Τετάρτη 23 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Στο "ρυθμό" του ΔΝΤ

ΣΟΦΙΑ.-

Ο "μήνας του μέλιτος" μετά την ευρεία εκλογική νίκη της Ενωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων (UDF), υπό τον Ιβάν Κοστόφ, φαίνεται ότι δε θα είναι καν μήνας: ήδη προωθούν διαβουλεύσεις για την επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής "συναίνεσης" ως προς την πολιτική που θα ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση, πιθανότερος πρωθυπουργός της οποίας είναι ο Ιβάν Κοστόφ.

Αρχισαν τα... "όργανα"

Το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο της Βουλγαρίας, ΒΤΑ, μετέδωσε χτες ότι τα στελέχη της Ενωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων είχαν συνομιλίες με τους (κατά κράτος ηττημένους των εκλογών του περασμένου Σαββάτου) Σοσιαλιστές, με αντικείμενο την πιθανή υπογραφή διακομματικής συμφωνίας για την υποστήριξη της πολιτικής της νέας κυβέρνησης. Παράλληλα, η ηγεσία της Ενωσης επιχειρεί να προσεγγίσει και τα υπόλοιπα κόμματα - την Ενωση Εθνικής Σωτηρίας, την Ευρωαριστερά και το Κόμμα των Επιχειρηματιών.

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Ιβάν Κοστόφ, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση που θα σχηματίσει θα σεβαστεί τις συμφωνίες που υπέγραψε με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) η υπηρεσιακή κυβέρνηση του Στέφαν Σοφιάνσκι. Το ΔΝΤ έχει υποσχεθεί, από κοινού με άλλους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς, ποσό 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων υπό τη μορφή "έκτακτης βοήθειας" για την έξοδο της Βουλγαρίας από την οξύτατη οικονομική κρίση την οποία διέρχεται.

Οσον αφορά τους υπόλοιπους στόχους της κυβέρνησής του, ο Κοστόφ επισήμανε τα γνωστά: ένταξη σε Ευρωπαϊκή Ενωση και ΝΑΤΟ, καταπολέμηση της διαφθοράς, κυνήγι ανώτερων πολιτικών και δικαστών προηγούμενων (κομμουνιστικών) κυβερνήσεων με βάση απόρρητα έγγραφα μυστικών υπηρεσιών.

Ο Κοστόφ είπε ότι η παράταξή του αναζητεί την "κατάλληλη φόρμουλα της μελλοντικής διακυβέρνησης", επιδιώκοντας να "κινητοποιήσει τη μεταρρυθμιστική πλειοψηφία". Και πρόσθεσε πως "αφού η φόρμουλα διασαφηνιστεί θα προχωρήσουμε σε συνομιλίες για τα ονόματα των υπουργών".

Οι "κοινωνικές συνέπειες"

Ομως, η πολιτική που έχει κατά νου η ηγεσία της Ενωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων έχει σοβαρότατες "κοινωνικές συνέπειες", και αυτό φάνηκε ήδη από την απελευθέρωση των τιμών των τροφίμων, στην οποία προχώρησε προχτές η υπηρεσιακή κυβέρνηση, σε εφαρμογή της συμφωνίας με το ΔΝΤ. Η δήλωση μιας υπουργού της, της Ντ. Μπόμπεβα, ότι "δεν αναμένεται αύξηση των τιμών μετά την απελευθέρωσή τους", μάλλον ως εκδήλωση ευγενικών προθέσεων πρέπει να εκληφθεί...

Την Πέμπτη αναμένεται να απελευθερωθεί και η τιμή των καυσίμων. Κατά τον υπουργό Ενέργειας, Γκ. Στοϊλοφ, ούτε στην ηλεκτρική ενέργεια προβλέπεται αύξηση τιμολογήσεων, αν ο πληθωρισμός και η ισοτιμία δολαρίου - λέβα παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα. Ομως τη Δευτέρα το δολάριο ακρίβυνε κατά 50 λέβα έναντι της Παρασκευής.

Ο υπουργός Οικονομικών, Σβ. Γκαβρίισκι, εκτίμησε ότι "δεν υφίστανται οικονομικοί λόγοι για την άνοδο του δολαρίου" (;) και ότι αυτή σημειώθηκε λόγω κάποιων "αβάσιμων ισχυρισμών ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση και η κεντρική τράπεζα κρατούσαν χαμηλά το δολάριο χρησιμοποιώντας διοικητικά μέτρα, προκειμένου να κερδίσουν τις εκλογές" (οι της Ενωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων)...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ