ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Απρίλη 1997
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
"Προβλήματα" για την πολυεθνική

ΤΙΡΑΝΑ - ΑΥΛΩΝΑ.-

Ενα ιταλικό πολεμικό πλοίο, το οποίο μετέφερε άνδρες της πολυεθνικής δύναμης, προσάραξε χτες στα ανοιχτά της Αυλώνας εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών, χωρίς να υπάρξουν ζημιές στο πλοίο ή τραυματισμοί.

Κατά τον συνταγματάρχη Τζιανφράνκο Σκάλας, εκπρόσωπο της υπό ιταλική διοίκηση οκταεθνούς δύναμης στην Αλβανία, "Το "Βιτόριο Βένετο" παρασύρθηκε από τους θυελλώδεις ανέμους και προσάραξε", όπως δήλωσε στο πρακτορείο "Ρόιτερ".

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι δύο ρυμουλκά και τρία πλοία του ιταλικού πολεμικού ναυτικού βρίσκονται κοντά στο "Βιτόριο Βένετο", το οποίο έχει προσαράξει σε απόσταση 500 μέτρων από την ακτή.

Στο μεταξύ οκτακόσιοι πενήντα Ελληνες και Ιταλοί στρατιωτικοί που έφθασαν τη Δευτέρα στην Αυλώνα, το "κέντρο της αλβανικής εξέγερσης", όπως χαρακτηρίζεται η πόλη, προετοίμασαν μια ερημωμένη αεροπορική βάση για να στρατοπεδεύσουν.

Μια από τις πιο ανησυχητικές ειδήσεις της χτεσινής ημέρας ήταν ότι ο αστυνομικός διευθυντής της Αυλώνας, Μίλτο Κόρντα, είπε ότι ζήτησε από τον Ιταλό στρατηγό Τζιρολάμο Τζίνγκλιο να αποστείλει δυνάμεις του προς ενίσχυση των δυνάμεων της Αστυνομίας, για να "αποκατασταθεί η τάξη".

Φαίνεται ότι η παρουσία των ανδρών της πολυεθνικής δεν ηρέμησε τα πνεύματα στην Αυλώνα: σύμφωνα με πληροφορίες ειδησεογραφικών πρακτορείων, τα οποία επικαλέστηκαν νοσοκομειακές πηγές, ένας άνθρωπος δολοφονήθηκε προχτές βράδυ και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν.

Αν και τα Τίρανα θεωρούνται "η πιο ασφαλής πόλη της Αλβανίας", υπήρξε χτες η πληροφορία για τοποθέτηση βόμβας κάτω από το αυτοκίνητο του στελέχους του υπουργείου Εσωτερικών, Αρμπεν Ουζκά, από την εκπυρσοκρότηση της οποίας προκλήθηκαν υλικές ζημιές αλλά κανένας τραυματισμός. Κατά το "Ασοσιέιτεντ Πρες", η Αστυνομία των Τιράνων δεν είχε αποδώσει σε καμιά οργάνωση την ευθύνη της ενέργειας.

Πολιτικές διενέξεις

Στο πολιτικό σκηνικό της Αλβανίας, οι διενέξεις των δύο "πόλων" κεντρικής εξουσίας συνεχίστηκαν και χτες, με τον Πρόεδρο Σαλί Μπερίσα να επικρίνει την απόφαση της κυβέρνησης "εθνικής ενότητας" του Μπασκίμ Φίνο να απολύσει τον επικεφαλής της αλβανικής Αστυνομίας, σημαντικό σύμμαχο του Προέδρου.

Ο Μπερίσα είχε εκδηλώσει το Σάββατο και επανέλαβε χτες ότι αντιτίθεται στην απόλυση του Αγκίμ Σέχου, ο οποίος θεωρούνταν ως "αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών".

Σε άρθρο που δημοσιεύεται σήμερα στην προσκείμενη στο Δημοκρατικό Κόμμα του Μπερίσα εφημερίδα "Ριλίντια Ντιμοκράτικε", ο καθαιρεθείς αξιωματικός χαρακτηρίζεται ως "αφοσιωμένος στην ειρήνη και την ελευθερία του λαού", ενώ ο πρωθυπουργός Μπασκίμ Φίνο "εγκληματίας", ο οποίος θα... πρέπει, κατά την εφημερίδα, "να πάει σπίτι του, αφού δεν μπορεί να οδηγήσει την Αλβανία στις γενικές εκλογές".

Η κυβέρνηση υποστήριξε ότι ο αρχηγός της Αστυνομίας δεν ήταν αποδεκτός από τον αλβανικό λαό. Δεν έχει διευκρινιστεί προς το παρόν αν ο πρωθυπουργός Φίνο υπέγραψε το έγγραφο για την απόλυση του Σέχου.

ΗΠΑ
Μαζικές απεργίες σε βιομηχανίες

ΝΤΙΤΡΟΪΤ.-

Οι εργάτες στο κεντρικό εργοστάσιο "Μάουντ Ρόουντ" της αυτοκινητοβιομηχανίας"Κράισλερ" συνεχίζουν για ενδέκατη μέρα τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις, ενώ από τη Δευτέρα ενώθηκαν μαζί τους και οι εργάτες των αντίστοιχων εργοστασίων στο Μεξικό, στον Καναδά και την Ιντιάνα. Οι πρόσφατες απολύσεις και η άρνηση της εργοδοσίας να ανανεώσει τη σύμβαση έχουν επιπτώσεις, τουλάχιστον, σε 23 χιλιάδες εργάτες. Η απόφαση της διοίκησης της εταιρίας να προχωρήσει σε περικοπές των θέσεων εργασίας και να δώσει την παραγωγή σε ανεξάρτητες εταιρίες κατασκευής εξαρτημάτων, με στόχο να μειώσει το κόστος της (παρότι η παρουσίασε κέρδη ρεκόρ για το πρώτο τρίμηνο του '97), έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο οποιαδήποτε διαπραγμάτευση. Πολύ περισσότερο, μετά την ανακοίνωση της Δευτέρας για ακόμα 2.362 απολύσεις στα εργοστάσια της Ιντιάνα και πέντε χιλιάδες στα εργοστάσια του Μεξικού. Η εξέλιξη της απεργίας και η καθολική συμμετοχή των εργαζομένων σ' αυτήν, έχει σαν αποτέλεσμα τη δραστική μείωση της παραγωγής πολλών μοντέλων αυτοκινήτων που παράγονται στα εργοστάσια στις ΗΠΑ.

Η απεργία των εργατών της αυτοκινητοβιομηχανίας δεν είναι η μοναδική απεργία που βρίσκεται σε εξέλιξη στις ΗΠΑ αυτό το διάστημα. Δώδεκα χιλιάδες εργαζόμενοι σε εργοστάσια της "Γκουντγίαρ" σε εφτά πολιτείες συμμετέχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις, προσπαθώντας να ασκήσουν πιέσεις στη διοίκηση για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης. Το Συνδικάτο των "Ενωμένων Μεταλλεργατών" βρίσκεται σε συνεχείς διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους της εταιρίας και έχει υπάρξει κάποια πρόοδος στις συνομιλίες τους, όσον αφορά συμβάσεις σε τοπικό επίπεδο, όμως θα συνεχιστούν, μια και βασικός στόχος του Συνδικάτου είναι η υπογραφή συλλογικής σύμβασης σε εθνικό επίπεδο και δεν πρόκειται να υποχωρήσουν, αν δεν ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα. Η"Γκουντγίαρ" είναι η μεγαλύτερη εταιρία παραγωγής ελαστικών στις ΗΠΑ και απασχολεί 90.000 εργάτες.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Συνομιλίες για το κλείσιμο του Τσερνομπίλ

ΚΙΕΒΟ.-

Νέα σειρά συνομιλιών για το οριστικό κλείσιμο του πυρηνικού σταθμού του Τσερνομπίλ και το πρόγραμμα αναδόμησης της βιομηχανίας παραγωγής ηλεκτρενέργειας της Ουκρανίας άρχισαν σήμερα στο Κίεβο, με τη συμμετοχή ειδικών από την Ουκρανία, την Ομάδα των Επτά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετέδωσε το πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ. Την περασμένη βδομάδα, η ΕΕ εξέφρασε την εκτίμηση πως το πρόγραμμα για το οριστικό κλείσιμο του Τσερνομπίλ κινδυνεύει να τεθεί υπό αμφιβολία, αν δε χορηγηθούν τα αναγκαία κονδύλια για την κατασκευή δυο νέων πυρηνικών εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρενέργειας στην Ουκρανία. Η Ουκρανία έχει διατυπώσει την απειλή πως δεν πρόκειται να κλείσει έως το έτος 2000 το Τσερνομπίλ, αν δε λάβει το 1,2 δισ. δολάρια της διεθνούς βοήθειας για την κατασκευή των δύο νέων πυρηνικών σταθμών. Από την πλευρά της, η Ομάδα των 7 βιομηχανικά αναπτυγμένων κρατών έχει υποσχεθεί τη χορήγηση βοήθειας ύψους 3,1 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία, ώστε να χρηματοδοτηθεί το κλείσιμο του Τσερνομπίλ και η ανάπτυξη άλλων μορφών παραγωγής ηλεκτρενέργειας.

Στο μεταξύ, μια ομάδα ειδικών της αμερικανικής εταιρίας "Ουεστινγκχάους" επεξεργάζεται ήδη ένα σχέδιο με στόχο την αύξηση της ασφάλειας του πυρηνικού σταθμού του Τσερνομπίλ. Η αμερικανική εταιρία πρόκειται να οργανώσει εκστρατεία διεθνών προσφορών για την κατασκευή ενός χώρου εναπόθεσης των πυρηνικών αποβλήτων του σταθμού του Τσερνομπίλ. Το σχέδιο αυτό ύψους 8,7 εκατομμυρίων ECU θα χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης. Σημειώνεται ότι μόνο ένας από τους τέσσερις πυρηνικούς αντιδραστήρες του Τσερνομπίλ, ο τρίτος, είναι σε λειτουργία, ο τέταρτος ήταν αυτός που προκάλεσε το πυρηνικό δυστύχημα στις 26 Απρίλη 1986. Ο δεύτερος τέθηκε εκτός λειτουργίας το 1991, μετά από ένα δυστύχημα μικρής έκτασης και ο πρώτος σταμάτησε να λειτουργεί το 1996, με βάση τη συμφωνία που υπογράφτηκε ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ομάδα των Επτά (G7), σύμφωνα με την οποία το Τσερνομπίλ πρέπει να κλείσει το έτος 2000.

ΑΛΓΕΡΙΑ
Η χειρότερη σφαγή

ΑΛΓΕΡΙ.-

Στο αίμα πνίγηκε, κυριολεκτικά, χτες τα ξημερώματα, το χωριό Χάουτς Μοκχφί, κοντά στην πόλη Μπουγκάρα, νότια του Αλγερίου. Οπως έγινε γνωστό από τις αλγερινές αρχές ασφαλείας, τουλάχιστον, 93 άτομα σφαγιάστηκαν από ισλαμιστές μαχητές, όπως κατέθεσαν οι ελάχιστοι διασωθέντες κάτοικοι. Σύμφωνα, πάντα, με τις μαρτυρίες αυτές, οι ισλαμιστές μαχητές άρχισαν να σκοτώνουν τους κατοίκους του χωριού, στην πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά, όταν αυτοί αρνήθηκαν να "συνεργαστούν". Η τακτική των σφαγών χωρικών έχει χρησιμοποιηθεί ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες από τους εξτρεμιστές ισλαμιστές, όμως, η χτεσινή επίθεση στο Χάουτς Μοκχφί είναι η χειρότερη όλων των χρόνων της εμφύλιας διένεξης που ταλανίζει την Αλγερία.

ΠΕΡΟΥ
Απελευθέρωση των ομήρων

ΛΙΜΑ. -

Οι δυνάμεις ασφαλείας του Περού πραγματοποίησαν, αργά χτες το βράδυ, έφοδο στην Ιαπωνική Πρεσβεία στη Λίμα, του Περού, όπου εδώ και περίπου 4 μήνες αντάρτες του κινήματος "Τουπάκ Αμάρου" κρατούν 72 ομήρους. Αμέσως μετά οι όμηροι άρχισαν να βγαίνουν από το κτίριο. Λίγο νωρίτερα, καπνός φάνηκε να βγαίνει από την πρεσβεία, ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας του Περού, με μάσκες, στρατιωτικό εξοπλισμό και αυτόματα όπλα εισέβαλαν στο εσωτερικό της. Μέχρι χτες το βράδυ δεν είχε γίνει γνωστό πόσοι όμηροι απελευθερώθηκαν και αν υπήρξαν τραυματίες. Ωστόσο, υπήρξαν πληροφορίες ότι ένας όμηρος και ένας στρατιώτης μεταφέρθηκαν σε ασθενοφόρα.

Καταγγέλλουν τη στρατιωτική επέμβαση

Ο Σύλλογος Γυναικών Εξαρχείων - Νεάπολης - Κολωνακίου, η Επιτροπή Ειρήνης Εξαρχείων - Νεάπολης, η ΠΕΑΕΑ Εξαρχείων - Νεάπολης - Κολωνακίου, ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων - Επιδοματούχων ΙΚΑ Αθήνας - Πειραιά - Περιχώρων, με ψήφισμά τους, διαμαρτύρονται για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στην αλβανική κρίση και την επέμβασή της σ' αυτήν. Τονίζουν, μεταξύ άλλων, πως οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις έχουν ως μοναδική αποστολή τους να περιφρουρούν την ακεραιότητα της χώρας μας και όχι να συμμετέχουν σε τυχοδιωκτικές επιχειρήσεις, που τους επιβάλλουν ξένα κέντρα αποφάσεων (ΗΠΑ, Γερμανία, ΕΕ, ΝΑΤΟ). Καταλήγοντας, καλούν τους κατοίκους των περιοχών αυτών να ενώσουν τη φωνή μαζί τους, ώστε να αποτρέψουν χειρότερες εξελίξεις στον περίγυρό μας και στην πατρίδα μας.

Η ΠΕΑΕΑ Ταύρου διαμαρτύρεται κατά της ελληνικής κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που με ελαφριά καρδιά πήρε το μέρος του δικτάτορα Μπερίσα, στέλνοντάς του για στήριγμα ελληνικό εκστρατευτικό σώμα για να μπορέσει να μείνει στην εξουσία. Διαμαρτύρεται έντονα, που η κυβέρνηση διάλεξε τη συμμαχία της με τον Μπερίσα και όχι με τον αλβανικό λαό. Αναφέρει, επίσης, πως "με οδηγό την ιστορία φρονούμε ότι το ελληνικό εκστρατευτικό σώμα που στάλθηκε στην Αλβανία θα είναι καλύτερα να ανακληθεί στη χώρα μας, παίρνοντας υπ' όψην και όλες τις δυσκολίες που η ενέργεια αυτή συνεπάγεται τώρα".

Στη Λέσβο

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε πικετοφορία διαμαρτυρίας ενάντια στη συμμετοχή της χώρας μας στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Αλβανία, την περασμένη Παρασκευή στη Μυτιλήνη, μετά από κάλεσμα της ΕΕΔΥΕ Λέσβου. Χαιρετισμό έστειλε ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας.

Στόχος το μοίρασμα της χώρας

Δήλωση του δημοτικού συμβούλου της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα"

Ο δημοτικός σύμβουλος της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα", Λέων Αυδής, με ανακοίνωσή του, τονίζει τα παρακάτω:

"Η ελληνική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η αποστολή ενός τάγματος στρατού στην Αλβανία είναι ανθρωπιστική βοήθεια, που θα διασφαλίσει, μαζί με τα υπόλοιπα στρατεύματα της πολυεθνικής δύναμης, τη διακίνηση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον αλβανικό λαό.

Δεν έφθασε καλά - καλά στον προορισμό του το σύνολο της πολυεθνικής δύναμης και η διαμάχη μεταξύ Ελλάδας - Ιταλίας για το πού θα εγκατασταθούν οι δυνάμεις τους, έδειξε ότι ο στόχος της πολυεθνικής δεν είναι η βοήθεια στον αλβανικό λαό, αλλά το μοίρασμα της χώρας και γενικότερα των Βαλκανίων σε σφαίρες επιρροής.

Η ελληνική κυβέρνηση, συμπεριφερόμενη ως μικρός ιμπεριαλιστής, έχει τεράστια ευθύνη για την εγκαθίδρυση της ιμπεριαλιστικής νέας τάξης στην Αλβανία. Ζητούμε από την κυβέρνηση, όχι μόνο να αποσύρει τα ελληνικά στρατεύματα από την Αλβανία, αλλά και να απαιτήσει να αποσυρθούν όλες οι δυνάμεις από τη χώρα αυτή.

Ο αλβανικός λαός μπορεί να λύσει μόνος τα προβλήματά του".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ