Πέμπτη 10 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Θέμα... σκέψης, η προστασία των μνημείων

Η προσθήκη αρχής της πολιτισμικής ισοτιμίας στο άρθρο 128 της Συνθήκης του Μάαστριχτ και η καθιέρωση Ενιαίας Τιμής Βιβλίου ήταν τα θέματα που συζήτησαν (7 - 8/4) στο Μάαστριχτ οι υπουργοί Πολιτισμού της ΕΕ. Σχετικά με την Ενιαία Τιμή, όπως είπε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο Ε. Βενιζέλος "η νομοθέτησή της συμπεριλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο για την Πολιτιστική Ανάπτυξη, το οποίο θα ανακοινωθεί την ερχόμενη εβδομάδα".Παρενθετικά αναφέρουμε ότι ο υπουργός προωθεί το νομοσχέδιο χωρίς να το έχει δώσει, ακόμα, στους συνδικαλιστικούς φορείς του ΥΠΠΟ, προκειμένου να κάνουν τις δικές τους προτάσεις.Γι' αυτό το θέμα, η ΠΟΣΥΠΠΟ συναντήθηκε, χτες, με τον υπουργό. Πληροφορούμαστε, όμως, ότι το νομοσχέδιο δεν το έχουν δει ούτε οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟ.

Σε θέματα πολιτισμικής ισονομίας και διακίνησης πολιτισμού αφορά το Συμπόσιο (10 - 13/4) στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης, με τίτλο "Πολιτισμός και Κοινωνική Συνοχή στο κατώφλι της τρίτης χιλιετίας".Το συντονισμό έχει η πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Ευρώπης Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ.

Ο Ε. Βενιζέλος ανακοίνωσε, επίσης, ότι ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση του προγράμματος έργων της Αρχαιoλογικής Υπηρεσίας για την Πολιτιστική Κληρονομιά. Οι αρμόδιες διευθύνσεις θα μοιραστούν περίπου 21 δισ.(τα 11 προέρχονται από το Β ΚΠΣ). Τα έργα είπε ότι αφορούν σε μουσεία, εξωραϊσμούς αρχαιολογικών χώρων, οργάνωση εκθέσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, αλλά παρά τις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων δεν απάντησε αν η προστασία και η συντήρηση των αρχαιολογικών χώρων (λ. χ. Κνωσός) αντιμετωπίζεται υπό το πρίσμα συγκεκριμένης πολιτικής και οργάνωσης.Χαρακτηριστική ήταν η απάντησή του σχετικά με τις Μυκήνες: "Αν η Εφορεία είχε σκεφτεί να στηρίξει τις πέτρες που έπεσαν, δε θα είχε συμβεί το κακό"!!.Είναι δηλαδή θέμα... σκέψης. Πάντως, επανέφερε το θέμα των αναθέσεων έργων σε ιδιώτες, λέγοντας ότι "η αρμόδια Εφορεία για την Κνωσό έχει τη δυνατότητα να κάνει προεπιλογή επιχειρήσεων και διαγωνισμό. Αν και στο Ηράκλειο είχε πει ότι κατ' αρχήν εξετάζεται η δυνατότητα έργων με αυτεπιστασία".

Ο υπουργός συναντήθηκε με τους διευθυντές των 15 ξένων αρχαιολογικών σχολών στη χώρα μας, και συζήτησε "θέματα αμοιβαιότητας των σχέσεων".Ζήτησε, επίσης, να εκδηλώσουν την ενδεχόμενη συμφωνία τους σε θέματα και πρωτοβουλίες όπως η επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα.Σχετικά με τα Μάρμαρα είναι, ήδη, έτοιμο το νομικό σημείωμα του Κέντρου Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου που καθορίζει το νομικό καθεστώς των Μαρμάρων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αρχαιολογικό έργο ...χωρίς αρχαιολόγους! (2011-06-24 00:00:00.0)
«Ανάκτορο» ...απληρωσιάς! (2007-03-17 00:00:00.0)
Αρχαιολογική πολιτική με... «αντίδωρα» (2006-07-14 00:00:00.0)
«Οχι» στην καταστροφή του Μουσείου Ιωαννίνων (2005-02-12 00:00:00.0)
Τα «λιμνάζοντα ύδατα» του ΥΠΠΟ (2000-01-01 00:00:00.0)
Υπεράνω προβλημάτων οι "ωδές" στην πανσέληνο (1999-08-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ