Παρασκευή 11 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Το κέντρο της Αθήνας μετατρέπεται σε ... Βηρυτό

Τα έργα της υποτιθέμενης ανάπλασης στην Ερμού και στου Ψυρρή επισκέφτηκε χτες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ. Τη θέση άνω των 2.000 βιοτεχνιών και εμπόρων παίρνουν τα μπαρ και οι άνθρωποι της νύχτας...

Το ...ένδοξο (αλλά ημιτελές ακόμη) έργο της "Βηρυτοποίησης" και γκετοποίησης του κέντρου της Αθήνας, επιθεώρησε χτες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης και συγκεκριμένα τα έργα της πεζοδρόμησης της Ερμού και τη συνοικία του Ψυρρή, χωρίς να αποφύγει τις έντονες αποδοκιμασίες.

Οπως είναι γνωστό, τα έργα αυτά σκοπεύουν να μετατρέψουν την περιοχή αυτή της πρωτεύουσας σε ένα αποστειρωμένο από "ενοχλητικές" μικρομεσαίες επαγγελματικές δραστηριότητες κέντρο, που θα παραδοθεί στους "κουρασμένους" Ελληνες και Ευρωπαίους γιάπις για να κάνουν τη βόλτα τους ή τα ψώνια τους.Ο Κ. Λαλιώτης δε δίστασε άλλωστε, απευθυνόμενος σε καταστηματάρχες που του παραπονέθηκαν ότι τα έργα καθυστερούν με αποτέλεσμα να πέφτει ο τζίρος τους, να προδιαγράψει ότι η Ερμού θα γίνει μετά την ολοκλήρωση των έργων η ακριβότερη οδός της Ευρώπης! Ποιοι θα ωφεληθούν από αυτό βέβαια και ποιοι θα ζημιωθούν, ο υπουργός δεν εξήγησε... Αντίθετα, έπνεε μένεα για τις ταμπέλες των καταστημάτων, που ...κρύβουν τη θέα της Βουλής των Ελλήνων από την Καπνικαρέα, για το μη ξήλωμα των οποίων έριξε τις ευθύνες στον αντίζηλό του στην εφαρμογή της γκετοποίησης του εμπορικού τριγώνου, δήμαρχο Αθηναίων, Δ. Αβραμόπουλο.

Κατά τα άλλα, αναλώθηκε και πάλι στις γνωστές εξαγγελίες για τα έργα ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων και "αναβάθμισης" των περιοχών του κέντρου της πρωτεύουσας, για τα οποία το ΥΠΕΧΩΔΕ σκοπεύει να διαθέσει μέχρι το 2000 40 δισ. δρχ. και άλλα 20 δισ. δρχ. το υπουργείο Πολιτισμού.

Εκεί, πάντως, που ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ συνάντησε τις περισσότερες αποδοκιμασίες από τους κατοίκους, τους εργαζόμενους και τους επαγγελματίες, ήταν μόλις πάτησε το πόδι του στου Ψυρρή.

Στην περιοχή αυτή, η καταστροφή των 2.105 επαγγελματικών και βιοτεχνικών δραστηριοτήτων που υπάρχουν με ετήσιο τζίρο 54,8 δισ. δρχ. θα είναι σχεδόν καθολική. Αιτία, τα υποτιθέμενα έργα αναβάθμισης.

"Φεύγουν τα πεζοδρόμια και έρχονται οι πεζόδρομοι, για να φύγουν οι άνθρωποι της μέρας (δηλαδή οι εργαζόμενοι) και να 'ρθουν οι άνθρωποι της νύχτας", δηλώνει αγανακτισμένος μπροστά στον υπουργό ο Κωνσταντίνος Σπανός, δείχνοντας τα διάφορα μπαράκια να ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια από παντού, παίρνοντας πλέον τη θέση παραδοσιακών δραστηριοτήτων της περιοχής, μερικές από τις οποίες είναι παραδοσιακές και μοναδικές που απέμειναν στην Ελλάδα."Η περιοχή έχει γεμίσει πλέον πρεζόνια και ναρκομανείς", δηλώνουν οι κάτοικοι της περιοχής.

"Μας καταστρέφετε χωρίς ούτε να μας ρωτήσετε", φωνάζουν άλλοι επαγγελματίες, που δηλώνουν ότι τα ενοίκια στην περιοχή έχουν καταστεί πλέον απαγορευτικά, ενώ οι αντικειμενικές αξίες έχουν πολλαπλασιαστεί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα - μας λένε οι κάτοικοι - ακίνητο που πριν είχε αντικειμενική αξία 6 εκατομμύρια τώρα κοστίζει 60 εκατομμύρια!

Παράλληλα, με την κατασκευή πεζοδρομήσεων, οι οποίες αποτελούν ένα πρόχειρο μακιγιάζ της περιοχής και γίνονται χωρίς καν να υπάρχει Διάταγμα για τις χρήσεις γης, κλείνουν οι διάφορες βιοτεχνίες και μαραζώνει το χονδρεμπόριο, αφού η πρόσβαση σ' αυτές χάνεται εντελώς. Κι όλα αυτά, τη στιγμή που επιπλέον δεν έχει καθοριστεί χώρος μετεγκατάστασής τους.

Ν. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ