Παρασκευή 11 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σημαντική άνοδος και πρωτιές

Σημαντική άνοδος και πρωτιές των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας στα ΑΕΙ της Θεσσαλονίκης. Πρώτη δύναμη αναδείχτηκε η ΠΚΣ στο Φυσικό και το Παιδαγωγικό του ΑΠΘ, ενώ κατά 60% αύξησε τις δυνάμεις της στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Συνολικά σε 15 Συλλόγους η Πανσπουδαστική ξεπέρασε κατά πολύ το μέσο πανελλαδικό όριο αύξησης των δυνάμεων της παράταξης, φτάνοντας μέχρι και 40,9%. Στο Εικαστικό, στο Γαλλικό, στην Κτηνιατρική και το Ψυχολογικό η ΠΚΣ αναδείχτηκε σε δεύτερη δύναμη.

Κατά 11% αυξημένη σε σχέση με πέρσι ήταν η συμμετοχή των φοιτητών στις προχτεσινές φοιτητικές εκλογές. Συνολικά ψήφισαν 14.422 έναντι 12.981 που ψήφισαν το 1996.

Συγκεντρωτικά η ΠΚΣ στις 33 από τις 34 σχολές των ΑΕΙ Θεσσαλονίκης πήρε 1.207 ψήφους και ποσοστό 8,6%, έναντι 928 ψήφων και 7,4% που είχε πέρσι, αυξάνοντας έτσι τις δυνάμεις τις κατά 1,2%. Μικρή μείωση της τάξης του 0,6% παρουσίασε η ΔΑΠ, ενώ η ΠΑΣΠ αύξησε τη δύναμή της κατά 1%.

Ιδιαίτερα αυξημένα ήταν τα ποσοστά των ΠΚΣ στα πρώτα έτη, όπου με βάση τα αποτελέσματα των εφορευτικών επιτροπών εμφανίζονταν σχεδόν σταθερά να κατέχουν τη δεύτερη θέση με 20%.

Σε ανακοίνωσή τους μεταξύ άλλων οι ΠΚΣ αναφέρουν: "Οι ΠΚΣ βγαίνουν αισθητά ενισχυμένες από τις φετινές φοιτητικές εκλογές, με νέα άνοδο σε ψήφους και ποσοστά. Στο εκλογικό αποτέλεσμα καταγράφεται η δράση τους, κόντρα στα σχέδια ΕΕ - κυβέρνησης για ξεθεμέλιωμα της δημόσιας και δωρεάν παιδείας, όλο το προηγούμενο διάστημα, μέσα σε φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους.

Παρά το γεγονός ότι οι φετινές εκλογές πραγματοποιήθηκαν μέσα σε κλίμα έντονης διαφήμισης της "αποχής" ως πρώτης δύναμης, οι φοιτητές και οι σπουδαστές έδωσαν μαζικότερο "παρών" στην κάλπη. Ελπιδοφόρο είναι το γεγονός της μαζικής προσέλευσης στις εκλογές των νέων, των πρωτοετών φοιτητών.

Ακόμη πιο αισιόδοξο για την πορεία του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος είναι το γεγονός των δυνάμεων που κερδίζουν οι ΠΚΣ στα πρώτα έτη, τόσο σε ΑΠΘ (Φυσικό, Ιατρική, Νομική κ.α.), σε Πανεπιστήμιο Μακεδονίας όσο και στα ΤΕΙ - Θ.

Οι ΠΚΣ θα συνεχίσουν να δίνουν τη μάχη ώστε η παραπέρα άνοδός τους να συμπληρωθεί με μεγαλύτερη συμμετοχή των φοιτητών και σπουδαστών στις διαδικασίες των συλλόγων τους, να αποδυναμωθούν οι παρατάξεις του συμβιβασμού και της συντήρησης, να οικοδομείται σταθερά το μέτωπο παιδείας ενάντια στην παιδεία του Μάαστριχτ".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ