Τετάρτη 23 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
"Προβλήματα" για την πολυεθνική

ΤΙΡΑΝΑ - ΑΥΛΩΝΑ.-

Ενα ιταλικό πολεμικό πλοίο, το οποίο μετέφερε άνδρες της πολυεθνικής δύναμης, προσάραξε χτες στα ανοιχτά της Αυλώνας εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών, χωρίς να υπάρξουν ζημιές στο πλοίο ή τραυματισμοί.

Κατά τον συνταγματάρχη Τζιανφράνκο Σκάλας, εκπρόσωπο της υπό ιταλική διοίκηση οκταεθνούς δύναμης στην Αλβανία, "Το "Βιτόριο Βένετο" παρασύρθηκε από τους θυελλώδεις ανέμους και προσάραξε", όπως δήλωσε στο πρακτορείο "Ρόιτερ".

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι δύο ρυμουλκά και τρία πλοία του ιταλικού πολεμικού ναυτικού βρίσκονται κοντά στο "Βιτόριο Βένετο", το οποίο έχει προσαράξει σε απόσταση 500 μέτρων από την ακτή.

Στο μεταξύ οκτακόσιοι πενήντα Ελληνες και Ιταλοί στρατιωτικοί που έφθασαν τη Δευτέρα στην Αυλώνα, το "κέντρο της αλβανικής εξέγερσης", όπως χαρακτηρίζεται η πόλη, προετοίμασαν μια ερημωμένη αεροπορική βάση για να στρατοπεδεύσουν.

Μια από τις πιο ανησυχητικές ειδήσεις της χτεσινής ημέρας ήταν ότι ο αστυνομικός διευθυντής της Αυλώνας, Μίλτο Κόρντα, είπε ότι ζήτησε από τον Ιταλό στρατηγό Τζιρολάμο Τζίνγκλιο να αποστείλει δυνάμεις του προς ενίσχυση των δυνάμεων της Αστυνομίας, για να "αποκατασταθεί η τάξη".

Φαίνεται ότι η παρουσία των ανδρών της πολυεθνικής δεν ηρέμησε τα πνεύματα στην Αυλώνα: σύμφωνα με πληροφορίες ειδησεογραφικών πρακτορείων, τα οποία επικαλέστηκαν νοσοκομειακές πηγές, ένας άνθρωπος δολοφονήθηκε προχτές βράδυ και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν.

Αν και τα Τίρανα θεωρούνται "η πιο ασφαλής πόλη της Αλβανίας", υπήρξε χτες η πληροφορία για τοποθέτηση βόμβας κάτω από το αυτοκίνητο του στελέχους του υπουργείου Εσωτερικών, Αρμπεν Ουζκά, από την εκπυρσοκρότηση της οποίας προκλήθηκαν υλικές ζημιές αλλά κανένας τραυματισμός. Κατά το "Ασοσιέιτεντ Πρες", η Αστυνομία των Τιράνων δεν είχε αποδώσει σε καμιά οργάνωση την ευθύνη της ενέργειας.

Πολιτικές διενέξεις

Στο πολιτικό σκηνικό της Αλβανίας, οι διενέξεις των δύο "πόλων" κεντρικής εξουσίας συνεχίστηκαν και χτες, με τον Πρόεδρο Σαλί Μπερίσα να επικρίνει την απόφαση της κυβέρνησης "εθνικής ενότητας" του Μπασκίμ Φίνο να απολύσει τον επικεφαλής της αλβανικής Αστυνομίας, σημαντικό σύμμαχο του Προέδρου.

Ο Μπερίσα είχε εκδηλώσει το Σάββατο και επανέλαβε χτες ότι αντιτίθεται στην απόλυση του Αγκίμ Σέχου, ο οποίος θεωρούνταν ως "αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών".

Σε άρθρο που δημοσιεύεται σήμερα στην προσκείμενη στο Δημοκρατικό Κόμμα του Μπερίσα εφημερίδα "Ριλίντια Ντιμοκράτικε", ο καθαιρεθείς αξιωματικός χαρακτηρίζεται ως "αφοσιωμένος στην ειρήνη και την ελευθερία του λαού", ενώ ο πρωθυπουργός Μπασκίμ Φίνο "εγκληματίας", ο οποίος θα... πρέπει, κατά την εφημερίδα, "να πάει σπίτι του, αφού δεν μπορεί να οδηγήσει την Αλβανία στις γενικές εκλογές".

Η κυβέρνηση υποστήριξε ότι ο αρχηγός της Αστυνομίας δεν ήταν αποδεκτός από τον αλβανικό λαό. Δεν έχει διευκρινιστεί προς το παρόν αν ο πρωθυπουργός Φίνο υπέγραψε το έγγραφο για την απόλυση του Σέχου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ