Παρασκευή 25 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το κύκνειο άσμα του Ταρκόφσκι

Το κύκνειο άσμα του κορυφαίου σκηνοθέτη Αντρέι Ταρκόφσκι, τη "Θυσία", θα προβάλει απόψε στις 23.30 η ΕΤ - 2.Γιος του ποιητή Αρσένι Ταρκόφσκι, σπούδασε στο Πανενωσιακό Κρατικό Ινστιτούτο Κινηματογραφίας της Μόσχας. Την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία τη γυρίζει το 1962. Πρόκειται για την ταινία "Τα παιδικά χρόνια του Ιβάν", που κάνουν παγκοσμίως γνωστό τον σκηνοθέτη. Το 1982 θα εγκαταλείψει την πατρίδα του και θα βρεθεί στην Ιταλία και αργότερα στη Σουηδία, για να πεθάνει στο Παρίσι το 1986 από καρκίνο. Σε όλες σχεδόν τις ταινίες του κυριαρχούν "εικόνες" νερού, η μορφή της μητέρας και η νοσταλγία για την πατρική γη. Ο Ταρκόφσκι γύρισε τη "Θυσία" το 1986, γνωρίζοντας ότι σύντομα θα πέθαινε. Μια ακόμη ποιητική αλληγορική ταινία, στην οποία ο Ταρκόφσκι, ακόμη και στο τέλος της ζωής του, αναζητά νοήματα και ανατροπές, ταξιδεύοντας ανάμεσα στο πραγματικό και στο φανταστικό. Ενας συγγραφέας σκέφτεται ότι ξεσπά πυρηνικός πόλεμος και υπόσχεται στο θεό ότι θ' απαρνηθεί την πατρίδα του, την οικογένειά του ακόμη και το λόγο του, αν όλα γίνουν όπως ήταν πριν. Παίζουν οι: Ερλαντ Τζόζεφσον, Σούζαν Κλίτγουντ, Βάλερι Μέρεζ και Αλαν Εντγουολ.

Την ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη "Το κορίτσι με τα μαύρα",θα μεταδώσει το MEGA στις 22.00.Ο σκηνοθέτης μέσα από την ιστορία μιας ορφανής κοπέλας καταγράφει το συντηρητισμό της επαρχιακής κοινωνίας. Πρωταγωνιστούν δύο κορυφαία ονόματα της ελληνικής σκηνής, η αξέχαστη Ελλη Λαμπέτη και οΔημήτρης Χορν.Η ταινία εκπροσώπησε το 1957, τη χώρα μας στις Κάννες.

Μ. Παρασκευή σήμερα και αρκετές είναι οι ταινίες που είναι προσαρμοσμένες στο πνεύμα των ημερών. Μεταξύ αυτών και η ιταλική υπερπαραγωγή του Ντίνο ντε Λαουρέντις "Η Βίβλος",σε σκηνοθεσία του Τζον Χιούστον.Μεταφορά στην οθόνη των 22 πρώτων κεφαλαίων του Βιβλίου της Γέννησης από τον Αδάμ και την Εύα, μέχρι τον πύργο της Βαβέλ και τη θυσία του Αβραάμ. Παίζουν οι Τζορτζ Σι Σκοτ, Αβα Γκάαρντνερ, Ρίτσαρντ Χάρις και Πίτερ Ο' Τουλ. (ΣΤΑΡ 22.15).

"Γεια σας παιδιά",είναι ο τίτλος της αντιπολεμικής και ευαίσθητης ταινίας του Μαρκ Ντονσκόι. Παιδιά από διάφορα μέρη του κόσμου συγκεντρώνονται σε μια κατασκήνωση της Κριμαίας. Εκεί έρχονται αντιμέτωπα με το θάνατο μιας μικρής Γιαπωνέζας, που έχει προσβληθεί από ραδιενέργεια.Τα παιδιά θα κάνουν έκκληση στους μεγάλους, να σταματήσουν οι πόλεμοι. Παίζουν οι Λ. Σκοπίνα και Μπόρις Βινογκάντοφ. (ΕΤ - 3 23.15)

Σε μονόπρακτο του Τένεσι Ουίλιαμς βασίζεται η ταινία "Αγάπη για τον έρωτα".Το σενάριο έγραψαν οι Φράνσις Φορντ Κόπολα, Φρεντ Κόου και Εντίθ Ζόμερ, ενώ τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Σίντνεϊ Πόλακ.Κεντρικό πρόσωπο είναι μια νεαρή γυναίκα, η οποία παντρεύεται τον εραστή της μητέρας της. Πρωταγωνιστούν η Νάταλι Γουντ και ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ. (ΣΤΑΡ 01.30)


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ