ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Απρίλη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ"
Με συλλαλητήρια απαντούν οι συνταξιούχοι

Σε όλες τις μεγάλες πόλεις την ερχόμενη Πέμπτη 17 Απρίλη. Στην Αθήνα, στις 10 π.μ., στην πλατεία Κάνιγγος

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και καταγγελίας, ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, που προσπαθεί μέσα από τον "κοινωνικό διάλογο" να περάσει τις πιο απάνθρωπες, αντιλαϊκές και αντικοινωνικές επιλογές στα θέματα των εργασιακών σχέσεων και της "αναμόρφωσης" του ασφαλιστικού συστήματος, αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν οι συνταξιούχοι την Πέμπτη 17 του Απρίλη. Συγκεκριμένα, συλλαλητήρια θα γίνουν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας. Στην Αθήνα η συγκέντρωση θα γίνει στην πλατεία Κάνιγγος στις 10 το πρωί. Αυτό ανακοίνωσαν χτες το πρωί κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Συνταξιούχων.

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των συνταξιουχικών οργανώσεων των ΙΚΑ, ΤΣΑ και ΕΛ-ΤΑ ανακοίνωσαν ότι δε θα πάρουν μέρος στον "κοινωνικό διάλογο", γιατί θεωρούν αναξιόπιστη την κυβέρνηση. Επίσης, κατά πάσα πιθανότητα, σ' αυτήν την ενέργεια θα οδηγηθούν και οι συνταξιούχοι του ΤΕΒΕ. Οι υπόλοιπες συνταξιουχικές οργανώσεις που θα πάρουν μέρος, υπογράμμισαν - διά στόματος εκπροσώπων τους - ότι θα παραβρεθούν για να διασφαλίσουν τα κεκτημένα δικαιώματά τους, να πολεμήσουν "από μέσα" όπως χαρακτηριστικά δήλωσαν. Επίσης, υπογράμμισαν ότι δεν πρόκειται να δεχτούν αποφάσεις που θα πλήττουν το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας και τα δικαιώματα των συνταξιούχων.

"Η Συντονιστική μας Επιτροπή λειτουργεί με δημοκρατικές διαδικασίες, ο κάθε φορέας που ανήκει στην επιτροπή έχει αυτοτέλεια να αποφασίσει αν θα πάρει μέρος σ' αυτόν τον κοινωνικό διάλογο ή όχι", δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΤΕΒΕ Χρ. Τριάντης.Υπογράμμισε πως "οι χτεσινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού ότι ο κοινωνικός διάλογος θα κινηθεί μέσα στο τρίπτυχο ανάπτυξη - απασχόληση - ανταγωνιστικότητα, έδειξαν ότι θα περάσει πάνω από τη διεύρυνση της ανεργίας, τη συρρίκνωση των εισοδημάτων, την κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους και τη διεύρυνση του κοινωνικού αποκλεισμού σε περισσότερα κοινωνικά στρώματα. Τα συνδικαλιστικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, συνέχισε, αναλαμβάνουν σοβαρές ευθύνες στην περίπτωση που θα γίνουν το σκαλοπάτι για το πέρασμα αυτής της πολιτικής".

Ο Θ. Κανάκης,από τους συνταξιούχους της ΔΕΗ, τόνισε: "Πριν καθίσουμε στο τραπέζι του διαλόγου, θα επιδιώξουμε να συναντηθούμε με όλους τους αρχηγούς των κομμάτων για να μάθουμε ξεκάθαρα τις θέσεις τους. Θα συναντηθούμε επίσης με τους εκπροσώπους όλων των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων για να καθορίσουμε από κοινού τις ενέργειές μας. Πρέπει, κατέληξε, να συνειδητοποιήσουν οι νέοι εργαζόμενοι ότι το ασφαλιστικό ζήτημα αφορά πρώτα και κύρια τους ίδιους".

Ο Γ. Χούσος,από τους συνταξιούχους του ΟΤΕ, επισήμανε ότι "με τη συμμετοχή μας στον κοινωνικό διάλογο, θα προσπαθήσουμε να αντιπαλέψουμε τις επιλογές της κυβέρνησης και να καταγγείλουμε τις όποιες μεθοδεύσεις σκέφτεται να κάνει".

Ο γγ της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ Αγ. Αναστασίου επισήμανε ότι "η Ομοσπονδία που εκπροσωπεί τους περισσότερους συνταξιούχους της χώρας, αποφάσισε να μην πάρει μέρος σε ένα διάλογο με προαποφασισμένες επιλογές. Δε θα είμαστε εκεί, συνέχισε, γιατί εμείς επιδιώκουμε ένα ουσιαστικό και αποτελεσματικό διάλογο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων μας. Αντίθετα, κατέληξε, η κυβέρνηση επιδιώκει ένα διάλογο για να τον χρησιμοποιήσει σαν άλλοθι για την κάλυψη των αντιασφαλιστικών και αντεργατικών μέτρων που έχει πρόθεση να πάρει".

Ο Σπ. Μήτσου,από τους συνταξιούχους των ΕΛΤΑ, τόνισε: "Απέχουμε από αυτόν το διάλογο αν και θα θέλαμε να συμμετέχουμε. Δεν μπορούμε όμως να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι με μια κυβέρνηση που είναι αποφασισμένη να κατεδαφίσει το κράτος πρόνοιας, προκειμένου να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των σκληρών κριτηρίων του προγράμματος "σύγκλισης"".

Ο Δ. Κούστας,εκ μέρους των συνταξιούχων αυτοκινητιστών (ΤΣΑ), επισήμανε ότι "οι συνταξιούχοι αυτοκινητιστές αποφάσισαν να μην πάνε στο διάλογο με την κυβέρνηση, γιατί δεν είναι διατεθειμένοι να διαπραγματευτούν από μηδενική βάση κεκτημένα δικαιώματα που το εργατικό κίνημα κέρδισε με χρόνιους αγώνες και αίμα".

Ο Θ. Τσίγγανος,από το Σύνδεσμο Συνταξιούχων Πολιτικών Δημοσίων Υπαλλήλων, υπογράμμισε ότι "για τους συνταξιούχους του δημοσίου δε νοείται κοινωνικός διάλογος με προαποφασισμένες κυβερνητικές θέσεις και επιλογές. Δε νοείται διάλογος όταν έχει ήδη ετοιμαστεί ένα σκληρό πακέτο μέτρων σε βάρος χιλιάδων συνταξιούχων".

Ο Κ. Νερουλής,από τους συνταξιούχους του ΟΣΕ, τόνισε ότι "αν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, μέσα από το διάλογο, δεν μπουν τα ουσιαστικά προβλήματα των συνταξιούχων, τότε και εμείς θα ακολουθήσουμε άλλο δρόμο".

Στο δρόμο του αγώνα οι τυφλοί

Συγκέντρωση και πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιούν την Τρίτη. Θα επιδιώξουν συνάντηση με τον πρωθυπουργό

Στους δρόμους του αγώνα κατεβαίνουν οι τυφλοί, διεκδικώντας την επίλυση των προβλημάτων τους που έχει δημιουργήσει η κυβερνητική πολιτική. Την Τρίτη 15 Απρίλη, στις 4.30 το απόγευμα οι τυφλοί θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση έξω από τα γραφεία του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών (ΠΣΤ) και πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα επιδιώξουν να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό, για να του ζητήσουν την παρέμβασή του για την άμεση λύση των προβλημάτων τους. Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε το ΔΣ του ΠΣΤ αναφέρθηκαν στα αιτήματα του κλάδου που παραμένουν άλυτα, αλλά και στη γενικότερη προσπάθεια της κυβέρνησης για κατάργηση του όποιου κράτους πρόνοιας υπάρχει.

Ο πρόεδρος του ΠΣΤ Ηλίας Μαργιολάς αναφέρθηκε στο κλείσιμο των δύο σχολών εκπαίδευσης τυφλών στην ειδικότητα του τηλεφωνητή και τη θέση ότι πρέπει να υπάρχει δέσμη μέτρων για κατάρτιση των τυφλών και σε άλλα επαγγέλματα. Ακόμα ο πρόεδρος μίλησε για τη μέχρι σήμερα στάση της κυβέρνησης με το προνοιακό επίδομα που δίνεται στους τυφλούς, καθώς για το 1997 η κυβέρνηση δεν έχει καθορίσει ακόμα το νομοθετικό πλαίσιο και δεν έχει κάνει τη ρύθμιση στη Βουλή όπως γίνεται κάθε χρόνο παρά και τις προεκλογικές δεσμεύσεις για αύξησή του κατά 20%. Επίσης ο Ηλ. Μαργιολάς μίλησε για την πρόσφατη κοινή απόφαση των υπουργών Υγείας Πρόνοια και Οικονομικών να θέσουν οικονομικούς και κοινωνικούς περιορισμούς στην παροχή δελτίου διακίνησης στα συγκοινωνιακά μέσα για τους ανάπηρους. Αποτέλεσμα, να μη δίνεται κάρτα σε όσους κατέχουν αυτοκίνητο. "Φοβόμαστε ότι όλα αυτά τα κυβερνητικά μέτρα κρύβουν προθέσεις για το μέλλον και ανοίγουν την πόρτα, για να περάσουν οι τυφλοί στο κοινωνικό περιθώριο", κατέληξε.

Ο γραμματέας του ΠΣΤ Γιάννης Λεωτσάκος αναφέρθηκε στο πρόβλημα των ηλικιωμένων τυφλών, που αποτελούν το 60% - 70% του συνόλου των τυφλών με την ανυπαρξία ενός ειδικού γηροκομείου.

Ο Βασίλης Μπαρέκας, μέλος του ΔΣ, τόνισε ότι τα μέτρα αυτά που λαμβάνονται για τους τυφλούς δεν είναι αποσπασματικά ούτε λαμβάνονται από κανέναν κακό υπουργό, αλλά είναι γενικότερη πολιτική που έχει ευρωπαϊκές διαστάσεις και στόχο την κατεδάφιση του κράτους πρόνοιας.

Εκείνο που επισημάνθηκε απ' όλα τα μέλη του ΔΣ ήταν ότι οι κινητοποιήσεις γίνονται, καθώς το μόνο που έχουν λάβει μέχρι σήμερα από την κυβέρνηση είναι υποσχέσεις και καμία συγκεκριμένη δέσμευση για την επίλυση των αιτημάτων τους.

"Ενδιαφέρον" για το φυσικό περιβάλλον

Οσα χρειάζεται για να λειτουργήσει ένας μόνο χώρος υγειονομικής ταφής απορριμμάτων σε επίπεδο περιφέρειας, δηλαδή 16 δισ. τόσα, ακριβώς προβλέπει ολόκληρο το πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος να δοθούν για την προστασία του συνόλου των φυσικών πόρων της χώρας. Το ωραίο της υπόθεσης είναι ότι το σχετικό πρόγραμμα χαρακτηρίστηκε χτες από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Δ. Σαράφογλου και ως το "πλέον φιλόδοξο". Η ανακοίνωση έγινε στα πλαίσια της φιέστας (θεματικό συνέδριο το ονόμασαν) που οργάνωσε η Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας στην Ξάνθη, με αντικείμενο τη δράση της Αυτοδιοίκησης για το φυσικό περιβάλλον. Το "συνέδριο" αναλώθηκε χτες σε παρέλαση παραγόντων και παραγοντίσκων, κύρια της περιοχής, που βρήκαν την ευκαιρία να κάνουν δημόσιες σχέσεις με στελέχη της κεντρικής διοίκησης. Γενικές αναφορές και χιλιοειπωμένα ιδεολογήματα, πλήρης απουσία συγκεκριμένων αναφορών στο φυσικό περιβάλλον και τις δυνατότητες της Αυτοδιοίκησης, κυριάρχησαν στις ομιλίες. Σε ένα τέτοιο τοπίο, ο Δ. Σαράφογλου έκανε καθαρό ότι η κυβέρνηση θέλει την Αυτοδιοίκηση σε ρόλο εφαρμοστή της πολιτικής της και ειδικά αυτού που ο ίδιος ονόμασε "πλέον φιλόδοξο πρόγραμμα", δηλαδή το μοίρασμα 16 δισ. σε μια τετραετία για τις 11 προστατευόμενες από τη Συνθήκη Ραμσάρ περιοχές και τα δύο θαλάσσια πάρκα.

Από τις λίγες αξιοπρόσεκτες στιγμές στη διάρκεια του συνεδρίου ήταν όταν ο πρόεδρος της ΕΕΤΑΑ Απ. Κοιμίσης αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί μεταξύ συναρμόδιων κυβερνητικών υπηρεσιών. Ανέφερε, χαρακτηριστικά, πως ενώ έχουν συνυπογραφεί περίπου 350 προγραμματικές συμβάσεις από το ΥΠΕΧΩΔΕ και τους ΟΤΑ, το υπουργείο Γεωργίας δεν τις επικυρώνει με την υπογραφή του, με αποτέλεσμα τα έργα να μένουν στον αέρα.

ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ
Τα "λιλιά" λείπανε

Την ώρα που οι δημότες των Αγίων Αναργύρων φορτώνονται καθημερινά με νέους δημοτικούς φόρους, την ώρα που δημοτικές υπηρεσίες που πληρώνει ο λαός για την ύπαρξή τους δίνονται για εκμετάλλευση στο ιδιωτικό κεφάλαιο, την ώρα που η ανάπτυξη της πόλης είναι ανύπαρκτη, η φιλοκυβερνητική δημοτική αρχή της πόλης σκορπάει εκατομμύρια για φιέστες, συμπόσια, μετάλλια, τιμητικές πλακέτες για να τιμήσει, λέει, τα 70 χρόνια από την ίδρυση του δήμου.

"Σήμα του Δήμου", "Κλειδί της πόλης", "Πλακίδια", "Μετάλλιο της πόλης", "Επίτιμοι Δημότες", "Καλλιτεχνικό δίπλωμα", "Διάσημο Δημάρχου", "Σήματα" και ειδικές διακρίσεις είναι η πρόσφατη προσφορά της δημοτικής αρχής στους δημότες για τα 70 χρόνια ίδρυσης του δήμου. Ολα αυτά θα είναι τα διακριτικά του δήμου, όπως τα ονομάζουν και έχουν μπει σε κανονισμό με άρθρα και κεφάλαια και θα ζητηθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο τις επόμενες μέρες να τα εγκρίνει.

Μάλλον έχει παρεξηγήσει το ρόλο της η φιλοκυβερνητική δημοτική αρχή των Αγίων Αναργύρων. Ο κόσμος την ψήφισε για να παλέψει για την ανάπτυξη της πόλης, για έργα υποδομής, πολιτισμού, άθλησης, για εκδηλώσεις και γιορτές για όλο τον κόσμο. Είναι, λοιπόν, το λιγότερο κοροϊδία οι δημότες από τη μια να πληρώνουν 2,2 δισεκατομμύρια δραχμές φόρους για το 1997 και η δημοτική αρχή από την άλλη να ξοδεύει εκατομμύρια για κοσμικές εκδηλώσεις, φιέστες, και άλλου τέτοιου είδους πανηγύρια και για να μοιράζει μετάλλια και τιμητικές πλακέτες ο δήμαρχος

.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ