Τετάρτη 23 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΑΦΝΙ
Αφήνουν το δάσος να πεθάνει

Με μια εκδρομή στο άλσος Δαφνίου, που βρίσκεται δίπλα στα σπίτια τους, θέλησαν δεκάδες κάτοικοι του Χαϊδαρίου να τονίσουν ότι το εγκαταλειμμένο αυτό άλσος μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως χώρος αναψυχής για όλους τους κατοίκους της περιοχής.

Οι πολίτες, που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της "Δημοτικής Ενωτικής Κίνησης" Χαϊδαρίου,πήγαν στο άλσος, περπάτησαν, έφαγαν, χόρεψαν, αποδεικνύοντας έτσι ότι είναι εγκληματικό να παραμελείται ένα χώρος πρασίνου, σε μια πόλη που τον έχει απόλυτη ανάγκη.

Το άλσος αυτό, που ανήκει στη Δασική Υπηρεσία, πριν από 12 χρόνια είχε λειτουργικό χαρακτήρα. Τότε το Δασαρχείο Αιγάλεω είχε επενδύσει πολλά εκατομμύρια, διαμορφώνοντας το χώρο, με παιδικές χαρές, παρτέρια με λουλούδια, βρύσες, γεφύρια, κούνιες, παγκάκια, τουαλέτες και φύλακες. Ολα αυτά συντηρούνταν για δύο χρόνια. Εδώ και δέκα χρόνια, που κόπηκαν τα κονδύλια από το Δασαρχείο, καταστράφηκαν τα έργα και κανείς δεν έχει αναλάβει τη συντήρησή τους.

Η σημερινή εικόνα του άλσους είναι απελπιστική. Παντού υπάρχουν σκουπίδια, όλες οι ξύλινες κατασκευές είναι κατεστραμμένες, το δάσος δεν καθαρίζεται ποτέ, στις τουαλέτες δεν μπορείς να πλησιάσεις από τη βρώμα, φύλακες δεν υπάρχουν και έχει μετατραπεί σε στέκι ναρκομανών και κακοποιών στοιχείων. Μάλιστα, παλιότερα είχαν βρεθεί και βαρέλια με βιομηχανικά απόβλητα.

Οι κίνδυνοι, όπως τόνισαν και οι πολίτες προχτές, είναι πάρα πολλοί και ο μεγαλύτερος αυτός της πυρκαγιάς, αφού δεν καθαρίζεται το άλσος. Πυροφύλακες έρχονται μόνο δύο μήνες το καλοκαίρι. Και σε περίπτωση πυρκαγιάς, οι κάτοικοι φοβούνται πως θα ξεφυτρώσουν τα σπίτια σαν μανιτάρια.

Παλιότερα ο δήμος ζητούσε από τη Δασική Υπηρεσία να του παραχωρήσει το άλσος. Αίτημα που δεν έγινε δεκτό. Η τωρινή Δημοτική Αρχή έχει εγκαταλείψει την προσπάθεια, δε θέλει να αναλάβει την ευθύνη γιατί έχει κόστος. Ομως θα πρέπει και το δασαρχείο να μεταφέρει τις αρμοδιότητες στο δήμο και να κόψει ένα κονδύλι για τη συντήρηση.

Ο Μιχάλης Σελέκος,επικεφαλής της "Δημοτικής Ενωτικής Κίνησης", τόνισε στο "Ρ": "Αυτό το δάσος εδώ λειτουργεί σαν φίλτρο του Θριάσιου Πεδίου. Δυστυχώς, όμως δεν είναι στη "βιτρίνα" του δήμου και για αυτό το παράτησαν. Κάποτε ο κόσμος μπορούσε να το χαρεί, σήμερα φοβούνται και να πλησιάσουν. Εμείς εδώ και πολλά χρόνια ζητάμε να το πάρει ο δήμος και να αναλάβει τη συντήρησή του. Δεν το διεκδικεί γιατί χρειάζονται πολλά λεφτά... Μπορεί όμως να διαθέσει κάποια από αυτά που ξοδεύει για τις φιέστες και τα πανηγύρια. Ομως "σηκώνει τα χέρια" γιατί δε θέλει να έρθει σε ρήξη με το Δασαρχείο. Δεν έρχεται σε ρήξη με την πολιτική που ακολουθείται".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ