ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Μάρτη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Το μάνατζμεντ στους ιδιώτες!

Η κυβέρνηση αναθέτει σε ιδιωτική εταιρεία την ανάθεση μελετών για την εισαγωγή του μάνατζμεντ στο δημόσιο τομέα -Μέλη της εταιρείας υψηλόβαθμα στελέχη του δημοσίου!

Την ανάθεση μελετών εισαγωγής μεθόδων μάνατζμεντ στη δημόσια διοίκηση σε ιδιωτική εταιρία, επιδιώκει η κυβέρνηση Σημίτη, στο πλαίσιο της γενικότερης εκστρατείας που έχει ξεκινήσει για επιβολή νεοφιλελεύθερων μέτρων στο όνομα «της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας» της κρατικής μηχανής. Μάλιστα, στην ιδιωτική εταιρία, η οποία χτες παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου, συμμετέχουν ήδη υψηλόβαθμα στελέχη του δημόσιου τομέα! Πρόκειται για εταιρία με την επωνυμία «Ινστιτούτο Μάνατζμεντ Δημόσιας Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης» (ΙΜΔΔΑ), η οποία είναι θυγατρική της εταιρίας «Ελληνική Εταιρία Διοίκησης Επιχειρήσεων» (ΕΕΔΕ) και συστάθηκε ακριβώς γι' αυτό το σκοπό. Οπως τον περιέγραψαν κομψά τα διευθυντικά στελέχη της, το ΙΜΔΔΑ «δημιουργείται για να συμβάλει στη διάδοση εννοιών και τεχνικών του μάνατζμεντ, κατάλληλα προσαρμοσμένων στο χώρο του ευρύτερου δημόσιου τομέα, με στόχο την αύξηση της αποτελεσματικότητας της λειτουργίας του». Τα στελέχη της εταιρίας, επικεφαλής της οποίας είναι ο μέχρι πριν από ένα χρόνο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης Π. Μαΐστρος(!), απέφυγαν να διευκρινίσουν τους τρόπους και τα μέσα με τους οποίους θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο δημόσιο τομέα, αλλά, όπως προκύπτει σαφώς από τα υπόλοιπα που είπαν, στόχος τους είναι να αναλάβουν μεγάλο μερίδιο των μελετών για θέματα γύρω από το μάνατζμεντ στη δημόσια διοίκηση, όπως οι δείκτες μέτρησης της παραγωγικότητας υπηρεσιών και υπαλλήλων, κ.ά. Η συνεργασία τους με το δημόσιο τομέα μπορεί να περάσει και μέσα από τις λεγόμενες Ομάδες Διοίκησης Εργου, οι οποίες θεσμικά προορίζονται να αναλαμβάνουν «την εκτέλεση συγκεκριμένων έργων ή προγραμμάτων», με στόχο την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των δημοσίων υπηρεσιών. Προβλέπεται μάλιστα συνεργασία αυτών των Ομάδων - που στην ουσία ασκούν «παράλληλη διοίκηση» για χάρη της ταχύτερης επιβολής των πολιτικών της κυβέρνησης - με τον ιδιωτικό τομέα.

Αξίζει να σημειωθούν δύο ακόμα «παράδοξα» όσον αφορά στη δράση της συγκεκριμένης ιδιωτικής εταιρίας. Πρώτον, μέλη της είναι ήδη υψηλόβαθμα στελέχη του δημοσίου τομέα, τα οποία, εξ αντικειμένου, έχουν ως αποστολή στη δημόσια διοίκηση την αποστολή της εταιρίας. Για παράδειγμα, μέλη της εταιρίας, τα οποία παραβρέθηκαν και στη συνέντευξη Τύπου, είναι ο Θ. Τσέκος, γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης(!), η Αλίκη Κουτσουμάρη, βοηθός «Συνηγόρου του Πολίτη»(!), ενώ μέλη της εταιρίας, όπως υποστηρίχτηκε, μπορούν να γίνουν όλα τα διευθυντικά στελέχη του ευρύτερου δημόσιου τομέα!!!

Δεύτερον, πριν ακόμα ιδρυθεί η εταιρία (ΙΜΔΔΑ) είχε προχωρήσει στη διεξαγωγή σεμιναρίων τα οποία παρακολούθησαν στελέχη των υπουργείων και δημοσίων οργανισμών! Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται και στο επίσημο έντυπο του υπουργείου Εσωτερικών «Δημοσιογραφικά», την Τρίτη 20 Φλεβάρη του 2000 το ΙΜΔΔΑ σε συνεργασία με τη... Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών διοργάνωσε ημερίδα με θέμα «Μάνατζμεντ στο Δημόσιο Τομέα» στο αμφιθέατρο της Γενικής Γραμματείας στο Μοσχάτο! Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην εφημερίδα του υπουργείου, «την εκδήλωση παρακολούθησαν στελέχη υπουργείων και Οργανισμών του δημοσίου, προκειμένου να ενημερωθούν για τις σύγχρονες τάσεις όσον αφορά την εφαρμογή του μάνατζμεντ στη Δημόσια Διοίκηση και Αυτοδιοίκηση και να δημιουργηθεί στο ανθρώπινο δυναμικό της Δημόσιας Διοίκησης μια κουλτούρα προσανατολισμένη όχι μόνο στην αρχή της νομιμότητας αλλά και στην επίτευξη των καλύτερων δυνατών αποτελεσμάτων»!

Οσον αφορά στις υπηρεσίες που θα πουλήσει η συγκεκριμένη εταιρία στο δημόσιο τομέα, με την υποστήριξη βέβαια της κυβέρνησης, αρκεί ένα απόσπασμα από τη χτεσινή εισήγησή τους: «Οι πολίτες και οι επιχειρηματίες αρχίζουν να μη βλέπουν το κράτος ως αναγκαίο διαμεσολαβητή αλλά να αναζητούν παράλληλη πρόσβαση στο κοινοτικό περιβάλλον. Θα ήταν επομένως ενδιαφέρουσα ιδέα για την εφαρμογή δράσεων να δημιουργηθούν παράλληλες με τις υπάρχουσες υποδομές ή έστω εναλλακτικές διαδικασίες παροχής υπηρεσιών»! Με άλλα λόγια, μιλάνε ευθέως για αντικατάσταση των λειτουργιών και υπηρεσιών του κράτους από τον ιδιωτικό τομέα...

ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΗΦΟΡΙΔΗΣ
Αν ζούσε σήμερα θα ήταν μαζί μας

Εκδήλωση στη μνήμη του πρωτομάρτυρα της ειρήνης έγινε την περασμένη Κυριακή στη Θεσσαλονίκη

«Είμαστε βέβαιοι ότι αν ζούσε σήμερα ο Νίκος Νικηφορίδης θα αντιδρούσε ξανά και ξανά μαζί με όλους εμάς, που συνεχίζουμε τα βήματά του, για να μη γίνει η περιοχή προτεκτοράτο των ιμπεριαλιστών και της νέας τάξης πραγμάτων».

Τα παραπάνω αναφέρονται στην ομιλία του Αντιπροέδρου της ΕΔΥΕΘ, Δημήτρη Ζαχαριάδη, στη σεμνή τελετή στη μνήμη του πρωτομάρτυρα της ειρήνης Νίκου Νικηφορίδη, που οργανώθηκε από την ΕΔΥΕΘ την Κυριακή το μεσημέρι στο μνημείο των Νικηφορίδη, Γ. Λαμπράκη και Γ. Τσαρουχά στην Πλατεία Ειρήνης του Δήμου Συκεών.

Δεκάδες αγωνιστές της ειρήνης και της δημοκρατίας και αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης τίμησαν τη μνήμη του νεολαίου πρωτομάρτυρα της ειρήνης, που το στρατοδικείο της σκοπιμότητας καταδίκασε σε θάνατο το Φλεβάρη 1951 στη Θεσσαλονίκη και που εκτελέστηκε στις 5 Μάρτη στο χώρο εκτελέσεων του Γεντί Κουλέ, επειδή συγκέντρωνε υπογραφές στην Εκκληση της Στοκχόλμης, για την κατάργηση των πυρηνικών όπλων και τον έλεγχο των εξοπλισμών!

Ο ομιλητής αναφέρθηκε συνοπτικά στη ζωή και τη συνεπή αγωνιστική στάση και αυταπάρνηση του Νικηφορίδη που πεθαίνοντας σε ηλικία μόλις 23 χρόνων πρόφθασε να περάσει από όλες τις δοκιμασίες των αγωνιστών του λαϊκού κινήματος, φυλακές, εξορίες, φρικτά βασανιστήρια και τέλος τον τιμημένο θάνατο, επειδή αρνήθηκε να «αποκηρύξει» τις ιδέες και τα ιδανικά του.

«Οι κοινωνικοί και πολιτικοί στόχοι», για τους οποίους έδωσε τη ζωή του ο Νικηφορίδης, τόνισε ο Δ. Ζαχαριάδης, «παραμένουν αναλλοίωτοι στο πέρασμα των χρόνων.. Υπάρχει προοδευτικός άνθρωπος, που δεν κατανοεί τα νέα δεσμά της ανθρωπότητας από τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς ιμπεριαλιστές;

Μπορεί κανείς να ξεχάσει το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ, τη νομιμοποίηση ενός διεθνούς δικαίου, όπου ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος καθαγιάζεται, καταργούνται και τυπικά οι αρχές της μη επέμβασης στο εσωτερικό της κάθε χώρας, καταργείται κάθε έννοια εθνικής ανεξαρτησίας; Εμείς όμως συνεχίζουμε στα βήματά του», κατέληξε ο ομιλητής.

Στις Βρυξέλλες η Μ. Ολμπράιτ

Επίσκεψη στις Βρυξέλλες πραγματοποιεί την προσεχή Παρασκευή (10 Μαρτίου) η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ, όπου θα συναντηθεί με τον γραμματέα του ΝΑΤΟ Τζορτζ Ρόμπερτσον (αμέσως μετά την επιστροφή του από την Αγκυρα), τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι και τον ύπατο εκπρόσωπο για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας(ΚΕΠΠΑΑ) της ΕΕ, Χαβιέ Σολάνα.

Οι Βρυξέλλες είναι ο τελευταίος σταθμός της ευρωπαϊκής περιοδείας της Αμερικανίδας υπουργού που ξεκίνησε από τη Λισαβόνα, συνεχίστηκε στον τόπο καταγωγής της, την Τσεχία και μετά (8-9 Μαρτίου) στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, πριν καταλήξει στη βελγική πρωτεύουσα, όπου με τους Ευρωπαίους ιθύνοντες θα συζητήσει θέματα ευρωπαϊκής ασφάλειας και άμυνας, ενώ στην έδρα του ΝΑΤΟ, με το γενικό γραμματέα, τις τελευταίες εξελίξεις στα Βαλκάνια. Η «απάντηση» της Μ. Ολμπράιτ στα πρώτα βήματα της κοινής ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής - μετά την «πρεμιέρα» της Επιτροπής Ασφάλειας της ΕΕ σε επίπεδο πρέσβεων και ανώτατων στελεχών των κρατών - μελών, στις Βρυξέλλες - ήρθε ήδη από τη Λισαβόνα, κατά τη διάρκεια αμερικανοευρωπαϊκής διυπουργικής συνόδου με το ίδιο αντικείμενο, όπου δήλωσε «θετική» απέναντι στην ευρωπαϊκή άμυνα «υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι συμπληρωματική και όχι ανταγωνιστική με το ΝΑΤΟ» και ακόμη «ότι μια ισχυρότερη Ευρώπη δεν πρέπει να σημαίνει μια λιγότερο δυνατή Ατλαντική Συμμαχία». Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έσπευσε ωστόσο να διευκρινίσει ότι «υποστηρίζει θερμά την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας ασφάλειας και άμυνας, ελπίζοντας να επιτρέψει στην Ευρώπη τη δημιουργία σύγχρονων και ευέλικτων μονάδων, έτοιμων να διεξάγουν επιχειρήσεις στους κόλπους του ΝΑΤΟ ή χωριστά, όπου η Συμμαχία δεν εμπλέκεται», για να καταλήξει ότι «το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ασφάλειας και άμυνας πρέπει να διατηρεί σχέσεις διαφάνειας και συνεργασίας με τη Συμμαχία».

Στο μεταξύ η Πολιτική Επιτροπή Ασφάλειας, που χαρακτηρίστηκε καθοριστικής σημασίας από τον Χ. Σολάνα, κατά την πρώτη της σύνοδο ανέλαβε τη δημιουργία υποδομής για την προώθηση ευρωπαϊκής άμυνας και τη συγκρότηση στρατιωτικής δύναμης 60.000 ανδρών μέχρι το 2003, ενώ έθεσε ως στόχο «να μπορεί να καταφύγει σε μέτρα διπλωματικά, οικονομικά και σε τελευταία ανάλυση σε στρατιωτική επέμβαση, όποτε οι διεθνείς κρίσεις το επιβάλλουν». Παράλληλα στους άξονες που προσδιόρισε για τους στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες, που συμμετέχουν, συμπεριέλαβε «τις καλές σχέσεις με το ΝΑΤΟ και τους συμμάχους του, που δεν είναι μέλη της ΕΕ».

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ «ΑΛΦΑ»
Προσφυγή στο ΣτΕ για την υπόθεση Κορκολή

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) μεταφέρονται τα «ροζ» σκάνδαλα, με τις εκπομπές του δημοσιογράφου Μάκη Τριανταφυλλόπουλου, σε βάρος του τραγουδιστή Στ. Κορκολή και του μόδιστρου Μιχ. Ασλάνη.

Ο τηλεοπτικός σταθμός «Αλφα» (πρώην ΣΚΑΪ) προσέφυγε στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο, ζητώντας να ακυρωθούν αποφάσεις της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, με τις οποίες επιβλήθηκε η διακοπή της επεξεργασίας και η καταστροφή των ευαίσθητων δεδομένων που αφορούσαν τον Στ. Κορκολή και τον Μιχ. Ασλάνη, καθώς και το χρηματικό πρόστιμο 10 εκατ. δραχμών.

Στην προσφυγή του ο σταθμός ισχυρίζεται:

- Η Αρχή Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα εξέδωσε αναρμοδίως τις σχετικές αποφάσεις κατά του «Αλφα» και ότι το μόνο αρμόδιο όργανο για την τήρηση της τηλεοπτικής νομοθεσίας είναι το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

- Σχετικά με το αρχείο για τα «ευαίσθητα» δεδομένα των επίμαχων εκπομπών, ο «Αλφα» ισχυρίζεται ότι η επεξεργασία των δεδομένων έγινε από την εταιρία «Ευθ. Τριανταφυλλόπουλος και Σία ΕΕ», πριν από τη διαμόρφωση της τελικής εκπομπής και πριν την παράδοση στον «Αλφα». Ετσι, λοιπόν, ο σταθμός θεωρεί ότι οι υπάλληλοί του δεν έκαναν... καμιά έρευνα και ότι η Αρχή Δεδομένων έσφαλε με το να υπαγάγει το αρχείο στις διατάξεις του νόμου που επικαλείται.

- Η συλλογή των στοιχείων των εκπομπών του Μ. Τριανταφυλλόπουλου αφορά δημοσιογραφική εκπομπή του ίδιου και ο σταθμός δεν είχε δικαίωμα να παρέμβει ή να κάνει λογοκρισία.

- Η συγκεκριμένη εκπομπή με τον Στ. Κορκολή και τον Μιχ. Ασλάνη αποτελεί ανεξάρτητη παραγωγή της εταιρίας του Μ. Τριανταφυλλόπουλου και ο «Αλφα» δεν είχε καμιά συμμετοχή και ανάμειξη.

- Τέλος, ο «Αλφα» ισχυρίζεται ότι κακώς επιβλήθηκε εναντίον του το πρόστιμο από την Αρχή Δεδομένων, επειδή για το ίδιο θέμα το ΕΣΡ επέβαλε πρόστιμο 60 εκατ. δραχμών και σύμφωνα με τη γενική αρχή του δικαίου δεν μπορεί να επιβληθεί δύο φορές πρόστιμο για το ίδιο αδίκημα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ