Τετάρτη 16 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πάνε "γκρινιάζοντας" και εθελοτυφλώντας

Με "γκρίνια" για τη θεματολογία του, αλλά και με δεδομένη τη συμμετοχή της ΓΣΕΕ σε αυτόν, αντιμετώπισαν ΠΑΣΚΕ και ΣΥΝ το "πλαίσιο κοινωνικού διαλόγου". Στο πλευρό τους και η ΑΔΕΔΥ, ενώ σε αντίσταση καλούν η ΕΣΑΚ και η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα"

Επιβεβαιώνοντας τη συμμετοχή της ΓΣΕΕ στην απάτη του "κοινωνικού διαλόγου", ο πρόεδρός της Χρ. Πολυζωγόπουλος και ο επικεφαλής της Αυτ. Παρέμβασης (ΣΥΝ) αναπληρωτής γενικός γραμματέας Α. Καλύβης θέλησαν να αντιμετωπίσουν τις έκδηλα αντεργατικές κατευθύνσεις της θεματολογίας του, προβάλλοντας ανέξοδες επιφυλάξεις και αντιρρήσεις για το πλαίσιο συζήτησης. Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκος καλεί τους εργαζόμενους σε "συντονισμένη αντεπίθεση" απέναντι στο σικέ παιχνίδι.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ τονίζει σε χτεσινή δήλωσή του ότι "στα κεφάλαια που αναφέρονται στις εργασιακές σχέσεις υπάρχει σαφές πολιτικό στίγμα, με το οποίο σηματοδοτούνται απορυθμίσεις σε βάρος των εργαζομένων. Ειδικότερα επισημαίνω το αδιαπραγμάτευτο για τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους καθεστώς των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων".

Παράλληλα σημειώνει ότι αν γίνει αποδεκτό το 35ωρο, δε θα πρέπει να "φαλκιδευτεί" το 8ωρο ή 7ωρο, ενώ σχετικά με τον προσδιορισμό των συλλογικών συμβάσεων με βάση τον προβλεπόμενο πληθωρισμό και την εθνική παραγωγικότητα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ σημειώνει ότι δεν μπορεί να συζητηθεί, γιατί είναι θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Ο Α. Καλύβης ανακάλυψε την "έλλειψη βούλησης για έναν ουσιαστικό διάλογο", ενώ χαρακτηρίζει το περιεχόμενο της θεματολογίας "ύμνο στο μοντέλο ανταγωνιστικότητας, που βασίζεται στη φθηνή και υποβαθμισμένη εργασία". Παρ' όλα αυτά συνδικαλιστής δεν αρνείται τη συμμετοχή σ' αυτόν και καλεί τη ΓΣΕΕ να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις φερεγγυότητας του διαλόγου και την αλλαγή του πλαισίου συζήτησης, καθώς και να ρίξει βάρος "στη δημιουργία όρων κινήματος" για να "αποτραπούν οι αντεργατικές μεθοδεύσεις".

Σε δήλωσή του, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκος τονίζει: "Με το "πλαίσιο κοινωνικού διαλόγου" που κοινοποίησε η κυβέρνηση, επιβεβαιώνεται με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι ο θρυλούμενος διάλογος αποτελεί την απάτη του αιώνα, με μοναδικό στόχο τη λεηλασία εργασιακών, μισθολογικών και κοινωνικών κατακτήσεων των τελευταίων 100 χρόνων.

Το περιεχόμενο του "πλαισίου", που καταργεί τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, προωθεί τα τοπικά σύμφωνα απασχόλησης, απαλλάσσει τους εργοδότες από ασφαλιστικές εισφορές, καταργεί το 8ωρο και την πλήρη απασχόληση, ιδιωτικοποιεί κρατικές επιχειρήσεις και θεοποιεί τα κέρδη, καθορίζεται - όπως ρητά αναφέρει το κείμενο - από τις ανάγκες της ΟΝΕ και του Μάαστριχτ.

Οσοι από το συνδικαλιστικό κίνημα αφ' ενός και αφ' ετέρου προσπαθούν να κρυφτούν πίσω από το δάχτυλό τους ματαιοπονούν. Γίνονται κωμικοί, αλλά ταυτόχρονα και επικίνδυνοι για την εργατική τάξη.

Καλούμε τους εργαζόμενους να αντεπιτεθούν συντονισμένα και ανατρεπτικά στο σικέ παιχνίδι που παίζεται σε βάρος τους από κυβέρνηση, ΣΕΒ, ΕΕ και τις ηγεσίες των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ -- ΔΑΚΕ - ΣΥΝ".

Στο "χορό" και η ΑΔΕΔΥ

Τη συμμετοχή της ΑΔΕΔΥ στο διάλογο αποφάσισε χτες και η Εκτελεστική Επιτροπή της, η οποία θα καταλήξει σε συγκεκριμένο κείμενο τις προσεχείς μέρες. Στη χτεσινή συνεδρίαση έγινε αποδεκτό από τη ΔΑΚΕ και το ΣΥΝ ένα πρώτο κείμενο που κατέθεσε η ΠΑΣΚ,σύμφωνα με το οποίο θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι από τον "κοινωνικό διάλογο" θα προκύψουν λύσεις μέσα από "αλληλοσεβασμό, συνεννόηση, σύγκλιση, σύνθεση των διαφορετικών απόψεων και κοινή αποδοχή αυτής της σύνθεσης".

Η ΔΑΚΕ διαπίστωσε ότι η κυβέρνηση καλεί σε ένα διάλογο με ειλημμένες αποφάσεις, μερικές από τις οποίες είναι σωστές και εξέφρασε την άποψη ότι δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ισοπεδωτικά τα δικαιώματα των εργαζομένων, όπως γίνεται μέσα από τη θεματολογία του.

Η παράταξη του ΣΥΝ έκανε λόγο για διεύρυνση του πλαισίου διαλόγου για την αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων. Παράλληλα δικαιολόγησε τη συμμετοχή στον "κοινωνικό διάλογο", επειδή δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για την ανάπτυξη κινήματος...

Ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Δ. Αγκαβανάκης χαρακτήρισε απάτη τον "κοινωνικό διάλογο", επικαλούμενος την εμπειρία από το διάλογο για το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, που κατέληξε στην αφαίρεση δικαιωμάτων και εισοδήματος των εργαζομένων. Το στέλεχος της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας" πρότεινε να καταγγελθεί ο "διάλογος", να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι για τους κινδύνους που εγκυμονεί και να αντιτάξουν το διάλογο των αγώνων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενας χρόνος "κοινωνικού διαλόγου" (1998-04-26 00:00:00.0)
Το σκηνικό της "συναίνεσης" (1997-11-09 00:00:00.0)
Αποχωρήστε ΤΩΡΑ! (1997-10-25 00:00:00.0)
"Καμιά επανάπαυση, καμιά αυταπάτη" (1997-06-28 00:00:00.0)
Η Πρωτομαγιά είναι μέρα αγώνα και όχι καπηλείας (1997-04-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ