Παρασκευή 11 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αύξηση 25% στους εργαζόμενους σε εταιρίες "σεκιούριτι"

Αυξήσεις που θα είναι κατά 25% πάνω από τα όρια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας θα πάρουν τελικά οι 6.000 εργαζόμενοι στις εταιρίες ασφάλειας και χρηματαποστολών, σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Απέρριψε αίτηση αναστολής των εταιριών, που ζητούν να μην εφαρμοστεί σχετική διαιτητική απόφαση.

Οι ιδιοκτήτες των εταιριών αρνούνταν να συμμορφωθούν με την υπ' αριθμόν 30/1996 απόφαση διαιτησίας και να δώσουν τις αυξήσεις που είχαν επιδικαστεί. Η απόφαση της διαιτησίας έχει κηρυχτεί αναγκαστική, με πράξη του υφυπουργού Εργασίας.

Οι εργοδότες και συγκεκριμένα οι εταιρίες "Γιουακενχάτ Σεκιούριτι", ADT, "Γκρουπ - 4", και "Ζαριφόπουλος" αρνούνταν να αποδώσουν στους εργαζόμενους τα επιδικασθέντα, με τον ισχυρισμό πως δήθεν θα υποστούν "ισχυρό οικονομικό κλονισμό" σε περίπτωση που εφαρμόσουν τη συλλογική σύμβαση. Ετσι, προσέφυγαν στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο ζητώντας να ανακληθεί η υπουργική απόφαση.

Οι προσφεύγουσες εταιρίες κατέφυγαν στην κινδυνολογία και στο δικαστήριο ισχυρίστηκαν πως σε περίπτωση που δώσουν 25% αύξηση στις αποδοχές των εργαζομένων θα αναγκαστούν να κλείσουν ή να προχωρήσουν σε απολύσεις του προσωπικού της τάξης του 70%. Να επισημάνουμε ότι οι τέσσερις εταιρίες πραγματοποιούν ετήσιο κύκλο εργασίας που κυμαίνεται στα 25 δισ. δραχμές.

Το ΣτΕ με την υπ' αριθμόν 171/1997 απορριπτική απόφασή του στην αίτηση αναστολής των τεσσάρων εταιριών επισημαίνει ότι δεν προκύπτει από πουθενά - ούτε από την σχετική μελέτη που κατέθεσαν οι προσφεύγοντες - πως οι τέσσερις εταιρίες θα υποστούν τέτοια ζημιά που θα επιφέρει "ισχυρό οικονομικό κλονισμό" από την εφαρμογή της διαιτητικής απόφασης μέχρι την εκδίκαση της κύριας προσφυγής, η οποία έχει προσδιοριστεί για τις 20 - 1 - 1998.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ