Πέμπτη 10 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΤΟΚΙΑ
Νέες μειώσεις από τέσσερις τράπεζες

Ωστόσο, τα επιτόκια των δανείων παραμένουν υπερδιπλάσια και υποτριπλάσια του πληθωρισμού

Συνεχίζεται ο χορός μείωσης των επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων, που εγκαινίασε η Εθνική Τράπεζα, την επομένη δημοσιοποίησης των επίσημων στοιχείων για τον πληθωρισμό, που έδειξε - στα χαρτιά - και νέα μείωση το Μάρτη του 1997. Παράλληλα με τη συνεχιζόμενη μείωση των επιτοκίων, συνεχίζεται και η λεηλασία των μικροαποταμιευτών αλλά και πλατιών λαϊκών στρωμάτων, που αναγκάζονται να καλύψουν τις οικονομικές τους ανάγκες με προσφυγή στον τραπεζικό δανεισμό.

Συγκεκριμένα, χτες, οι διοικήσεις των Τραπεζών Εμπορική και Αττικής, ανακοίνωσαν μειώσεις στα επιτόκια χορηγήσεων και καταθέσεων, ενώ αντίστοιχες αναπροσαρμογές ανακοίνωσαν και οι Τράπεζες Ευρωεπενδυτική και Interbank, που ανήκουν στον όμιλο Λάτση.

Συγκεκριμένα:

  • Η Εμπορική Τράπεζα,ευθυγραμμίζει με την Εθνική Τράπεζα το επιτόκιο ταμιευτηρίου στο 9% (μετά φόρων 7,65%) και μειώνει από 0,25 της μονάδας μέχρι και 1,5 μονάδα τα επιτόκια χρηματοδοτήσεων. Ετσι τα νέα επιτόκια για καταναλωτικά δάνεια είναι 21%,για πιστωτικές κάρτες 23,5% και 24,5%,για δάνεια αυτοκινήτου μέσω αντιπροσώπου 18% και χωρίς 19% και για στεγαστικά δάνεια 13,5%.Μειώνεται επίσης στο 14,5% το επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων.
  • Η Τράπεζα Αττικής μειώνει τις αποδόσεις ταμιευτηρίου στο 9,25% (καθαρό 7,86%). Επίσης, μειώνει το βασικό επιτόκιο καταναλωτικής πίστης κατά δυο μονάδες (από 23% στο 21%) της πιστωτικής κάρτας κατά μια μονάδα (από 26,75% στο 25,75%) και το ελάχιστο επιτόκιο χορηγήσεων για κεφάλαια κίνησης κατά μισή μονάδα (από 16% στο 15,5%).
  • Για τις δυο τράπεζες του ομίλου Λάτση, τα επιτόκια των διαφόρων μορφών καταθέσεων μειώνονται κατά μέσο όρο κατά μισή μονάδα και διαμορφώνονται από 9,5% μέχρι 11,4%.Παράλληλα, το βασικό επιτόκιο επιχειρηματικών χορηγήσεων των δυο υπό συγχώνευση τραπεζών διαμορφώνεται σε 15,75%, ενώ τα επιτόκια των καταναλωτικών δανείων μειώνονται ανάλογα με την κατηγορία κατά 2 μονάδες αρχίζοντας τώρα από 17%.

Από μια πρώτη σύγκριση στα νέα - μειωμένα - επιτόκια, είναι φανερό ότι η διαφορά ανάμεσα στα επιτόκια καταθέσεων ταμιευτηρίου και τα επιτόκια των καταναλωτικών δανείων είναι υπερδιπλάσια. Επίσης, τα επιτόκια των καταναλωτικών δανείων, είναι υπερτριπλάσια του πληθωρισμού, που τον περασμένο μήνα Μάρτη έτρεχε σε δωδεκάμηνη βάση με ρυθμό 6%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ