Παρασκευή 24 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΣΠΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ
Αρχαιολογικό έργο ... χωρίς αρχαιολόγους!

Από κινητοποίηση εκτάκτων εργαζομένων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στο Μυστρά τον περασμένο Μάη
Από κινητοποίηση εκτάκτων εργαζομένων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στο Μυστρά τον περασμένο Μάη
Στην κυβερνητική προπαγάνδα «εξωραϊσμού» της άθλιας πολιτικής (και) στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς απαντά σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων.

Ο ΣΕΚΑ θυμίζει την προ μηνός «διακήρυξη» του υπουργού Πολιτισμού - Τουρισμού, Π. Γερουλάνου, ότι «στο χώρο του πολιτισμού "τα έργα συνεχίζονται χωρίς καθυστέρηση" και ότι "πάνω από 300 αρχαιολογικά μνημεία και μουσεία ανά την επικράτεια έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, ενώ περίπου άλλα 50 βρίσκονται στο δρόμο προς αξιολόγηση", θέλοντας να πείσει την κοινή γνώμη ότι η διαχείριση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς δεν θα πέσει θύμα της οικονομικής κρίσης».

Ομως, «η πραγματικότητα που βιώνουμε εμείς, οι εργαζόμενοι στο χώρο, είναι διαφορετική». Συγκεκριμένα, οι έκτακτοι αρχαιολόγοι θέτουν το ερώτημα πώς θα εκτελεστούν αυτά τα έργα με τις μεγάλες ελλείψεις της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας σε προσωπικό και την υποχρηματοδότηση. «Πολλές υπηρεσίες στην περιφέρεια στελεχώνονται μόνο από το διευθυντή, ενώ στο σύνολό τους δεν έχουν ούτε το απαραίτητο αναλώσιμο υλικό», λένε χαρακτηριστικά.

Αναφέρουν, επίσης, τις μεγάλες καθυστερήσεις μισθών στους αρχαιολόγους και το άλλο προσωπικό στα έργα του ΕΣΠΑ (π.χ. Ιόνια Οδός, Ολυμπία Οδός κλπ.) και υπογραμμίζουν το ερώτημα: «Πώς θα βρεθεί το απαραίτητο εξειδικευμένο προσωπικό που θα εκτελέσει τα απαιτητικά έργα ανάδειξης και αναστήλωσης, καθώς όλοι οι έμπειροι εργαζόμενοι έχουν συμπληρώσει 24 μήνες εργασίας και δεν μπορούν να ξαναεργαστούν», λόγω του γνωστού περιορισμού του ΠΔ «Παυλόπουλου».

Eπισημαίνουν ότι οι προϋπολογισμοί των έργων ΕΣΠΑ περικόπτονται κατά 45% «με αιτιολογία την έλλειψη οικονομικών πόρων», με αποτέλεσμα ...να «προκηρύσσονται έργα αναστήλωσης και ανάδειξης σημαντικών αρχαιολογικών χώρων, χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ, χωρίς να προβλέπεται η προκήρυξη θέσεων αρχαιολόγων»! Ως παράδειγμα αναφέρουν το έργο «Αποκατάσταση - ανάδειξη Ανακτόρου και αρχαιολογικού χώρου Κνωσού», το έργο «Α΄ Αρχαίο Θέατρο» (και τα δύο του Ταμείου Διαχείρισης Πιστώσεων Αρχαιολογικού Εργου) και το έργο «Ανάδειξη Αρχαιολογικού Χώρου Κραννώνος Νομού Λάρισας» της ΙΕ' Εφορείας Αρχαιοτήτων!

«Καθώς τα έργα συντήρησης, αποκατάστασης και ανάδειξης αρχαιολογικών χώρων είναι κατά κύριο λόγο αρχαιολογικά, είναι επιστημονικά απαράδεκτο και επισφαλές για τις αρχαιότητες να διενεργούνται αρχαιολογικές εργασίες χωρίς αρχαιολόγους», σημειώνουν οι έκτακτοι αρχαιολόγοι και καλούν το ΥΠΠΟΤ «να μεριμνήσει ουσιαστικά για την προστασία των αρχαιοτήτων με την πρόσληψη του απαραίτητου επιστημονικού προσωπικού και όχι με ανακοινώσεις εντυπωσιασμού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ