Τετάρτη 23 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΚΡΙΝΠΙΣ
"Υπουργείο Γενετικών Κινδύνων" το ΥΠΕΧΩΔΕ

Μεταμφιεσμένοι σε "μεταλλαγμένες" ντομάτες, 20 μέλη της οικολογικής οργάνωσης "Γκρινπίς" πραγματοποίησαν χτες το πρωί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ΥΠΕΧΩΔΕ, καταγγέλλοντας την απόφαση του υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ Θ. Κολιοπάνου να δώσει έγκριση στην πολυεθνική εταιρία "Ζενέκα" για την πειραματική καλλιέργεια γενετικά μεταλλαγμένης ντομάτας στους Νομούς Βοιωτίας, Ηλείας και Ημαθίας.

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος της "Γκρινπίς" Ν. Χαραλαμπίδης συναντήθηκε με τον υφυπουργό, ο οποίος υποσχέθηκε: "Δεν πρόκειται να δοθεί καμία νέα άδεια για καλλιέργεια μεταλλαγμένων ειδών στην Ελλάδα και ότι το υπουργείο θα εξετάσει την ανάκληση της άδειας που ήδη έχει δώσει σε εταιρία για την καλλιέργεια γενετικά μεταλλαγμένης ντομάτας". Τα μέλη της οργάνωσης εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους για την ανεξέλεγκτη εισαγωγή γενετικά μεταλλαγμένων προϊόντων στη χώρα μας, τοποθετώντας επιγραφή έξω απ' το ΥΠΕΧΩΔΕ, η οποία έγραφε: "Υπουργείο Μεταλλάξεων και Γενετικών Κινδύνων".

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με ανακοίνωση της "Γκρινπίς", η γενετικά μεταλλαγμένη ντομάτα κυκλοφορεί ήδη στη διεθνή αγορά, ενώ η εταιρία "Ζενέκα" διαθέτει από το Φλεβάρη του 1994 το δικαίωμα παραγωγής και εμπορίας της μεταλλαγμένης ντομάτας ανά τον κόσμο. "Η εισαγωγή και η καλλιέργεια γενετικά μεταλλαγμένων προϊόντων πρέπει να σταματήσει αμέσως. Η οποιαδήποτε καθυστέρηση μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμες βλάβες", επισημαίνει η οργάνωση στην ανακοίνωσή της. Στόχος του πειραματισμού στη χώρα μας είναι η επιβράδυνση της διαδικασίας ωρίμανσης του φυτού, σύμφωνα με την ανακοίνωση της οργάνωσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ