ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Απρίλη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Θέμα... σκέψης, η προστασία των μνημείων

Η προσθήκη αρχής της πολιτισμικής ισοτιμίας στο άρθρο 128 της Συνθήκης του Μάαστριχτ και η καθιέρωση Ενιαίας Τιμής Βιβλίου ήταν τα θέματα που συζήτησαν (7 - 8/4) στο Μάαστριχτ οι υπουργοί Πολιτισμού της ΕΕ. Σχετικά με την Ενιαία Τιμή, όπως είπε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο Ε. Βενιζέλος "η νομοθέτησή της συμπεριλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο για την Πολιτιστική Ανάπτυξη, το οποίο θα ανακοινωθεί την ερχόμενη εβδομάδα".Παρενθετικά αναφέρουμε ότι ο υπουργός προωθεί το νομοσχέδιο χωρίς να το έχει δώσει, ακόμα, στους συνδικαλιστικούς φορείς του ΥΠΠΟ, προκειμένου να κάνουν τις δικές τους προτάσεις.Γι' αυτό το θέμα, η ΠΟΣΥΠΠΟ συναντήθηκε, χτες, με τον υπουργό. Πληροφορούμαστε, όμως, ότι το νομοσχέδιο δεν το έχουν δει ούτε οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟ.

Σε θέματα πολιτισμικής ισονομίας και διακίνησης πολιτισμού αφορά το Συμπόσιο (10 - 13/4) στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης, με τίτλο "Πολιτισμός και Κοινωνική Συνοχή στο κατώφλι της τρίτης χιλιετίας".Το συντονισμό έχει η πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Ευρώπης Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ.

Ο Ε. Βενιζέλος ανακοίνωσε, επίσης, ότι ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση του προγράμματος έργων της Αρχαιoλογικής Υπηρεσίας για την Πολιτιστική Κληρονομιά. Οι αρμόδιες διευθύνσεις θα μοιραστούν περίπου 21 δισ.(τα 11 προέρχονται από το Β ΚΠΣ). Τα έργα είπε ότι αφορούν σε μουσεία, εξωραϊσμούς αρχαιολογικών χώρων, οργάνωση εκθέσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, αλλά παρά τις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων δεν απάντησε αν η προστασία και η συντήρηση των αρχαιολογικών χώρων (λ. χ. Κνωσός) αντιμετωπίζεται υπό το πρίσμα συγκεκριμένης πολιτικής και οργάνωσης.Χαρακτηριστική ήταν η απάντησή του σχετικά με τις Μυκήνες: "Αν η Εφορεία είχε σκεφτεί να στηρίξει τις πέτρες που έπεσαν, δε θα είχε συμβεί το κακό"!!.Είναι δηλαδή θέμα... σκέψης. Πάντως, επανέφερε το θέμα των αναθέσεων έργων σε ιδιώτες, λέγοντας ότι "η αρμόδια Εφορεία για την Κνωσό έχει τη δυνατότητα να κάνει προεπιλογή επιχειρήσεων και διαγωνισμό. Αν και στο Ηράκλειο είχε πει ότι κατ' αρχήν εξετάζεται η δυνατότητα έργων με αυτεπιστασία".

Ο υπουργός συναντήθηκε με τους διευθυντές των 15 ξένων αρχαιολογικών σχολών στη χώρα μας, και συζήτησε "θέματα αμοιβαιότητας των σχέσεων".Ζήτησε, επίσης, να εκδηλώσουν την ενδεχόμενη συμφωνία τους σε θέματα και πρωτοβουλίες όπως η επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα.Σχετικά με τα Μάρμαρα είναι, ήδη, έτοιμο το νομικό σημείωμα του Κέντρου Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου που καθορίζει το νομικό καθεστώς των Μαρμάρων.

Απεργία αρχαιολόγων στο Μετρό

Σε νέα 48ωρη απεργία βρίσκεται από χτες ο Σύλλογος Αρχαιολόγων Εργαζομένων στον Ιδιωτικό Τομέα και στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.Θέμα αιχμής της απεργίας η επαπειλούμενη απόλυση των αρχαιολόγων, που δουλεύουν στην "Αττικό - Μετρό",μετά το πέρας των ανασκαφών και το αίτημα η χρηματοδότηση, από την εταιρία, της καταγραφής του αρχαιολογικού υλικού των ανασκαφών.Ο Σύλλογος επισημαίνει ότι "ολοκλήρωση της αρχαιολογικής έρευνας θεωρείται όχι μόνο η καθαρά ανασκαφική εργασία, αλλά και η πλήρης καταγραφή και μελέτη των αποτελεσμάτων αυτής. Αποψη, την οποία έχουν εκφράσει και οι αρμόδιες Εφορείες Αρχαιοτήτων και έχει διατυπώσει με σχετική του απόφαση το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο".

Ωστόσο η εταιρία, δεν ανταποκρίθηκε σε κανένα αίτημα και μετά την 24ωρη προειδοποιητική απεργία των αρχαιολόγων, στις 27 του Μάρτη.

Δεν ξεχνούν

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοπωλών συμμετέχει στη Διεθνή Εκθεση Παιδικού Βιβλίου,στην Μπολόνια (10-13 του Απρίλη). Η ΠΟΕΒ με ανακοίνωσή της υπογραμμίζει: "Οι εκδότες δεν ξεχνούν ότι το παιδί δεν έχει την τιμητική στη χώρα αυτή: Οταν μία ιταλική κορβέτα μέσα σε μια στιγμή έστελνε στην άβυσσο της Αδριατικής δεκάδες παιδιά με τις μανάδες τους. Δεν ήταν εβδομήντα, ογδόντα ή εκατό Αλβανόπουλα που χάθηκαν στο πέλαγος. Ηταν ένα κι ήταν το δικό μας παιδί. Και μακάρι εμείς, ένας λαός που έζησε παρόμοιες γενοκτονίες, να μη μένουμε αδιάφοροι στην επανάληψή τους σήμερα".

Η ΠΟΕΒ, για την εξυπηρέτηση του κοινού της έκθεσης, τύπωσε τον κατάλογο "GREEK CHILDREN'S BOOKS", που περιλαμβάνει: Τους εκδότες παιδικού βιβλίου, βιβλιογραφία Ελλήνων συγγραφέων, ευρετήριο εικονογράφων και παρουσίαση αντιπροσωπευτικού έργου τους. Στο ελληνικό περίπτερο θα εκτεθούν 350 τίτλοι βιβλίων (των τελευταίων δύο χρόνων), Ελλήνων συγγραφέων και εικονογράφων και έκθεση 48 έργων εικονογράφων μας με θέμα "Ιστορία και μύθοι από τον Αίσωπο" (παραχωρήθηκαν από την Εταιρεία Ελλήνων Εικονογράφων "Αίσωπος"). Σε μεμονωμένα περίπτερα εκθέτουν οι οίκοι Πατάκης, "Αμμος", "Ελληνικά Γράμματα" και "Ερευνητές".

Η "Θεατρική Σκηνή" του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Ηρακλείου Αττικής κάθε Δευτέρα (7.30μμ) και Σάββατο (6.15μμ) παρουσιάζει "Το κοκκαλάκι της νυχτερίδας" του Νικολάου Λάσκαρη και τον "Λεπρέντη" του Μιχάλη Χουρμούζη,σε ενιαία παράσταση, στο Θέατρο του Δήμου (Β. Ηπείρου και Ελ. Βενιζέλου, τηλ. 2827.270). Σκηνοθεσία Β. Παπαθεοδώρου - Μπελίτση,σκηνικά - κοστούμια Χρυσάνθης Ψαροπούλου - Γεωργιάδη,μουσική Χάρη Κανάκη και χορογραφία Εύας Πούλιου.Παίζουν: Λίλη Μαραγκάκη, Βασίλης Μακρής, Σπύρος Τσάκλαης, Νίκος Τριανταφυλλόπουλος, Βάσω Παπαθεοδώρου, Θόδωρος Καράμπελας, Ανδριάνα Δρίτσουλα, Μπαρμπαρέλα Μαρίνου κ. ά.

Οντισιόν για άνδρες και γυναίκες ηθοποιούς πραγματοποιεί το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Αγρινίου,για να σχηματίσει το θίασο του έργου "Οπως αγαπάτε" του Σαίξπηρ,που θα παρουσιαστεί φέτος το καλοκαίρι σε σκηνοθεσία Κώστα Φαρμασώνη.Η οντισιόν θα γίνει στις 17 του Απρίλη (5μμ έως 9.30μμ) στο "Θέατρο της οδού Ερμού" (Ερμού 106). Οι ενδιαφερόμενοι ηθοποιοί θα πρέπει να έχουν μαζί τους φωτογραφία τους και βιογραφικό.

Το βραβείο της "Εουρόπα Νόστρα" κέρδισε η αποκατάσταση του κτιριακού συγκροτήματος του Αρσάκειου, μία επέμβαση μεγάλης κλίμακας σε ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας. Το Αρσάκειο, έργο του Λ. Καυταντζόγλου,κτίστηκε το 1950, επεκτάθηκε σε σχέδια των Α. Θεοφιλά, Κ. Μαρούδη, Α. Κριεζή και οι όψεις του αναμορφώθηκαν σε κοινή μορφή από τον Ε. Τσίλερ.Το ακίνητο αποτελεί ιδιοκτησία της "Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας" και η αποκατάστασή του (1985-1993) έγινε με δαπάνη του ελληνικού δημοσίου.

Τιμή σε έναν πρωτοπόρο

"Θερμά συγχαρητήρια. Σας αξίζει κάθε έπαινος αφού τιμήσατε τον Ελληνικό Κινηματογράφο",ανέφερε το τηλεγράφημα που έστειλε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στον πρωτοπόρο σκηνοθέτη Στέλιο Τατασόπουλο με την ευκαιρία της χτεσινής τιμητικής εκδήλωσης που οργάνωσε για τα 90 χρόνια του η Ταινιοθήκη της Ελλάδας.

Μίλησαν για τη ζωή και το έργο του Στ. Τατασόπουλου εκπρόσωποι του κινηματογραφικού χώρου τονίζοντας την πρωτοπόρα κοινωνικά και κινηματογραφικά προσφορά του. Η Ταινιοθήκη του απένειμε ειδική αναμνηστική πλακέτα. Ακολούθησε προβολή της αποκαταστημένης, από την Ταινιοθήκη, ταινίας του "Κοινωνική σαπίλα",παραγωγής 1932. Να σημειώσουμε ότι σήμερα θα προβληθεί άλλη μια σημαντική ταινία του Τατασόπουλου, η "Μαύρη γη",γυρισμένη το 1952. (Την χτεσινή εκδήλωση θα παρουσιάσει ο "Ρ" στο αυριανό φύλλο).

  • Η ταινία της Φωτεινής Σισκοπούλου "Ζωή ενάμισι χιλιάρικο" συμμετέχει στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ της Κωνσταντινούπολης (άρχισε στις 7/4). Στην κριτική επιτροπή του φεστιβάλ συμμετέχει η Ελένη Καραϊνδρου.Η "Ζωή ενάμισι χιλιάρικο" είναι η πρώτη ταινία της σκηνοθέτιδας και στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 1995 απέσπασε τα βραβεία σεναρίου, Α' γυναικείου, Β' ανδρικού ρόλου και μουσικής.
  • Η πρώτη ταινία του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι "Βίαιος θάνατος",σε σενάριο του Πιερ Πάολο Παζολίνι,προβάλλεται σήμερα (8.30μμ) στον δημοτικό κινηματογράφο "Εσπερος" της Νίκαιας (7ης Μαρτίου 32, πρώην Κονδύλη), στο πλαίσιο αφιερώματος στον ιταλικό κινηματογράφο.
  • Η ταινία του Κώστα Βρεττάκου "Τα παιδιά της Χελιδόνας" προβάλλεται στις 14/4 (8.30μμ) στην αίθουσα "Πλειάδες" του Δήμου Κορυδαλλού (Γρ. Λαμπράκη & Καρυταίνης).
Χωρίς τη Μεγίστη Λαύρα

Η εκτίμηση 32 ιερών Αμφίων και υφασμάτων του Αγίου Ορους, που πρόκειται να συμπεριληφθούν στην έκθεση "Κειμηλίων του Αγίου Ορους" συζητήθηκε, χτες, στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Το σύνολο των υφασμάτων εκτιμήθηκε στα 817 εκ., ενώ ασφαλίζονται προς 30 εκ. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο Επιτάφιος της Μονής Σταυρονικήτα (15ος αι.) εκτιμήθηκε στα 90 εκ., ο Επιτάφιος της Μονής Βατοπαιδίου (17ος αι.) στα 50 εκ., ο Σάκος του Πατριάρχου Διονυσίου Δ της Μονής Ιβήρων (17ος αι.) στα 30 εκ. κ.ά.

Αλλά, στα υφάσματα και τα ιερά άμφια δε συμπεριλαμβάνονται εκείνα της Μονής Μεγίστης Λαύρας.Η Μονή αρνείται τη συμμετοχή της και ο υπουργός Πολιτισμού που ρωτήθηκε, χτες, είπε ότι έθεσε κάποια προβλήματα σχετικά με τα νησάκια Κυρά-Παναγιά και Σκάντζουρα.Υπενθυμίζουμε ότι είναι αυτά που η Μονή ήθελε να πουλήσει και το ΚΑΣ τα κήρυξε αρχαιολογικούς χώρους.

Οσα, πάντως, υφάσματα εκτεθούν θα μεταφερθούν στο Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης, με δρακόντεια μέτρα, ώστε να συντηρηθούν.

Να σημειώσουμε ότι ο Ε. Βενιζέλος θα μεταβεί στο Αγιον Ορος στις 19 τουΑπρίλη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ