Τρίτη 7 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Αυτό είναι το τριφασικό!

Το προωθούμενο «νέο» σύστημα, ουσιαστικά, σημαίνει ανατροπή της κοινωνικής ασφάλισης

Το τριφασικό ή σύστημα των τριών πυλώνων είναι το σύστημα που προτείνουν διεθνείς ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί, ο ΣΕΒ, η κυβέρνηση και η ΝΔ, να εφαρμοστεί στην κοινωνική ασφάλιση, αμέσως μετά τις εκλογές. Πολλά είναι τα σενάρια και οι διάφορες παραλλαγές που «παίζουν» από Οργανισμό σε Οργανισμό, από στέλεχος σε στέλεχος, όμως όλες συγκλίνουν στις γενικές κατευθύνσεις, όπως και στο γενικό στόχο, που είναι η ανατροπή του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης.

Ολες οι παραλλαγές κινούνται πάνω στους εξής τρεις άξονες:

Οπρώτος αφορά τη χορήγηση μιας ελάχιστης σύνταξης, με κρατική συμμετοχή. Οι κατώτερες συντάξεις θα πάψουν να υφίστανται και τη θέση τους θα πάρουν προνοιακά βοηθήματα. Ηδη με τους τρεις αντιασφαλιστικούς νόμους της ΝΔ που εφάρμοσε το ΠΑΣΟΚ, οι κατώτερες συντάξεις έχουν δεχτεί ισχυρό πλήγμα. Η δημιουργία μάλιστα του επιδόματος ΕΚΑΣ εξυπηρετεί την επιδίωξη να αποτελέσει τη βάση - με κάποιες πιθανά αναπροσαρμογές - του πρώτου άξονα.

Οδεύτερος άξονας αφορά τη χορήγηση σύνταξης, που θα στηρίζεται στη διμερή χρηματοδότηση, δηλαδή στις εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών. Αυτή η σύνταξη θα είναι σε ανταποδοτική βάση και θα δίνεται από τα κύρια Ταμεία, που ήδη υπάρχουν ή που θα δημιουργηθούν μετά τις ενοποιήσεις.

Βέβαια, δε θα έχουν σχέση με τις κύριες συντάξεις που παίρνουν οι συνταξιούχοι σήμερα, καθώς σχεδιάζεται η δραστική μείωσή τους. Ενας από τους τρόπους που θα επιτευχθεί η μείωση, είναι η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της σύνταξης. Σήμερα ο υπολογισμός γίνεται με βάση τις αποδοχές της τελευταίας πενταετίας πριν τη συνταξιοδότηση (στα περισσότερα και μεγαλύτερα Ταμεία). Η βάση αυτή θα μεγαλώσει και τα σενάρια ποικίλλουν από τον υπολογισμό με βάση τις αποδοχές της τελευταίας δεκαετίας μέχρι και ολόκληρου του ασφαλιστικού βίου. Η αύξηση των ορίων ηλικίας προς συνταξιοδότηση είναι επίσης στους σχεδιασμούς. Σε πρώτη φάση γίνεται λόγος για τα 65 χρόνια και για όλους. Αυτό προϋποθέτει κατάργηση ή δραστικό περιορισμό του θεσμού των βαρέων και ανθυγιεινών, αλλά και των ευνοϊκών ρυθμίσεων για τις γυναίκες.

Επίσης αυτού του είδους η κύρια σύνταξη θα στηρίζεται στο λεγόμενο κεφαλαιοποιητικό σύστημα, είτε συνολικά είτε εν μέρει. Λέγοντας κεφαλαιοποιητικό σύστημα, εννοούν τη διοχέτευση των αποθεματικών και της περιουσίας των Ταμείων σε μετοχές και στον τζόγο του χρηματιστηρίου.

Σε ανταποδοτική βάση - όπως την εννοούν οι κρατούντες - λειτουργεί το καθεστώς για τους ασφαλισμένους μετά την 1η Γενάρη του '93 και όπως φαίνεται αυτό θα επεκταθεί και για ασφαλισμένους πριν από αυτή την ημερομηνία.

Οτρίτος άξονας αφορά τη χορήγηση επικουρικής σύνταξης με ένα νέο «αναμορφωμένο» σύστημα πλήρως κεφαλαιοποιητικό, το οποίο θα στηρίζεται σε εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών. Σε άλλα σενάρια γίνεται λόγος για τη χορήγηση σύνταξης από επικουρικά ταμεία (υπάρχοντα ή νέα που θα προκύψουν από συγχωνεύσεις) και συμπληρωματικά από ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, κυρίως για τα μεγάλα και μεσαία εισοδήματα. Σε άλλα σενάρια γίνεται λόγος για χορήγηση επικουρικής σύνταξης από ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ