Τρίτη 7 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΗΦΟΡΙΔΗΣ
Αν ζούσε σήμερα θα ήταν μαζί μας

Εκδήλωση στη μνήμη του πρωτομάρτυρα της ειρήνης έγινε την περασμένη Κυριακή στη Θεσσαλονίκη

«Είμαστε βέβαιοι ότι αν ζούσε σήμερα ο Νίκος Νικηφορίδης θα αντιδρούσε ξανά και ξανά μαζί με όλους εμάς, που συνεχίζουμε τα βήματά του, για να μη γίνει η περιοχή προτεκτοράτο των ιμπεριαλιστών και της νέας τάξης πραγμάτων».

Τα παραπάνω αναφέρονται στην ομιλία του Αντιπροέδρου της ΕΔΥΕΘ, Δημήτρη Ζαχαριάδη, στη σεμνή τελετή στη μνήμη του πρωτομάρτυρα της ειρήνης Νίκου Νικηφορίδη, που οργανώθηκε από την ΕΔΥΕΘ την Κυριακή το μεσημέρι στο μνημείο των Νικηφορίδη, Γ. Λαμπράκη και Γ. Τσαρουχά στην Πλατεία Ειρήνης του Δήμου Συκεών.

Δεκάδες αγωνιστές της ειρήνης και της δημοκρατίας και αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης τίμησαν τη μνήμη του νεολαίου πρωτομάρτυρα της ειρήνης, που το στρατοδικείο της σκοπιμότητας καταδίκασε σε θάνατο το Φλεβάρη 1951 στη Θεσσαλονίκη και που εκτελέστηκε στις 5 Μάρτη στο χώρο εκτελέσεων του Γεντί Κουλέ, επειδή συγκέντρωνε υπογραφές στην Εκκληση της Στοκχόλμης, για την κατάργηση των πυρηνικών όπλων και τον έλεγχο των εξοπλισμών!

Ο ομιλητής αναφέρθηκε συνοπτικά στη ζωή και τη συνεπή αγωνιστική στάση και αυταπάρνηση του Νικηφορίδη που πεθαίνοντας σε ηλικία μόλις 23 χρόνων πρόφθασε να περάσει από όλες τις δοκιμασίες των αγωνιστών του λαϊκού κινήματος, φυλακές, εξορίες, φρικτά βασανιστήρια και τέλος τον τιμημένο θάνατο, επειδή αρνήθηκε να «αποκηρύξει» τις ιδέες και τα ιδανικά του.

«Οι κοινωνικοί και πολιτικοί στόχοι», για τους οποίους έδωσε τη ζωή του ο Νικηφορίδης, τόνισε ο Δ. Ζαχαριάδης, «παραμένουν αναλλοίωτοι στο πέρασμα των χρόνων.. Υπάρχει προοδευτικός άνθρωπος, που δεν κατανοεί τα νέα δεσμά της ανθρωπότητας από τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς ιμπεριαλιστές;

Μπορεί κανείς να ξεχάσει το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ, τη νομιμοποίηση ενός διεθνούς δικαίου, όπου ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος καθαγιάζεται, καταργούνται και τυπικά οι αρχές της μη επέμβασης στο εσωτερικό της κάθε χώρας, καταργείται κάθε έννοια εθνικής ανεξαρτησίας; Εμείς όμως συνεχίζουμε στα βήματά του», κατέληξε ο ομιλητής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ