Τετάρτη 23 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΡΙΣΙ
"Ανταγωνιστική" Γαλλία προγραμματίζει ο Ζιπέ

Χωρίς αλλαγές και πλήρως κατευθυνόμενο από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ το πρόγραμμα του συντηρητικού συνασπισμού

ΠΑΡΙΣΙ.-

Μια Γαλλία προσαρμοσμένη στους σύγχρονους καιρούς υποσχέθηκε ο υπό παραίτηση πρωθυπουργός Αλέν Ζιπέ στο γαλλικό λαό, μιλώντας σε συγκέντρωση υποστηρικτών του κυβερνητικού συνασπισμού. Ο Ζιπέ, που φαίνεται ότι θα είναι και πάλι επικεφαλής του ψηφοδελτίου του συνασπισμού των δεξιών κομμάτων UDF - RPR, ανακοίνωσε, χτες, το προεκλογικό πρόγραμμά του, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα επιφυλάχτηκαν να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους μέσα στις επόμενες ημέρες.

Μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του Γάλλου Προέδρου, Ζακ Σιράκ, περί διεξαγωγής πρόωρων εκλογών στις 25 Μάη και την 1η Ιούνη, ο Αλέν Ζιπέ υπερθεμάτισε υπέρ της αναγκαιότητας ικανοποίησης των κριτηρίων της ευρωπαϊκής νομισματικής ενοποίησης. Με βάση το στόχο αυτό, ο Ζιπέ υπογράμμισε ότι η Γαλλία πρέπει να γίνει νέα, μοντέρνα, επιχειρηματική και αδελφική και τόνισε ότι στην περίπτωση επανεκλογής του θα προχωρήσει το οικονομικό πρόγραμμα λιτότητας, που ακολούθησε μέχρι σήμερα, με πολύ εντατικότερους ρυθμούς και ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει στα αιτήματα των εργατικών συνδικάτων.

Εντονες φήμες περί συνεργασίας σοσιαλιστών - κομμουνιστών

Ο Αλέν Ζιπέ, σχολιάζοντας την έντονη φημολογία περί συνεργασίας του Σοσιαλιστικού και του Κομμουνιστικού Κόμματος, εμφανίστηκε αισιόδοξος και τόνισε ότι ο δεξιός συνασπισμός μπορεί να επικρατήσει στις εκλογές. Από την άλλη πλευρά, το Σοσιαλιστικό και το Κομμουνιστικό Κόμμα απέφυγαν να σχολιάσουν τις φημολογίες περί συνεργασίας τους. Εντούτοις, ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Λιονέλ Ζοσπέν, μοιάζει να "άνοιξε" την πόρτα της συνεργασίας με τους Κομμουνιστές διακηρύσσοντας ότι δε θα σεβαστεί το κριτήριο της μείωσης του δημοσίου ελλείμματος στο 3%, γιατί κάτι τέτοιο ευνοεί την ανεργία. Παρ' όλα αυτά, επανέλαβε ότι τάσσεται υπέρ της προοπτικής του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος, ενώ από την πλευρά του, ο Ρομπέρ Υ, εθνικός γραμματέας του ΚΚΓ, επανέλαβε, χτες, ότι το ΚΚΓ είναι κατηγορηματικά αντίθετο στην ευρωπαϊκή νομισματική ενοποίηση.

Πάντως, τόσο η Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και η διεθνής κοινή γνώμη δεν έδειξε ενθουσιασμένη από την απόφαση του Ζακ Σιράκ, να προσφύγει πρόωρα στις κάλπες. Πηγές προσκείμενες στην ολλανδική προεδρία σχολίαζαν, χτες, ότι οι πρόωρες εκλογές στη Γαλλία θα καθυστερήσουν τις θεσμικές αλλαγές που επρόκειτο να γίνουν στα πλαίσια τις ΕΕ και χαρακτήριζαν "μεγάλο ρίσκο" την απόφαση Σιράκ.

Την ίδια στιγμή, ο αμερικανικός Τύπος επισήμαινε τους κινδύνους που ελλοχεύουν στην απόφαση για πρόωρες εκλογές και χαρακτήριζε "ιδιαίτερα επικίνδυνη" την απόφαση του Σιράκ, ο οποίος στην προσπάθειά του να επανακτήσει μια ευρεία λαϊκή υποστήριξη για να προχωρήσει με μεγαλύτερη άνεση στο οικονομικό πρόγραμμα που υπαγορεύεται από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ θέτει σε κίνδυνο τόσο την πολιτική σκηνή της Γαλλίας, όσο και την όλη διαδικασία της ευρωπαϊκής νομισματικής ενοποίησης. Οπως, μάλιστα, υπογραμμίζει χαρακτηριστικά η "Γουόλ Στριτ Τζούρναλ" η περίοδος, που επέλεξε ο Σιράκ για να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές, είναι σαφώς ριψοκίνδυνη, καθώς η δημοτικότητα του συντηρητικού συνασπισμού έχει πέσει πάρα πολύ, ενώ έχουν ενισχυθεί οι αμφιβολίες και οι αντιρρήσεις κατά της ευρωπαϊκής ενοποίησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ