ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Απρίλη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Στην προεκλογική περίοδο, δηλαδή από το καλοκαίρι του 1996, βασικό στοιχείο της καμπάνιας του ΚΚΕ ήταν τα ζητήματα του Αιγαίου και της Κύπρου, που εντάσσονται στις επιδιώξεις και στη στρατηγική που έχει για την περιοχή ο ιμπεριαλιστικός παράγοντας.

Το ΚΚΕ υπογράμμιζε τότε, ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχει αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις απέναντι στους αμερικανονατοϊκούς. Οτι έχει αποδεχτεί το αμερικανικής έμπνευσης σχέδιο ΝΑΤΟποίησης του Αιγαίου και της Κύπρου, το οποίο σημαίνει: Διχοτόμηση και πλήρη αμερικανοποίηση του Αιγαίου και επίσημη διχοτόμηση της Κύπρου. Ενα σχέδιο, που βρίσκει φυσικά σύμφωνη και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Το ΚΚΕ υπογράμμιζε επίσης, ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ προσφεύγει σε πρόωρες εκλογές και για το συγκεκριμένο λόγο: Επιδιώκοντας, πρώτα να "εισπράξει" τη λαϊκή ψήφο και σε συνέχεια να βάλει μπροστά τα έργα της. Το ίδιο, δηλαδή, που έκανε και για τα άλλα βασικά θέματα της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, τα οποία δεν τη συνέφερε πρώτα να τα εφαρμόσει και εκ των υστέρων να ζητήσει την ψήφο του λαού, αφού πρόκειται για μέτρα βαθιά αντιλαϊκά...

***

Πιθανόν ο ανυποψίαστος να θεωρήσει υπερβολική την εκτίμηση του ΚΚΕ. Τα γεγονότα, ωστόσο, είναι αμείλικτα και πολύ συγκεκριμένα.

α) Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ (σημείωση: Μαζί της και ο ΣΥΝ) αποδέχονται την ύπαρξη του αμερικανικού σχεδίου και όχι μόνο δεν το καταγγέλλουν, αλλά ούτε τόλμησαν, σε συνεδριάσεις της Βουλής, να διαψεύσουν το ΚΚΕ, το οποίο έβαλε πολλές φορές την κυβέρνηση - και άλλα κόμματα - μπροστά στο ζήτημα.

β) Η κυβέρνηση και η ηγεσία (σημερινή και προηγούμενη) του ΠΑΣΟΚ ξέρουν φυσικά, ότι το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει, ούτε χαράζει στους χάρτες του σύνορα στο Αιγαίο. Είναι δυνατό να πιστέψει κανείς, ότι η κυβέρνηση δεν καταλαβαίνει, πως αυτό το χοντρό θέμα συνδέεται και με το υπό εξέλιξη σχέδιο ΝΑΤΟποίησης - διχοτόμησης του Αιγαίου; Εξάλλου, κατά τη διεξαγωγή ΝΑΤΟικών γυμνασίων, το Αιγαίο γίνεται αποκλειστικά μία θάλασσα του ΝΑΤΟ, όπου αλωνίζουν οι πάντες.

γ) Φόβοι και αντιδράσεις, για το πού το πάει η κυβέρνηση, εκφράζονται και στα ηγετικά κλιμάκια του ΠΑΣΟΚ. Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι αυτοί οι κύκλοι αντιδρούν με εθνικιστικό τρόπο (όπως και η ΝΔ και η ΠΟΛ.ΑΝ. και το ΔΗΚΚΙ). Ανεξάρτητα από το ότι και αυτοί οι κύκλοι συγκαλύπτουν το αμερικανόπνευστο σχέδιο, αφού βαδίζουν στον ίδιο δρόμο με την κυβέρνηση, στο δρόμο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.Ανεξάρτητα απ' όλα αυτά, το θέμα μας εδώ είναι ότι πρόκειται για αντιδράσεις εκ των έσω. Κάτι παραπάνω θα ξέρουν, λοιπόν, οι "μέσα"...

δ) Οταν αναγγέλθηκε η γνωστή πρωτοβουλία της δημοσιογράφου Λιάνας Κανέλλη,για τα Ιμια, παρενέβη ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου (!) Νίκολας Μπερνς,προκειμένου να εκφράσει την αντίδραση της κυβέρνησης των ΗΠΑ! Ο δε κύριος Ρέππας κάλυψε τον Μπερνς και όχι τη δημοσιογράφο!

ε) Η ξαφνική αλλαγή του κλίματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις - που γίνεται κατόπιν παραγγελίας των ΗΠΑ - ΕΕ κινείται στην κατεύθυνση της υλοποίησης του αμερικανονατοϊκοευρωπαϊκού σχεδίου. Εξάλλου ο υφυπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, την ίδια μέρα που γινόταν στη Μάλτα η συνάντηση Γ. Παπανδρέου - Οϊμέν, δήλωσε: "Το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΠΑ,ύστερα από εισηγήσεις των Αμερικανών πρέσβεων σε Αθήνα, Αγκυρα και Λευκωσία, έχει εκπονήσει σχέδιο λύσης - πακέτου των προβλημάτων αυτών".

στ) Το πώς πορεύεται η κυβέρνηση το ομολογεί και ο φιλικός της Τύπος. Η εφημερίδα "ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ" (19-20 Απρίλη) γράφει: "Οι εξελίξεις έχουν δρομολογηθεί υπό την υψηλή εποπτεία του αμερικανικού παράγοντα και έχουν ως διαμεσολαβητικό όχημα την ολλανδική προεδρία".

***

Η απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ "για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, στο Αιγαίο και στην Κύπρο" (22 Φλεβάρη 1997) υπογράμμιζε: "Μετά την κρίση στα Ιμια οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν ακόμα περισσότερο διαπλεχτεί με την αμερικανική πολιτική στην περιοχή, που έχει ως στόχο να διεισδύσει ακόμα βαθύτερα, να εξασφαλίσει απόλυτη κυριαρχία στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο. Η αμερικανική πρωτοβουλία προωθεί τη διχοτόμηση του Αιγαίου, την κατάργηση των εθνικών συνόρων, πράγμα που αντικειμενικά συμφέρει την ηγεσία της Τουρκίας, στρέφεται ενάντια και στους δύο λαούς, αλλά και ευρύτερα".

Προκύπτουν τα εξής ζητήματα:

α) Οποιο κόμμα ή πολιτικοί παράγοντες (όπως αυτοί της υπερκομματικής πρωτοβουλίας ή οι 32 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ) τοποθετούν τα ζητήματα αυτά ως πρόβλημα ελληνοτουρκικό, κατακεραυνώνοντας την τουρκική κυβέρνηση αποκλειστικά και αναζωπυρώνοντας το φανατισμό και τον εθνικισμό, με τη μορφή της "τουρκοφαγίας",αυτά τα κόμματα και οι πολιτικοί παράγοντες ασκούν μια ιδιαίτερα επικίνδυνη πολιτική.Μια πολιτική, που πρέπει να απομονωθεί και να καταδικαστεί από το σύνολο του λαού.Μια πολιτική που τη γνώριζαν προεκλογικά, αλλά την απέκρυπταν! Και τώρα "λεονταρίζουν"...

β) Στην ίδια κατηγορία με τους παραπάνω ανήκουν και όσοι επιδίδονται σ' έναν κούφιο αντιαμερικανισμό, πολλές φορές μάλιστα με υψηλούς τόνους. Οσοι επιδίδονται σ' έναν ψεύτικο αντιΕΟΚισμό, που συμπληρώνει τις εθνικιστικές κραυγές της "τουρκοφαγίας". Αυτοί είναι πιο επικίνδυνοι από τους προηγούμενους. Είναι πιο επικίνδυνοι, γιατί εκμεταλλεύονται και τις αντιιμπεριαλιστικές διαθέσεις που υπάρχουν σε πολλούς εργαζόμενους και τις υποψίες ή τις βεβαιότητες, που υπάρχουν σε άλλους, για το ρόλο των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Είναι πιο επικίνδυνοι και γιατί παίζουν τον εξής ρόλο: Καλλιεργώντας ένα κλίμα επιφανειακού αντιαμερικανισμού συμβάλλουν, όχι στην ενίσχυση, αλλά στην αποδυνάμωση των αντιιμπεριαλιστικών διαθέσεων του λαού. Πάνε αυτές τις διαθέσεις να τις ευνουχίσουν, να τις ρίξουν στο λούκι του εθνικισμού και της βαθύτερης προσαρμογής στο ιμπεριαλιστικό σύστημα. Γιατί ταυτόχρονα συγκαλύπτουν τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα των ΗΠΑ - ΕΕ, εξαντλώντας την "αντίθεση" προς αυτές στο γιατί παίρνουν το μέρος της Τουρκίας και όχι της Ελλάδας. Γιατί δεν καλούν σε πάλη κατά των ιμπεριαλιστικών οργανισμών και των σχεδιασμών τους, αλλά σε υποταγή στο "μονόδρομό" τους.

***

Η δράση των εργαζομένων κατά του ιμπεριαλισμού και των μονοπωλίων δεν μπορεί ν' αφήνει στο απυρόβλητο αυτή την ύπουλη πολιτική.

Πού βρίσκεται η άκρη σ' αυτό το μπερδεμένο κουβάρι;

α) Στη συγκρότηση του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου αντίστασης και αντεπίθεσης των λαϊκών δυνάμεων, στο άνοιγμα του δρόμου για ριζικές πολιτικές λύσεις.

β) Στο συντονισμό, στην κοινή δράση των βαλκανικών λαών, με σύνθημα "Εξω το ΝΑΤΟ απ' τα Βαλκάνια". Στην ανάπτυξη της φιλίας και της συνεργασίας ανάμεσα στους εργαζόμενους.

γ) Ο διάλογος μεταξύ των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Τουρκίας να γίνει στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, με διακήρυξη του αμοιβαίου σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των δύο χωρών. Ενας τέτοιος διάλογος δε "χωράει" στην αμερικανονατοϊκή επιδιαιτησία.

Οπως υπογραμμίζεται στην παραπάνω απόφαση της ΚΕ: "Παρά τον αρνητικό συσχετισμό, η μοναδική ρεαλιστική εναλλακτική λύση για τους λαούς της περιοχής είναι η οργανωμένη και συντονισμένη πάλη εναντίον των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και σχεδιασμών στην περιοχή. Οπως και στο παρελθόν, έτσι και σήμερα, είναι ο μονόδρομος που ανοίγει παράθυρο στην ελπίδα και στις ανάγκες των λαών".

Μάκης ΜΑΪΛΗΣ

Η κυβέρνηση έχει αποδεχτεί το αμερικανικής έμπνευσης σχέδιο ΝΑΤΟποίησης του Αιγαίου και της Κύπρου, το οποίο σημαίνει: Διχοτόμηση και πλήρη αμερικανοποίηση του Αιγαίου και επίσημη διχοτόμηση της Κύπρου. Ενα σχέδιο, που βρίσκει, φυσικά, σύμφωνη και την Ευρωπαϊκή Ενωση


ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΛΑΠΑΝΑ'ΪΤΗ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑΑΓΡΟΤΩΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ
Δε μας φοβίζουν οι δίκες

- Πρόσφατα έγινε η δίκη 22 αγροτών της Αιγιάλειας για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις του περασμένου Δεκέμβρη. Ποιο αποτέλεσμα είχε;

- Στη δίκη αυτή φάνηκε το άγχος της κυβέρνησης, να δικαστούμε και να καταδικαστούμε. Με συνοπτικές διαδικασίες, το δικαστήριο, ενώ η δίκη μας είχε αριθμό πινακίου 39, φώναξε τα ονόματα των κατηγορουμένων για να μας δικάσουν. Ηθελαν να ποινικοποιήσουν τους αγώνες των αγροτών, για να "κόψουν τα πόδια" - όπως πιστεύουν - στους πρωτοπόρους των αγροτικών αγώνων και των διεκδικήσεων της Αιγιάλειας. Κι αυτό το κάνουν, ενόψει της καινούριας λαίλαπας που έρχεται στα αγροτικά μας προϊόντα. Τελικά, πήραμε δίμηνη αναβολή λόγω κωλύματος των συνηγόρων υπεράσπισης. Ετσι, στις 11 Ιούνη θα βρεθούμε ξανά στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Ομως, στις 7 Μάη,είμαστε πάλι κατηγορούμενοι για το δίωρο αποκλεισμό που κάναμε στον κόμβο Μεγανίτη το Μάρτη του 1995, διεκδικώντας και τότε τα ίδια αιτήματα που μέχρι σήμερα παραμένουν άλυτα. Κατηγορούμενοι είμαστε 20 αγρότες - σχεδόν οι ίδιοι - και άλλοι 20 που συμμετείχαν στις πρόσφατες κινητοποιήσεις. Στις 14 Μάη, θα δικαστούν άλλοι 20 με την ίδια κατηγορία. Ολα αυτά δείχνουν πως θέλουν να φρενάρουν την αντίσταση του λαού στις μεταβολές που θέλουν να κάνουν σε βάρος του αγροτικού πληθυσμού. Γι' αυτό, με την ποινικοποίηση των αγώνων και με τις καταδίκες που μπορούν να επιβάλουν, επιχειρούν να καταστείλουν τους αγώνες και να αποκλείσουν τους πρωτοστάτες των κινητοποιήσεων.

- Οι αλλεπάλληλες δίκες και οι πιθανές καταδίκες έχουν τρομάξει τους αγρότες;

- Το ηθικό μας είναι ακμαιότατο και δεν πρόκειται να μας φοβίσουν. Αυτό απέδειξε η μεγάλη συγκέντρωση των αγροτών της Αιγιάλειας έξω από τα δικαστήρια. Αρκετές εκατοντάδες αγροτών συμπαραστάθηκαν στους δικαζόμενους συναδέλφους τους. Πιστεύουμε πως και στις άλλες δίκες θα είναι δίπλα μας όλες οι κοινωνικές τάξεις, οι οποίες πλήττονται από την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης με το πρόγραμμα σύγκλισης που θέλει να περάσει. Δε θα επιτρέψουν σ' αυτούς, που θέλουν να παρουσιάσουν τον "κοινωνικό διάλογο" ως άλλοθι, να μας πάνε πάνω από 100 χρόνια πίσω, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να ζήσουμε τις οικογένειές μας και να καλλιεργήσουμε τη γη μας.

- Ποια θα είναι η δική σας απάντηση μπρος στις μαζικές διώξεις των αγωνιζόμενων αγροτών;

- Πιστεύουμε πως δε διαπράξαμε κανένα έγκλημα και γι' αυτό θα ζητήσουμε την αθώωσή μας. Κάναμε έναν αγώνα δίκαιο, αναδείξαμε τα προβλήματα που υπάρχουν και γι' αυτό είμαστε αθώοι. Το μόνο που διεκδικήσαμε ήταν ο μόχθος μας και το δικαίωμά μας στην επιβίωση. Πιστεύουμε πως δεν πρέπει να καταδικαστούμε. Πρέπει όλοι οι αγρότες να είναι στο πόδι, γιατί οι μεταβολές που ετοιμάζουν Βρυξέλλες και κυβέρνηση θα είναι τέτοιες, που σύντομα θα μας βγάλουν πάλι στους δρόμους. Γι' αυτό οι αγρότες πρέπει να είναι έτοιμοι για τα πάντα. Εμείς πάντως δε θα κάνουμε πίσω, γιατί τίποτα δε λύθηκε. Σύντομα θα μας ξαναβρούν πάλι στους δρόμους του αγώνα.

Π. Ζ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ