69,1% φτάνοντας τα 146,1 δισ. δρχ., ενώ στόχος για το 1997 είναι η εκταμίευση 150 δισ. δρχ. Από το σύνολο των χορηγήσεων του 1996, ποσό ύψους 136,8 δισ. δρχ. αφορούσε 23.829 νέα στεγαστικά δάνεια, δηλαδή ο μέσος όρος ανά δάνειο ανήλθε σε 5,7 εκατ. δρχ. περίπου. Επίσης, με στόχο την εξυγίανση του χαρτοφυλακίου της Τράπεζας, η διοίκηση εισηγήθηκε στη Γενική Συνέλευση, μετά τις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών στεγαστικών δανείων, νέο σχέδιο ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των τουριστικών επιχειρήσεων, που σύμφωνα με πληροφορίες υπερβαίνουν τα 100 δισ. δραχμές.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΒΙΟΤΕΧΝΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
"Υλικό" μας η ενότητα και αγωνιστικότητα

Το ψήφισμα της ετήσιας τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης

"Δεκάδες χιλιάδες ΕΒΕ βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο και απελπισία. Κλείνουν επιχειρήσεις, καταστρέφονται επενδύσεις, αποδιοργανώνεται η εθνική οικονομία, λόγω του ανταγωνισμού των παγκόσμιων οικονομικών κέντρων για επικράτηση. Για όλους αυτούς τους λόγους, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και να διεκδικούμε λύσεις στα προβλήματα που μας απασχολούν".

Τα παραπάνω αναφέρονται σε ψήφισμα της ετήσιας τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης.

"Η βαθιά οικονομική κρίση που βιώνουμε", συνεχίζει το ψήφισμά, "έχει ριζώσει διαχρονικά και έχει ως αποτέλεσμα να φέρνει όλο και περισσότερα κέρδη στους λίγους, φορτώνοντας παράλληλα νέα δυσβάσταχτα βάρη στους πολλούς και αβεβαιότητα για το μέλλον των ΜΜΕ.

Τα μέτρα που πήραν και συνεχίζουν να παίρνουν οι κυβερνήσεις που πέρασαν τα τελευταία χρόνια από το τιμόνι της εξουσίας, σε συνδυασμό με την απελευθέρωση της οικονομίας και τις διεθνείς οικονομικές συμφωνίες, υπονομεύουν τον παραγωγικό ιστό της χώρας μας, συρρικνώνουν την οικονομική δραστηριότητα, οδηγούν σε ένταση των συγκρούσεων και επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο τη θέση μας".

Το ψήφισμα καταλήγει, αναφέροντας ότι "οι εξελίξεις στον καιρό μας, απαιτούν αποφασιστικότητα, δυναμική ενότητα και αγωνιστικότητα, υλικά τα οποία τα διαθέτουμε και είμαστε αποφασισμένοι να τα χρησιμοποιήσουμε".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ