Τετάρτη 23 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΛΑΠΑΝΑ'ΪΤΗ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑΑΓΡΟΤΩΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ
Δε μας φοβίζουν οι δίκες

- Πρόσφατα έγινε η δίκη 22 αγροτών της Αιγιάλειας για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις του περασμένου Δεκέμβρη. Ποιο αποτέλεσμα είχε;

- Στη δίκη αυτή φάνηκε το άγχος της κυβέρνησης, να δικαστούμε και να καταδικαστούμε. Με συνοπτικές διαδικασίες, το δικαστήριο, ενώ η δίκη μας είχε αριθμό πινακίου 39, φώναξε τα ονόματα των κατηγορουμένων για να μας δικάσουν. Ηθελαν να ποινικοποιήσουν τους αγώνες των αγροτών, για να "κόψουν τα πόδια" - όπως πιστεύουν - στους πρωτοπόρους των αγροτικών αγώνων και των διεκδικήσεων της Αιγιάλειας. Κι αυτό το κάνουν, ενόψει της καινούριας λαίλαπας που έρχεται στα αγροτικά μας προϊόντα. Τελικά, πήραμε δίμηνη αναβολή λόγω κωλύματος των συνηγόρων υπεράσπισης. Ετσι, στις 11 Ιούνη θα βρεθούμε ξανά στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Ομως, στις 7 Μάη,είμαστε πάλι κατηγορούμενοι για το δίωρο αποκλεισμό που κάναμε στον κόμβο Μεγανίτη το Μάρτη του 1995, διεκδικώντας και τότε τα ίδια αιτήματα που μέχρι σήμερα παραμένουν άλυτα. Κατηγορούμενοι είμαστε 20 αγρότες - σχεδόν οι ίδιοι - και άλλοι 20 που συμμετείχαν στις πρόσφατες κινητοποιήσεις. Στις 14 Μάη, θα δικαστούν άλλοι 20 με την ίδια κατηγορία. Ολα αυτά δείχνουν πως θέλουν να φρενάρουν την αντίσταση του λαού στις μεταβολές που θέλουν να κάνουν σε βάρος του αγροτικού πληθυσμού. Γι' αυτό, με την ποινικοποίηση των αγώνων και με τις καταδίκες που μπορούν να επιβάλουν, επιχειρούν να καταστείλουν τους αγώνες και να αποκλείσουν τους πρωτοστάτες των κινητοποιήσεων.

- Οι αλλεπάλληλες δίκες και οι πιθανές καταδίκες έχουν τρομάξει τους αγρότες;

- Το ηθικό μας είναι ακμαιότατο και δεν πρόκειται να μας φοβίσουν. Αυτό απέδειξε η μεγάλη συγκέντρωση των αγροτών της Αιγιάλειας έξω από τα δικαστήρια. Αρκετές εκατοντάδες αγροτών συμπαραστάθηκαν στους δικαζόμενους συναδέλφους τους. Πιστεύουμε πως και στις άλλες δίκες θα είναι δίπλα μας όλες οι κοινωνικές τάξεις, οι οποίες πλήττονται από την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης με το πρόγραμμα σύγκλισης που θέλει να περάσει. Δε θα επιτρέψουν σ' αυτούς, που θέλουν να παρουσιάσουν τον "κοινωνικό διάλογο" ως άλλοθι, να μας πάνε πάνω από 100 χρόνια πίσω, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να ζήσουμε τις οικογένειές μας και να καλλιεργήσουμε τη γη μας.

- Ποια θα είναι η δική σας απάντηση μπρος στις μαζικές διώξεις των αγωνιζόμενων αγροτών;

- Πιστεύουμε πως δε διαπράξαμε κανένα έγκλημα και γι' αυτό θα ζητήσουμε την αθώωσή μας. Κάναμε έναν αγώνα δίκαιο, αναδείξαμε τα προβλήματα που υπάρχουν και γι' αυτό είμαστε αθώοι. Το μόνο που διεκδικήσαμε ήταν ο μόχθος μας και το δικαίωμά μας στην επιβίωση. Πιστεύουμε πως δεν πρέπει να καταδικαστούμε. Πρέπει όλοι οι αγρότες να είναι στο πόδι, γιατί οι μεταβολές που ετοιμάζουν Βρυξέλλες και κυβέρνηση θα είναι τέτοιες, που σύντομα θα μας βγάλουν πάλι στους δρόμους. Γι' αυτό οι αγρότες πρέπει να είναι έτοιμοι για τα πάντα. Εμείς πάντως δε θα κάνουμε πίσω, γιατί τίποτα δε λύθηκε. Σύντομα θα μας ξαναβρούν πάλι στους δρόμους του αγώνα.

Π. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ