ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Απρίλη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
Ανοδος σε ποσοστά και ψήφους

Σαφές μήνυμα στους επίδοξους νεκροθάφτες του φοιτητικού κινήματος, αλλά και στη συντηρητική πολιτική και τις δυνάμεις που την αντιπροσωπεύουν στις σχολές, έστειλαν οι 45.000 περίπου φοιτητές και πάνω από 18.000 σπουδαστές των ΤΕΙ που προχτές προσήλθαν στις κάλπες. Ετσι, η είδηση που βγήκε από τις προχτεσινές εκλογές ήταν η αύξηση της συμμετοχής και η συνεχιζόμενη για πέμπτη χρονιά άνοδος των ΠΚΣ στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας.

Με ποσοστό 9.45% στα ΑΕΙ της χώρας, σε σχέση με 7.98% πέρσι και με σημαντική άνοδο σε ψήφους, οι ΠΚΣ αναδείχτηκαν ενισχυμένες και αδιαμφισβήτητα τρίτη δύναμη, πόλος αντίστασης στη συντηρητική πολιτική μέσα στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Είναι χαρακτηριστικό πως παρά τα γνωστά πλέον μαγειρέματα με στόχο να παρουσιάζουν αυξημένα τα ποσοστά τους σε βάρος των ποσοστών των ΠΚΣ, οι άλλες παρατάξεις (με εξαίρεση την ΕΑΑΚ) δεν μπόρεσαν να αμφισβητήσουν φέτος ότι οι ΠΚΣ είναι η τρίτη δύναμη σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Πρώτη δύναμη στα ΑΕΙ παραμένει η ΔΑΠ με 33.17% αλλά με μείωση όμως σε σχέση με πέρσι στο ποσοστό (33.54%), ακολουθεί η ΠΑΣΠ που σημειώνει δυσανάλογη με τις επιδιώξεις της και την κινητοποίηση του μηχανισμού της μικρή άνοδο, από 20.56% πέρσι σε 20.93% φέτος. Συρρικνωμένες εμφανίζονται οι δυνάμεις των ΕΑΑΚ που από 7.39% μείωσαν το ποσοστό τους πανελλαδικά στο 7.19%, ενώ ανύπαρκτες ουσιαστικά παραμένουν οι δυνάμεις του "ΣΥΝ" και της ΠΟΛ.ΑΝ..

Στις πανεπιστημιακές σχολές της Αθήνας, οι ΠΚΣ ανέβηκαν σε ποσοστό και ψήφους φτάνοντας το 9.06% και 1.817 ψήφους, σημειώνοντας, ιδιαίτερα, σημαντική άνοδο στη Νομική, όπου πήραν το 9.08% των ψήφων έναντι 7.61% πέρσι στο Νομικό τμήμα, στο Πολιτικό τμήμα το 8.17% έναντι 6.15% πέρσι, στο Παιδαγωγικό τμήμα νηπιαγωγών με 22.35% έναντι 12.33% πέρσι, στη Φιλοσοφική με 7.98% έναντι 7.58% πέρσι, στο Φαρμακευτικό όπου οι ΠΚΣ συγκέντρωσαν το 8.19%, στο ΤΕΦΑΑ με 15.83% κ.ά.

Τρίτη δύναμη και στα ΤΕΙ

Ως επιστέγασμα της αγωνιστικής παρουσίας και δράσης το προηγούμενο διάστημα ήρθε και η άνοδος των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας στα ΤΕΙ, φέρνοντας για μια ακόμα φορά την παράταξη στην τρίτη θέση. Την πρώτη θέση έχει για μια ακόμα φορά η ΔΑΠ με 37.62%, αλλά με μείωση 1.2% σε σχέση με πέρσι και ακολουθεί η ΠΑΣΠ με 29.20%, σημειώνοντας άνοδο σε σχέση με πέρσι κατά 1.51%.

Οι ΠΚΣ σημείωσαν σημαντική άνοδο στις σχολές των ΤΕΙ της Αθήνας και του Πειραιά, ενώ αξιοσημείωτη είναι η άνοδος κατά 4 μονάδες στο ΤΕΙ Χαλκίδας και στα ΤΕΙ Ηρακλείου, Λάρισας και Καλαμάτας.

Συγκεκριμένα, στη Σχολή Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών Αθήνας η ΠΚΣ αναδείχτηκε πρώτη δύναμη με ποσοστό 28.73% υπερδιπλασιάζοντας τις δυνάμεις της σε σχέση με πέρσι (11.28%). Πρώτη δύναμη αναδείχτηκε η ΠΚΣ και στη ΣΕΛΕΤΕ με ποσοστό 32.56% έναντι 29.45% πέρσι. Σημαντική άνοδο σημείωσε η παράταξη στη ΣΕΥΠ Αθήνας με 20.93% έναντι 15.07% πέρσι, στη ΣΔΟ Αθήνας με 8.74% έναντι 5.56% πέρσι, στη ΣΤΕΦ Πειραιά όπου συγκέντρωσε το 17.19% των ψήφων των φοιτητών έναντι 12.52% πέρσι.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σημαντική άνοδος και πρωτιές

Σημαντική άνοδος και πρωτιές των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας στα ΑΕΙ της Θεσσαλονίκης. Πρώτη δύναμη αναδείχτηκε η ΠΚΣ στο Φυσικό και το Παιδαγωγικό του ΑΠΘ, ενώ κατά 60% αύξησε τις δυνάμεις της στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Συνολικά σε 15 Συλλόγους η Πανσπουδαστική ξεπέρασε κατά πολύ το μέσο πανελλαδικό όριο αύξησης των δυνάμεων της παράταξης, φτάνοντας μέχρι και 40,9%. Στο Εικαστικό, στο Γαλλικό, στην Κτηνιατρική και το Ψυχολογικό η ΠΚΣ αναδείχτηκε σε δεύτερη δύναμη.

Κατά 11% αυξημένη σε σχέση με πέρσι ήταν η συμμετοχή των φοιτητών στις προχτεσινές φοιτητικές εκλογές. Συνολικά ψήφισαν 14.422 έναντι 12.981 που ψήφισαν το 1996.

Συγκεντρωτικά η ΠΚΣ στις 33 από τις 34 σχολές των ΑΕΙ Θεσσαλονίκης πήρε 1.207 ψήφους και ποσοστό 8,6%, έναντι 928 ψήφων και 7,4% που είχε πέρσι, αυξάνοντας έτσι τις δυνάμεις τις κατά 1,2%. Μικρή μείωση της τάξης του 0,6% παρουσίασε η ΔΑΠ, ενώ η ΠΑΣΠ αύξησε τη δύναμή της κατά 1%.

Ιδιαίτερα αυξημένα ήταν τα ποσοστά των ΠΚΣ στα πρώτα έτη, όπου με βάση τα αποτελέσματα των εφορευτικών επιτροπών εμφανίζονταν σχεδόν σταθερά να κατέχουν τη δεύτερη θέση με 20%.

Σε ανακοίνωσή τους μεταξύ άλλων οι ΠΚΣ αναφέρουν: "Οι ΠΚΣ βγαίνουν αισθητά ενισχυμένες από τις φετινές φοιτητικές εκλογές, με νέα άνοδο σε ψήφους και ποσοστά. Στο εκλογικό αποτέλεσμα καταγράφεται η δράση τους, κόντρα στα σχέδια ΕΕ - κυβέρνησης για ξεθεμέλιωμα της δημόσιας και δωρεάν παιδείας, όλο το προηγούμενο διάστημα, μέσα σε φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους.

Παρά το γεγονός ότι οι φετινές εκλογές πραγματοποιήθηκαν μέσα σε κλίμα έντονης διαφήμισης της "αποχής" ως πρώτης δύναμης, οι φοιτητές και οι σπουδαστές έδωσαν μαζικότερο "παρών" στην κάλπη. Ελπιδοφόρο είναι το γεγονός της μαζικής προσέλευσης στις εκλογές των νέων, των πρωτοετών φοιτητών.

Ακόμη πιο αισιόδοξο για την πορεία του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος είναι το γεγονός των δυνάμεων που κερδίζουν οι ΠΚΣ στα πρώτα έτη, τόσο σε ΑΠΘ (Φυσικό, Ιατρική, Νομική κ.α.), σε Πανεπιστήμιο Μακεδονίας όσο και στα ΤΕΙ - Θ.

Οι ΠΚΣ θα συνεχίσουν να δίνουν τη μάχη ώστε η παραπέρα άνοδός τους να συμπληρωθεί με μεγαλύτερη συμμετοχή των φοιτητών και σπουδαστών στις διαδικασίες των συλλόγων τους, να αποδυναμωθούν οι παρατάξεις του συμβιβασμού και της συντήρησης, να οικοδομείται σταθερά το μέτωπο παιδείας ενάντια στην παιδεία του Μάαστριχτ".

ΠΑΤΡΑ
Από καλύτερες θέσεις

Ανοδος των ΠΚΣ καταγράφηκε και στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας. Οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας είδαν το ποσοστό τους να ανεβαίνει στο 15,05% έναντι 13,9% που ήταν πέρσι.

Σε τέσσερις από τις δεκάξι σχολές τα ψηφοδέλτια των ΠΚΣ κατέκτησαν την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των φοιτητών και μάλιστα στο Βιολογικό Τμήμα οι ΠΚΣ κατέκτησαν την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών του ΔΣ. Συγκεκριμένα, στο Βιολογικό σε σύνολο 129 εγκύρων ψηφοδελτίων τα αποτελέσματα ήταν: ΠΚΣ 64 (49,61% και 4 από τις 7 έδρες),ΔΑΠ 23, ΠΑΣΠ 12, ΕΑΑΚ 23. Στο Τμήμα Νηπιαγωγών σε σύνολο 96 εγκύρων τα αποτελέσματα ήταν: ΠΚΣ 38 (39,58% και 3 από τις 7 έδρες),ΔΑΠ 20, ΠΑΣΠ 23, Α/συν 5, ΕΣΟΦ 7. Στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών σε σύνολο 242 εγκύρων τα αποτελέσματα ήταν: ΠΚΣ 75 (30,99% και 2 από τις 7 έδρες),ΔΑΠ 51, ΠΑΣΠ 65, ΕΑΑΚ 31, Α/συν 4, Ν. Ο. 9. Στο Φυσικό σε σύνολο 276 εγκύρων τα αποτελέσματα ήταν: ΠΚΣ 77 (27,89% και 2 από τις 7 έδρες),ΔΑΠ 74, ΠΑΣΠ 74, Α/συν 37.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα η Πένυ Βορβολάκου,στέλεχος των ΠΚΣ από το Φυσικό, τονίζει: "Σ' αυτές τις εκλογές ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο ο αριστερός πόλος στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας. Οι φοιτητές έδειξαν τις αγωνιστικές τους διαθέσεις. Σε μια περίοδο που το εκπαιδευτικό οικοδόμημα δέχεται μια ισχυρή συντηρητική επίθεση, φάνηκε πως το φοιτητικό κίνημα έχει τη διάθεση να αντισταθεί και να αντεπιτεθεί. Οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας, πιο δυνατές κι από καλύτερες θέσεις, θα συμβάλουν στην οργάνωση της αντεπίθεσης του φοιτητικού κινήματος απέναντι στη συντηρητική πολιτική που δέχονται τα Πανεπιστήμια και η κοινωνία γενικότερα και στην πάλη ενάντια στις κατευθύνσεις της "Λευκής Βίβλου" και τις επιλογές της ΕΕ που εφαρμόζει η κυβέρνηση".

"Μίλησαν οι φοιτητές"

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ για τις φοιτητικές εκλογές

Την αυξημένη συμμετοχή φοιτητών και σπουδαστών στις προχτεσινές εκλογές και τη σημαντική αύξηση των ψήφων και των ποσοστών των ΠΚΣ, επισημαίνει σε χτεσινή ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ, τονίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο περισσότεροι φοιτητές εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη συντηρητική πολιτική.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

"Για το φοιτητικό κίνημα χτες μίλησαν οι ίδιοι οι φοιτητές και σπουδαστές, με τη συμμετοχή και την ψήφο τους στις εκλογές. Εβγαλαν εκτός πραγματικότητας τα προκατασκευασμένα συμπεράσματα για τους "απολίτικους" φοιτητές και το δήθεν ξεπερασμένο φοιτητικό κίνημα, δίνοντας μήνυμα που δεν μπορεί εύκολα να παρερμηνευτεί, όσο κι αν προσπαθούν φιλότιμα σήμερα κάποιοι να το περιορίσουν σε μια άνευ περιεχομένου δικομματική αντιπαράθεση ή να το σκεπάσουν, επιμένοντας στην προβολή των αδιάφορων σχημάτων και της αδιαφορίας των φοιτητών.

Μένοντας αδιάφοροι στα καλέσματα της αποχής κι αυξάνοντας σημαντικά τις ψήφους και τα ποσοστά των ΠΚΣ, τόσο στα ΑΕΙ όσο και στα ΤΕΙ, ιδιαίτερα στα ενεργά έτη, περισσότεροι φοιτητές εκδήλωσαν καθαρά την αντίθεσή τους στη συντηρητική πολιτική. Παράλληλα, η αύξηση της μαζικότητας και η ενίσχυση των ΠΚΣ δημιουργούν καλύτερους όρους στο φοιτητικό κίνημα για αντίσταση κι αντεπίθεση στην αντιμεταρρύθμιση που επιδιώκεται στην παιδεία.

Σήμερα, περισσότεροι νέοι συνειδητοποιούν ότι η πολιτικοποίηση κι η δραστηριοποίηση είναι αναγκαία, γιατί η υπεράσπιση των δικαιωμάτων οδηγεί αναπόφευκτα στη σύγκρουση με την ιμπεριαλιστική "νέα τάξη" στη ζωή και το μέλλον της νεολαίας. Η ΚΝΕ απευθύνεται πάντα με εμπιστοσύνη στη νέα γενιά της χώρας μας και περιμένει πολλά από το φοιτητικό κίνημα".

Το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ

Οι δυνάμεις της πανσπουδαστικής αντεπίθεσης ενισχύονται

Οι φοιτητές και οι σπουδαστές ψήφισαν μαζικά, διαψεύδοντας τις "Κασσάνδρες" της αποχής



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ