Τρίτη 7 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Ραντεβού στα τυφλά με οδηγό το ... ΝΑΤΟ

Η ελληνική πλευρά δήλωσε συμμετοχή χωρίς να ξέρει καν τον τόπο!

Με άγνωστος για την ελληνική πλευρά τους όρους προχωράει, η κατόπιν αμερικανικής υπαγόρευσης, ελληνοτουρκική στρατιωτική συνεργασία. Οπως εκ των υστέρων γίνεται γνωστό, η ελληνική πλευρά έχει δηλώσει συμμετοχή με μια φρεγάτα στην υπό τουρκική διοίκηση πολυεθνική άσκηση «DISTINED GLORY» («Αναπόφευκτη Δόξα»), που θα διεξαχθεί στην Τουρκία το διάστημα 12-22 του Απρίλη.

Είναι λοιπόν άγνωστο το πού θα διεξαχθεί η άσκηση και αν θίγονται ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο, καθώς για πρώτη φορά θα διεξαχθεί στο Αιγαίο άσκηση με την ευθύνη της Τουρκίας στην οποία παίρνουν μέρος και ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις. Παρ' όλα αυτά, δηλώθηκε πανηγυρικά η ελληνική συμμετοχή. Μετά λοιπόν το θόρυβο που προκλήθηκε από δημοσιεύματα τα οποία αναφέρουν ότι μέρος της ίδιας άσκησης αποτελούν και δραστηριότητες των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων που θα λάβουν χώρα είτε στα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη είτε στον θαλάσσιο και εναέριο χώρο της βόρειας Κύπρου, από στρατιωτικές πηγές διευκρινίζεται ότι η ελληνική πλευρά έχει δηλώσει μόνο πρόθεση συμμετοχής, ο σχεδιασμός δεν έχει ολοκληρωθεί και ανά πάση στιγμή, στη διάρκεια του σχεδιασμού, αν κριθεί ότι θίγονται ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, η Ελλάδα μπορεί να αποχωρήσει.

Για το θέμα αυτό ρωτήθηκε χτες και ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, ο οποίας έμμεσα επιβεβαίωσε ότι θα διεξαχθεί και τουρκική άσκηση στα Κατεχόμενα, αλλά δε... θα έχει σχέση με αυτή που θα συμμετέχει η Ελλάδα. «Δεν έχει, είπε, καμία σχέση η διεξαγωγή αυτής της άσκησης με όποια τουρκική άσκηση γίνει στο μέλλον, για την οποία επισήμως δεν έχουμε ενημερωθεί και η οποία μπορεί να αφορά - από δημοσιεύματα πληροφορούμαι κάτι σχετικό - εναέριο χώρο στα Κατεχόμενα». Και για να μην υπάρχει καμία παρανόηση πρόσθεσε: «Σε μία πολυεθνική άσκηση, στην οποία θα συμμετέχουν δυνάμεις και από άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, ασφαλώς θα πάρουμε μέρος. Στις ασκήσεις αυτές τηρούνται όλοι οι κανόνες. Η άσκηση αυτή θα γίνει σε διεθνή εναέριο χώρο, σε διεθνή ύδατα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Οχημα» διεργασιών και τα σχέδια για την Αμμόχωστο (2020-02-14 00:00:00.0)
Λυκοφιλίες επικίνδυνες για το λαό (2010-12-17 00:00:00.0)
ΝΑΤΟικό θέατρο στο Αιγαίο (2004-11-06 00:00:00.0)
Ασκήσεις και παραβιάσεις στο Αιγαίο (1997-11-04 00:00:00.0)
Τουρκικές ασκήσεις και ελληνική παρουσία (1996-06-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ