Τετάρτη 23 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Υποσχέσεις για το Σέιχ Σου

Αδικαιολόγητο χαρακτήρισε ο υφυπουργός Γεωργίας Β. Γερανίδης το θόρυβο, που δημιουργήθηκε γύρω από το θέμα με το δάσος - πάρκο Σέιχ Σου της Θεσσαλονίκης. Ξεκαθάρισε πως πρόθεση του υπουργείου είναι να μετατραπεί το Σέιχ Σου σε αμιγώς δημόσιο δάσος και σ' αυτή την κατεύθυνση αναζητούν τρόπους για να μη θιγούν όσοι έχουν ιδιόκτητες γεωργικές εκτάσεις διάσπαρτες μέσα στο δάσος.

Το μεγαλύτερο μέρος από τα 30.000 στρέμματα δασικής έκτασης ανήκουν στο δημόσιο. Ομως εδώ και 20 χρόνια, τα περίπου 3.000 στρέμματα ιδιόκτητων εκτάσεων αποτελούν τη μόνιμη εστία τριβής. Ιδιαίτερα μετά το 1990, που η Νομαρχία Θεσσαλονίκης, με απόφασή της, χαρακτήρισε αναδασωτέα την περιοχή. Οι ιδιοκτήτες, που έχουν στα χέρια τους τίτλους κυριότητας, δεν μπορούν να αξιοποιήσουν τη γη τους, γι' αυτό προσέφυγαν στα δικαστήρια και μέχρι το ΣτΕ και στο ευρωπαϊκό δικαστήριο, προκειμένου να δικαιωθούν. Η απόφαση της νομαρχίας του 1990, δήλωσε ο Β. Γερανίδης, μετά την πενταετία δεν ισχύει. "Ετσι κι αλλιώς, σημείωσε, κατά την εκτίμηση του υπουργείου Γεωργίας δεν είναι μια απόφαση μεγίστης προστασίας, διότι δεν παρήγαγε διαδικασίες και ανάλογες πολιτικές, για να λύσει την εκκρεμότητα των γεωργικών και ιδιωτικών εκτάσεων μέσα στο πάρκο του Σέιχ Σου".

Οι εκτάσεις γεωργικού χαρακτήρα που υπάρχουν δεν μπορούν να δασωθούν, αν προηγουμένως δεν απαλλοτριωθούν, υποστήριξε, για να προσθέσει πως η επιλογή αυτή πολύ δύσκολα θα προχωρήσει, γιατί... τα οικονομικά του υπουργείου δεν είναι ανθηρά! Ετσι, ως πλέον ενδεδειγμένη λύση, προβάλλεται η ανταλλαγή των εκτάσεων αυτών με δημόσια γη (και άλλων υπουργείων) εκτός του δάσους. "Πάντως, πριν παρθεί οποιαδήποτε απόφαση θα γίνει διάλογος με τους φορείς της Θεσσαλονίκης", ξεκαθάρισε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ