ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Απρίλη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΩΝ
Να ισχύσουν οι απαγορεύσεις

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Β. Εφραιμίδη, σε σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Στη συζήτηση του Ευρωκοινοβουλίου, σχετικά με την ανάπτυξη, επικύρωση και νόμιμη αποδοχή των μεθόδων που μπορούν να υποκαταστήσουν τα πειράματα στα ζώα, παρέμβηκε ο Βασίλης Εφραιμίδης,ευρωβουλευτής του ΚΚΕ. Ανάμεσα στα άλλα ανέφερε:

"Κάθε χρόνο 30.000 ζώα εξακολουθούν να θανατώνονται σε βασανιστικά πειράματα για την παραγωγή καλλυντικών, παρά την απαγόρευση του εμπορίου καλλυντικών που περιέχουν συστατικά ή συνδυασμούς συστατικών δοκιμασμένα σε ζώα, με την οδηγία 93/95/EEC και τη δέσμευση για την προώθηση εναλλακτικών μεθόδων που θα αντικαταστήσουν τα πειράματα στα ζώα.

Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση συνεχίζεται λόγω της τακτικής της Κομισιόν να αναβάλλει συνεχώς την εφαρμογή της απαγόρευσης, υποκύπτοντας για πολλοστή φορά στην πίεση τεράστιων εμπορικών και οικονομικών συμφερόντων, παραμένοντας πιστός εκφραστής των κανόνων του κέρδους και ανταγωνισμού που επιβάλλουν οι μεγάλες βιομηχανίες καλλυντικών. Η συστηματική περιφρόνηση των έντονων αντιδράσεων της κοινής γνώμης και των αποφάσεων του Ευρωκοινοβουλίου, υποθάλπει το βάρβαρο βασανισμό χιλιάδων ζώων και αναστέλλει κάθε δυναμική ανάπτυξης των επιστημονικά αναγνωρισμένων ως αξιόπιστων εναλλακτικών μεθόδων που μπορούν να υποκαταστήσουν τα πειράματα σε ζώα στον τομέα των καλλυντικών.

Είναι εμφανές ότι δεν ασκούνται πραγματικές πιέσεις στη βιομηχανία για την ανάπτυξη και την έρευνα εναλλακτικών μεθόδων που θα παρέχουν αξιοπιστία και υψηλό βαθμό ασφαλείας, ούτε διατίθενται οι κατάλληλοι οικονομικοί πόροι που απαιτούνται για τη σοβαρή ερευνητική και τεχνολογική προσπάθεια, για να εξασφαλιστούν όλα τα εχέγγυα, ώστε η κατάργηση των "ζωικών δοκιμασιών" να μην οδηγήσει, υπό την πίεση του ανταγωνισμού, σε νέα προϊόντα, με καινούρια, μη δοκιμασμένα επαρκώς συστατικά, με άγνωστες παρενέργειες για τον καταναλωτή.

Για τους λόγους αυτούς δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την αναβολή της απαγόρευσης, όσον αφορά τα έτοιμα προϊόντα μετά την 1η Γενάρη 1998 και δεν πρέπει να υπάρξουν εξαιρέσεις σε αυτή την απαγόρευση. Αντίθετα πρέπει να υπάρξει η δέσμευση και να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα, ώστε οι επιχειρήσεις και οι βιομηχανίες, που διεξάγουν δοκιμασίες με ζώα, να υποχρεωθούν να συμμετάσχουν σε μελέτες ανάπτυξης και επικύρωσης και να χρηματοδοτήσουν τις έρευνες και τα έργα για τις εναλλακτικές μεθόδους".

ΛΑΡΙΣΑ
Δραστηριότητες της Επιτροπής Δημοψηφίσματος

Η Επιτροπή Πολιτών που υποστηρίζει τη διεξαγωγή Δημοψηφίσματος για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ,συνεχίζοντας τη δραστηριότητά της, συναντήθηκε σήμερα με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου και συζήτησαν για το αίτημα διεξαγωγής δημοψηφίσματος για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ.

Το ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου αποφάσισε να πάρει θέση γι' αυτό το ζήτημα στη σημερινή του συνεδρίαση.

Μετά από ομόφωνη απόφαση του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου, με την οποία τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος, ακόμη ένας βασικός φορέας του νομού μας, η Ομοσπονδία Επαγγελματικών Βιοτεχνικών Εμπόρων Λάρισας,τάχθηκε, με ομόφωνη απόφασή της, υπέρ αυτού του δημοκρατικού αιτήματος.

Η επιτροπή θα συνεχίσει τις επαφές με τους φορείς και θα οργανώσει συγκεντρώσεις και άλλες εκδηλώσεις για να ενημερώσει τους κατοίκους, να τους ευαισθητοποιήσει για να πάρουν μέρος στην καμπάνια υπέρ της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, να συγκεντρώσει υπογραφές υπέρ του αιτήματος αυτού.

Η Επιτροπή Δημοψηφίσματος συνεδριάζει αύριο Παρασκευή στις 9.00 μ. μ. σε αίθουσα του Ξενοδοχείου "ΝΤΙΒΑΝΙ ΠΑΛΛΑΣ". Η συνεδρίαση είναι ανοιχτή σε κάθε πολίτη και έχει θέμα τον προγραμματισμό δράσης για το επόμενο διάστημα.

Κοινότητα ρατσισμού και ξενοφοβίας

Παρέμβαση του Β. Εφραιμίδη στο Ευρωκοινοβούλιο για το θέμα του σεβασμού των δικαιωμάτων του ανθρώπου στην ΕΕ

Μια Κοινότητα ρατσισμού και ξενοφοβίας, εκατομμυρίων ανέργων, φτωχών και αστέγων, που δε σέβεται τη φύση και το περιβάλλον, πρέπει η ίδια πρώτα να μάθει να σέβεται πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα, αν θέλει να είναι αξιόπιστη, όταν μιλάει για αυτά, τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Βασίλης Εφραιμίδης,στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση με θέμα το σεβασμό των δικαιωμάτων του ανθρώπου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο Β. Εφραιμίδης επισήμανε ότι πρωταρχικής σημασίας είναι το θέμα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ενωση. "Και αυτό δε συμβαίνει, τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, όταν στην Κοινότητα, σε διάφορες επιφανείς μάλιστα χώρες της, οργιάζει ο ρατσισμός, όταν η ξενοφοβία φθάνει στο απόγειο, όπως συνέβη στο τελευταίο επεισόδιο με την καταβύθιση πλοίου στην Αδριατική, που μετέφερε γυναικόπαιδα Αλβανών προσφύγων".

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε τη σημασία ανάδειξης "σαν συγκεκριμένου σημείου και στόχου του θεμελιώδους δικαιώματος στην εργασία και στη ζωή, πράγμα που δε συμβαίνει στην Κοινότητα με 25 εκατομμύρια ανέργους, 50 εκατομμύρια στα όρια της πείνας και με άλλους τόσους άστεγους".

"Πρέπει να επιμείνουμε να γίνονται απόλυτα σεβαστά η φύση και το περιβάλλον, συνέχισε ο Β. Εφραιμίδης, και πάλι αυτό συμβαίνει γιατί στην Κοινότητα παραβιάζεται η φύση και στην περίπτωση της αρρώστιας των αγελάδων και στο τροποποιημένο καλαμπόκι, με τα πυρηνικά απόβλητα που επιφανείς χώρες της Κοινότητας εξακολουθούν να παράγουν και να αποθέτουν σε διάφορες περιφέρειες της Κοινότητας ή και έξω από αυτήν".

ΣΑΛΑΜΙΝΑ
Συζήτηση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Η ΚΟ Σαλαμίνας διοργανώνει συγκέντρωση με θέμα "Οι θέσεις του ΚΚΕ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα τοπικά προβλήματα", το Σάββατο 12 Απρίλη στις 6.00 μ. μ., στο Κέντρο Νεότητας Σαλαμίνας (παραλία Σαλαμίνας).

Θα μιλήσει η Ελπίδα Παντελάκη,νομαρχιακή σύμβουλος Πειραιά.

ΚΜΕ
Συζήτηση για την αλβανική εξέγερση

Το Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: "Η αλβανική εξέγερση και οι εξελίξεις στα Βαλκάνια" με εισηγητή τον Ιστορικό - Δημοσιογράφο, Θανάση Παπαρήγα (μέλος του ΔΣ του ΚΜΕ).

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή και ώρα 19.00, στην έδρα του ΚΜΕ (Πατησίων & Τροίας 36, στάση Αγγελοπούλου).

Κατάθεση Σαμαρά για το έγγραφο του ΥΠΕΞ

Ο πρόεδρος της ΠΟΛ. ΑΝ., Αντ. Σαμαράς, κατέθεσε χτες ως μάρτυρας στην υπόθεση δημοσίευσης "απόρρητου" εγγράφου του ΥΠΕΞ, που ερευνά η 7η τακτική ανακρίτρια Αθηνών, Παρασκευή Λέων.Το εν λόγω έγγραφο αφορούσε τις σχέσεις της χώρας μας με τα Σκόπια και δημοσιεύτηκε στις 10-3-96 στην εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος". Για το θέμα αυτό διώχτηκαν ποινικά, μετά από παρέμβαση του υπουργού Εξωτερικών, Θ. Πάγκαλου,οι δημοσιογράφοι Γ. Χαρβαλιάς και Νόνη Καραγιάννη,οι οποίοι έχουν κληθεί σε απολογία στις 14 Απρίλη με τις κατηγορίες της "κατασκοπίας" (!) και της ηθικής αυτουργίας σε "παράβαση υπηρεσιακού απορρήτου και παράβαση μυστικών της Πολιτείας" (!). Ωστόσο, οι πληροφορίες, που περιείχε το επίμαχο έγγραφο, αποκάλυπταν απλώς τη "μυστική διπλωματία" γύρω από το πρόβλημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας, η οποία ήταν άγνωστη μόνο στον ελληνικό λαό.

Ο Αντ. Σαμαράς κλήθηκε ως μάρτυρας με την ιδιότητα του πρώην υπουργού Εξωτερικών.

Προσφορές

Για το 7ο Συνέδριο της ΚΝΕ πρόσφεραν:

  • Ο Χρήστος Παπατσίκας 50.000 δρχ.
  • Ο Σ. Κ. 15.000 δρχ. μέσω ΚΟΒ Χολαργού.
  • Ο Τάκης Χατζηδιαμαντής 5.000 δρχ, μέσω ΚΟΒ Βύρωνα, στη μνήμη των αγωνιστών που "έφυγαν".
  • Ο Γιώργος Λεμονίδης 15.000 δρχ., δεύτερη δόση.
  • Ο Δημ. Αναστασίου 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".
  • Οι αντιστασιακοί από τη Θεσσαλονίκη Κ. Δ., Γ. Π. και Λ. Κ. 50.000 δρχ. στο ΚΚΕ μέσω ΚΟΒ Καλλιθέας.
Εκδηλώσεις ετεροδημοτών
  • Εκδήλωση Αρκάδων για το ΔΣΕ στην Αρκαδία - Πελοπόννησο
  • Γενική συνέλευση Λακώνων
  • Συγκέντρωση Θεσσαλών και Σποραδιτών

Η Κομματική Επιτροπή Αρκάδων - Αθήνας του ΚΚΕ σας προσκαλεί να συμμετάσχετε στην εκδήλωση που θα γίνει προς τιμήν των 50 χρόνων του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στην Αρκαδία - Πελοπόννησο, τη Δευτέρα 14 Απρίλη,ώρα 6.30 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου ΤΙΤΑΝΙΑ (Πανεπιστημίου 52 - δίπλα από το REX).

  • Η Επιτροπή Λακώνων Αττικής,που στηρίζει το ΚΚΕ, καλεί τα μέλη, τους φίλους και οπαδούς, σε Γενική Συνέλευση που θα γίνει την Τρίτη 15 Απρίλη στις 7.00 μ.μ. στα γραφεία της ΚΟΑ (Βερανζέρου και Κοτοπούλη). Με θέματα:

1. Πολιτικές εξελίξεις. 2. Απολογισμός απερχόμενης Επιτροπής. 3. Εκλογή νέας Επιτροπής.

  • Συγκέντρωση διοργανώνουν οι Ετεροδημότες Αττικής των Νομών Καρδίτσας, Τρικάλων, Λάρισας, Μαγνησίας και Νήσων (Σκιάθος, Σκόπελος, Αλόννησος) στα γραφεία της ΚΟΑ (Κοτοπούλη & Βερανζέρου) την Τετάρτη 16 Απρίλη στις 6.30 μ. μ. με θέματα τις πολιτικές εξελίξεις, Ευρωπαϊκή Ενωση, Μάαστριχτ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ