ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Απρίλη 1997
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΕΣ ΜΕΤΡΟ
Στάση και πορεία κατά των απολύσεων

Οι εργαζόμενοι παλεύουν επίσης για την ομαλή πορεία του έργου, χωρίς πρόσθετο κόστος και καθυστερήσεις

Εντείνει τους εκβιασμούς της για νέα πανωπροίκια η κατασκευάστρια κοινοπραξία "Ολυμπιακό μετρό",προχωρώντας χτες σε άλλες 50 απολύσεις. Ο αριθμός των απολύσεων έφτασε στις 120, ενώ για μετά το Πάσχα προγραμματίζει άλλες 200.Δυναμική συγκέντρωση στο εργοτάξιο του σταθμού Λαρίσης και πορεία στα κεντρικά γραφεία της κοινοπραξίας, πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι του μετρό.

Η συγκέντρωση έγινε στα πλαίσια τετράωρης στάσης εργασίας που είχε κηρύξει το Παράρτημα Εργαζομένων στο μετρό του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας.Ο πρόεδρος του Παραρτήματος, Γ. Συνοδινός,ενημέρωσε τους συγκεντρωμένους για τις τελευταίες εξελίξεις, επισημαίνοντας πως "στην τελευταία συνάντηση με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ είχε δηλώσει ότι η περικοπή του έργου στη γραμμή Σύνταγμα - Κεραμεικός δε θα σημάνει απολύσεις και είχε δεσμευτεί, ωστόσο απολύσεις γίνονται". Κατάγγειλε σαν εκβιαστικές και απαράδεκτες τις ενέργειες της κατασκευάστριας κοινοπραξίας, προειδοποιώντας πως "οι εργαζόμενοι δε θα γίνουν παιχνίδι στις ορέξεις της για να πετύχει το στόχο της".

Με τα συνθήματα "Δώστε λύσεις και όχι απολύσεις" και "Γερμανοί και Γάλλοι εδώ δεν είναι Αφρική",οι διαδηλωτές πορεύτηκαν προς τα Σεπόλια, όπου βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία της εταιρίας. Στη διάρκεια της πορείας μοίραζαν ανακοινώσεις στους περαστικούς, ενώ ενημέρωναν για τις νέες περιπέτειες στην πορεία εκτέλεσης του έργου, που θα σημάνει αύξηση του κόστους που θα κληθεί να πληρώσει ο ελληνικός λαός, αλλά και μεγαλύτερες καθυστερήσεις και παράταση του κυκλοφοριακού χάους στην Αθήνα. Οι εκπρόσωποι της κοινοπραξίας παρευρίσκονταν σε διαπραγματεύσεις στο ΥΠΕΧΩΔΕ. Η πορεία διαλύθηκε, ενώ οι συνδικαλιστές συναντήθηκαν αργότερα με τον γενικό διευθυντή της κοινοπραξίας, Μ. Σίμα.Ο τελευταίος εμφανίστηκε ανένδοτος και είπε ότι οι απολύσεις θα συνεχιστούν, παραπέμποντας στο δημόσιο που "δεν εγκρίνει να δουλεύουν σε πολλά μέτωπα".

Στο μεταξύ, οι κύριες εργασίες του έργου παραμένουν παγωμένες. Με απόφαση της κυβέρνησης κόπηκε ένα τμήμα του έργου, που δε θα κατασκευαστεί, ενώ και για τα υπόλοιπα μετά από εφτά μήνες διαπραγματεύσεων δεν έχουν βρεθεί ακόμα οι τεχνικές λύσεις, που "σκοντάφτουν" στις πρόσθετες επιβαρύνσεις δεκάδων δισ. δραχμών που απαιτεί η κοινοπραξία.

Μετά τη συνάντηση ο Γ. Συνοδινός μάς δήλωσε: "Θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μας και τις επόμενες μέρες θα καλέσουμε έκτακτη συνέλευση, προκειμένου να καθορίσουμε συγκεκριμένα τη στάση μας απέναντι στη συνεχιζόμενη αδιαφορία της "Αττικό μετρό" και του ΥΠΕΧΩΔΕ, που έχει σαν αποτέλεσμα να συρρικνώνονται καθημερινά οι εργασίες στα εργοτάξια. Κάτι που εκμεταλλεύεται η κοινοπραξία και εκβιάζει με τις απολύσεις. Πάγιο αίτημά μας είναι η ομαλή πορεία και ανάπτυξη του έργου, χωρίς πρόσθετο κόστος και καθυστερήσεις".

Συσκέψεις εμποροϋπαλλήλων

Σε σύσκεψη καλεί όλους τους νέους εμποροϋπαλλήλους ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας σήμερα Τετάρτη στις 4.30 το απόγευμα στα γραφεία του Συλλόγου, Αγίας Φιλοθέης 5Β (πίσω από τη Μητρόπολη). Θα συζητηθεί ο γιορτασμός της Πρωτομαγιάς, ενώ θα εξεταστεί και η δυνατότητα σύστασης επιτροπής νεολαίας στον κλάδο.

- Επίσης σήμερα Τετάρτη η ΕΣΑΚ Εμποροϋπαλλήλων πραγματοποιεί κλαδική σύσκεψη στις 7 το απόγευμα στα γραφεία της ΕΣΑΚ, Σόλωνος 130. Θα συζητηθούν τα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και η προετοιμασία του γιορτασμού της Πρωτομαγιάς.

Απολύσεις στους "Βωξίτες Παρνασσού"

Το Σωματείο Εργαζομένων "Ο ΤΕΧΝΙΤΗΣ" καταγγέλλει την επιχείρηση ΑΕΕ Αργυρομεταλλευμάτων και Βαρυτίνης (πρώην ΑΕΜ Βωξίται Παρνασσού, στη Φωκίδα) για τις εκβιαστικές - ομαδικές απολύσεις 120 εργαζομένων, που ο ιδιοκτήτης Κυριακόπουλος τις βαφτίζει "εθελούσιες".

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι "με το πρόσχημα της συναίνεσης από τα συνδικάτα, έχει προβεί τις τελευταίες μέρες σε απροσχημάτιστη επίθεση σε βάρος των εργαζομένων στην επιχείρηση. Τα στελέχη της με ωμούς εκβιασμούς προτρέπουν τους εργαζόμενους να ΑΠΟΛΥΘΟΥΝ, προκειμένου να "κερδίσουν" τα μηδαμινά κίνητρα που δίνει η επιχείρηση στο "πακέτο" της εθελούσιας εξόδου, για να μην υπάρξει κοινωνική αναταραχή. Εξαναγκάζουν συναδέλφους σε αλλαγή ειδικοτήτων, αλλαγή εργασιακών σχέσεων.

Απειλούν ότι θα μείνουν στη δουλιά μόνο οι μισοί εργαζόμενοι, ενώ βολές δέχονται και τα σωματεία, αλλά και προσωπικά συνδικαλιστές, προκειμένου να τους φέρουν σε ρήξη με τους υπόλοιπους εργαζόμενους".

Τέλος, το σωματείο δηλώνει ότι θα συνεχίσει τον αγώνα του με όποιο πρόσφορο μέσο υπάρχει, προκειμένου να σταματήσει τις απολύσεις και καλεί τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, το Εργατικό Κέντρο και το υπουργείο Εργασίας να πάρουν θέση.

Σαράντα χρόνια ΟΣΝΙΕ

Τα 40 χρόνια από την ίδρυσή της θα γιορτάσει η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ), με εκδήλωση που διοργανώνει την Παρασκευή 18 Απρίλη και ώρα 6μμ στο κτίριο της ΓΣΕΕ (Πατησίων 69).

Με την εκδήλωση αυτή, η ΟΣΝΙΕ έχει στόχο να κάνει μια ιστορική αναδρομή για την παρουσία της στο υγειονομικό και εργατικό κίνημα της χώρας μας, καθώς και να τιμήσει τα πρόσωπα που έπαιξαν σημαντικό ρόλο σ' αυτή τη διαδρομή, ιδιαίτερα τα τελευταία 24 χρόνια.

Σε ανακοίνωσή της η ΟΣΝΙΕ αναφέρει ότι "στους σημερινούς καταθλιπτικούς καιρούς για τα συμφέροντα των εργαζομένων και της ολομέτωπης επίθεσης των δυνάμεων του κεφαλαίου ενάντια στην εργασία, η ιστορική μνήμη για το εργατικό κίνημα και ιδιαίτερα των υγειονομικών είναι πολύτιμη.

Μπορούμε να πάρουμε μια μικρή εικόνα των προσπαθειών και των αγώνων για όσα δικαιώματα και κατακτήσεις μπορούμε και σήμερα να απολαμβάνουμε σαν εργαζόμενοι".

Από τη χτεσινή πορεία των εργαζομένων στο μετρό

Ατύχημα στα μεταλλεία πρώην Σκαλιστήρη

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-

Εργατικό ατύχημα που συνέβη την προηγούμενη Τετάρτη στην επιχείρηση ΒΙΟΜΑΓΝ (πρώην Σκαλιστήρη) του Κ. Βαρβούτη,παρ' ολίγο να στοιχίσει μόνιμη παραλυσία σε εργαζόμενο - οδηγό.

Θύμα της ασυδοσίας, που απολαμβάνει ο συγκεκριμένος βιομήχανος και που έχει ως αποτέλεσμα την υπερεντατικοποίηση της εργασίας, ήταν ο 51χρονος οδηγός φορτηγού, Δ. Κάλφας από το Προκόπι Εύβοιας, ο οποίος υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει το όχημα, όταν κατεβαίνοντας μεγάλης κλίσεως δρόμο και προκειμένου να διευκολύνει φορτωτή που ανέβαινε, προσπαθώντας να στρίψει, έσπασε η κρεμαγιέρα του τιμονιού. Ο οδηγός υποχρεώθηκε να πηδήξει από το όχημα εν κινήσει. Από την πτώση του, έπαθε κάταγμα στη σπονδυλική στήλη και μεταφέρθηκε στο Γ. Ν. Νοσοκομείο Χαλκίδας,όπου αύριο Πέμπτη θα υποβληθεί σε εγχείρηση. Η εταιρία από την πλευρά της, διά του διευθυντή του εργοταξίου κ. Μανακανάτα, προσπαθεί να επιρρίψει την ευθύνη στον εργαζόμενο, ενώ ανύπαρκτη είναι η Επιθεώρηση Εργασίας.

Για το ρόλο της Επιθεώρησης Εργασίας και το κατά πόσον αυτή ασκεί τα ελεγκτικά της καθήκοντα, καταγγελία έκανε το σωματείο ανέργων Βορειοκεντρικής Εύβοιας.Ο πρόεδρος του σωματείου δήλωσε στο "Ρ" ότι έχουν σταλεί υπομνήματα από το σωματείο προς τη διεύθυνση μεταλλείων και την Επιθεώρηση Εργασίας για το καθεστώς εκμετάλλευσης και ελέγχου νόμιμης δραστηριότητας της ΒΙΟΜΑΓΝ και εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας.

Βρέθηκε ο άτυχος εργάτης

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.-

Στη 1 χτες το μεσημέρι βρέθηκε νεκρός ο άτυχος εργάτης Γιάννης Κωνσταντινόπουλος,που είχε καταπλακωθεί την περασμένη Παρασκευή από όγκους χωμάτων την ώρα που εργαζόταν στο ορυχείο "Βαρβούτη" στο Αμύνταιο Φλώρινας. Παρόλο που ο κίνδυνος κατολίσθησης ήταν περισσότερο από ορατός, οι εργοδότες υποχρέωναν τον εργάτη να δουλεύει στο σημείο όπου έγινε τελικά και ο τάφος του. Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, στην εταιρία επικρατούν συνθήκες τρομοκρατίας, ενώ υπάρχουν εγκληματικές παραλείψεις όσον αφορά τις συνθήκες ασφάλειας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ