ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Απρίλη 1997
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
ΟΧΙ στην απάτη του "κοινωνικού διαλόγου"

Συνεδρίασε το Πολιτικό Γραφείο της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ και ασχολήθηκε - ανάμεσα σε άλλα - και με το "πλαίσιο κοινωνικού διαλόγου", που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ απέστειλε σε κοινωνικές οργανώσεις. Το ΠΓ έκανε τις εξής διαπιστώσεις και εκτιμήσεις σχετικά με αυτό το θέμα:

1. Με το "Πλαίσιο Κοινωνικού Διαλόγου" γίνονται ακόμα πιο αποκαλυπτικές οι αποκρουστικές προθέσεις της κυβέρνησης και οι αντεργατικοί της στόχοι. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να υποτάξει τα πάντα στο βωμό των κερδών, να ικανοποιήσει πλήρως τις απαιτήσεις των πολυεθνικών, των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των μεγαλεμπόρων και μεγαλοεργολάβων. Με δεδομένα, από την κυβέρνηση, αυτά τα πλαίσια, καλούνται οι εργαζόμενοι να γίνουν συνένοχοι στο έγκλημα και ν' αποδεχτούν την καρατόμηση ό,τι θετικού μπόρεσαν να κατακτήσουν με αγώνες και θυσίες 10ετιών.

Η κυβέρνηση ξεκινά το λεγόμενο διάλογο με τα μέτρα για την πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και σε δεύτερη φάση θα προχωρήσει στην αντίστοιχη πλήρη ανατροπή του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και συνταξιοδότησης. Τα μέτρα που θέτει για συζήτηση απορρέουν από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και τη "Λευκή Βίβλο", κινούνται στις συγκεκριμένες κατευθύνσεις της ελεύθερης κίνησης των κεφαλαίων, της απελευθέρωσης της αγοράς εργασίας, της μείωσης του εργατικού κόστους, του περιορισμού της κρατικής ευθύνης για βασικά κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων. Πρόκειται για μέτρα και κατευθύνσεις που στοχεύουν στον πλήρη αφοπλισμό των εργαζομένων από κάθε προστασία τους απέναντι στο αδηφάγο κεφάλαιο.

Στο κυβερνητικό "πλαίσιο κοινωνικού διαλόγου" στήνεται στην αγχόνη η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και οι κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις, προαναγγέλλεται το τέλος τους με τη θεσμοθέτηση των "Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης". Καθιερώνεται η επέκταση, σε βαθμό κυρίαρχο, της μερικής απασχόλησης - που θα βάλει ταφόπλακα στη δημόσια ασφάλιση - στην ύπαρξη και του ελάχιστου ελεύθερου χρόνου των εργαζομένων, στην αύξηση, από την πλευρά της εργοδοσίας, των πιέσεων, των εκβιασμών και της τρομοκρατίας σε βάρος τους, στην ένταση της εκμετάλλευσης. Επιπλέον, η γενίκευση της μερικής απασχόλησης, θα προκαλέσει σοβαρό πλήγμα στο συνδικαλιστικό κίνημα της εργατικής τάξης, στη συλλογική δράση της.

Ακόμα, με το "πλαίσιο διαλόγου" ζητείται η αποδοχή από τους εργαζόμενους της καθήλωσης των μισθών και, από πολλούς, κατ' ουσίαν της μείωσης των αποδοχών τους, αφού μειώνονται δραστικά οι εργοδοτικές εισφορές στα ασφαλιστικά Ταμεία.

2. Στο "πλαίσιο διαλόγου" επιχειρείται πλήρης συγκάλυψη της συσσώρευσης τεράστιου πλούτου στα χέρια μιας χούφτας οικογενειών και φτώχειας, λιτότητας, πείνας, στερήσεων για τους πολλούς. Η διεθνοποίηση - παγκοσμιοποίηση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής παρουσιάζεται ως ουδέτερη διαδικασία, στην οποία είμαστε, δήθεν, υποχρεωμένοι να προσαρμοστούμε! Αποκρύπτεται το γεγονός, ότι η πρόοδος της τεχνολογίας, όπως αξιοποιείται από τις πολυεθνικές, που ελέγχουν τη διεθνοποίηση, σημαίνει ανεργία και αύξηση της εκμετάλλευσης, αντί για βελτίωση των όρων και μείωση των ωρών εργασίας, επειδή οι πολιτικές που εφαρμόζονται ευνοούν τις πολυεθνικές.

Η ανάπτυξη εναποτίθεται στο "Πακέτο Ντελόρ 2", στα μεγάλα έργα και στην εκπλήρωση των κριτηρίων ένταξης της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση. Επιμελώς η κυβέρνηση αποκρύπτει την καταστροφή της βιομηχανικής και αγροτικής βάσης της χώρας, το κλείσιμο χιλιάδων μικρομάγαζων και την κατάσταση των ΕΒΕ, που συντρίβονται από την εισβολή των πολυεθνικών.

Προνόμια και πάλι προνόμια στην οικονομική ολιγαρχία, παραπέρα προώθηση της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων και της διαρκούς λιτότητας, συμπληρώνουν το "πλαίσιο κοινωνικού διαλόγου".

3. Η κυβέρνηση συγχέει σκόπιμα την πραγματικότητα, όταν ισχυρίζεται ότι υπάρχουν τρεις εκδοχές στην αντιμετώπιση των προβλημάτων. Στην πραγματικότητα, οι επιλογές, οι δρόμοι ανάπτυξης είναι δύο. Η δική της, που κατ' ουσίαν συνεπικουρείται και από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες προβάλλουν την παραπλανητική και ουτοπική φιλολογία ότι υπάρχει "φιλεργατικό", "φιλοκοινωνικό" Μάαστριχτ - "Λευκή Βίβλος" και η πολιτική της φιλολαϊκής ανάπτυξης, που προβάλλεται από το ΚΚΕ και στους λαϊκούς αγώνες, την οποία η κυβέρνηση αποκαλεί "περιθωριοποίηση"!

Το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι όχι μόνο δεν πρέπει να αμφισβητηθούν οι κατακτήσεις των εργαζομένων, που αποσπάστηκαν με κόπο και θυσίες, αλλά και την ανάγκη να υπάρξουν νέες κατακτήσεις, πιο σύγχρονες και ουσιαστικές, πιο βαθιές και πιο φιλολαϊκές.

4. Το ΠΓ θεωρεί ότι η σημερινή κατάσταση δε θα εξελιχθεί σε τραγωδία για τους εργαζόμενους, με την προϋπόθεση ότι αυτοί θα σηκώσουν φράγμα στις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις και αναπροσαρμογές που προωθεί η κυβέρνηση. Και πείρα έχουν και δύναμη διαθέτουν και επιχειρήματα και πάνω απ' όλα έχουν το δίκιο με το μέρος τους.

Το ΚΚΕ καλεί τους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες, τα μέλη της ΚΝΕ, τους φίλους του ΚΚΕ, κάθε πραγματικά αριστερό και προοδευτικό άνθρωπο, να πρωτοστατήσουν στους τόπους εργασίας και κατοικίας, ώστε όλοι οι εργαζόμενοι και οι απόμαχοι της δουλιάς να ενημερωθούν για τον αντιλαϊκό - αντεργατικό χαρακτήρα του "πλαισίου κοινωνικού διαλόγου" και να γυρίσουν την πλάτη στον κοινωνικό διάλογο - απάτη.

Μια πρώτη απάντηση πρέπει να αποτελέσει ο ενωτικός, ταξικός, μαζικός γιορτασμός της Πρωτομαγιάς στη συγκέντρωση της πλατείας Συντάγματος.

5. Δεν αρκεί ο αγωνιστικός συνδικαλιστικός αγώνας. Είναι άμεση ανάγκη να αναδειχτούν και γενικότερα πολιτικά αιτήματα που θέτουν σε αμφισβήτηση τη συνολική πολιτική. Να προωθείται η πάλη για φιλολαϊκή πολιτική και για ανατροπή στους σημερινούς πολιτικούς συσχετισμούς. Κανένα από τα προτεινόμενα μέτρα της κυβέρνησης, πολύ περισσότερο η συνολική λογική της, δεν πρέπει να νομιμοποιηθούν στη συνείδηση των εργαζομένων.

Το ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι ο δρόμος της φιλολαϊκής ανάπτυξης συνδέεται με τη δημιουργία του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου πάλης, με τη διαμόρφωση των προϋποθέσεων που θα φέρουν τις λαϊκές δυνάμεις στο προσκήνιο, σε θέση αποτελεσματικής αντιπαράθεσης και ρήξης.

Η μεγάλη επίθεση που δέχεται σήμερα ο εργαζόμενος λαός δεν μπορεί παρά να αντιμετωπίζεται με μεγάλη αντεπίθεση και κυρίως με αγώνα προοπτικής. Η εργατική τάξη και οι άλλοι εργαζόμενοι έχουν κάθε δικαίωμα να οραματίζονται μια νέα κοινωνία, στην οποία οι ίδιοι θα διαφεντεύουν τη μοίρα τους και να παλεύουν σήμερα για μια τέτοια προοπτική.


Πάνε "γκρινιάζοντας" και εθελοτυφλώντας

Με "γκρίνια" για τη θεματολογία του, αλλά και με δεδομένη τη συμμετοχή της ΓΣΕΕ σε αυτόν, αντιμετώπισαν ΠΑΣΚΕ και ΣΥΝ το "πλαίσιο κοινωνικού διαλόγου". Στο πλευρό τους και η ΑΔΕΔΥ, ενώ σε αντίσταση καλούν η ΕΣΑΚ και η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα"

Επιβεβαιώνοντας τη συμμετοχή της ΓΣΕΕ στην απάτη του "κοινωνικού διαλόγου", ο πρόεδρός της Χρ. Πολυζωγόπουλος και ο επικεφαλής της Αυτ. Παρέμβασης (ΣΥΝ) αναπληρωτής γενικός γραμματέας Α. Καλύβης θέλησαν να αντιμετωπίσουν τις έκδηλα αντεργατικές κατευθύνσεις της θεματολογίας του, προβάλλοντας ανέξοδες επιφυλάξεις και αντιρρήσεις για το πλαίσιο συζήτησης. Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκος καλεί τους εργαζόμενους σε "συντονισμένη αντεπίθεση" απέναντι στο σικέ παιχνίδι.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ τονίζει σε χτεσινή δήλωσή του ότι "στα κεφάλαια που αναφέρονται στις εργασιακές σχέσεις υπάρχει σαφές πολιτικό στίγμα, με το οποίο σηματοδοτούνται απορυθμίσεις σε βάρος των εργαζομένων. Ειδικότερα επισημαίνω το αδιαπραγμάτευτο για τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους καθεστώς των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων".

Παράλληλα σημειώνει ότι αν γίνει αποδεκτό το 35ωρο, δε θα πρέπει να "φαλκιδευτεί" το 8ωρο ή 7ωρο, ενώ σχετικά με τον προσδιορισμό των συλλογικών συμβάσεων με βάση τον προβλεπόμενο πληθωρισμό και την εθνική παραγωγικότητα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ σημειώνει ότι δεν μπορεί να συζητηθεί, γιατί είναι θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Ο Α. Καλύβης ανακάλυψε την "έλλειψη βούλησης για έναν ουσιαστικό διάλογο", ενώ χαρακτηρίζει το περιεχόμενο της θεματολογίας "ύμνο στο μοντέλο ανταγωνιστικότητας, που βασίζεται στη φθηνή και υποβαθμισμένη εργασία". Παρ' όλα αυτά συνδικαλιστής δεν αρνείται τη συμμετοχή σ' αυτόν και καλεί τη ΓΣΕΕ να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις φερεγγυότητας του διαλόγου και την αλλαγή του πλαισίου συζήτησης, καθώς και να ρίξει βάρος "στη δημιουργία όρων κινήματος" για να "αποτραπούν οι αντεργατικές μεθοδεύσεις".

Σε δήλωσή του, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκος τονίζει: "Με το "πλαίσιο κοινωνικού διαλόγου" που κοινοποίησε η κυβέρνηση, επιβεβαιώνεται με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι ο θρυλούμενος διάλογος αποτελεί την απάτη του αιώνα, με μοναδικό στόχο τη λεηλασία εργασιακών, μισθολογικών και κοινωνικών κατακτήσεων των τελευταίων 100 χρόνων.

Το περιεχόμενο του "πλαισίου", που καταργεί τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, προωθεί τα τοπικά σύμφωνα απασχόλησης, απαλλάσσει τους εργοδότες από ασφαλιστικές εισφορές, καταργεί το 8ωρο και την πλήρη απασχόληση, ιδιωτικοποιεί κρατικές επιχειρήσεις και θεοποιεί τα κέρδη, καθορίζεται - όπως ρητά αναφέρει το κείμενο - από τις ανάγκες της ΟΝΕ και του Μάαστριχτ.

Οσοι από το συνδικαλιστικό κίνημα αφ' ενός και αφ' ετέρου προσπαθούν να κρυφτούν πίσω από το δάχτυλό τους ματαιοπονούν. Γίνονται κωμικοί, αλλά ταυτόχρονα και επικίνδυνοι για την εργατική τάξη.

Καλούμε τους εργαζόμενους να αντεπιτεθούν συντονισμένα και ανατρεπτικά στο σικέ παιχνίδι που παίζεται σε βάρος τους από κυβέρνηση, ΣΕΒ, ΕΕ και τις ηγεσίες των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ -- ΔΑΚΕ - ΣΥΝ".

Στο "χορό" και η ΑΔΕΔΥ

Τη συμμετοχή της ΑΔΕΔΥ στο διάλογο αποφάσισε χτες και η Εκτελεστική Επιτροπή της, η οποία θα καταλήξει σε συγκεκριμένο κείμενο τις προσεχείς μέρες. Στη χτεσινή συνεδρίαση έγινε αποδεκτό από τη ΔΑΚΕ και το ΣΥΝ ένα πρώτο κείμενο που κατέθεσε η ΠΑΣΚ,σύμφωνα με το οποίο θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι από τον "κοινωνικό διάλογο" θα προκύψουν λύσεις μέσα από "αλληλοσεβασμό, συνεννόηση, σύγκλιση, σύνθεση των διαφορετικών απόψεων και κοινή αποδοχή αυτής της σύνθεσης".

Η ΔΑΚΕ διαπίστωσε ότι η κυβέρνηση καλεί σε ένα διάλογο με ειλημμένες αποφάσεις, μερικές από τις οποίες είναι σωστές και εξέφρασε την άποψη ότι δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ισοπεδωτικά τα δικαιώματα των εργαζομένων, όπως γίνεται μέσα από τη θεματολογία του.

Η παράταξη του ΣΥΝ έκανε λόγο για διεύρυνση του πλαισίου διαλόγου για την αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων. Παράλληλα δικαιολόγησε τη συμμετοχή στον "κοινωνικό διάλογο", επειδή δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για την ανάπτυξη κινήματος...

Ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Δ. Αγκαβανάκης χαρακτήρισε απάτη τον "κοινωνικό διάλογο", επικαλούμενος την εμπειρία από το διάλογο για το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, που κατέληξε στην αφαίρεση δικαιωμάτων και εισοδήματος των εργαζομένων. Το στέλεχος της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας" πρότεινε να καταγγελθεί ο "διάλογος", να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι για τους κινδύνους που εγκυμονεί και να αντιτάξουν το διάλογο των αγώνων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ