Τρίτη 7 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Βίζες και μίζες

Η κορυφή του παγόβουνου της διαφθοράς εμφανίστηκε, ωστόσο δεν υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι θα αντιμετωπιστεί ριζικά το πρόβλημα που επικρατεί σε πολλές ελληνικές διπλωματικές αποστολές σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης

H κορυφή του παγόβουνου της διαφθοράς, που - είναι κοινό μυστικό - κυριαρχεί σε πολλές ελληνικές διπλωματικές αποστολές, κυρίως σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, εμφανίστηκε χτες με το πόρισμα της Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης, την οποία είχε ζητήσει να πραγματοποιηθεί το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών από τον περασμένο Δεκέμβρη, όταν διαπιστώθηκε από τελωνειακούς η προσπάθεια Ελληνα υπαλλήλου της πρεσβείας της χώρας στα Τίρανα να μεταφέρει στην Ελλάδα μερικές δεκάδες εκατομμύρια χωρίς να τα δηλώσει.

Αν και οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ υποστηρίζουν ότι η «έρευνα» απλώς θα περιοριστεί στην κορυφή του παγόβουνου και μόνο, το πόρισμα της ΕΔΕ, σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, ζητά τη δίωξη δύο διπλωματών που υπηρέτησαν στα προξενεία που διατηρεί η Ελλάδα στα Τίρανα και το Αργυρόκαστρο. Η ΕΔΕ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κάνει λόγο για βίζες που χορηγούνταν με ένα αδιαφανές σύστημα και αναδεικνύει τη φημολογία, σύμφωνα με την οποία, ειδικότερα στο Αργυρόκαστρο, υπήρχε οικονομική συναλλαγή για την έκδοση των ταξιδιωτικών εγγράφων. Στην ΕΔΕ γίνεται επίσης λόγος για χορήγηση βίζας με καταστάσεις ονομάτων που έδινε ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, τότε, της Αλβανίας Π. Μίλο, σε Ελληνα διπλωματικό υπάλληλο, ο οποίος αναλάμβανε τη διεκπεραίωση έκδοσης εν αγνοία του πρεσβευτή.

Σχολιάζοντας τις πληροφορίες που διέρρευσαν στον Τύπο, σχετικά με το πόρισμα της ΕΔΕ, ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, θέλησε κατ' αρχήν να «προστατεύσει» τον Π. Μίλο. «Ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, είπε ο Δ. Ρέππας, όταν περιήλθαν σε γνώση του σχετικά στοιχεία, ανέθεσε σε δικαστικό να προβεί σε αυτή την έρευνα, προκειμένου να έχουμε υπόψη μας πώς ακριβώς διακινήθηκαν πολίτες από την Αλβανία στην Ελλάδα, με διαδικασίες οι οποίες δεν είναι απόλυτα σύννομες. Η εμπλοκή του ονόματος του Αλβανού υπουργού Εξωτερικών δε θα πρέπει να γίνεται με αυτό τον τρόπο. Με την ευκαιρία, πρέπει να τονίσω ότι ο κ. Μίλο, ως υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, τα τελευταία χρόνια, έχει συμβάλει, σε πολύ σημαντικό βαθμό, στη θετική εξέλιξη των ελληνοαλβανικών σχέσεων. Τον θεωρούμε έναν πολύ σημαντικό πολιτικό παράγοντα στη γειτονική χώρα. Τα θέματα τα οποία αντιμετώπισε στη διάρκεια της έρευνάς του ο αρμόδιος δικαστικός παράγοντας, που ανέλαβε να φέρει σε πέρας αυτό το έργο, θα αξιολογηθούν από το υπουργείο Εξωτερικών και θα έχουμε την τελική θέση», κατέληξε o υπουργός Τύπου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ