ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Απρίλη 1997
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Υπογράφτηκε η διάταξη για "ενδεικτικές τιμές"

Δόθηκε χτες στη δημοσιότητα η αγορανομική διάταξη που προβλέπει την υποχρεωτική αναγραφή ενδεικτικής τιμής επάνω στις συσκευασίες των εμφιαλωμένων νερών και αναψυκτικών. Σύμφωνα με τη διάταξη "οι επιχειρήσεις παραγωγής ή εισαγωγής ή υπεύθυνης διάθεσης στην ελληνική αγορά εμφιαλωμένων νερών και αναψυκτικών υποχρεούνται να αναγράφουν στην ατομική συσκευασία των προϊόντων αυτών τις από αυτές συνιστώμενες τιμές λιανικής πώλησης στην ελληνική και αγγλική γλώσσα με την ένδειξη "ενδεικτική τιμή"". Η διάταξη ισχύει μόνο σε σημεία λιανικής πώλησης και δεν έχει εφαρμογή σε χώρους ομαδικής εστίασης (δηλαδή εστιατόρια, ταβέρνες κλπ), αναψυχής και ξενοδοχεία.

Η αγορανομική διάταξη τυπικά τίθεται σε ισχύ από την 1η Ιούνη, οπότε και σύμφωνα με τα όσα ορίζει, θα διώκονται οι παραβάτες της με βάση το σχετικό αγορανομικό κώδικα.

Πάντως, να επαναλάβουμε αυτό που και ο ίδιος υφυπουργός Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοϊδης παραδέχτηκε, ότι δηλαδή, δεν έχει κανένα νόημα ουσιαστικά σε ό,τι αφορά την πάταξη της αισχροκέρδειας, που ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες οργιάζει σε βάρος των καταναλωτών στις τουριστικές κυρίως περιοχές και σε σημεία όπου διευκολύνεται η δημιουργία μονοπωλιακών καταστάσεων, όπως σε λιμάνια, αεροδρόμια, αρχαιολογικούς χώρους, αφού το καθεστώς της απελευθερωμένης αγοράς παραμένει άθικτο. Οπως διευκρίνισε ο Μ. Χρυσοχοϊδης: "ασφαλώς και μπορεί κανείς να πουλάει παραπάνω από την ενδεικτική τιμή που θα αναγράφεται στη συσκευασία". Ενώ, η υπουργός Β. Παπανδρέου,ερωτηθείσα σχετικά απάντησε προκλητικά ότι "είναι θέμα του καταναλωτή εάν πληρώσει παραπάνω από την ενδεικτική τιμή"!

Το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ)

Τις επιφυλάξεις του για την αποτελεσματικότητα της παραπάνω αγορανομικής διάταξης σε ό,τι αφορά την προστασία του καταναλωτή πέρα από τη δημιουργία "πολιτικών εντυπώσεων", εκφράζει με ανακοίνωσή του το Ινστιτούτο Καταναλωτών(ΙΝΚΑ)". Το ΙΝΚΑ αναφέρει ότι "είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν το μέτρο αυτό θα κατεβάσει ή θα ανεβάσει το μέσο όρο της τιμής στην οποία αγοράζει ο καταναλωτής τα προϊόντα αυτά όλο το χρόνο στα συνήθη σημεία πώλησης". Το Ινστιτούτο εκτιμά ότι η αναγραφή ενδεικτικής τιμής θα μειώσει μεν την ψαλίδα μεταξύ χαμηλότερης και υψηλότερης τιμής, αλλά θα ανεβάσει το μέσο όρο της τιμής στην οποία πωλείται το προϊόν στον τελικό καταναλωτή.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ (1): Στην... τιτλοποίηση μέρους των στεγαστικών της δανείων πρόκειται να προχωρήσει από το επόμενο έτος η Κτηματική Τράπεζα. Με στόχο την εξασφάλιση κεφαλαίων, η Τράπεζα στην πραγματικότητα θα εκδίδει τίτλους (συνήθως ομόλογα) σε εξάρτηση από... τα δάνεια που έχει δώσει προς πελάτες της. Στην πραγματικότητα η τράπεζα, αφού χορηγήσει δάνεια, θα προεισπράττει την εξόφλησή τους μέσω των τίτλων αυτών, ενώ θα δίνει στους αποδέκτες των τίτλων τις προσυμφωνηθείσες αποδόσεις. Τις σχετικές διαδικασίες θα αναλάβει διεθνής χρηματοοικονομικός οίκος, με τον οποίο η Κτηματική θα δημιουργήσει στο δεύτερο στάδιο της συνεργασίας (μετά από 8 περίπου μήνες) κοινοπρακτική εταιρία με ίση κεφαλαιακή συμμετοχή, που θα έχει σαν αντικείμενο τις συναλλαγές τιτλοποίησης στεγαστικών δανείων (ή και άλλων ειδών δανείων μεταγενέστερα).

ΤΡΑΠΕΖΕΣ (2): Τα νέα γραφεία του καταστήματος της Ιονικής Τράπεζας στο Λονδίνο εγκαινίασε ο πρόεδρος του ιδρύματος, Χ. Σταματόπουλος, παρουσία εκπροσώπων της ελληνικής και κυπριακής πρεσβείας, τραπεζικών στελεχών, μελών της ελληνικής παροικίας και του εφοπλιστικού χώρου. Το κατάστημα του Λονδίνου είναι κερδοφόρο, ενώ, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ιονικής, έχει έντονη παρουσία στη διατραπεζική αγορά συναλλάγματος και δραστηριοποιείται στα παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα και τις διεθνείς αγορές κεφαλαίων.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ(1): Αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 7,5 περίπου δισ. δρχ. θα προτείνει στη γενική συνέλευση των μετόχων στις 5 Μάη το ΔΣ της εταιρίας "Επενδύσεις Εργασίας" (θυγατρική της ομώνυμης τράπεζας στον τομέα των επενδυτικών υπηρεσιών). Στην απόφαση αυτή, οδηγήθηκε η διοίκηση λόγω των ευνοϊκών μακροχρόνιων προοπτικών που διαγράφονται για τη χρηματιστηριακή αγορά της οδού Σοφοκλέους. Με την προτεινόμενη αύξηση κεφαλαίου, τα ίδια κεφάλαια της εταιρίας θα υπερβούν τα 22,5 δισ. δρχ.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ (2): Το διεθνές πιστοποιητικό ποιότητας ISO 9002 απέκτησε ο τομέας φυτοπροστασίας της εταιρίας "BAYER ΕΛΛΑΣ ΑΒΕΕ", που έχει παρουσία στην ελληνική γεωργία από τα μέσα της δεκαετίας του '50. Η απονομή του πιστοποιητικού έγινε παρουσία πολλών επισήμων στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις της εταιρίας, στο εργοστάσιο παρασκευής και συσκευασίας που βρίσκεται στο Υπατο Θηβών. Τα πιστοποιητικά της σειράς ISO απονέμονται στις εταιρίες που εφαρμόζουν με επιτυχία συστήματα ολικής ποιότητας, τα οποία έχουν ως σκοπό την επέκταση της αποδοχής της επιχείρησης, καθώς και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της.

Διευρύνονται οι αρμοδιότητες της Οικονομικής Αστυνομίας

Διευρύνονται οι αρμοδιότητες των ελεγκτών του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) και επέρχεται στενότερη "συνεργασία" με την Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με νέο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που κατέθεσαν για επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπαντωνίου και ο υφυπουργός Εσωτερικών, Αν. Μαντέλης.

Σύμφωνα με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που κατατέθηκε στο ΣτΕ ιδρύεται κεντρική υπηρεσία του ΣΔΟΕ, η οποία αποτελείται από τα τμήματα:

  • Υποθέσεων Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.
  • Ελέγχου προμηθειών, χρηματοδοτήσεων και δανείων.
  • Ειδικών οικονομικών υποθέσεων.

Ιδιαίτερα αυξημένες αρμοδιότητες έχει το Τμήμα Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στο οποίο υπάγεται η συλλογή και η αξιολόγηση στοιχείων, καθώς και η διενέργεια ελέγχων σε όλη την Ελλάδα. Μάλιστα, το τμήμα αυτό εκτός από τους ελέγχους που θα κάνει μόνο του ή σε συνεργασία με άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες της χώρας μας, θα συνεργάζεται και με υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στο Τμήμα Ελέγχου Προμηθειών Χρηματοδοτήσεων και Δανείων υπάγεται ο έλεγχος για τη νόμιμη ροή και διάθεση των κρατικών χρηματοδοτήσεων και δανείων, καθώς και παραβάσεις της νομοθεσίας περί παροχής επενδυτικών κινήτρων και οι σχετικές συμβάσεις των κρατικών επιχορηγήσεων, επιδοτήσεων ή δανείων για επενδύσεις.

Οσον αφορά τις αρμοδιότητες του τμήματος Ελέγχου Ειδικών Οικονομικών Υποθέσεων, είναι ανάλογες με αυτές του Τμήματος Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Τέλος, με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος ανακαθορίζονται οι θέσεις του προσωπικού του ΣΔΟΕ που είχαν καθοριστεί με το Προεδρικό Διάταγμα 218/1996.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ