Τετάρτη 23 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΤΕ
Θεαματική αύξηση των κερδών το 1996

Μέρισμα 180 δραχμές ανά μετοχή στους ιδιώτες μετόχους

Στις 180 δραχμές θα ανέλθει το μέρισμα της μετοχής του ΟΤΕ για τη χρήση του 1996 και υπολογίζεται ότι 5,7 δισεκατομμύρια δραχμές θα καταλήξουν στις τσέπες των εκτός δημόσιου μετόχων. Ο ισολογισμός του περασμένου έτους, ο οποίος συζητείται σήμερα στο ΔΣ του Οργανισμού κλείνει με έσοδα 754 δισ. δραχμές, έναντι 648 δισ. της χρήσης του 1995, παρουσιάζοντας δηλαδή αύξηση 106 δισ. ή ποσοστό 23%.

Τα συνολικά έξοδα φτάνουν τα 504 δισ. και τα κέρδη χρήσης διαμορφώνονται στα 250 δισ. Ομως, παρ' όλα τα θετικά αυτά αποτελέσματα, και τη δυναμική της επιχείρησης, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να επιμένει στην πολιτική της ιδιωτικοποίησης που η δεύτερη φάση της θα γίνει μέσα στον προσεχή Ιούνιο. Μόνο ο φόρος εισοδήματος για το 1996 που θα αποδώσει ο ΟΤΕ στο δημόσιο, θα είναι 98,048 δισ. δραχμές.

Αν και τα κέρδη κρίνονται ικανοποιητικά, οι παράγοντες του ΟΤΕ, ανησυχούν από το γεγονός της τάσης μείωσης, που παρουσιάζουν τα έσοδα από τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις εξωτερικού (αυξήθηκαν σε σχέση με το 1995 μόνο 5,2%), όταν τα έσοδα από τις συνδιαλέξεις εσωτερικού αυξήθηκαν 20%. Αυτή η τάση αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, εξαιτίας και της μείωσης των τιμολογίων εξωτερικού, όσο και της απώλειας μέρους της αγοράς λόγω του ανταγωνισμού.

Αλλο ανησυχητικό στοιχείο είναι η αδυναμία του ΟΤΕ να υλοποιήσει τις προγραμματισμένες του επενδύσεις. Σύμφωνα με τον επίσημο ισολογισμό, από τα 202 δισ. "επενδύθηκαν" τα 188 δισ. αλλά ένα μέρος των κεφαλαίων αυτών πήγαν στην ίδρυση των νέων θυγατρικών εταιριών και όχι στο επενδυτικό πρόγραμμα. Επιπλέον, ο προϋπολογισμός του 1996 προέβλεπε επενδύσεις 267 δισ. δραχμών και κατά συνέπεια η πραγματική υστέρηση των επενδύσεων είναι πολύ μεγαλύτερη. Σε πρόσφατη συνέντευξη η ΟΜΕ - ΟΤΕ, μιλούσε για επενδύσεις που δεν ξεπερνούν το 30% των κεφαλαίων που είχαν προγραμματιστεί.

Οσον αφορά το κόστος εκμετάλλευσης, η αύξηση σε σχέση με το 1995 είναι της τάξης του 12,5%, αλλά την ίδια στιγμή οι αποδοχές του προσωπικού παρουσιάζουν"αύξηση" κάτω ακόμα και του πληθωρισμού (μόνο 6%).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ