Παρασκευή 11 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Πολεμικό" προγεφύρωμα

Προτιμήστε το πρώτο κρατικό κανάλι απόψε το βράδυ, εάν θέλετε να δείτε μια κινηματογραφική ταινία, η οποία τουλάχιστον δε θα σας προκαλέσει υπνηλία στη ζώνη της ομολογουμένως υψηλής τηλεθέασης. Η Κινηματογραφική Λέσχη της ΕΤ1 προβάλλει το "Προγεφύρωμα σφαγής".Πολεμικό δράμα χολιγουντιανής παραγωγής, σκηνοθετημένο εν έτει 1945 από τον Λούις Μάιλστοουν και με κορυφαίο ανάμεσα στους ηθοποιούς τον Ντάνα Αντριους. Ηταν η εποχή που ο αμερικανικός κινηματογράφος επέστρεφε θριαμβευτικά στα πεδία των μαχών του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, είτε για να υμνήσει τους νικητές, είτε (σε ελάχιστες περιπτώσεις) να περιγράψει τη φρίκη του πολέμου. Ο Μάιλστοουν παρουσιάζει τις περιπέτειες μιας ομάδας Αμερικανών κομάντος, οι οποίοι φτάνουν στο ιταλικό Σαλέρνο το 1943 έχοντας ως αποστολή την εξουδετέρωση μιας ομάδας Γερμανών οι οποίοι αποτελούν "αγκάθι" στην προέλαση των συμμάχων. Ως εδώ τα πράγματα είναι απλά και τυποποιημένα. Το ενδιαφέρον στοιχείο του σεναρίου, αλλά και της σκηνοθεσίας του Μάιλστοουν αφορά στη σκιαγράφηση των χαρακτήρων των Αμερικανών στρατιωτών. Ο κάθε ένας από αυτούς έχει τα δικά του προβλήματα, το δικό του παρελθόν, τη δική του ψυχοσύνθεση. Εν ολίγοις, πρόκειται για διαφορετικούς ανθρώπους, που όμως κάτω από τη δοκιμασία του πολέμου και της απειλής του θανάτου, καταφέρνουν να λειτουργήσουν ως ομάδα, επιτυγχάνοντας το στόχο τους.

Μια ώρα μετά, τα μεσάνυχτα, η ΕΤ2 θα προβάλει το κοινωνικό αγγλικό δράμα "Ελπίδα της αγάπης".Γυρίστηκε το 1970 από τον σκηνοθέτη Μπράιαν Φορμπς (δεν έχει και πολλές περγαμηνές η καριέρα του), με πρωταγωνιστές τον Μάλκομ Μακ Ντάουελ, την Τζόρτζια Μπράουν και τον Μπέρναρντ Λι. Εδώ ένας νέος άνδρας χάνει ξαφνικά το έδαφος κάτω από τα πόδια του, όταν ανακαλύπτει ότι πάσχει από μια ανίατη ασθένεια η οποία θα τον καθηλώσει σε αναπηρική καρέκλα. Πηγαίνει, λοιπόν, σ' ένα ίδρυμα για άτομα με ειδικές ανάγκες, όπου και αντιμετωπίζει δεκάδες αντιξοότητες που τον κάνουν έξω φρενών. Βεβαίως, στο σενάριο, υπάρχει και ο έρωτας, που σαν από μηχανής θεός, θ' αλλάξει τη ζωή του ήρωα, προς το καλύτερο, όπως καταλαβαίνετε. Ηταν η εποχή που το Χόλιγουντ, αλλά και ο εμπορικός αγγλικός κινηματογράφος άρχιζε ν' ανακαλύπτει διάφορους δυστυχείς και να τους μετατρέπει σε μελοδραματικούς κινηματογραφικούς ήρωες.

Στις 01.30 το ΣΤΑΡ προβάλλει τη χολιγουντιανή κωμωδία "Ο θησαυρός του γλυκού νερού".Ατού της ταινίας ο Μάικλ Κέιν,στο ρόλο του κυβερνήτη μιας αποικίας της γηραιάς Αλβιόνος στην Καραϊβική, ο οποίος έχει ν' αντιμετωπίσει τις αδηφάγες ορέξεις των Αμερικανών, που έχουν και αυτοί βλέψεις στην αποικία, αλλά και τους ντόπιους επαναστάτες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ