ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Απρίλη 1997
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ταξική συσπείρωση για την Πρωτομαγιά

Συνδικάτα της ΑΘήνας δηλώνουν τη συμμετοχή τους στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος, ενώ σε όλη τη χώρα προετοιμάζονται οι γιορταστικές εκδηλώσεις

Ολο και περισσότερα συνδικάτα ενώνουν τη φωνή τους με την αγωνιστική φωνή της Επιτροπής Γιορτασμού της 1ης Μάη,που αποτελείται από σωματεία, Ομοσπονδίες και συνδικαλιστές, οι οποίοι διοργανώνουν την κεντρική πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στο Σύνταγμα.Ταυτόχρονα, συνδικάτα από άλλες περιοχές της χώρας καταγγέλλουν την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και μπαίνουν μαχητικά στην προετοιμασία των πρωτομαγιάτικων εκδηλώσεων.

"Συμμετέχουμε στην 24ωρη πανεργατική απεργία της 1ης Μάη τιμώντας τους νεκρούς της τάξης μας", τονίζεται στην απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συνδικάτου Κατεργασίας Ξύλου Ν. Αττικής,με την οποία καταγγέλλεται ο "κοινωνικός διάλογος" και σημειώνεται επίσης: "παλεύουμε ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης του "εκσυγχρονισμένου" ΠΑΣΟΚ και όλων των παρατρεχάμενων που τη στηρίζουν, πολιτική που εκφράζει τις ορέξεις του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου, τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του Μάαστριχτ και της "Λευκής Βίβλου"".

Τον "κοινωνικό διάλογο" καταγγέλλει το ΔΣ του Σωματείου ΚΑΖΗΣ,το οποίο καλεί τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος."Θεωρούμε το διάλογο αυτό "στημένο" από την κυβέρνηση, που απλώς ζητά τη συναίνεση της εργατικής τάξης για να εφαρμόσει τα αντεργατικά αντιασφαλιστικά μέτρα", τονίζεται στην ανακοίνωση του σωματείου. Επίσης, καλεί τους εργαζόμενους "συσπειρωμένοι στα σωματεία τους να δώσουν την πρώτη απάντηση στην κυβέρνηση, στην ΕΕ, στο ΣΕΒ και τις συμβιβασμένες ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος".

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας καλεί σε σύσκεψη τις διοικήσεις των σωματείων του κλάδου για το γιορτασμό της Πρωτομαγιάς, τονίζοντας σε ανακοίνωσή της ότι "επιχειρείται μια άνευ προηγουμένου επίθεση των δυνάμεων του κεφαλαίου και της σημερινής κυβέρνησης στα κεκτημένα δικαιώματα" και πως "πιστεύουμε ότι ο φετινός γιορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς μπορεί να πάρει ένα ξέχωρο περιεχόμενο - απάντηση στα σχέδια του ευρωπαϊκού Διευθυντηρίου και της ελληνικής κυβέρνησης".

Η Ενωση Συνταξιούχων ΤΕΒΕ Αθηνών και Περιχώρων "καλεί τους συνταξιούχους του ΤΕΒΕ της Αθήνας να πάρουν μέρος μαζικά στην ενωτική ταξική πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση, που θα γίνει στην πλατεία Συντάγματος". Το ΔΣ της Ενωσης αποφάσισε ομόφωνα να "μη συμμετάσχει στο διάλογο που μας καλεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ".

Στην Πάτρα

"Ο αγώνας, η ταξική πάλη και η σύγκρουση είναι ο δικός μας δρόμος",τονίζει το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας στην πρωτομαγιάτικη προκήρυξή του, με την οποία καλεί σε συμμετοχή στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο της πόλης και σε προσυγκέντρωση στα Ψηλαλώνια, στις 9 το πρωί της ίδιας μέρας.Το συνδικάτο τονίζει ότι παλεύει για αύξηση των συντάξεων, σύνταξη στα 55, μέτρα για την κατοικία και δουλιά στους οικοδόμους, ενώ τονίζει: "Ο σιδερόφραχτος αντεργατικός "εκσυγχρονισμός", η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, έχει ως στρατηγική επιδίωξη μέσα από τον "κοινωνικό διάλογο" - απάτη να υποτάξει τους εργαζόμενους στα συμφέροντα των πολυεθνικών μονοπωλίων. Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη σηματοδοτούν την αφετηρία αυτής της επίθεσης με τα "Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης" και τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις", καταλήγει το συνδικάτο.

Στην Αρκαδία

Τους συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και του ΣΥΝ καταγγέλλει η Τοπική Επιτροπή Αρκαδίας της ΕΣΑΚ,επειδή στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΚ Αρκαδίας "κατέληξαν, με φασιστικές πρακτικές και λογικές, να απαγορεύσουν στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση να μιλήσει η παράταξη της ΕΣΑΚ". Παράλληλα, καταγγέλλει την ταύτιση αυτών των παρατάξεων, που επιδίωξαν να "δώσουν έναν άχρωμο - άοσμο χαρακτήρα στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση" και να "λιβανίσουν" τις επιλογές κυβέρνησης, ΕΕ και βιομηχάνων.

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ '97
"Μονόδρομος" ο αγώνας και η αντίσταση

Αγωνιστικό προσκλητήριο της ΕΣΑΚ για ταξικό και ενωτικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς, ενάντια στην παγίδα του "κοινωνικού διαλόγου" και τα αντεργατικά σχέδια κυβέρνησης, Ευρωπαϊκής Ενωσης και πολυεθνικών

Αγωνιστικό προσκλητήριο απευθύνει με την πρωτομαγιάτικη προκήρυξή της η ΕΕ της ΕΣΑΚ,η οποία καλεί "τους εργαζόμενους της πατρίδας μας, τα συνδικάτα, ενωτικά, ταξικά, μαζικά, αγωνιστικά να συμμετέχουν στις πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις με βάση τα προβλήματα, ενάντια στις αντεργατικές, αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης, των πολυεθνικών και της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

Η παράταξη επισημαίνει στην προκήρυξή της για την Πρωτομαγιά την "πρωτοφανή επίθεση του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών για την αφαίρεση των κοινωνικών και εργασιακών κατακτήσεων" και διαπιστώνει ότι "οι λαοί της Βαλκανικής Χερσονήσου, μετά την ανατροπή της Σοβιετικής Ενωσης και των χωρών του υπαρκτού σοσιαλισμού, βιώνουν τη βία, τους πολέμους και το πλιάτσικο του ιμπεριαλισμού και της "νέας τάξης πραγμάτων"". Ταυτόχρονα εντοπίζεται και καταγγέλλεται ο ρόλος του "μικρού ιμπεριαλιστή και του ταγματασφαλίτη", που παίζει η κυβέρνηση με τις αποστολές στρατευμάτων στη Βοσνία και την Αλβανία.

Ειδικότερα για την πατρίδα μας, η ΕΣΑΚ σημειώνει ότι οι βιομήχανοι, οι πολυεθνικές και η Ευρωπαϊκή Ενωση "έχουν βρει γνήσιο εκφραστή των συμφερόντων τους την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η οποία στηρίζεται στα κόμματα που ψήφισαν τη συνθήκη του Μάαστριχτ και επιδιώκει την κατάργηση βασικών κατακτήσεων", όπως:

- Του κοινωνικού χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης, με την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, μείωση συντάξεων, κατάργηση βαρέων και ανθυγιεινών, απαλλαγή εργοδοτών και κράτους από ασφαλιστικές εισφορές.

- Των εργασιακών σχέσεων με την κατάργηση των ωραρίων εργασίας, με τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας μέσα από τα τοπικά σύμφωνα απασχόλησης.

"Η ΕΕ της ΕΣΑΚ - τονίζεται στην προκήρυξη - καταγγέλλει στους εργαζόμενους τον "κοινωνικό διάλογο" σαν παγίδα και απάτη και όχημα της κυβέρνησης για να περάσει τα αντεργατικά, αντιλαϊκά σχέδια. Οσοι από το συνδικαλιστικό κίνημα ετοιμάζονται να πάρουν μέρος, συνειδητά ξεπουλούν τα συμφέροντα της εργατικής τάξης".

Η παράταξη επισημαίνει επίσης τη θετική πείρα από τους αγώνες του περασμένου διαστήματος, των ναυτεργατών, καθηγητών, οικοδόμων και άλλων εργαζομένων, καθώς και των αγροτών και σημειώνει ότι "νέοι, πιο μαζικοί, ενωτικοί και μαχητικοί αγώνες θα αναπτυχθούν και θα ανατρέψουν στην πράξη τις πολιτικές του "μονόδρομου" της κυβέρνησης και των πολυεθνικών, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του μεγάλου κεφαλαίου". Σημειώνεται ακόμα η πρωτοφανής κυβερνητική αδιαλλαξία και τρομοκρατία απέναντι στους αγώνες που προηγήθηκαν, αλλά και ότι "οι πλειοψηφίες των παρατάξεων στη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ έλαμψαν με την απουσία τους από τους αγώνες αυτούς. Κράτησαν στάση αποχής, αντίθεσης, μέχρι και εχθρική".

Ειδικότερα, επισημαίνεται ότι αυτές οι παρατάξεις "σήμερα αποκαλύπτονται όλο και περισσότερο όταν στη συνεδρίαση της ΓΣΕΕ απέρριψαν την πρόταση των εκλεγμένων συνδικαλιστών της ΕΣΑΚ για γιορτασμό της Πρωτομαγιάς με ενωτικό, ταξικό, αγωνιστικό, διεκδικητικό περιεχόμενο. Επικαλούνται στα λόγια την ενότητα, γιατί στην πράξη θέλουν να μετατρέψουν την κορυφαία αγωνιστική εκδήλωση της εργατικής τάξης σε κυβερνητική, "ενωτική" φιέστα μακριά από τα προβλήματα της εργατικής τάξης, στη γραμμή που ο πρωθυπουργός χάραξε στο "ΚΑΡΑΒΕΛ"".

Η ΕΕ της ΕΣΑΚ τονίζει ακόμα ότι "η τακτική του συμβιβασμού και της αποδοχής των πολιτικών της κυβέρνησης, της ΕΕ και των πολυεθνικών, που ακολουθούν στο συνδικαλιστικό κίνημα, είναι αυτή που οδηγεί τους εργαζόμενους σε αποστράτευση, συμβιβασμό και τελικά σε διάσπαση".

ΣΟΦΤΕΞ
Στάση και πορεία σήμερα

Συμφωνία παράδοσης της επιχείρησης σε ξένες τράπεζες εμφάνισε χτες στη συνέλευση των εργαζομένων ο πρόεδρος του σωματείου!

Τετράωρη στάση εργασίας και πορεία απ' το εργοστάσιο στο Βοτανικό, προς το υπουργείο Εργασίας πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι της "ΣΟΦΤΕΞ",ενώ αύριο θα αποκλείσουν για τέσσερις ώρες (12μ - 4μμ) την Ιερά οδό στο ύψος του εργοστασίου. Στο μεταξύ, την παράδοση της εταιρίας στα χέρια ξένων τραπεζών, προωθεί σαν "μεσίτης" ο πρόεδρος του σωματείου, εμφανίζοντας στη χτεσινή συνέλευση των εργαζομένων σχετική προσφορά και παρουσιάζοντάς τη σαν τη "λύση"!

Πρόκειται για προσφορά που κάνουν από κοινού τρεις τράπεζες του Λονδίνου, BARKLEY, MIDLAND, NATWEST και η ασφαλιστική εταιρία ROYAL SUN ALIANCE, οι οποίες προτίθενται να δανειοδοτήσουν τη ΣΟΦΤΕΞ με το ποσό των 35 δισ. δραχμών. Για τη δανειοδότηση ζητούν ως εγγύηση: "Να μας καταθέσετε σε τράπεζα κοινής αποδοχής το 63% των μετοχών της εταιρίας που κατέχει ο ΟΑΕ"!Επίσης, να προσημειωθούν όλα τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρίας και στο 9μελές Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας να συμμετέχουν με 4 μέλη. Η προσφορά αυτή περιλαμβάνει την απόλυση σε πρώτη φάση 500 εργαζομένων!

Στο κείμενο της προσφοράς αναφέρεται: "Εκπονήσαμε ένα καλοσχεδιασμένο πλάνο, το οποίο κρίνεται ικανό να σας εξασφαλίσει το απαραίτητο κεφάλαιο για την ιδιωτικοποίηση της εταιρίας".

Εύλογα ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός πως η συγκεκριμένη προσφορά έγινε μετά από διαβουλεύσεις με τον πρόεδρο του σωματείου, Γ. Ιμπρη και εκπρόσωπο των εργαζομένων στο ΔΣ της εταιρίας.

Ο Χ. Κατσούλιας,γραμματέας του σωματείου και στέλεχος της ΕΣΑΚ, σε δήλωσή του σημειώνει: "Αυτή η προσφορά δανειοδότησης αποτελεί στην ουσία πρόταση ιδιωτικοποίησης και όσοι τη στηρίζουν αποδέχονται και τις απολύσεις.Ο ίδιος μιλώντας στη Γενική Συνέλευση, κάλεσε τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις "που θα πρέπει να ενταθούν, με στόχους: Αμεση χρηματοδότηση της εταιρίας με ευθύνη της κυβέρνησης. Υλοποίηση των επενδυτικών προγραμμάτων. Παραμονή της εταιρίας στον ΟΑΕ".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ