ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Απρίλη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Πολεμικό" προγεφύρωμα

Προτιμήστε το πρώτο κρατικό κανάλι απόψε το βράδυ, εάν θέλετε να δείτε μια κινηματογραφική ταινία, η οποία τουλάχιστον δε θα σας προκαλέσει υπνηλία στη ζώνη της ομολογουμένως υψηλής τηλεθέασης. Η Κινηματογραφική Λέσχη της ΕΤ1 προβάλλει το "Προγεφύρωμα σφαγής".Πολεμικό δράμα χολιγουντιανής παραγωγής, σκηνοθετημένο εν έτει 1945 από τον Λούις Μάιλστοουν και με κορυφαίο ανάμεσα στους ηθοποιούς τον Ντάνα Αντριους. Ηταν η εποχή που ο αμερικανικός κινηματογράφος επέστρεφε θριαμβευτικά στα πεδία των μαχών του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, είτε για να υμνήσει τους νικητές, είτε (σε ελάχιστες περιπτώσεις) να περιγράψει τη φρίκη του πολέμου. Ο Μάιλστοουν παρουσιάζει τις περιπέτειες μιας ομάδας Αμερικανών κομάντος, οι οποίοι φτάνουν στο ιταλικό Σαλέρνο το 1943 έχοντας ως αποστολή την εξουδετέρωση μιας ομάδας Γερμανών οι οποίοι αποτελούν "αγκάθι" στην προέλαση των συμμάχων. Ως εδώ τα πράγματα είναι απλά και τυποποιημένα. Το ενδιαφέρον στοιχείο του σεναρίου, αλλά και της σκηνοθεσίας του Μάιλστοουν αφορά στη σκιαγράφηση των χαρακτήρων των Αμερικανών στρατιωτών. Ο κάθε ένας από αυτούς έχει τα δικά του προβλήματα, το δικό του παρελθόν, τη δική του ψυχοσύνθεση. Εν ολίγοις, πρόκειται για διαφορετικούς ανθρώπους, που όμως κάτω από τη δοκιμασία του πολέμου και της απειλής του θανάτου, καταφέρνουν να λειτουργήσουν ως ομάδα, επιτυγχάνοντας το στόχο τους.

Μια ώρα μετά, τα μεσάνυχτα, η ΕΤ2 θα προβάλει το κοινωνικό αγγλικό δράμα "Ελπίδα της αγάπης".Γυρίστηκε το 1970 από τον σκηνοθέτη Μπράιαν Φορμπς (δεν έχει και πολλές περγαμηνές η καριέρα του), με πρωταγωνιστές τον Μάλκομ Μακ Ντάουελ, την Τζόρτζια Μπράουν και τον Μπέρναρντ Λι. Εδώ ένας νέος άνδρας χάνει ξαφνικά το έδαφος κάτω από τα πόδια του, όταν ανακαλύπτει ότι πάσχει από μια ανίατη ασθένεια η οποία θα τον καθηλώσει σε αναπηρική καρέκλα. Πηγαίνει, λοιπόν, σ' ένα ίδρυμα για άτομα με ειδικές ανάγκες, όπου και αντιμετωπίζει δεκάδες αντιξοότητες που τον κάνουν έξω φρενών. Βεβαίως, στο σενάριο, υπάρχει και ο έρωτας, που σαν από μηχανής θεός, θ' αλλάξει τη ζωή του ήρωα, προς το καλύτερο, όπως καταλαβαίνετε. Ηταν η εποχή που το Χόλιγουντ, αλλά και ο εμπορικός αγγλικός κινηματογράφος άρχιζε ν' ανακαλύπτει διάφορους δυστυχείς και να τους μετατρέπει σε μελοδραματικούς κινηματογραφικούς ήρωες.

Στις 01.30 το ΣΤΑΡ προβάλλει τη χολιγουντιανή κωμωδία "Ο θησαυρός του γλυκού νερού".Ατού της ταινίας ο Μάικλ Κέιν,στο ρόλο του κυβερνήτη μιας αποικίας της γηραιάς Αλβιόνος στην Καραϊβική, ο οποίος έχει ν' αντιμετωπίσει τις αδηφάγες ορέξεις των Αμερικανών, που έχουν και αυτοί βλέψεις στην αποικία, αλλά και τους ντόπιους επαναστάτες.

06.00 - 08.00 ΕΝΟΨΕΙ ... των γεγονότων και των εξελίξεων μιας μέρας π

06.00 - 08.00 ΕΝΟΨΕΙ ...των γεγονότων και των εξελίξεων μιας μέρας που ξεκινάει και πρέπει να ξέρετε τι σας περιμένει. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ και η ανασκόπηση του πρωινού Τύπου, με τη "σφραγίδα" του "902 Αριστερά στα FM". Επιμέλεια - παρουσίαση Γιάννης Χατζηγεωργίου.

08.00 - 10.00 ΕΞΑΙΤΙΑΣ Οι ειδήσεις και οι εξελίξεις γίνονται η αιτία για ρεπορτάζ, σχόλια και συζήτηση. Επιμέλεια - παρουσίαση Δάνης Παπαβασιλείου.

10.00 - 11.00 ΕΝΤΕΧΝΕΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ

11.00 - 12.00 ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΑΝ ΤΟΥΣ ΠΟΙΗΤΕΣ ΜΑΣ

12.00 - 13.00 ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙ

13.00 - 14.00 ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ Μια εκπομπή, που ενημερώνει για τις διεθνείς εξελίξεις και τα εξωτερικά μας θέματα. Επιμέλεια - παρουσίαση Αννα Μπαλλή.

14.00 - 16.00 ΜΕ ΑΠΟΨΗ Η διαδρομή του "902. στα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας, με τους ρεπόρτερς και τους ανταποκριτές του σταθμού μας. Επιμέλεια - παρουσίαση Μάρω Φωτάκη.

16.00 - 17.00 ΕΝΤΟΣ ΠΕΔΙΑΣ Η αθλητική εκπομπή του "902". Επιμέλεια - παρουσίαση Θανάσης Λαζαρίδης - Δημήτρης Μαχαίρας.

17.00 - 18.00 ΣΤΑ ΠΙΣΩ ΚΑΘΙΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΚΟΤΕΙΝΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ Ειδήσεις, σχόλια, παρουσιάσεις. Ο,τι χρειάζεται να γνωρίζετε απ' το χώρο του κινηματογράφου. Με τον Θανάση Λαζαρίδη.

18.00 - 19.00 ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ Μια εκπομπή παρακολούθησης των πολιτιστικών γενόμενων, που κρίνει, ενημερώνει, σχολιάζει και προτείνει. Επιμέλεια - παρουσίαση Πέρσα Λάρδη και συνεργάτες.

19.00 - 20.00 ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ Οι καλλιτέχνες συζητούν με τον Στέφανο Ψαραδάκο για το έργο τους, τον πολιτισμό, και το ρόλο της τέχνης στην κοινωνία μας.

20.00 - 20.30 ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΝ 8

20.30 - 22.00 ΨΗΦΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ Τραγούδια - σχόλια - συνεντεύξεις με θέμα πάντα το ελληνικό τραγούδι. Με τον Στάθη Ευτυχίδη.

22.00 - 23.00 ΤΟ ΥΦΟΣ ΜΙΑΣ ΩΡΑΣ Η Αντέλα Μέρμηγκα επιλέγει και διαβάζει από την ελληνική και ξένη λογοτεχνία.

23.00 - 24.00 ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΑΝ ΤΟΥΣ ΠΟΙΗΤΕΣ ΜΑΣ Επιμέλεια Δ. Κουτζανίδης.

24.00 - 02.00 ΟΚΤΑΝΑ Ενα άνευ ορίων ROCK ταξίδι, παρέα με τους ποιητές. Με την Ελένη Μαυρούλη και τον Αγγελο Νταλαχάνη.

02.00 - 03.00 ΤΗΣ ΖΩΗΣ, ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ Το παγκόσμιο εργατικό αντιφασιστικό, αντιπολεμικό τραγούδι, μόνο στον "902 Αριστερά στα FM". Τραγούδια των ελπίδων, των πόθων και των αγώνων για μια καλύτερη ζωή, των λαών όλου του κόσμου. Επιμέλεια: Στέφανος Ψαραδάκος.

03.00 - 04.00 Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ...χωρίς λόγια. Επιμέλεια Δημήτρης Κουτζανίδης.

04.00 - 06.00 ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΜΕ ΤΟΝ "902"

"Καπέλα" και "πρίγκιπες" στις Κάννες

Τη δική της παρουσία, με δικό της περίπτερο δίνει η ΕΡΤ στο Τηλεοπτικό Φεστιβάλ των Καννών που πραγματοποιείται από σήμερα και μέχρι τις 16 τουΑπρίλη. Η ΕΡΤ παρουσιάζει στην αγορά των Καννών, αξιόλογες ελληνικές σειρές και ντοκιμαντέρ, που προβλήθηκαν και προβάλλονται από τα κρατικά κανάλια. Μεταξύ αυτών, τις σειρές "Ο πρίγκιπας" (ΕΤ - 1) του Τάσου Ψαρρά, "Τα ψάθινα καπέλα" (ΕΤ - 1) του Γιάννη Λαπατά, τις τηλεταινίες "Το παλτό" (ΕΤ - 2) του Νίκου Τριανταφυλλίδη και "Παράθυρο στη Δύση" (ΕΤ - 1) του Νίκου Κανάκη, τα ντοκιμαντέρ "Η μουσική παράδοση του ελληνικού χώρου" (ΕΤ - 2) του Λάκη Παπαστάθη, "Ο μυστικός κόσμος των πουλιών" (ΕΤ - 2) του Σταύρου Ιωάννου, "Ιστορία και πολιτισμός του Βυζαντίου" (ΕΤ - 1) του Κώστα Αριστόπουλου, "Τα επαγγέλματα της θάλασσας" (ΕΤ - 2) του Δημήτρη Αναγνωστόπουλου και την εκπομπή της Δάφνης Τζαφέρη "Πρόσωπα στο ελληνικό τραγούδι" (ΕΤ - 1).

Η ΕΡΤ για τον κινηματογράφο

Πιστή η ΕΡΤ - σε αντίθεση με τα ιδιωτικά κανάλια - στη διάταξη του νόμου, που αφορά στο 1,5% που υποχρεούνται να διαθέτουν από τα έσοδά τους οι τηλεοπτικοί σταθμοί για τον κινηματογράφο, και φέτος συμβάλλει στη χρηματοδότηση παραγωγής ελληνικών ταινιών. Μετά την εξέταση των φακέλων των προτάσεων από την επιτροπή αξιολόγησης, η ΕΡΤ θα χρηματοδοτήσει την παραγωγή των εξής επτά ταινιών: "Ο κύριος με τα γκρι" σε σκηνοθεσία του Περικλή Κούρσογλου με το ποσό των 20.000.000 δρχ., "Μιρουπάφσιμ" των Γ. Κόρρα και Χρ. Βούπουρα με το ποσό των 20.000.000 δρχ., "Hellados" του Ι. Ιωάννου με 12.000.0000 δρχ., "Προς την ελευθερία" σε σκηνοθεσία Χάρη Παπαδόπουλου με 10.000.000 δρχ., "Η σφαγή του κόκορα" του Ανδρέα Πάντζη με 17.000.000 δρχ., "Χώμα και νερό" του Πάνου Καρκανεβάτου με 17.000.000 δρχ. και τέλος την ταινία του Τάσου Ψαρρά "Οι αριθμημένοι" με το ποσό των 20.000.000 δραχμών.

"Ο θησαυρός του γλυκού νερού" από το STAR στις 01.30


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ