ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Απρίλη 1997
Σελ. /30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το κύκνειο άσμα του Ταρκόφσκι

Το κύκνειο άσμα του κορυφαίου σκηνοθέτη Αντρέι Ταρκόφσκι, τη "Θυσία", θα προβάλει απόψε στις 23.30 η ΕΤ - 2.Γιος του ποιητή Αρσένι Ταρκόφσκι, σπούδασε στο Πανενωσιακό Κρατικό Ινστιτούτο Κινηματογραφίας της Μόσχας. Την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία τη γυρίζει το 1962. Πρόκειται για την ταινία "Τα παιδικά χρόνια του Ιβάν", που κάνουν παγκοσμίως γνωστό τον σκηνοθέτη. Το 1982 θα εγκαταλείψει την πατρίδα του και θα βρεθεί στην Ιταλία και αργότερα στη Σουηδία, για να πεθάνει στο Παρίσι το 1986 από καρκίνο. Σε όλες σχεδόν τις ταινίες του κυριαρχούν "εικόνες" νερού, η μορφή της μητέρας και η νοσταλγία για την πατρική γη. Ο Ταρκόφσκι γύρισε τη "Θυσία" το 1986, γνωρίζοντας ότι σύντομα θα πέθαινε. Μια ακόμη ποιητική αλληγορική ταινία, στην οποία ο Ταρκόφσκι, ακόμη και στο τέλος της ζωής του, αναζητά νοήματα και ανατροπές, ταξιδεύοντας ανάμεσα στο πραγματικό και στο φανταστικό. Ενας συγγραφέας σκέφτεται ότι ξεσπά πυρηνικός πόλεμος και υπόσχεται στο θεό ότι θ' απαρνηθεί την πατρίδα του, την οικογένειά του ακόμη και το λόγο του, αν όλα γίνουν όπως ήταν πριν. Παίζουν οι: Ερλαντ Τζόζεφσον, Σούζαν Κλίτγουντ, Βάλερι Μέρεζ και Αλαν Εντγουολ.

Την ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη "Το κορίτσι με τα μαύρα",θα μεταδώσει το MEGA στις 22.00.Ο σκηνοθέτης μέσα από την ιστορία μιας ορφανής κοπέλας καταγράφει το συντηρητισμό της επαρχιακής κοινωνίας. Πρωταγωνιστούν δύο κορυφαία ονόματα της ελληνικής σκηνής, η αξέχαστη Ελλη Λαμπέτη και οΔημήτρης Χορν.Η ταινία εκπροσώπησε το 1957, τη χώρα μας στις Κάννες.

Μ. Παρασκευή σήμερα και αρκετές είναι οι ταινίες που είναι προσαρμοσμένες στο πνεύμα των ημερών. Μεταξύ αυτών και η ιταλική υπερπαραγωγή του Ντίνο ντε Λαουρέντις "Η Βίβλος",σε σκηνοθεσία του Τζον Χιούστον.Μεταφορά στην οθόνη των 22 πρώτων κεφαλαίων του Βιβλίου της Γέννησης από τον Αδάμ και την Εύα, μέχρι τον πύργο της Βαβέλ και τη θυσία του Αβραάμ. Παίζουν οι Τζορτζ Σι Σκοτ, Αβα Γκάαρντνερ, Ρίτσαρντ Χάρις και Πίτερ Ο' Τουλ. (ΣΤΑΡ 22.15).

"Γεια σας παιδιά",είναι ο τίτλος της αντιπολεμικής και ευαίσθητης ταινίας του Μαρκ Ντονσκόι. Παιδιά από διάφορα μέρη του κόσμου συγκεντρώνονται σε μια κατασκήνωση της Κριμαίας. Εκεί έρχονται αντιμέτωπα με το θάνατο μιας μικρής Γιαπωνέζας, που έχει προσβληθεί από ραδιενέργεια.Τα παιδιά θα κάνουν έκκληση στους μεγάλους, να σταματήσουν οι πόλεμοι. Παίζουν οι Λ. Σκοπίνα και Μπόρις Βινογκάντοφ. (ΕΤ - 3 23.15)

Σε μονόπρακτο του Τένεσι Ουίλιαμς βασίζεται η ταινία "Αγάπη για τον έρωτα".Το σενάριο έγραψαν οι Φράνσις Φορντ Κόπολα, Φρεντ Κόου και Εντίθ Ζόμερ, ενώ τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Σίντνεϊ Πόλακ.Κεντρικό πρόσωπο είναι μια νεαρή γυναίκα, η οποία παντρεύεται τον εραστή της μητέρας της. Πρωταγωνιστούν η Νάταλι Γουντ και ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ. (ΣΤΑΡ 01.30)

06.00 - 08.00 ΕΝΟΨΕΙ ... των γεγονότων και των εξελίξεων μιας μέρας π

06.00 - 08.00 ΕΝΟΨΕΙ ...των γεγονότων και των εξελίξεων μιας μέρας που ξεκινάει και πρέπει να ξέρετε τι σας περιμένει. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ και η ανασκόπηση του πρωινού Τύπου, με τη "σφραγίδα" του "902 Αριστερά στα FM". Επιμέλεια - παρουσίαση Γιάννης Χατζηγεωργίου.

08.00 - 10.00 ΕΞΑΙΤΙΑΣ Οι ειδήσεις και οι εξελίξεις γίνονται η αιτία για ρεπορτάζ, σχόλια και συζήτηση. Επιμέλεια - παρουσίαση Δάνης Παπαβασιλείου.

10.00 - 11.00 ΕΝΤΕΧΝΕΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ

11.00 - 12.00 ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΑΝ ΤΟΥΣ ΠΟΙΗΤΕΣ ΜΑΣ

12.00 - 13.00 ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙ

13.00 - 14.00 ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ Μια εκπομπή, που ενημερώνει για τις διεθνείς εξελίξεις και τα εξωτερικά μας θέματα. Επιμέλεια - παρουσίαση Αννα Μπαλλή.

14.00 - 16.00 ΜΕ ΑΠΟΨΗ Η διαδρομή του "902. στα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας, με τους ρεπόρτερς και τους ανταποκριτές του σταθμού μας. Επιμέλεια - παρουσίαση Μάρω Φωτάκη.

16.00 - 17.00 ΕΝΤΟΣ ΠΕΔΙΑΣ Η αθλητική εκπομπή του "902". Επιμέλεια - παρουσίαση Θανάσης Λαζαρίδης - Δημήτρης Μαχαίρας.

17.00 - 18.00 ΣΤΑ ΠΙΣΩ ΚΑΘΙΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΚΟΤΕΙΝΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ Ειδήσεις, σχόλια, παρουσιάσεις. Ο,τι χρειάζεται να γνωρίζετε απ' το χώρο του κινηματογράφου. Με τον Θανάση Λαζαρίδη.

18.00 - 19.00 ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ Μια εκπομπή παρακολούθησης των πολιτιστικών γενόμενων, που κρίνει, ενημερώνει, σχολιάζει και προτείνει. Επιμέλεια - παρουσίαση Πέρσα Λάρδη και συνεργάτες.

19.00 - 20.00 ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ Οι καλλιτέχνες συζητούν με τον Στέφανο Ψαραδάκο για το έργο τους, τον πολιτισμό, και το ρόλο της τέχνης στην κοινωνία μας.

20.00 - 20.30 ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΝ 8

20.30 - 22.00 ΨΗΦΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ Τραγούδια - σχόλια - συνεντεύξεις με θέμα πάντα το ελληνικό τραγούδι. Με τον Στάθη Ευτυχίδη.

22.00 - 23.00 ΤΟ ΥΦΟΣ ΜΙΑΣ ΩΡΑΣ Η Αντέλα Μέρμηγκα επιλέγει και διαβάζει από την ελληνική και ξένη λογοτεχνία.

23.00 - 24.00 ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΑΝ ΤΟΥΣ ΠΟΙΗΤΕΣ ΜΑΣ Επιμέλεια Δ. Κουτζανίδης.

24.00 - 02.00 ΟΚΤΑΝΑ Ενα άνευ ορίων ROCK ταξίδι, παρέα με τους ποιητές. Με την Ελένη Μαυρούλη και τον Αγγελο Νταλαχάνη.

02.00 - 03.00 ΤΗΣ ΖΩΗΣ, ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ Το παγκόσμιο εργατικό αντιφασιστικό, αντιπολεμικό τραγούδι, μόνο στον "902 Αριστερά στα FM". Τραγούδια των ελπίδων, των πόθων και των αγώνων για μια καλύτερη ζωή, των λαών όλου του κόσμου. Επιμέλεια: Στέφανος Ψαραδάκος.

03.00 - 04.00 Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ...χωρίς λόγια. Επιμέλεια Δημήτρης Κουτζανίδης.

04.00 - 06.00 ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΜΕ ΤΟΝ "902"

Φραγκίσκος Λεονταρίτης

Το δεύτερο και τελευταίο μέρος του ντοκιμαντέρ, που είναι αφιερωμένο στον Ελληνα μουσικοσυνθέτη της Αναγέννησης Φραγκίσκο Λεονταρίτη,θα μεταδώσει σήμερα στις 17.10 η ΕΤ-2. Ο Φ. Λεονταρίτης γεννήθηκε στον Χάνδακα της Κρήτης περίπου το 1518 και πέθανε το 1572. Το 1549 και αφού έχει εγκαταλείψει την Κρήτη θα γίνει μέλος της χορωδίας του ναού του Αγίου Μάρκου της Βενετίας. Σύντομα, θα γίνει ένας από τους καλύτερους μουσικούς της Βενετίας. Αργότερα θα αναπτύξει δεσμούς με τη Γερμανία και θα προσληφθεί από τον δούκα της Βαυαρίας Αλβέρτο Ε ως μέλος της χορωδίας και της μουσικής της αυλής. Υστερα από είκοσι χρόνια απουσίας, το 1568 θα επιστρέψει στην Κρήτη.

Γενικός σύμβουλος της εκπομπής είναι ο Νίκος Παναγιωτάκης.Η ενορχήστρωση των έργων είναι του Αντώνη Κοντογεωργίου.Τα έργα ερμηνεύονται από 25μελή ορχήστρα και χορωδία. Το σενάριο και η σκηνοθεσία είναι του Λευτέρη Χαρωνίτη και η αφήγηση της Νίκης Τριανταφυλλίδη.

  • Σε μια ξεχωριστή ηχογράφηση του 1977, οι ακροατές θα έχουν την ευκαιρία, να ακούσουν την Ελλη Λαμπέτη,να διαβάζει αποσπάσματα, από τα "Κατά Ματθαίον Ευαγγέλια" και την "Υμονολογία" της Μεγάλης Εβδομάδος. Απόψε στις 20.00 από το Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ.
  • Η μετάδοση του μεσαιωνικού θεατρικού έργου "Χριστός Πάσχων", διασκευασμένου για παιδιά, ολοκληρώνεται σήμερα στις 16.50,από την ΕΤ-1, με τη μετάδοση του δεύτερου μέρους. Πρόκειται για μια συμπαραγωγή του Δημοτικού Θεάτρου Καλαμάτας και της ΕΤ-1. Η διασκευή και η σκηνοθεσία είναι του Σταύρου Τσακίρη και παίζουν οι Αλίκη Αλεξανδράκη, Ολγα Αλεξανδροπούλου, Ελένη Κοκίδη κ.ά.

H αφίσα της ταινίας του Αντρ. Ταρκόφσκι "Η θυσία" (ΕΤ-2 23.30)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ