Σάββατο 12 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ"
Στήριξη και παραλλαγή

Η κυβέρνηση προσπαθεί αδέξια να θολώσει τις αντεργατικές επιδιώξεις του ...διαλόγου και στελέχη της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ κάνουν δηλώσεις στήριξής του, ενώ συνδικάτα αντιδρούν και καταγγέλλουν

Σε αδέξια και αντιφατική προσπάθεια να "θολώσουν" τον αντεργατικό χαρακτήρα των προχτεσινών δηλώσεων του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη - σε σχέση με την έναρξη του "κοινωνικού διαλόγου" - απάτης και το περιεχόμενό του - επιδόθηκαν χτες κυβερνητικά στελέχη, ενώ ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλος προχώρησε σε δήλωση στήριξης. Ταυτόχρονα, η διαβόητη Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ) προσπαθεί να αναλάβει κάποιο διαδικαστικό ...ρόλο στην όλη υπόθεση.

Χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου όπου έγινε ενημέρωση για το "διάλογο", εν ριπή οφθαλμού, άλλαξε ...τρεις φορές γνώμη για το αν τα κεκτημένα και κατοχυρωμένα δικαιώματα των εργαζομένων, θα καταργηθούν ή όχι...

Οπως αρχικά είπε ο Δ. Ρέππας,η συζήτηση περί κατάργησης των κεκτημένων ...στερείται βάσης, αφού εκείνο που υπάρχει είναι η ενασχόληση του "κοινωνικού διαλόγου" με την "πραγματικότητα", όπως αυτή διαμορφώνεται στο πλαίσιο της "παγκοσμιοποιημένης οικονομίας". Οταν, ωστόσο, ρωτήθηκε από το "Ρ" πώς γίνεται να ισχύει και η δική του τοποθέτηση, αλλά και η προχτεσινή δήλωση του πρωθυπουργού ότι "το κεκτημένο δεν μπορεί να διαφυλαχτεί σε συνθήκες που αλλάζουν",ο κ. Ρέππας υπήρξε ...σαρωτικός. Εγώ είπα ότι όλα θα συζητηθούν, ότι είναι ανοιχτά στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων και ποτέ δεν είπα ότι δε θα καταργηθούν τα κεκτημένα, ήταν το νόημα της απάντησής του!

Ενδιαφέρον έχει, όμως, η τοποθέτηση του υπουργού, σχετικά με το προειλημμένο ή μη των αποφάσεων του "κοινωνικού διαλόγου". Οταν ρωτήθηκε από το "Ρ",πώς γίνεται, από τη μια μεριά, η κυβέρνηση να διατείνεται ότι "δεν υπάρχουν προαπαιτούμενα" σε έναν τέτοιο διάλογο, και, από την άλλη, ο πρωθυπουργός να δηλώνει ότι "ο κοινωνικός διάλογος πρέπει να ενσωματώνει και τους μακροοικονομικούς στόχους της κυβέρνησης",ο Δ. Ρέππας συνέχισε να ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση δε θέτει "προαπαιτούμενα"... Ωστόσο, όπως είπε, στο θέμα των οικονομικών στόχων "δεν υπάρχει δεύτερη προσέγγιση από αυτήν της κυβέρνησης"!

"Συναινετικές" δηλώσεις

Στήριξη στις επιδιώξεις του "διαλόγου", πρόσφερε χτες και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλος,ο οποίος, χωρίς να σχολιάσει στο ελάχιστο τις αντεργατικές θέσεις του πρωθυπουργού, επισήμανε με δήλωσή του την "αναγκαιότητα για ενίσχυση της φερεγγυότητας αυτής της σοβαρής διαδικασίας"! Με τη δήλωσή του, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κάνει σαφές ότι ο "κοινωνικός διάλογος" θα στηριχτεί, ανεξάρτητα από το περιεχόμενό του και χαμηλώνει τους "τόνους", σε σχέση με προηγούμενες τοποθετήσεις του. Οσο για τις θέσεις της ΓΣΕΕ, αναφέρει ότι ορισμένες συγκλίνουν με τις προτάσεις της κυβέρνησης και άλλες είναι διαφορετικές και θα συζητηθούν στο ..."διάλογο". Στο ίδιο μήκος κύματος, κινείται ουσιαστικά και δήλωση του Α. Καλύβη,της "Αυτόνομης Παρέμβασης", ο οποίος είπε ότι ο "διάλογος αποτελεί μια πλευρά της συνολικής προσπάθειας των συνδικάτων", εφόσον "εξασφαλίζονται προϋποθέσεις φερεγγυότητας και αποτελεσματικότητας". Για να "χρυσώσει το χάπι", ο συνδικαλιστής πρόσθεσε ότι τα σοβαρά θέματα "θα κριθούν κυρίως στο πεδίο των κοινωνικών αγώνων".

Στο μεταξύ, η Εκτελεστική Επιτροπή της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής,προσπαθώντας να διαφυλάξει το ρόλο της, πρότεινε στον πρωθυπουργό να αναλάβει τη στήριξη της διαδικασίας διαλόγου, επειδή "μπορεί να προσφέρει ουσιαστικά, διαθέτοντας αξιοπιστία, εμπειρία και την αποδοχή των φορέων"! Σύμφωνα με την απόφαση της ΕΕ, η ΟΚΕ μπορεί να "στηρίξει τη ροή των τοποθετήσεων και την αντικειμενική παρουσίαση όλων των απόψεων που θα κατατεθούν"...

Απορρίπτουν τον "κοινωνικό διάλογο"

Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου "καταδικάζει τη νέα επίθεση των "σοσιαλιστικών" ΜΑΤ, ενάντια στους οικοδόμους", καταγγέλλει τον "κοινωνικό διάλογο" και τονίζει ότι η κυβέρνηση "ανέδειξε την τακτική της τρομοκρατίας, που προωθεί ενάντια στο μαζικό κίνημα και τους εργαζόμενους, όταν αυτοί δεν υποτάσσονται στη λογική του συμβιβασμού, της υποταγής και της "ταξικής συνεργασίας" με την ολιγαρχία".

Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Κεφαλονιάς - Ιθάκης καταγγέλλει τον κατασταλτικό τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετώπισε την απεργία των οικοδόμων και το αντεργατικό περιεχόμενο του "κοινωνικού διαλόγου". Ανάλογη καταγγελία κάνει και το Σωματείο Τεχνιτών Οικοδόμων Κεφαλλονιάς. "Με την κινητοποίηση του κατασταλτικού μηχανισμού ξεκίνησε η κυβέρνηση αυτόν τον περίφημο "κοινωνικό διάλογο"", τονίζουν σε ανακοίνωσή τους τα Σωματεία Μετάλλου Πειραιά, Ναυπηγοξυλουργών, Ηλεκτρονικών Θαλάσσης, Ηλεκτρολόγων Πλοίων, Μετάλλου Σαλαμίνας, "Ναυσί" και "Καρρά".Στην ανακοίνωση, τονίζεται ότι πρέπει "οι υπηρέτες των πολυεθνικών και της Ευρωπαϊκής Ενωσης να καταλάβουν ότι οι αγώνες των εργαζομένων θα συνεχιστούν με μεγαλύτερη ένταση".

Την κυβερνητική πολιτική, που επιδιώκει να διαλύσει τα ασφαλιστικά ταμεία και το κράτος πρόνοιας, κάτω από τις υποδείξεις των πολυεθνικών και της ΕΕ, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του - που ψηφίστηκε ομόφωνα στη Γενική Συνέλευση, - ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων Ανων. Εταιριών και Γραφείων.

"Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τον "κοινωνικό διάλογο" και δηλώνουμε ότι δε θα γίνουμε συνένοχοι, αλλά θα αγωνιστούμε, ώστε να επιβάλουμε ουσιαστικές λύσεις για την κοινωνική ασφάλιση", τονίζουν οι Ηλεκτροτεχνίτες του Νομού Αττικήςσε ψήφισμά τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαβεβαιώσεις για σύνταξη στα 67! (2004-09-18 00:00:00.0)
Ιδια πολιτική με νέο επικοινωνιακό περιτύλιγμα (2001-10-27 00:00:00.0)
Μετά την απεργία.... απαιτεί (!) «διάλογο» (2001-05-19 00:00:00.0)
"Τεκμηριωμένη εναλλακτική λύση" (1997-10-15 00:00:00.0)
Στόχος του "διαλόγου" η αφαίρεση δικαιωμάτων (1997-05-18 00:00:00.0)
Κυβερνητικές ομολογίες (1997-04-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ