ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Απρίλη 1997
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΒΟΥΛΓΑΡΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Ο,τι συμφέρει την επιχείρηση...

Με γνώμονα τα συμφέροντα των οικονομικών παραγόντων διαμορφώνει η ελληνική κυβέρνηση την πολιτική της απέναντι στη Βουλγαρία

Με γνώμονα πως ό,τι συμφέρει την επιχείρηση συμφέρει το κράτος, αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση τις ελληνοβουλγαρικές σχέσεις. Και τα συμφέροντα των ελληνικών επιχειρήσεων, που αναπτύσσουν δραστηριότητες στη γειτονική χώρα, είναι γνωστά, πρώτα απ' όλα στον ίδιο το βουλγαρικό λαό, ο οποίος λιμοκτονεί, την ίδια ώρα που ξεπουλιέται ο πλούτος της χώρας. Τις ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται στη Βουλγαρία, λοιπόν, είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο πως τις συμφέρει ο έλεγχος της πολιτικής και οικονομικής ζωής στη γειτονική χώρα. Συμφέρει, όμως, την Ελλάδα, αν αυτός ο έλεγχος οδηγεί έναν ολόκληρο λαό στην εξαθλίωση για να γεμίσουν κάποιες τσέπες;

Η απάντηση, προφανώς, είναι αρνητική. Ομως η ελληνική κυβέρνηση "πολιτεύεται", σύμφωνα με τα συμφέροντα των μεγάλων οικονομικών παραγόντων του τόπου και κάνει ό,τι είναι δυνατό για να εξασφαλίσουν, τα συμφέροντα αυτά, "μπανανίες", μια που με τον τρόπο αυτό δημιουργείται η ψευδαίσθηση μιας "ισχυρής" Ελλάδας, με ηγεμονικό ρόλο στην περιοχή!

Μέσα στο πλαίσιο αυτό τοποθετήθηκε η επίσκεψη του υπηρεσιακού υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα Στόγιαν Στόλεφ, ο οποίος χτες συζήτησε στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με την οικονομική ελίτ του τόπου. Προηγουμένως, ο Βούλγαρος επίσημος είχε τις τυπικές πολιτικές επαφές με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη και τον Ελληνα ομόλογό του Θ. Πάγκαλο.

Μετά τις απαραίτητες τυπικότητες, ήρθε η ώρα του "ψητού". Η συζήτηση με τους "αρμόδιους" για την εξωτερική πολιτική της χώρας μας στη Βουλγαρία, επιχειρηματίες, οι οποίοι παρακάθησαν στο γεύμα που παρέθεσε προς τον Στ. Στόλεφ ο Θ. Πάγκαλος.

Πριν καλά - καλά ολοκληρωθούν οι επίσημες δηλώσεις μετά τη συνάντηση των δύο υπουργών, άρχισαν να καταφθάνουν οι επιχειρηματίες με τις χοντρές δουλιές και τα μεγάλα συμφέροντα στη Βουλγαρία. Ο Σωκράτης Κόκαλης, ιδιοκτήτης ουσιαστικά της κινητής τηλεφωνίας στη Βουλγαρία (BOYLFON) και άμεσα ενδιαφερόμενος για το φιλέτο των βουλγαρικών τηλεπικοινωνιών που θα ιδιωτικοποιηθούν. Ο Δ. Κοπελούζος και ο Π. Εμφιετζόγλου με τις τεχνικές εταιρίες, οι οποίοι θέλουν να κατασκευάσουν και στη Βουλγαρία δρόμους, λιμάνια, αγωγούς πετρελαίου. Ο Β. Βαρδινογιάννης, που η αναζήτηση δρόμων μεταφοράς πετρελαίου δεν μπορεί να τον αφήσει αδιάφορο και ο Γεωργουτσάκος, διοικητής της Εμπορικής Τράπεζας, η οποία χρηματοδοτεί σε κάποιο βαθμό τις δραστηριότητες των Κροίσων και θα είναι δίπλα τους για να πληρώσει το μάρμαρο της τυχόν χασούρας τους. Γιατί, όπως είναι γνωστό, οι Ελληνες επιχειρηματίες δε διακρύνονται ιδιαίτερα για τα ρίσκα τους...

Σχετικά με τη συμμετοχή των επιχειρηματιών στο γεύμα, ο Θ. Πάγκαλος είπε ότι "αυτό είναι μια νέα συνήθεια στο ΥΠΕΞ. Βρίσκουμε, συνέχισε, ότι είναι ενδιαφέρον (...) να υπάρχουν και παράγοντες της οικονομικής ζωής".

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο Ελληνας υπουργός σημείωσε πως κατά τη διάρκεια των συνομιλιών μεταξύ των αντιπροσωπειών "συζητήσαμε για συγκεκριμένα έργα. Εξέφρασα, συνέχισε, το ενδιαφέρον του ΟΤΕ για την ιδιωτικοποίηση των τηλεπικοινωνιών στη Βουλγαρία. Υπάρχει, πρόσθεσε, το μεγάλο σχέδιο των οδικών αρτηριών".

Από την πλευρά του ο Βούλγαρος υπουργός μίλησε για άριστες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες θα συνεχίσουν να αποδίδουν και ισχυρίστηκε πως η χώρα του εξέρχεται από τη μεγάλη οικονομική κρίση που πέρασε το περασμένο χρόνο. Ο Στ. Στόλεφ υπογράμμισε, επίσης, το ενδιαφέρον της χώρας του για τη συμμετοχή της στις διαδικασίες διεύρυνσης του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο Βούλγαρος υπουργός ανακοίνωσε πως η χώρα του θα συμμετάσχει στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των βαλκανικών χωρών που συγκαλείται με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης στη Θεσσαλονίκη στις 9-10 Ιούνη.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΥΛΑΚΙΣΘΕΝΤΩΝ ΚΑΙ ΕΞΟΡΙΣΘΕΝΤΩΝ
Σειρά εκδηλώσεων για την επέτειο της χούντας

Ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974,τιμώντας την ιστορική μνήμη με την ευκαιρία της επετείου των 30 χρόνων από την επιβολή της ξενοκίνητης δικτατορίας των Συνταγματαρχών,διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων και προσκαλεί τα μέλη του και τον αθηναϊκό λαό να συμμετάσχουν.

Οι εκδηλώσεις είναι:

  • Ημερίδα ομιλητών και συζήτηση με θέματα πολιτικές, κοινωνικές, πολιτιστικές και πνευματικές επιπτώσεις από τη δικτατορία της 21ης Απρίλη 1967, που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα τελετών της Παλαιάς Βουλής, πλατεία Κολοκοτρώνη, στην Αθήνα, την Παρασκευή 18 Απρίλη και ώρα 11.00 π. μ. έως 2.00 μ. μ.

Θα μιλήσουν οι: Λ. Βασιλακόπουλος, επίτιμος αρχηγός ΓΕΝ, Γ. Α. Μαγκάκης, καθηγητής Πανεπιστημίου τέως υπουργός, Α. Μανδηλαρά, αντιπρόεδρος ΟΓΕ, Μ. Μερακλής, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοφάνης Πάκος, καθηγητής Πάντειου Πανεπιστημίου.

  • Στο χώρο του Ιπποδρόμου, που αποτέλεσε το πρώτο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης πολιτικών κρατουμένων της χούντας και δολοφονήθηκε ο αείμνηστος αγωνιστής Παναγιώτης Ελής, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση μνήμης για τους νεκρούς του αντιδικτατορικού αγώνα με ομιλία του Προέδρου και κατάθεση στεφάνου.

Η εκδήλωση αυτή με συμμετοχή και άλλων φορέων θα πραγματοποιηθεί τη Μ. Δευτέρα 21 Απριλίου και ώρα 11.00 π. μ. έως 2.00 μ. μ.

  • Στη διάρκεια του 3ήμερου από 19 έως 22 Απριλίου θα είναι ανοιχτό το Μουσείο Αντιδικτατορικής Αντίστασης στο Πάρκο Ελευθερίας για τους πολίτες και μαθητές.
"Σκαπανέας" για το κεφάλαιο το ΥΠΕΞ

Να ανοιχτούν στις αγορές της Ανατολικής Ευρώπης, στην Ουκρανία, στη Ρωσία, στις νέες Δημοκρατίες, που όπως υποστήριξε παρέχουν "τρομακτικές" δυνατότητες, κάλεσε χτες τους Ελληνες εμποροβιομηχάνους ο υπουργός Εξωτερικών, Θ. Πάγκαλος, κατά τη διάρκεια ανοιχτής συζήτησης με την αφρόκρεμα του επιχειρηματικού κόσμου στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο της Αθήνας. Ταυτόχρονα, τους παρείχε τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση κινείται προς την κατεύθυνση να κάνει τους Ελληνες διπλωμάτες μεσάζοντες για την εξάπλωση και ισχυροποίηση των κερδών των Ελλήνων επιχειρηματιών στο εξωτερικό.

Ο ίδιος, ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση πρόκειται να στηρίξει οικονομικά τους επιχειρηματίες που έχουν επενδύσει στην Αλβανία και στην πρώην Γιουγκοσλαβία, εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα το κάνει, αλλά φρόντισε να καλύψει τη θέση του για κάθε ενδεχόμενο, λέγοντας ότι "δεν είναι και υπουργός Εθνικής Οικονομίας".

Επίσης, ο Θ. Πάγκαλος, υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν έχει άλλο δρόμο παρά να ενταχθεί στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον και στη "διεθνοποίηση" των οικονομιών, και επιχειρώντας να δώσει ένα... μάθημα διπλωματικής ιστορίας επικαλέστηκε την κινδυνολογία να "απομονωθεί" η Ελλάδα, πράγμα το οποίο όπως είπε, έγινε κάθε φορά που επιχείρησε να αποκοπεί από διεθνείς αγορές και το διεθνές κεφάλαιο. Ωστόσο, ο ίδιος δεν είχε να πει και πολλά για το εάν και τι είδους "οφέλη" έχει αποκομίσει η χώρα μέχρι σήμερα από το διεθνές κεφάλαιο και τη διεθνοποιημένη αγορά που η κυβέρνηση επιχειρεί μα κάθε τρόπο να την εντάξει.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εκδηλώσεις "μνήμης και γνώσης"

Εκδηλώσεις "μνήμης και γνώσης", με αφορμή τα 30 χρόνια συμπλήρωσης από το πραξικόπημα των συνταγματαρχών, διοργανώνονται από την ΕΔΟΘ, το Σύνδεσμο Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 - 74, το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και την ΕΛΜΕ - Θ. Στο Κ. Αμφιθέατρο του παλαιού κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής, την Παρασκευή 18 Απρίλη, στις 7μμ, θα διεξαχθεί συζήτηση με θέμα "30 χρόνια από τη χούντα - ιστορική μνήμη, επίκαιρα μηνύματα" με εισηγητές αγωνιστές του αντιδικτατορικού κινήματος. Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν την Κυριακή 20 Απρίλη, στις 11πμ, στο Επταπύργιο, με απότιση φόρου τιμής στους νεκρούς αγωνιστές του αντιδικτατορικού κινήματος και προσκύνημα στις φυλακές του Γεντί Κουλέ και στις 7 το απόγευμα θα αρχίσει έκθεση φωτογραφίας - ντοκουμέντων από τον αντιδικτατορικό αγώνα της Θεσσαλονίκης, στην ΕΔΟΘ, Πρ. Κορομηλά 51. Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή έως και τη Μ. Τετάρτη.

Αναμνηστική φωτογραφία του επιτελείου της χούντας με το βασιλιά, την επομένη του στρατιωτικού πραξικοπήματος, όταν συγκροτήθηκε το δεύτερο κλιμάκιο υπουργών

ΚΟ ΓΟΥΒΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταδικάζουν τον εμπρησμό

Νέο κρούσμα τρομοκρατίας και θρασύδειλου εκφοβισμού, με στόχο το ΚΚΕ, έγινε το βράδυ του Σαββάτου, αυτή τη φορά στα γραφεία της Οργάνωσης στη Γούβα, χωρίς ευτυχώς μεγάλες υλικές ζημιές.

Η ΚΟΒ Γούβας εξέδωσε ανακοίνωση - καταγγελία, με την οποία καλεί τους εργαζόμενους της περιοχής να βάλουν τέλος σε τέτοιες ενέργειες.

Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

"Οι γνωστοί - άγνωστοι έδρασαν πάλι. Εβαλαν φωτιά και κατέστρεψαν ένα μεγάλο πανό, με το εκλογικό σήμα του ΚΚΕ, που ήταν αναρτημένο πάνω από την είσοδο των γραφείων της Κομματικής Οργάνωσης.

Η ΚΟΒ Γούβας καταγγέλλει αυτή την ενέργεια και καλεί τους εργαζόμενους με τη δράση τους και τη συσπείρωσή τους γύρω από το ΚΚΕ να βάλουν φραγμό σε τέτοιες ενέργειες που θυμίζουν άλλες εποχές.

Η τρομοκρατία δε θα περάσει".

Δραστηριότητες ετεροδημοτών

Συγκέντρωση διοργανώνουν οι Ετεροδημότες Αττικής των Νομών Καρδίτσας, Τρικάλων, Λάρισας, Μαγνησίας και Νήσων (Σκιάθος, Σκόπελος, Αλόννησος) στα γραφεία της ΚΟΑ (Κοτοπούλη & Βερανζέρου) σήμερα Τετάρτη στις 6.30 μ.μ., με θέματα τις πολιτικές εξελίξεις, Ευρωπαϊκή Ενωση, Μάαστριχτ.

  • Η Επιτροπή Ετεροδημοτών Μακεδονίας - Θράκης Στήριξης του ΚΚΕ καλεί τα μέλη, τους φίλους και οπαδούς της σε συγκέντρωση, που θα γίνει αύριο Πέμπτη και ώρα 7 μ.μ. στα γραφεία της ΚΟΑ (Βερανζέρου και Κοτοπούλη), με θέμα: "Οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και η κατάσταση στα Βαλκάνια".


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ