ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Απρίλη 1997
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
KODAK
Κλικ... κι απόλυση

Εκλεισε το τμήμα στο Μαρούσι, απολύει όλους τους εργαζόμενους και επαναπροσλαμβάνει μέρος των απολυμένων με νέες συμβάσεις και μικρότερους μισθούς

Το κλείσιμο του εργαστηρίου στο Μαρούσι, την απόλυση όλου του προσωπικού εκεί και την επαναπρόσληψη ορισμένων με νέες συμβάσεις και χαμηλότερους μισθούς, ανακοίνωσε η εταιρία "KODAK"!Τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις της εταιρίας καταγγέλλει το επιχειρησιακό σωματείο, ενώ μεθαύριο Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί για το θέμα αυτό τριμερής συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας.

Πριν λίγες μέρες η "KODAK" αγόρασε το εργαστήριο της "Camera ΑΕ" και στη συνέχεια ανακοίνωσε στο σωματείο την πρόθεσή της να κλείσει το δικό της εργαστήριο στο Μαρούσι και να απολύσει τους 50 εργαζόμενους εκεί και ότι θα "επαναπροσληφθούν όσοι χρειάζονται για να επανδρώσουν το νέο σχήμα, με νέες συμβάσεις εργασίας και με νέους μισθούς"! Ηδη έχουν απομακρυνθεί "οικειοθελώς" 15 εργαζόμενοι, οι οποίοι επαναπροσλήφθηκαν στη νέα εταιρία, με ίδιο μισθό ή και χαμηλότερο. Για παράδειγμα - όπως καταγγέλλει το σωματείο - σε έναν απ' τους εργαζόμενους μειώθηκε ο μισθός από 270.000 δρχ. που ήταν, σε 200.000!

Χτες το πρωί, πηγαίνοντας οι εργαζόμενοι στη δουλιά, βρήκαν το εργαστήριο άδειο από μηχανήματα. Η εταιρία προκειμένου να "εκβιάσει" την κατάσταση και να τρομοκρατήσει το προσωπικό μετέφερε μέσα στο Σαββατοκύριακο τα μηχανήματα. Και αυτό, παρότι σε τριμερή συνάντηση που έγινε την περασμένη βδομάδα στο υπουργείο Εργασίας δεσμεύτηκε να μην προβεί σε καμιά ενέργεια μέχρι μεθαύριο.

Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να παραμείνουν στο χώρο και να απαιτήσουν να τους δοθεί δουλιά. Δίπλα τους βρέθηκε χτες ο Τ. Γόντικας,μέλος της διοίκησης του ΕΚΑ.

Οπως καταγγέλλει το σωματείο, "η εταιρία έχει βάλει στόχο να διαλύσει ένα - ένα όλα τα τμήματα, να διώξει κακήν - κακώς τους παλιούς υπαλλήλους πριν προλάβουν να πάρουν συντάξεις και αφού απαλλαγούν, να ανοίξουν με άλλη επωνυμία ανεξάρτητες νομικά εταιρίες με καινούριους υπαλλήλους και μισθούς πείνας".

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΝΑΥΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
"Τα κεφάλια μέσα"..!

Η πλασματική πλειοψηφία της ΠΝΟ παραβιάζει ανοιχτά πλέον τις αποφάσεις του Γενικού Συμβουλίου και παίρνει τη θέση τους στο πλευρό εφοπλιστών - κυβέρνησης

Αμαχητί στις ορέξεις των εφοπλιστών επιδιώκει να παραδώσει τους ναυτεργάτες η πλασματική πλειοψηφία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας,παραβιάζοντας ακόμα και τις αποφάσεις του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας για απεργιακές κινητοποιήσεις. Ετσι, στη χτεσινή συνεδρίαση της ΕΕ απέρριψε την πρόταση για την έναρξη απεργιακών κινητοποιήσεων από την 1η Μάη που κατέθεσαν η ΠΕΜΕΝ και ο "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ" και αποφάσισε να προχωρήσει - με τους ναυτεργάτες στη "γωνία" - σ' έναν προδιαγεγραμμένο διάλογο με τους εφοπλιστές.

Στην ουσία η πλειοψηφία της ΠΝΟ συναινεί στις εφοπλιστικές αξιώσεις και αρχίζει τις... διαπραγματεύσεις για τον αφανισμό των ναυτεργατών. Να σημειωθεί ότι η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών αξίωσε από τον πρωθυπουργό, κατά την πρόσφατη συνάντηση μαζί του, να παραμείνουν στα ποντοπόρα πλοία 4 με 5 Ελληνες ναυτικοί και το υπόλοιπο πλήρωμα να αποτελείται από χαμηλόμισθους αλλοδαπούς! Τις προκλητικές αξιώσεις των εφοπλιστών έμμεσα έχει αποδεχτεί ο Κ. Σημίτης και ακολουθώντας τακτική "Πόντιου Πιλάτου", κάλεσε την ΠΝΟ να αρχίσει... διάλογο με τους εφοπλιστές.

Υπενθυμίζουμε ότι στο πρόσφατο ετήσιο τακτικό Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας η πλειοψηφία των αντιπροσώπων είχε αποφασίσει να σταματήσει κάθε διάλογος με τους εφοπλιστές και να αρχίσουν απεργιακές κινητοποιήσεις κατά το πρώτο 20ήμερο του Απρίλη για την προστασία της απασχόλησης. Επίσης αποφάσισε να αλλάξει το καταστατικό της Ομοσπονδίας και των ναυτεργατικών σωματείων και να εφαρμοστεί ο νόμος 1264 για την απλή αναλογική, ώστε να σταματήσει η πλασματική πλειοψηφία της Ομοσπονδίας να παίρνει αποφάσεις για την τύχη του κλάδου.

Ο γραμματέας της ΠΕΜΕΝ, Σάββας Τσιμπόγλου,σχολίασε σχετικά: "Η τακτική της πλειοψηφίας της ΠΝΟ, κατά παρέκκλιση των αποφάσεων του Γενικού Συμβουλίου, επιτρέπει να χειροτερεύουν τα προβλήματα των ναυτεργατών και ταυτόχρονα στρώνει το έδαφος να αναπτύξουν την επίθεσή τους, εφοπλιστές και κυβέρνηση, εναντίον του κλάδου. Η ΠΕΜΕΝ και "Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ" καλούν τους ναυτεργάτες να αναπτύξουν τη δράση τους, ώστε να μπει φραγμός σε αυτή την επίθεση".

Σύστημα Πανελλαδικής Ενημέρωσης...

Στη δημιουργία μηχανογραφικού συστήματος προσφοράς και ζήτησης θέσεων εργασίας - "Σύστημα Πανελλαδικής Ενημέρωσης" ονομάζεται - προχωρά ο ΟΑΕΔ, με απόφαση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στα πλαίσια του πρόσφατου νόμου για την αντιμετώπιση δήθεν της ανεργίας. Το σύστημα αυτό θα διαθέτει πληροφορίες για επιχειρήσεις που θέλουν να κάνουν προσλήψεις, αλλά και για τους άνεργους που ψάχνουν δουλιά.

Τα στοιχεία αυτά θα αφορούν και τα προσόντα κάθε ανέργου, τις γνώσεις τους, την ειδικότητά τους, την προϋπηρεσία του, καθώς και την επιχείρηση, το είδος της, τον αριθμό του προσωπικού που απασχολεί κλπ. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, η απευθείας πρόσβαση στις πληροφορίες είναι απαγορευμένη σε "μη εξουσιοδοτημένα πρόσωπα", αλλά παρ' όλα αυτά μπορεί να γίνει με τη μεσολάβηση των υπαλλήλων του ΟΑΕΔ και του προϊσταμένου της υπηρεσίας.

Ενισχυμένη η ΔΑΣ στο ΕΚ Ζακύνθου

Πρώτη και ενισχυμένη δύναμη αναδείχτηκε η παράταξη της ΔΑΣ στις εκλογές του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου που πραγματοποιήθηκαν στις 13 Απρίλη. Συγκεκριμένα, σε σύνολο 73 ψηφισάντων έλαβαν: ΔΑΣ 42 και 5 έδρες στο ΔΣ (πριν είχε 3) και "Εργατική Ενότητα" 22 και 2 έδρες στο ΔΣ. Η ΔΑΣ εξέλεξε και τον αντιπρόσωπο στη ΓΣΕΕ.

ΕΣΑΚ εμποροϋπαλλήλων

Πλατιά σύσκεψη πραγματοποιεί σήμερα Τρίτη 15 Απρίλη η ΕΣΑΚ Εμποροϋπαλλήλων στις 7 το απόγευμα στα γραφεία της ΕΣΑΚ, Σόλωνος 130, θα συζητηθούν τα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και η προετοιμασία του γιορτασμού της Πρωτομαγιάς.

Απολύσεις και στάσεις στο μετρό

Τετράωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στις 9.30π.μ. στο εργοτάξιο του σταθμού Λαρίσης, πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στο μετρό, ενάντια στις εκβιαστικές ομαδικές απολύσεις, που ανακοίνωσε η κατασκευάστρια κοινοπραξία "Ολυμπιακό μετρό".Θα ακολουθήσει πορεία προς τα κεντρικά γραφεία της κοινοπραξίας στα Σεπόλια.

Στο μεταξύ "παγωμένες" εξακολουθούν να είναι από τον περασμένο Αύγουστο οι κύριες εργασίες διάνοιξης σήραγγας, ενώ και νέα προβλήματα παρουσιάζονται στους διάφορους σταθμούς και φρεάτια, παρά τις διακηρύξεις και εξαγγελίες του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτη, για απρόσκοπτη συνέχιση του έργου. Μετά από εφτά μήνες διαπραγματεύσεις με την κοινοπραξία, το μόνο "αποτέλεσμα" είναι η απόφαση για περικοπή της γραμμής Συντάγματος - Κεραμεικού. Ωστόσο, ούτε και το "κολοβό" έργο πρόκειται να πάρει μπρος, καθώς συνεχίζονται οι εκβιασμοί της κοινοπραξίας για "πανωπροίκια" δεκάδων δισ. δραχμών. Σύμφωνα με πληροφορίες η τελευταία εκβιάζει επιπλέον να αναλάβει το δημόσιο το κόστος μεταφοράς του ενός μετροπόντικα από το Σύνταγμα στη Δάφνη, κόστος που ανέρχεται στα 8 - 10 δισ. δραχμές.

Σε ανακοίνωσή του, το Παράρτημα Εργαζομένων στο μετρό του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας επισημαίνει πως "κινητοποιούμαστε, για να παγώσουν οι απολύσεις και να προχωρήσει το έργο ομαλά και χωρίς πρόσθετο οικονομικό κόστος και παράταση του χρονοδιαγράμματος. Καταδικάζει τις ενέργειες της κοινοπραξίας "που αξιοποιεί προβλήματα, για να αποσπάσει νέα πανωπροίκια" και καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για την ομαλή πορεία και την έγκαιρη εκτέλεση του έργου.

Βυθίστηκε τούρκικο αλιευτικό

Εξακολουθούν να αγνοούνται οι δύο ναυτικοί που επέβαιναν στο τούρκικο αλιευτικό πλοίο Y CAPTAN 1 που βυθίστηκε προχτές το πρωί νότια του Καστελόριζου,στα διεθνή ύδατα - περιοχή ευθύνης των Ελληνικών Αρχών για Ερευνα και Διάσωση. Το πλοίο είχε πλήρωμα 6 ναυτικούς, από τους οποίους οι 5 ήταν Τούρκοι και ο ένας Λίβυος.Οι τρεις Τούρκοι και ο Λίβυος περισυνελέγησαν σώοι από το φορτηγό πλοίο IVAN KOROTEEV με σημαία Ουκρανίας. Το πλοίο αποβίβασε τους τέσσερις ναυαγούς στο λιμάνι της Ρόδου. Στην περιοχή του ναυαγίου, ύστερα από σήμα του Κέντρου Ερευνας και Διάσωσης του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, γίνονται έρευνες από τα παραπλέοντα πλοία και από αεροπλάνο της Πολεμικής Αεροπορίας για τον εντοπισμό των δύο αγνοουμένων.

Πυρκαγιά σε πλοίο

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε στο φορτηγό πλοίο ΛΕΣΒΙΟΣ στις 2 τα ξημερώματα της Κυριακής από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία. Το πλοίο, λόγω κατασχέσεως, βρισκόταν αραγμένο στην περιοχή λιπάσματα του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά.

Οταν εκδηλώθηκε η πυρκαγιά μέσα στο πλοίο κοιμούνταν δύο άνθρωποι άστεγοι που πρόλαβαν και το εγκατέλειψαν. Ο ένας από αυτούς ονομάζεται Μιχάλης Εμμανουήλ, 36 χρόνων, ο οποίος οδηγήθηκε στο πρώτο Λιμενικό Τμήμα Πειραιά, ενώ επιβεβαίωσε ότι εκτός από τους δύο δε βρισκόταν στο πλοίο κανείς άλλος. Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο μετά από 2 ώρες. Το πλοίο έχει πάρει κλίση, ενώ δεν έχει παρουσιαστεί ρύπανση στη θαλάσσια περιοχή. Προανάκριση για τα αίτια της πυρκαγιάς διενεργεί το πρώτο Λιμενικό Τμήμα.

Παρά και ενάντια στη θέληση των ναυτεργατών, όπως αυτή καταγράφτηκε στη μεγάλη πρόσφατη απεργία, πορεύεται η πλειοψηφία της ΠΝΟ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ