Σάββατο 12 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ
«Οχι» στην καταστροφή του Μουσείου Ιωαννίνων

«Προστασία»... διά της κατεδάφισης!
«Προστασία»... διά της κατεδάφισης!
Αμεση διακοπή των εργασιών, αναθεώρηση της μελέτης και χαρακτηρισμού του ως μνημείου ζητά για το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων - έργο του μεγάλου αρχιτέκτονα, Αρη Κωνσταντινίδη - ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων σε επιστολή του προς τον υπουργό Πολιτισμού.

Οι αρχιτέκτονες υπενθυμίζουν ότι «έχει ήδη συμπληρωθεί ένα έτος από την έκκλησή μας προς τον προκάτοχό σας Υπουργό Πολιτισμού (18.12.03) για την άμεση ανάγκη προστασίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων από μια σειρά αδόκιμων επεμβάσεων που αλλοιώνουν την αρχιτεκτονική και λειτουργική ταυτότητα του κτιρίου με τρόπο μη αναστρέψιμο», αλλά «δυστυχώς, τα όσα συγκεκριμένα καταγγείλαμε στην αρχική μας επιστολή επιβεβαιώνονται στην πράξη, η δε απαντητική επιστολή του Υπουργείου σας (25.02.04) (...) δεν αναφέρθηκε καθόλου στα θέματα αυτά, που άλλωστε αποτελούν για τα ευρωπαϊκά δεδομένα μια απαράδεκτη πρακτική επέμβασης σε ένα σύγχρονο και διεθνώς αναγνωρισμένο αρχιτεκτονικό έργο».

Ο σύλλογος εκτιμά ότι «η ανεπανόρθωτη επέμβαση που γίνεται στο κτίριο, με την ενσωμάτωση ημιυπαίθριων χώρων, την αλλοίωση των όψεων, του περιορισμού των εκθεσιακών χώρων, της κακοποίησης του προπύλου της εισόδου κλπ., οφείλεται στη συνύπαρξη, εντός του κτιρίου, των γραφείων διοίκησης της ΙΒ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων που επεκτεινόμενα καταλαμβάνουν μεγάλο τμήμα του κτιρίου». Το πρόβλημα αντιμετωπίζεται «εφόσον η στέγαση της Εφορείας γίνει σε άλλο κτίριο και στο Μουσείο παραμείνουν μόνο τα γραφεία διοίκησης του Μουσείου, κάτι που έχει διαπιστωθεί ως ανάγκη εδώ και πολλά χρόνια».

Θεωρώντας ότι υπάρχει ακόμη χρόνος για αλλαγές, ο Σύλλογος προτείνει: «Να διατηρηθεί το περίγραμμα του κτιρίου ως έχει, χωρίς να αλλοιωθούν οι ημιυπαίθριοι χώροι του. Να γίνει επαναφορά των όψεων στην αρχική τους μορφή. Να μελετηθεί η αλλαγή της θέσης των κλιματιστικών μονάδων, ώστε αυτές να τοποθετηθούν εκτός του κτιρίου. Να γίνει η αποκατάσταση του προπύλου της εισόδου στην αρχική του μορφή» κ.ά.

Τέλος, ζητούν τον κατά προτεραιότητα χαρακτηρισμό του Μουσείου και του περιβάλλοντα χώρου του ως μνημείου, θέση με την οποία συμφωνούν και οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ