ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Απρίλη 1997
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ενισχύονται "εκσυγχρονιστικά" οι κατασταλτικοί μηχανισμοί

Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης επισκέφτηκε χτες ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης

Με το μανδύα του "εκσυγχρονιστή" και εκθειάζοντας το ρόλο των Σωμάτων Ασφαλείας, ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης επισκέφτηκε χτες το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και δεν άφησε κανένα περιθώριο παρερμηνείας των πραγματικών επιδιώξεων της κυβέρνησης: Εξοπλισμός των κατασταλτικών μηχανισμών με σύγχρονα μέσα στο όνομα της καταπολέμησης της εγκληματικότητας, όταν ο πραγματικός στόχος των δυνάμεων κρούσης της άρχουσας τάξης είναι η καταστολή του λαϊκού μαζικού κινήματος.

Ο πρωθυπουργός, μιλώντας στους δημοσιογράφους για το πρόγραμμα δράσης του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα προβλήματα που προκαλούν δήθεν στο κέντρο της Αθήνας οι συγκεντρώσεις και οι πορείες. Υπενθύμισε ότι έχει ξεκινήσει διάλογος με τους συνδικαλιστικούς φορείς και υπογράμμισε την αναγκαιότητα καθιέρωσης "κανόνων δεοντολογίας", χωρίς βέβαια να περιοριστούν, όπως είπε, οι ελευθερίες του πολίτη. Απαντώντας σε ερώτηση του "Ρ" για τη Συμφωνία Σένγκεν, ο Κ. Σημίτης δήλωσε ότι η συμφωνία θα εφαρμοστεί μόλις δημιουργηθούν οι προβλεπόμενοι "θεσμοί" και "η επιτροπή συντονισμού των θεμάτων που άπτονται της προστασίας των πολιτών" από τους κινδύνους που εγκυμονεί το ηλεκτρονικό φακέλωμα. "Προσπαθούμε, είπε, να δημιουργήσουμε τους θεσμούς και τις απαραίτητες εγκαταστάσεις μέσα στις προθεσμίες που προβλέπει ο νόμος"...

Κατά τα άλλα δήλωσε ικανοποιημένος από την απόδοση της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, δε φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα από την πορεία της εγκληματικότητας, ενώ σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Αστυνομίας - πολίτη, είπε ότι "οι πολίτες δε βλέπουν πλέον την Αστυνομία με φόβο και δυσπιστία". Τάχθηκε υπέρ της επέκτασης του θεσμού των πολυδύναμων αστυνομικών τμημάτων και της εξοικονόμησης αστυνομικού προσωπικού με την ανάθεση στους δήμους ή σε άλλες υπηρεσίες των εξωαστυνομικών έργων (οικοδομικές άδειες, υγειονομικοί έλεγχοι, επίδοση δικογράφων κλπ.).

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ανανέωση του τεχνολογικού εξοπλισμού, των οχημάτων και των κτιριακών εγκαταστάσεων, εξαγγέλλοντας την ίδρυση ανώνυμης εταιρίας, η οποία - όπως είπε - θα αξιοποιήσει τις δυνατότητες δανεισμού και χρηματοδοτικής μίσθωσης (λίζινγκ). Ενδεικτικά ανέφερε ότι το υπουργείο καταβάλλει 2,3 δισ. δρχ. για ενοίκια και 1,5 δισ. δρχ. για ανταλλακτικά αυτοκινήτων, χωρίς να λύνει τα κτιριακά προβλήματα ή να έχει στη διάθεσή του τον επιθυμητό αριθμό περιπολικών.

Τέλος, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την ίδρυση και λειτουργία συνοριακής αστυνομίας μέσα στο 1988 και ότι αποφασίστηκε η δημιουργία ενιαίου φορέα δασοπυρόσβεσης, επειδή έχει διαπιστωθεί ότι η εμπλοκή δύο διαφορετικών υπηρεσιών, της Δασικής και της Πυροσβεστικής, στην κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών, δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα.

Με τους εκπροσώπους των Ενώσεων

Μετά την ολοκλήρωση της ενημέρωσης που είχε από τον υπουργό Γ. Ρωμαίο και τους αρχηγούς της ΕΛ. ΑΣ. και του Πυροσβεστικού Σώματος, ο πρωθυπουργός άκουσε τα αιτήματα των εκπροσώπων των συνδικαλιστικών ενώσεων του πολιτικού και ένστολου προσωπικού.

Τα αιτήματα, που υποβλήθηκαν και υπό τη μορφή υπομνημάτων, απεικονίζουν την πραγματική διάσταση των προβλημάτων των Σωμάτων Ασφαλείας και απέχουν πολύ από την ειδυλλιακή εικόνα που επιχείρησε να εμφανίσει ο πρωθυπουργός. Δεν είναι ασφαλώς τυχαίο πως ο Κ. Σημίτης "δεσμεύτηκε" ότι θα εξετάσει το αίτημα για την καταβολή των οφειλομένων επιδομάτων για τα εκτός έδρας (οδοιπορικά) των αστυνομικών, τα οποία ανέρχονται στο ποσό των 8,5 δισ. δραχμών, όταν ακόμα δεν έχουν ρυθμιστεί οι εκκρεμότητες που προέκυψαν μετά την ψήφιση του "νέου" μισθολογίου.

Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει η ηγεσία του υπουργείου ακόμα και τα θεσμικά ζητήματα (μοριοποίηση μεταθέσεων, κρίσεις αξιωματικών κλπ.) έχει εξοργίσει την πλειοψηφία των αστυνομικών, οι οποίοι βλέπουν να διαψεύδονται οι προσδοκίες τους και να προσανατολίζονται και πάλι σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Ηδη το σωματείο των αστυνομικών της Αττικής καταγγέλλει απαράδεκτες μεθοδεύσεις ενόψει της εφαρμογής του Προεδρικού Διατάγματος για το νέο σύστημα μεταθέσεων και προγραμματίζει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα στις 7 του Μάη.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ,το Σάββατο 19-4-97 στις 11.30 π.μ.,πραγματοποιεί το ετήσιο μνημόσυνο των μέχρι σήμερα θανόντων αγωνιστών της ΕΑ, στο Νεκροταφείο Ηλιούπολης. Καλούνται οι αντιστασιακοί, οι συγγενείς των θανόντων και οι φίλοι της Αντίστασης να παρευρεθούν στο μνημόσυνο.
  • Τα Παραρτήματα ΠΕΑΕΑ,ΠΟΑΕΑ,ΠΣΑΕΑ του Ν. Πιερίας την Κυριακή 20-4-97 στις 11 π.μ. πραγματοποιούν τιμητική εκδήλωση στην Κάτω Μηλιά Πιερίας (Τάχνιστα), για να τιμηθεί η 54η επέτειος της μάχης από τα τμήματα του ΕΛΑΣ κατά των Γερμανών.
  • Οι επιζώντες της μάχης, που έγινε στο 51ο χιλ. του δρόμου Γραβιάς - Αμφισσας την 1-2-1944 από το τάγμα 2/34, διοργανώνουν προσκύνημα για τους νεκρούς μαχητές της, την Κυριακή 20-4-97 και καλούν συγγενείς και φίλους των πεσόντων να συμμετάσχουν στην εκδήλωση.

Πούλμαν δρομολογείται από την πλατεία Κάνιγγος, που ξεκινά στις 7.30 πμ.Πληροφορίες στα τηλ.: 5445.613 - 8222.952 - 8234.296 - 3844.853.

  • Οι Νομαρχιακές Επιτροπές των ΠΕΑΕΑ,ΠΕΕΠΠ,ΠΕΑΤΑΘ διοργανώνουν, στην πλατεία Ρήγα Φεραίου, εκδήλωση την Κυριακή 20-4-97 στις 11 πμ,για να αποτίσουν φόρο τιμής στους 5 ήρωες ΕΠΟΝίτες που απαγχονίστηκαν από τους Γερμανούς στις 18-4-44.
Γενικές Συνελεύσεις
  • Η Πανελλήνια Ενωση Συνταξιούχων - Αναπήρων Θυμάτων ΕΑ (ΠΕΣΑΘΕΑ) πραγματοποιεί Γενική Συνέλευση αύριο Παρασκευή 18-4-97 στις 4.30 μμ,στην αίθουσα της Πανηπειρωτικής Λέσχης Αθηνών, Κλεισθένους 15, 7ος όρ.
  • Τα παρακάτω Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ καλούν τα μέλη τους να παρευρεθούν στις Γενικές Συνελεύσεις που πραγματοποιούν:

- ΒΑΘΗΣ - ΑΧΑΡΝΩΝ,την Πέμπτη 17-4-97 στις 6 μμ,στα γραφεία του Παρ/τος, Αχαρνών 152.

- ΝΕΟΥ ΚΟΣΜΟΥ - ΑΓΙΟΥ ΣΩΣΤΗ την Κυριακή 20-4-97 στις 10.30 πμ,στο Συνοικιακό Κοινωνικό Κέντρο Αγίου Σώστη, Κριναγόρου. Η παρουσία των μελών απαραίτητη.

- ΓΟΥΒΑΣ,την Κυριακή 20-4-97 στις 11.30 π.μ.,στα γραφεία του Παρ/τος.

- ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ,την Κυριακή 20-4-97 στις 10 π.μ.,στο δημαρχείο της πόλης.

- ΒΥΡΩΝΑ,την Κυριακή 20-4-97 στις 9.30 π.μ.,στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Βύρωνα. Η συμμετοχή των μελών είναι υποχρεωτική.

- ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ,την Κυριακή 20-4-97 στις 9.30 πμ,στην αίθουσα συνελεύσεων του Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας.

Εκδρομές της ΠΕΕΠΠ

Το ΚΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων (ΠΕΕΠΠ) προγραμματίζει και φέτος εκδρομές στο εσωτερικό της χώρας, καθώς και στο εξωτερικό, κυρίως στις χώρες που έχουν φιλοξενηθεί ως πολιτικοί πρόσφυγες.

Πρώτη εκδρομή την Κυριακή 4-5-97 σε Ναύπλιο, Επίδαυρο, Αργος. Αναχώρηση από πλ. Κάνιγγος στις 7.30 πμ.Πληροφορίες στα τηλ.: 5230.526 και 5230.534. Δηλώσεις συμμετοχής στα γραφεία της ΠΕΕΠΠ, Σωκράτους 79-81, 3ος όρ. μέχρι 19-4-97.

Για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας

Την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας ζήτησε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Π. Δημόπουλος με έγγραφο που έστειλε στους εισαγγελείς εφετών όλης της χώρας.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου συνέστησε στους εισαγγελικούς λειτουργούς να εφαρμόζουν την αυτόφωρη διαδικασία και να γίνεται πιο γρήγορα η εκδίκαση για υποθέσεις σχετικά με την πνευματική ιδιοκτησία.

Παράλληλα, ο Π. Δημόπουλος αναφέρει ότι είναι αποφασισμένος να ελέγχει τη συμμόρφωση των εισαγγελικών λειτουργών στις οδηγίες του και ζήτησε από τους εισαγγελείς Πρωτοδικών στο τέλος κάθε διμήνου να του υποβάλουν αναφορά για την πορεία ποινικών διώξεων σχετικά με την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας.

ΚΗΔΕΙΑ

Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, αδελφό και θείο

ΜΙΧΑΗΛ ΖΩΪΚΑ

ετών 76

κηδεύουμε σήμερα Πέμπτη 17.4.97 και ώρα 3.30 μ.μ. από τον Ιερό Ναό Υψώσεως Τιμίου Σταυρού (Εσταυρωμένου) Αιγάλεω.

Η σύζυγος: Στέλλα.

Τα τέκνα: Ολγα, Σταύρος.

Οι αδελφοί: Αναστασία Σουκαλοπούλου, Ευγενία και Γιάννης Στεργιόπουλος, Γεώργιος και Ευανθία Μπέλτσου, Μαρίκα Μπέλτσου, Σωτήριος και Ισμήνη Μπέλτσου.

Οι ανιψιοί. Οι λοιποί συγγενείς.

Γενική Συνέλευση της ΠΕΚΑΜ
  • Η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ) πραγματοποιεί την εκλογοαπολογιστική της Γενική Συνέλευση (οριστική), την Κυριακή 20-4-97 στις 9 πμ,στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων, Βερανζέρου 1, πλ. Κάνιγγος.
Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον Γ. Μπαλάφα

Στις 5 Μάη δικάζεται ο Γιώργος Μπαλάφας σε δευτεροβάθμιο δικαστήριο της Αθήνας (Πενταμελές Εφετείο) για την υπόθεση της λεγόμενης "γιάφκας Καλαμά", που του έχει κοστίσει ήδη μια πρωτόδικη δεκάχρονη καταδίκη. Λίγες μέρες πριν τη νέα αυτή δίκη (εκκρεμούν άλλες δύο για διαφορετικές υποθέσεις), η Επιτροπή Αλληλεγγύης στον Γ. Μπαλάφα, συνεχίζοντας τον αγώνα για την απελευθέρωσή του, διοργανώνει σήμερα Πέμπτη στις 7 μ.μ. στην αίθουσα Γκίνη του Πολυτεχνείου πολιτική συγκέντρωση με θέμα: "Πολιτικοί κρατούμενοι στην Ευρώπη και διεθνοποίηση της καταστολής". Θα μιλήσουν οι Ντανιέλε Φαρίνα,εκπρόσωπος του Κοινωνικού Κέντρου Μιλάνου LEON CAVALLO, η δικηγόρος Τασία Χριστοδουλοπούλου και ο Κλ. Σμυρναίος,μέλος της Επιτροπής.

Με επιστολή του από τη φυλακή ο Γ. Μπαλάφας αναφέρει: "Ζούμε σε μια εποχή που η τρομοκρατία των οικονομικών ελλειμμάτων ονομάζεται εκσυγχρονισμός, η τρομοκρατία της σύγκλισης των οικονομικών δεικτών βαφτίζεται πορεία στην Ευρώπη, η τρομοκρατία των απολύσεων και της ανεργίας αποκαλείται ανάπτυξη, η τρομοκρατία σε βάρος των αγωνιζόμενων αγροτών θεωρείται προστασία του κοινωνικού συνόλου, η τρομοκρατία των δικαστών εμφανίζεται ως ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, η τρομοκρατία των αστυνομικών νομιμοποιείται ως αντιμετώπιση της αναπτυσσόμενης εγκληματικότητας, η ιμπεριαλιστική τρομοκρατία προπαγανδίζεται ως ανθρωπιστικές επιχειρήσεις. Σε μια τέτοια εποχή είναι φυσιολογικό η κοινωνική αλληλεγγύη και ο επαναστατικός αγώνας να βαφτίζονται τρομοκρατία. Σε αυτή την εποχή ζητώ να εκφραστεί έμπρακτα η αλληλεγγύη σε μια υπόθεση που πιστεύω ότι ξεπερνά το πρόσωπό μου".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ