Τετάρτη 16 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ "ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ"
Αμεσος στόχος η παγίδευση των εργαζομένων

Στην υποστήριξη της ΝΔ και του ΣΥΝ, καθώς και των ηγεσιών των τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, προσδοκά η κυβέρνηση, προκειμένου να επιβάλει την αντιλαϊκή λαίλαπα

Η εξασφάλιση της συμμετοχής των συνδικάτων στον "κοινωνικό διάλογο" - απάτη αποτελεί, σε αυτή τη φάση, τον κεντρικό στόχο της κυβέρνησης Σημίτη, ώστε να συγκαλύψει πίσω από το μανδύα του "διαλόγου" την επιχειρούμενη κατεδάφιση των κοινωνικών κατακτήσεων.

Στην κατεύθυνση αυτή, η κυβερνητική προπαγάνδα εστιάζεται στο διάλογο ως "αξία", στο ότι δήθεν "δεν υπάρχουν προειλημμένες αποφάσεις", ενώ περισσεύουν οι διαβεβαιώσεις ότι δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα ή άλλοθι για αντιλαϊκές λύσεις!

Ταυτόχρονα όμως, ξεκαθάρισε ότι στόχος του "κοινωνικού διαλόγου" είναι να υπάρξει συναίνεση και συμφωνία των εργαζομένων στην αντιλαϊκή λαίλαπα, η οποία "σκιαγραφείται" ξεκάθαρα από το ίδιο το "πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου". Η κυβέρνηση, σε όλους τους τόνους, καθιστά σαφές ότι τα όσα περιλαμβάνονται στο πλαίσιο του διαλόγου είναι το ελάχιστο των "αλλαγών" στις εργασιακές σχέσεις που θα προωθήσει. Παράλληλα, σε μια επίδειξη ...γενναιοψυχίας, καλεί τους κοινωνικούς φορείς να "εμπλουτίσουν" τους άξονες του διαλόγου, απευθυνόμενη προφανώς προς τις εργοδοτικές οργανώσεις, οι οποίες δεν εμφανίζονται ιδιαίτερα ενθουσιασμένες με το διάλογο και απαιτούν άμεσα μέτρα και αποτελέσματα.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση δεν κρύβει ότι προσδοκά πολλά από τη στήριξη των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης, κυρίως ΝΔ και ΣΥΝ, στην επιχείρηση του "κοινωνικού διαλόγου", καθώς και στις πλειοψηφίες των τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Στο πλαίσιο αυτό ο Κ. Σημίτης,στις δηλώσεις που έκανε χτες, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΟΚΕ της ΕΕ Τ. Τζέκινς, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία του "κοινωνικού διαλόγου" και εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι "όλα τα προβλήματα μπορούν να ξεπεραστούν με συζήτηση". Δε δίστασε να αναγνωρίσει ότι υπάρχουν αντιδράσεις και διαφορετικές απόψεις, πράγμα που θεωρεί φυσικό, αλλά, όπως είπε, θα υπάρξει σύνθεση μέσα από το διάλογο. Αναφερόμενος στις κυβερνητικές επιδιώξεις όσον αφορά τον "κοινωνικό διάλογο", είπε το εξής καταπληκτικό: "Η κυβέρνηση δεν έχει στόχους, με την έννοια ότι θέλει να επιτύχει συγκεκριμένο αποτέλεσμα" (!). Η κυβέρνηση εκείνο το οποίο επιδιώκει, συμπλήρωσε, είναι να υπάρξει μια ομοφωνία για να προσπαθήσουμε όλοι από κοινού την ισότιμη ένταξη στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Παράλληλα, επικαλέστηκε την "κοινή πεποίθηση που υπάρχει αυτή τη στιγμή" στο ότι "η χώρα πρέπει να προβεί σε αλλαγές, σε νέες ρυθμίσεις, πρέπει να έχει κάποιο όραμα (!), σχετικά με τα θέματα των εργασιακών σχέσεων και της κοινωνικής ασφάλισης".

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας, προσπαθώντας να αποδείξει τις "αγαθές" προθέσεις της κυβέρνησης, ισχυρίστηκε ότι, "αν ήθελε η κυβέρνηση να επιβάλει απόψεις, θα μπορούσε να αποφασίσει και να νομοθετήσει και να επιβάλει απόψεις". Ο ίδιος, όμως, έδωσε την απάντηση: "Η κυβέρνηση μπαίνει στο διάλογο, γιατί επιδιώκει τη συνεργασία και τη συμπόρευση όλων".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με «διάλογο» έρχεται η νέα λαίλαπα (2009-12-08 00:00:00.0)
Χέρι χέρι και στο Ασφαλιστικό (2008-01-09 00:00:00.0)
Η πλειοψηφία παίζει στο κυβερνητικό παιχνίδι (2001-03-21 00:00:00.0)
Ολα για το... "διάλογο" (1997-04-18 00:00:00.0)
Στήριξη και παραλλαγή (1997-04-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ